Fit1001 logosearch icon
Cilt Bakımı Nedir?Yorum Ekle
0

Cilt Bakımı Nedir?

Cilt bakımı, cildimizin ihtiyaç duyduğu cilt bakım ürünlerini cildimizin sağlıklı bir görünüme ulaşması ve iyileşmesi için düzenli olarak kullanılmasına denir.
7 dk. da okunurDr.Didem Kazan26 Tem 20220 Yorum
Cilt Bakımı Nedir?

Cilt vücudumuzun en geniş organıdır. Vücudumuzu dış etkenlere karşı korur. Bu nedenle güneş, rüzgar, sıcaklık, nem ilk olarak derimizi etkilemektedir. Ayrıca vücudumuzun bir parçası olduğu için iç etkenler de cildimizi etkilemektedir. Tüm bunlara ek olarak kişilerin yaşam alışkanlıkları düzensiz ve sağlıksız beslenme, makyaj yapmak, alkol ve sigara tüketmek de cilt sağlığının bozulmasına neden olabilir. Bu sebeple kendini onarması, yenilemesi için düzenli bakıma ihtiyacı vardır.

Sağlıklı bir cilt için cildimizi anlamak ve çevre faktörlerden etkilenmesini en aza indirebilmek, cildimize uygun bakımı yapmak önemlidir. Cildimizin ihtiyaç duyduğu cilt bakım ürünlerini cildimizin sağlıklı bir görünüme ulaşması ve iyileşmesi için düzenli olarak kullanılmasına cilt bakımı denir. Her cildin ihtiyacı farklıdır, bu sebeple cildimizin sağlıklı ve aydınlık bir görünüme ulaşması için cilt tipimizi tespit etmeli ve uygun cilt bakım ürünlerini kullanmalıyız.

Kısacası cildimizin sağlıklı olması ve doğal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, oluşabilecek sarkma, sivilcelenme, lekelenme, yıpranma gibi cilt problemlerinin önlenmesi ve son bulması için cilt bakımı yapılmalıdır.

Cilt Bakımı Neden Önemli? 

Parlak, ışıltılı, aydınlık ve sağlıklı bir görünüm için, estetik kaygıların yanı sıra cildin sağlığını koruması vücudumuzda gerekli fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için cilt bakımı önemlidir. 

Cilt bakımı ;

  • Cildin nem dengesini sağlayabilmek,
  • Siyah nokta ve sivilceleri önleyebilmek,
  • Var olan lekelenmeleri gidermek ve yeni leke oluşumunu engellemek,
  • Ciltteki renk eşitliğini sağlayabilmek,
  • Ciltte oluşan gözenekleri sıkılaştırmak, genişlemesini ve oluşmasını önlemek,
  • Yaşlanma belirtilerinin oluşmasını engellemek,
  • Ciltte oluşan ölü hücrelerden cildimiz temizleyebilmek,
  • Cildimizin donuk ve cansız görünümden kurtulmasını sağlamak için önemlidir.

Cilt Bakımında Hangi işlemler Yapılır?

Cilt bakımında 3 temel basamak bulunmaktadır. Bunlar;

  • cildin temizlenmesi
  • cildin nemlendirilmesi
  • güneş koruyucu uygulanmasıdır. 

Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Cilt bakımına başlamadan önce ilk olarak sahip olunan cilt tipinin belirlenmesi gerekir.  Ancak cilt tipine uygun ürünlerle ve uygun aralıklarla yapılan cilt bakımı sizin için etkin sonuçlar verecektir. Aksi halde uygun olmayan ürünlerle yapılan cilt bakımı sonucunda istenmeyen sivilcelenme, yağlanma artışı ya da kuruluk, ekzema görülebilir. Eğer cilt tipinizi bilmiyorsanız bir dermatoloji uzmanına danışabilirsiniz.

Cilt tipi belirlendikten ve uygun ürünler seçildikten sonra ilk aşama temizleme aşamasıdır. Cilt tipine uygun krem, köpük, jel vb. ürünler ile cilt sebum ve kirden arındırılıp temizlenmelidir. Temizleme aşamasına haftada 1 ya da 2 kez olacak şekilde maske, peeling gibi uygulamalar da eklenebilir.

Özellikle yağlı cilde sahip olan kişilerde fazla sebumu cildinizden tamamen arındırmak için tonik kullanılabilir. Tonikler bir pamuk yardımı ile ciltte hassasiyet geliştirmeyecek şekilde nazikçe uygulanmalıdır. 

İkinci aşama cildi nemlendirmesidir. Düzenli nemlendirilmeyen bir cilt kurur. Bu durum erken yaşlanmadan ekzemaya kadar birçok cilt problemine neden olabilir. Cilt tipinize uygun bir nemlendirici ile cilt mutlaka düzenli olarak nemlendirilmelidir.

Son aşama güneşten korunma aşamasıdır. Bunun için cilt tipinize uygun spf30 ve üzeri bir güneş kremi tercih edilmelidir.

1.Temizleme

Cilt bakımınızda ilk aşama cildinizi uygun jel, krem, köpük vb. ürünler ile arındırıp temizleme aşamasıdır. Cilt tipinize uygun temizleyici ile en az günde bir kez cildinizi temizleyip arındırmanız önerilmektedir. Temizleme işlemi cilt üzerindeki fazla yağ ve kirin gözeneklerin tıkanmasını engellemesi için sadece makyaj yaptığınız zamanlarda değil her gün düzenli yapılmalıdır. 

Cilt tiplerine göre  içerikleri değişse de yüze uygulanacak olan yüz temizleme ürünleri komedon oluşumuna, alerjik reaksiyonlara ve irritasyona yol açmayacak hipoallerjenik yapıda olmalıdır. Alkol ve parfüm içermemelidir. Cilt pHına yakın pHda ürünler tercih edilmelidir. 

2.Tonikleme

Cildin temizlenmesinden sonra uygulanan tonik, daha derinlemesine temizlik sağlar. Temizlenerek açılan gözeneklere nüfuz ederek yağ, kir gibi tüm kalıntıları temizler. 

3.Nemlendirici

Cilt hem iç hem de dış etkenlerle nemini yitirir ve nem dengesi bozulur. Cildi nemlendirme ile kaybettiği nemi geri kazanmasını ve nem dengesini korumasını sağlar. Cildinize uygun kullanacağınız krem ya da serum formundaki nemlendirici ile cildinizin nemli kalmasını sağlayarak dış etkenlere karşı koruyup elastikiyetini kaybetmesini önleyebilirsiniz. 

4. Güneş Koruyucu

Gündüz cilt bakımlarında güneşin etkilerinden korunmak için bakımınıza mutlaka güneş koruyucu da eklemelisiniz. Cildin yaşlanmasını hızlandıran, leke oluşumuna yol açan güneş ışınlarına karşı güçlü bir koruma için en az spf 30 ve üzeri bir güneş koruyucu kullanmalısınız. 

Kuru Ciltler İçin Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Kuru ciltte, cildin sebum üretimi azdır. Cilt genetik sebepler, çok sıcak veya çok soğuğa maruz kalma, cilt tipine uygun olmayan ürünler kullanma, yetersiz su tüketimi, yoğun güneş maruziyeti, dengesiz beslenme ve yeteri kadar nemlendirmeme gibi sebeplerden dolayı kuruyabilir. Bu cilt tipine sahip olan kişiler cilt bakımında kuru ciltlere uygun ürünler kullanmalıdır. Aksi halde ciltte pul pul dökülmeler, soyulmalar, gerginlik, kaşıntı ve ekzema gelişebilir.

Kuru ciltlerde temizleme aşamasında cildi tahriş etmeyen yumuşak kıvamlı köpük ya da krem formda, içerisinde seramid, gliserin ve glikozil bulunduran cildi temizlerken kurutmayan temizleyici ürünler kullanılabilir.  

Nemlendirme aşaması kuru cilde sahip kişilerdeki en önemli aşamadır. Nemi cilde hapsetmek için banyodan birkaç dakika sonra hafif nemli cilde yoğun bir nemlendirici uygulanmalıdır. Böylelikle buharlaşan su, kuru ciltten daha fazla nem çekmemiş olur.

Güneş hasarı, kuru ciltlerde, kırışıklık ve leke gelişimine neden olabileceği için kuru ciltlere uygun güneş koruyucu mutlaka kullanılmalıdır.  

Yağlı Cilt İçin Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Yağlı cilt, cildin aşırı sebum üretmesi sonucu gelişir. Sebum cildin nemli kalmasını sağlayan bir bileşiktir. Ancak cilt genetik sebepler, menopoz veya ergenlik dönemindeki hormonal değişim, beslenme, çevresel faktörler gibi sebeplerden dolayı fazla sebum üretebilir. Yağlı ciltlerin en belirgin özelliği parlak ve yağlı görünümdür. Zamanla fazla sebum üretimi gözeneklerde büyüme, akne ve siyah nokta oluşumuna sebep olabilir.

Yağlı cilt tipine sahip kişiler cilt bakımında, temizleme aşamasında cilt pHına uygun sindet sabun ya da jeller kullanabilir. Salisilik asit, çinko sülfat ve bakır sülfat içeren temizleme jelleri de tercih edilebilir. Mutlaka ılık su kullanarak temizleme yapılmalıdır. Çok yoğun temizleme yapılmamalı, ciltte tahrişe neden olmamaya özen gösterilmelidir. 

Temizleme ürünleri ile fazla sebum temizlenemiyorsa alkol içermeyen, kokusuz, salisilik asit içerikli tonikler kullanılabilir. Haftada 1 kez kil maskesi yapılabilir. Temizleme aşaması sonