Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
D Vitamini Nedir? D Vitamini Faydaları Nedir?Yorum Ekle
0

D Vitamini Nedir? D Vitamini Faydaları Nedir?

D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Günlük D vitamini ihtiyacı nasıl karşılanır? Provitamin D nedir?
16 dk. da okunurFit1001 Editör04 Kas 20210 Yorum
D Vitamini Nedir? D Vitamini Faydaları Nedir?

D vitamini yani kalsiferol vücut için hayati öneme sahip bir vitamindir. D vitamini yağda erime özelliğine sahip bir vitamindir. D vitamininin 3 ayrı formu bulunmaktadır. Bunlar D1 vitamini, D2 vitamini ve D3 vitaminidir. D2 vitamini bitkisel besinlerde bulunur ve alındıktan sonra provitamin D’ ye dönüşür. D3 vitamini insan ve hayvanlara aittir. Vücutta üretilmemektedir fakat güneş ışığında bulunan utraviyole B ışınları sayesinde deride üretilebilir. D1, D2 ve D3 vitaminleri besinlerden alınsa dahi D3 vitaminini en çok karşılayan güneş ışığıdır.  D3 vitamini karaciğerde, böbrekte, kemikte, kaslarda ve bağırsaklarda depolanabilir. D vitamininin vücuda birçok faydası vardır. Metabolizma için önemli bir vitamindir. D vitamini hormon yapılarına benzerdir ve oluşmaya başladığı yerde kalsiyum ve fosforu dengeler. Bağırsaklardan kalsiyum ve fosforun emilimini sağlar. Kemik ve diş yapısına katılır. Aynı zamanda büyüme ve gelişme için çok önemli bir vitamindir.  

D Vitamini Nedir?

D vitamini yağda çözünen ve depolanan bir vitamindir. D vitamininin en önemli türlerinden biri D3 vitamini yani kolekalsiferoldür. D3 vitaminini vücut ultraviyole B ışınları sayesinde deride üretebilir. D vitamininin çoğu kısmı deride sentezlenebilir. D vitamininin diğer formları olan D1 vitamini ve D2 vitamini ise beslenmeyle alınır. Beslenmeye alınan D vitamininin vücuttaki görevlerde yer alabilmesi için aktif forma dönüşmesi gereklidir. D vitamini alındıktan sonra emilimini safra ve yağ sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendiren, kemik yapısına katılan ve birçok metabolik işlevde rol alan çok önemli bir vitamindir.

D vitamininin molekül yapısı aşağıdaki gibidir.

D vitamini molekül yapısı

Kimyasal formülü C27H44O şeklindedir. Yapısında karbon, hidrojen ve oksijen dışında element bulunmaz. Molekül ağırlığı 384.46 g/ mol değerindedir. D vitamininin erime noktası 83 oC iken kaynama noktası ise 496.4 83 oC ’dir.

D Vitamini Faydaları Nelerdir?

D vitamini insan sağlığı için oldukça önemli bir vitamin türüdür. Özellikle bağışıklığı güçlendirmek gibi birçok faydası vardır. D vitamininin vücuda faydaları aşağıdaki gibidir.

  • Bağışıklığı güçlendirerek hastalık oluşumunu engeller. Hastalık durumlarında virüslerle savaşır.
  • Yorgunluk, halsizlik ve depresyonu önler.
  • Kemik yapısını düzenleyerek kemik hastalıklarından korur.
  • Diş ve diş etinin sağlıklı olmasını sağlar.
  • Kas gelişimini ve yapılanmasını destekler.
  • İnsülin seviyelerini dengeler ve diyabet oluşumunu önler.
  • Alerjik reaksiyonları önler.
  • Gebelerde anne ve bebek sağlığı için önemlidir.
  • Hücreler arası etkileşimi artırarak kanser gelişimini önler.
  • Kan basıncını dengeler, hipertansiyondan ve kalp damar hastalıklarından korur.
  • İltihap oluşumunu önler.
  • Cilt sağlığını korur ve deri hastalıklarının tedavisinde destekleyici olarak kullanılır.
  • Sinir sistemini düzenler ve nörolojik hastalıkları önler.

D Vitamini Vücuttaki Görevleri Nelerdir?

D vitamini vücudun sağlığı ve devamlılığı için önemli bir yere sahiptir. Vücutta birçok görevde yer alır aynı zaman temel fonksiyonların oluşmasını sağlar. D vitaminin vücutta yer aldığı görevler aşağıdaki gibidir.

  • Besinlerle alınan fosfor ve kalsiyumun bağırsaklarda emilimini sağlar.
  • Kemik yapısına katılır ve kemik erimesi gibi sorunların oluşmasını önler.
  • Fosfor ve kalsiyum işlevinde rol alır.
  • Kas oluşumunu sağlar ve kas kayıplarını önler.
  • Bağışıklık sisteminin yükselmesini sağlar.
  • Hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarını önler.
  • Kanser hücrelerinin oluşmasını engeller, kansere karşı koruyucudur.
  • Depresyonu önler ve halsizlik halini geçirir.
  • Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirilmesini sağlar.
  • İnsülini dengeleyerek diyabet riskini azaltır.
  • İştah bastırıcı etkisi vardır ve kilo verilmesini sağlayabilir.

D Vitamini Cilde Faydalı mıdır?

D vitamininin cilde olan faydaları oldukça çoktur. Sağlıklı ve temiz bir cilt görünümü için D vitamininin yeterli ve dengeli alımı şarttır. D vitamini ciltteki hücrelerin oluşması ve yenilenmesini sağlar. Bağışıklığı güçlendirdiği için uzun vadede yeterli miktarda alımı cildin yaşlanmasını engeller ve genç kalmasını sağlar. Cilt onarımını sağlayarak sivilce gibi cilt problemlerinin oluşmasını engeller. Cilde temiz, parlak ve canlı bir görünüm verir. Yüksek antienflamatuar etkisi sayesinde deride oluşan yara ve izlerin kısa sürede kaybolmasını sağlar. Sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Ek olarak, kırışıklık ve cilt sorunlarında D vitamini bazlı ürünler doğrudan kullanılır. D vitamini aynı zamanda cildin renk tonunun eşitlenmesine yardımcıdır. 

D Vitamini Cilde Nasıl Uygulanır?

D vitaminin cilde faydaları oldukça fazladır. Cilt renk tonunu eşitler, sedef hastalığının tedavisinde kullanılır, yaşlanmayı engelleyici ve gençleştirici gibi etkileri mevcuttur. D vitamini ampulleri cilde uygulanabilir. Cilde uygun ampul belirlendikten sonra masaj hareketleriyle cilde uygulanabilir.

D Vitamini Faydaları

D Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

D vitamini için en iyi kaynak güneş ışığıdır. Bununla beraber D vitamini çokça hayvansal gıdalarda ve az miktarda bitkisel gıdalarda bulunur. Tüketilen hayvansal besinlerde hayvanın da ne kadar güneş ışığı aldığı önemlidir. D vitamininden zengin hayvansal kaynaklar balık yağı, karaciğer, kırmızı et, ton balığı, uskumru, yumurta, tereyağı, ton balığı, ayran, süt, kefir, peynir ve istiridyedir. D vitamininden zengin bitkisel kaynaklar ise patates, mantar, maydanoz ve ısırgan otudur. 

Yumurta D Vitamini için İyi Bir Kaynak mıdır?

Yumurta D vitamini için iyi kaynaklardan bir tanesidir. Yumurtanın beyaz kısmında proteinin çoğu bulunurken vitamin ve mineraller genellikle yumurtanın sarı kısmında bulunmaktadır. Orta boy bir yumurtanın sarısı günlük D vitamini ihtiyacının %5 kadarını karşılamaya yeter. Yumurtanın sarısındaki D vitamininin miktarı yumurtlayan tavuğun güneşte ne kadar süre kaldığıyla bağlantılıdır. Yani güneş ışığına daha çok maruz kalan tavukların yumurtalarındaki D vitamini ihtiyacı daha yüksektir. Yumurtalar içeriğindeki D vitamini sayesinde kemiklerin sağlamlaşmasını sağlar, osteoporoz ve raşitizm gibi kemik hastalıklarının oluşmasını önler. D vitamini aynı zamanda dişleri güçlendirir, bazı kanser türlerine karşı koruyucudur. Ek olarak bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak hastalıklara karşı vücudu korur.

Önceden Oluşturulmuş D Vitamini Nedir?

Derideki ergosterol, previtamin D2, D vitamini ve bunlarla beraber yıkım ürünlerini ultraviyole B ışını sayesinde emerek derideki hücrelerde DNA, RNA ve bazı proteinleri ultraviyole B ışınlarından korur. Derideki dermis tabakasında az miktarda önceden oluşturulmuş D vitamini yani Previtamin D sentezi yapılmaktadır. Previtamin D derinin dermiş ve epidermis birleşme bölgesinde yeterli vücut ısısı eşliğinde vitamin D3’ e dönüşür. Vücut ısısı sayesinde bu dönüşümün gerçekleşmesi 2 ila 3 gün arasındadır. Dermis ve epidermisin birleşme yerindeki sıcaklık sürekli sabittir ve çevre ısısı değişimi sonucu değişen vücut ısısından bu durum etkilenmez. Bu sayede kış veya yaz aylarında değişen çevre ısısına bağlı vücut sıcaklığı değiştiğinde bu dönüşüm ertelenmez, sabit devam eder.

ProVitamin D Nedir?

Provitamin D biyolojik olarak aktif bir vitamin değildir. Vücuda besinler Provitamin D şeklinde alınır. Provitamin D  sonrasında deride D vitaminine dönüşür. Deri katmanının epidermis tabakasında hücrede bulunan 7 dehidrokolekalsiferolden UV ışınlarına maruz kalınmasıyla provitamin D oluşumu gerçekleşir. 

ProVitamin D İnsan Vücudunda Nasıl Üretilir?

Derinin dermiş tabakasında epidermis kadar Provitamin D bulunmaktadır. UVR ışınları sayesinde epidermis tarafından emilimi sağlanır ve gereken durumlarda Previtamin D’ ye dönüşümü gerçekleşir. 

ProVitamin D Bitkisel Kaynakları Nelerdir?

Provitamin D için bitkisel kaynaklar oldukça az sayıdadır. Provitamin D’ yi içeren bitkisel kaynaklar havuç, brokoli, maydanoz, yonca ve ısırgan otudur.

Günlük D Vitamini İhtiyacı Nedir?

Sağlıklı bir yaşam ve vücudun fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için günlük D vitamini ihtiyacının yeterli alınması gereklidir. D vitamini ihtiyacı besinlerle ve takviyelerle karşılanır. Kişinin günlük D vitamini ihtiyacı yaşına, cinsiyetine ve hastalık faktörüne göre değişiklik gösterir. D vitamini ihtiyacı yeterince karşılanamadığında vücutta bazı belirtiler ortaya çıkar. Günlük alınması gereken D vitamini ihtiyacı tüm çocuklarda 400 IU, 1 yaş – 70 yaş arası 600 IU, emzikli ve gebe kadınlarda 600 IU, 70 yaşından büyük kişiler için ise 800 IU olarak belirlenmiştir. Bazı emilim problemlerinde veya hastalık faktöründe alınması gereken D vitamini ihtiyacı artmaktadır. Bu durumlarda tanı ve tedavi ön plandadır. Sonrasında ise alınması gereken miktar diyet ve takviyelerle tamamlanır.

Günlük D Vitamini İhtiyacı Nasıl Karşılanmalıdır?

D vitamini bağışıklığı güçlendirici etkisiyle hayati önem taşıyan bir vitamindir. Kemik ve diş gelişimi, cilt sağlığı, fosfor ve kalsiyumun emiliminin sağlanması için çok önemlidir. D vitamini depolanan bir vitamindir ve eksikliği hemen kendini göstermez. D vitamini eksikliği belirtileri sonradan ortaya çıkar. Günlük D vitamini ihtiyacı dengeli ve sağlıklı beslenmeyle karşılanır. Aynı zamanda günün belli saatlerinde güneş ışığını doğrudan almak gereklidir. Günlük D vitamini ihtiyacını karşılayabilmek için belirli yöntemler vardır. Bahsedilen yöntemler aşağıdaki gibidir.

  • Günlük tüketilen besin listesine D vitamininden zengin besinleri yeterli miktarda eklemek.

Günlük alınması gereken D vitamini miktarı besinlerden yeterli miktarda karşılanmalıdır. Kişinin yaşına, cinsiyetine ve spor performansına bağlı günlük D vitamini ihtiyacı değişir. Düzenli ve dengeli beslenmeye D vitamininden zengin gıdalar eklenmelidir. 

  • Ultraviyole B ışınlarıyla D vitamini ihtiyacını karşılamak.

Güneş ışınlarını günün belli saatlerinde doğrudan karşılayarak deride D vitamini ihtiyacı karşılanır. 

  • Mevcut hastalık veya emilim bozuklarında tanı ve tedaviyle beraber takviyelere yer vermek.

D vitamini depo edilen bir vitamindir. Aynı zamanda yağda erime gösterir. Yağ emilim bozukluklarında, bağırsak problemlerinde veya bazı hastalık durumlarında yeterli alınsa dahi ihtiyaç karşılanamaz. Bu gibi durumlarda hastalığın tanısı çok önemlidir. Hastalığın tanı ve tedavisi sağlandıktan sonra D vitamini takviyeleriyle ihtiyaç tamamlanır.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

D vitamini hayati öneme sahip bir vitamindir. Eksikliği birçok sorunu beraberinde getirir. D vitamini eksikliğinde sıkça karşılaşılan belirtiler aşağıdaki gibidir.

  • Kemik ve eklem ağrıları.
  • Büyüme ve gelişme problemleri.
  • Tansiyon problemleri ve hipertansiyon.
  • Yürürken denge problemi. 
  • Yorgunluk, halsizlik, uyku hali.
  • Depresyon ve duygu durum bozuklukları.
  • Gözaltında morarmalar.
  • Aşırı terleme veya sürekli üşüme hissi.
  • Kilo vermekte zorlanma.
  • Saç köklerinde zayıflık ve saç dökülmesi.

D Vitamini Eksikliği Kimlerde Bulunur?

Günlük alınması gereken D vitamini miktarı yaşa, cinsiyete veya mevcut hastalığa göre değişkenlik gösterir. Günlük diyetle yeterince D vitamini alınamadığında, bazı hastalık durumlarında veya emilim bozukluklarında D vitamini eksikliği görülür. D vitamini eksikliğinin görüldüğü riskli grup aşağıdaki gibidir.

  • Güneş ışığını doğrudan ve yeterli alamayan kapalı giyinen kişilerde.

Güneş ışığı yeterli alınamadığı durumlarda derinin alt katmanında 7- dehidrokolesterol yeterince D3 vitaminine dönüşemez. Bu sebeple ultraviyole B ışınlarını doğrudan ve yeterli miktarda alınamadığında D vitamini eksikliği meydana gelir. Güneş ışınlarını yeterli miktarda alınabilecek saatler değerlendirilmeli ve güneş ışığının doğrudan alımı sağlanmalıdır.

  • Dengeli beslenmeyle D vitaminini yeterince alamayanlarda.

Vitaminlerin karşılanması için temel durum yeterli ve dengeli beslenmektir. Diyetle alınan D vitamini yeterince karşılanamazsa D vitamini eksikliği görülür. Diyet listelerine D vitamininden zengin besinler eklenmeli ve yeterli alımı sağlanmalıdır. 

  • Sıkı ve bilinçsiz diyet yapan kişilerde.

Sıkı ve kısıtlayıcı diyetlerinin sonuçları vitamin ve mineral eksikliklerinin görülmesidir. Besinlerin yetersiz tüketimi sonucunda D vitamini eksiklikleri görülür. Uygulanan diyet vitaminlerden zengin olarak ayarlanmalı ve yeterli miktarda tüketimi sağlanmalıdır.

  • Hamile ve emzikli kadınlarda.

Hamile ve emzikli kadınlarda vitaminlere duyulan ihtiyaç artmaktadır. Anne ve bebek sağlığı için ek vitamin alımı sağlanmalı,  takviyelere yer verilmelidir.

  • Büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklarda.

Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar kemik, kas ve doku gelişimi sebebiyle vitamin ihtiyaçları fazladır. Vitamin ihtiyaçlarının tamamlanması ve eksikliklerin önlenmesi amacıyla beslenme listeleri düzenlenmeli, günlük beslenmelerinde vitaminlerden zengin besinlere yer verilmelidir.

  • Bazı hastalıkların sonucunda ve emilim problemi yaşayanlarda.

Bazı hastalıkların sonucunda emilim bozuklukları yaşanır. Diyetle yeterli miktarda D vitamini alımı sağlansa dahi emilimi yeterince yapılmaz. Bu durumda D vitamini eksiklikleri görülür. Hastalık durumlarında tanı ve tedavi büyük önem teşkil eder. Uzman eşliğinde hastalığın tanısı ve tedavisi yapılmalıdır. Sonrasında D vitamini takviyeleri verilir. Takviyeler tablet veya enjeksiyon şeklinde olabilir. 

D Vitamini Faydaları

D Vitamini Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

D vitamini depo edilen bir vitamindir. Depo edilmesi sebebiyle fazla alımında toksititeye neden olur. Toksik madde birikimi kişiyi zehirleyebilir ve bazı problemlere neden olabilir. Herkesin alması gereken D vitamini miktarı farklıdır. Günlük alınması gereken miktar yaş, cinsiyet ve bazı faktörlere göre değişiklik gösterir. Bu sebeple D vitamini takviyesi alırken alınması gereken miktarın aşılmaması büyük önem teşkil eder. D vitamini takviyesi alırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir.

  1. D vitamini ihtiyacı diyetlerden besinlerle ve güneş ışınlarıyla karşılanır. Yeterli miktarda alımı sağlanamazsa takviyelere yer verilir. Kan parametrelerinden değerler doğrulanarak D vitamini takviyelerine başlanılması gerekir.
  2. Hastalık durumlarında veya emilim bozukluklarında da takviye kullanımı önerilir. Hastalığın tanısı ve tedavisi sağlandıktan sonra takviyelere yer vermek önemlidir.
  3. D vitamini takviyelerinin bilinçsiz ve aşırı kullanımı böbrek taşı ve pankreas iltihabına neden olabilir. Aynı zamanda D vitamini fazlalığı kalsiyum yükselmesine neden olur. Kalsiyum fazlalığı da bazı belirtilerle kendini gösterir. Bu sebeple kullanılan takviyelerin miktarı belirlenmelidir. 

D Vitamini Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

D vitamini eksikliğinin hasarlara yol açabileceği gibi fazlalığının da toksitite oluşmasına neden olduğu unutulmamalıdır. Fazlalığının sebepleri besinlerle yüksek miktarda alınması veya fazla dozda takviye kullanmak olabilir. D vitamini fazlalığı bazı belirtilerle kendini gösterir. D vitamini fazlalığı belirtileri aşağıdaki gibidir.

  • Hiperkalsemi yani kalsiyum fazlalığı. Hiperkalsemiye bağlı sinirlilik, eklem ağrıları, baş ağrısı, kaslarda zayıflama, iştah kaybı, bağırsak problemleri.
  • Böbreklerde hasarlanma.
  • Kemiklerde ağrı ve kemik problemleri.
  • Pankreatit.
  • Akciğer hastalıkları.
  • Kalp atışının düzensiz olması ve kalp damar hastalıkları.
  • Baş ağrısı.
  • Hipertansiyon.
  • İshal, mide bulantısı, kusma.
  • Böbrek taşı ve böbrek hastalıkları.
  • Ağız kuruluğu.
  • Halsizlik, yorgunluk ve depresyon.
  • Zihinsel ve fiziksel gelişimde duraklama.

D Vitamini Fazlalığı Nasıl Tedavi Edilir?

D vitamini eksikliği vücut için tehlikeli olabildiği gibi fazlalığı da riskli bir durumdur. D vitamini yağda eriyen ve depolanan bir vitamin türüdür. Fazlalığında depolar dolar ve taşmaya neden olur. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan D vitamini fazlalığının eksikliği kadar tehlikeli olabileceğini söylemektedir. Beyinle beraber bazı bölgelerin kireçlenmesine sebep olabileceğini ve bu durumun hayati risk taşıdığını da eklemektedir. D vitamini takviyelerinin bilinçli kullanılması gerektiğini, dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söylemektedir. D vitamini fazlalığı tedavisinde fazlalığın yol açtığı hasarın tedavisi ön plandadır. Toksititenin yol açtığı hasarların tanı ve tedavisi sağlanmalıdır. Aynı zamanda D vitamini alımı durdurulur ve takviye D vitamini alımı da kesilir.

En İyi D Vitamini Takviyeleri Nelerdir?

D vitamini güneş ışığını yeterli almayanlarda veya dengesiz beslenenlerde yeterince karşılanamaz. Bu durumlarda takviye olarak D vitamini kullanılır. En iyi D vitamini takviyeleri aşağıdaki gibidir. 

Ocean Vitamin D3 1000 IU 50 ml Damla yüksek oranda D vitamini içeren bir takviye türüdür. 1000 IU D vitamininden oluşmaktadır. D vitamini emilimini artırmak için zeytinyağı kullanılmıştır. 1 servis ürününde kullanılan 1 damla 0.05 ml’dir. 0.05 ml için 25 mg D3 vitamini içerir. Bu miktar günlük D vitamini ihtiyacının %500’ünü karşılar.

Newvit Vitamin D3 400 IU 30 ml Sprey 200 püskürtmeden oluşur. D vitamini emilimini artırmak için zeytinyağı kullanılmıştır. 1 servis ürününde kullanılan 1 püskürtme 10 mcg D3 vitamini içerir. Bu miktar günlük D vitamini ihtiyacının %200’ ünü karşılar

Wellcare Vitamin D3 Intense 1000 IU 12 ml Damla yüksek D vitamin içerikli bir takviyedir. D vitamini emilimini artırmak için zeytinyağı kullanılmıştır. 300 servisten oluşur. 1 servis ürününde kullanılan 1 damla 0.04 ml’dir. 0.05 ml için 25 mg D3 vitamini içerir. Bu miktar günlük D vitamini ihtiyacının %500’ünü karşılar.

D Vitamini Ampülleri Nelerdir?

D vitamini ampülleri D vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılır. D vitamini eksikliğinin nedeni emilim bozukluğu, bazı hastalıklar veya güneş ışığından yeterli miktarda faydalanamamak olabilir. Toksitite ve kontraendikasyon oluşmaması için dozu ve kullanım süresi uzman tarafından karar verilir. D vitamini eksikliğinden kaynaklı oluşmuş kemik hastalıkları, bağışıklık düşüklüğü veya diş problemlerinin tedavisinde sıklıkla kullanılır. 

D Vitamini faydaları

D Vitamini Formları Nelerdir?

D vitamininin D2 formu yani ergokalsiferol bitkisel besinlerle veya takviyelerle alınır. D3 formu yani kolekalsiferol ise hayvansal gıdalarla beraber takviyelerle alınır. D3 vitamini aynı zamanda ultraviyole ışınları sayesinde deride de sentezlenebilir. Deride sentezlenen veya gıdalarla alınan şekli aktif değildir, etkisizdir. Karaciğer veya böbrekte belirli reaksiyonlardan sonra aktif duruma gelir. D3 vitamininden zengin besinler deniz mahsülleri, morine balığı karaciğer yağı, havyar, yumurta, süt, soya sütü, mantar, peynir ve kefirdir. 

D Vitamini Formülü Nedir?

D vitamini kimyasal formülü C27H44O şeklindedir.

D Vitamini Molekül Özellikleri Nedir?

D vitamininin molekül özellikleri aşağıdaki gibidir.

  • Apolar moleküldür ve hidrofobik özellik gösterir. 
  • Steroid yapı içerir.
  • Gerektiği durumlarda birbirine dönüşümü sağlanır.
  • Karbon, hidrojen ve oksijen atomlarını içerir.
  • D2 vitamini çift bağa sahiptir.

D Vitamini Bağışıklık Sistemini Geliştirir mi?

D vitaminin vücutta birçok metabolik işlevde görevi vardır. Bununla beraber bağışıklık sistemine de önemli katkılar sağlar. Sitokinler bağışıklık hücreleri tarafından salgılanan ve bağışıklık hücrelerindeki iletişimi sağlayan maddelerdir. Bağışıklık sistemi düşen kişilerde sitokin salınımı artar. Bu sebeple bağışıklık fonksiyonları bozulur. D vitamini ise sitokinlerin bu durumunu azaltıp bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. D vitamini antienflamatuar etkisi sayesinde vücudu hastalıklara karşı korur. Hastalıkları önler ve vücudun direncini de artırır. Mevcut hastalık durumlarında da kişinin bağışıklık sistemi düşmüş olabilir. Bu durumda tam tanı ve tedavi önemlidir. D vitamini eksikliğine bağlı bağışıklık düşmesi yaşanıyorsa hekim eşliğinde takviyelerin önemi büyüktür.

Vitamin D Hangi Hastalıkları Engeller?

D vitamininin bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır. Bu sayede hastalıkların oluşmasını önler ve hastalıklara karşı vücut direncinin oluşmasını sağlar. D vitamininin bilişsel sağlığa etkisi büyüktür. Aynı zamanda kemik sağlığı ve kas gelişimi için önemli bir vitamindir.  D vitamininin önlediği hastalıklar aşağıdaki gibidir.

  • Vücut yorgunluğu, halsizlik ve depresyonu önler.
  • Ruh hali bozukluklarını engeller.
  • Saç dökülmesini ve kopmaları engeller.
  • Kemik hastalıklarını engeller.
  • Çocuklarda sıkça görülen raşitizmi önler.
  • Romatizmal hastalıkları engeller.
  • Kalp damar hastalıklarının oluşmasını önler.
  • Kas güçlüğü ve kas kayıplarını önler.
  • Büyüme ve gelişme geriliğini engeller.
  • Denge problemleri ve düşme riskini azaltır.

5000 IU D Vitamini Almak Güvenli midir?

Vücudun temel fonksiyonlarına devam edebilmesi için günlük ihtiyaç kadarının alınması gereklidir. Uzmanlar D vitamini alımının büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda ve bebeklerde çok önemli olduğunu söylemektedir. USDA D vitamini eksikliğinin oluşmaması için günlük yetişkinlerin 600 -800 IU D vitamini, çocukların ise 400 IU D vitamini almasını önermiştir. Bu miktarlar kişiden kişiye göre değişmektedir. Özellikle kişinin cinsiyetine, yaşına, mevcut hastalık durumlarına ve fiziksel aktivitesine göre değişiklik gösterir. Fakat D vitamininin fazla alımı toksik birikme sağlayacağı için tehlikelidir. Örneğin art arda günlük 10.000 IU D vitamini alımı zehirlenmelere neden olabilmektedir. Bu sebeple alınan D vitamini takviyeleri bilinçsiz kullanılmamalı, ihtiyaç kadar alımı sağlanmalıdır.

Sporcular için D Vitaminin Önemi Nedir?

Sporcular ve ağır egzersiz yapanların D vitamini seviyelerindeki artışın kas sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. D vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirerek antienflamatuar etki gösterir. D vitamini eksikliğinde kas iskelet ağrıları oluşur ve kas kasılmaları yavaşlar. Bu yüzden D vitamininin sporcular için önemi büyüktür. Aynı zamanda maksimum güç sağlamak performansı artırmak için D vitamini etkilidir. D vitamini alımı eksik olduğunda, paratiroid hormonu vücudun kalsiyum gereksinimini karşılar. D vitamininin düşük olmasıyla beraber kemik yaralanma riskleri artar. Bu da sporcular için bir risk faktörüdür. Ek olarak egzersiz yapanlarda ve sporcularda D vitamini kas ve yağ dokularında depolanır ve gerektiğinde kullanılır. D vitaminin düşük olması bu durumlarda performansı düşürmektedir ve risk faktörlerini artırmaktadır. 

D Vitamini ve Kas Gelişimi

D vitamininin sporculardaki önemi büyüktür. Günlük alınması gereken D vitamini diyetle sağlanmalı gereken durumlarda takviyelere yer verilmelidir. D vitamini testosteron seviyesinin artmasını sağlar. Testosterondaki düzeyler kasta gerçekleşen protein sentezini destekler. Kastaki mevcut protein sentezi kasın gelişimini sağlamaktadır. Aynı zamanda kaslardaki yaralanmaları önlemeye yardımcıdır. Kısaca D vitamini seviyesi testosteronu artırırken testosteron seviyeleri de kas oluşumu ve gelişimini desteklemektedir. Ek olarak, D vitamini zayıflama ve yağ yakımı sürecinde oldukça etkilidir. Yağ oranı optimal düzeyde olan kişilerde ise testosteron seviyesi daha yüksektir. Bu sayede D vitamini de yükselmiş olur. 

D Vitamini ve Güç Artışı

D vitamininin seviyesindeki artış ile sporculardaki performans artışı doğru orantılıdır. Yapılan bilimsel çalışmalarda D vitamini takviyesi alanlarda almayanlara oranla %70 performans artışında fark olduğu ispatlanmıştır. Performans seviyeleriyle beraber kuvvet ve dengelerini de artırırken aynı zamanda fonksiyonlarını kuvvetlendirdiği bilinmektedir. D vitamininin kaslar üzerindeki etkileri oldukça büyüktür. D vitamini doğrudan testosteron seviyelerini etkileyerek kas gelişimini artırır ve kas gücündeki artışı sağlar. Bu artışla kişideki dayanıklılık ve performans beraberinde gelir. D vitamini kaslardaki protein sentezini sağlar. Kaslardaki protein sentezi kasların yapılanmasını sağlar. Bu sayede kas oluşumu ve kas yapılanması sağlanır. Ek olarak D vitamini kas liflerinin büyümesini sağlar. Kas lifleri büyüdüğünde kuvvet ve performans artışı sağlanmış olur. D vitamini kasların etki- tepki refleksini artırır. Etkiye karşı tepki süresi kısalır ve tepki veriş hızı artar. Bu sayede fonksiyonlar gelişir. 

D Vitamini ve Diğer Vitaminlerin Ortak Özellikleri Nedir?

Vitaminlerin diğer besin öğelerinin olduğu gibi vücuda önemli katkıları vardır. Yeterli alımları sağlanamadığında vücut metabolizmasının bozulmasına neden olurlar. D vitamininin diğer tüm vitamin çeşitleriyle olan ortak özellikleri aşağıdaki gibidir.

  • Vitaminler vücutta üretilmezler, besinlerden alınırlar. D vitamini de besinlerden alınır aynı zamanda deride güneş ışığıyla D vitaminine dönüşümü sağlanır.
  • Vitaminlerin molekül yapılarında karbon, hidrojen ve oksijen elementleri bulunur.
  • Vitaminler doğrudan enerji kaynağı olarak kullanılmazlar.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirirler.
  • Vücutta antioksidan etki gösterirler.
  • Vitaminler eksikliklerinde bazı belirtilerle kendini gösterirler.

D vitamini yağda eriyen vitamindir. D vitamininin ve yağda eriyen diğer vitaminlerin ortak özellikleri aşağıdaki gibidir.

  • Molekül yapıları apolar ve hidrofobiktir.
  • Yağda çözünme gösterirler.
  • Vücutta depo edilirler.
  • Vücuttan safra ile atılırlar.
  • Emilim problemlerinde günlük ihtiyaç miktarı yeterince karşılanamaz.
  • Eksiklikleri kendini geç belli eder.
  • Antioksidan etki gösterirler ve hastalıklara karşı vücutta savunma sağlarlar.
0
kemik ve eklemdiyabet ve kan şekerienerji

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin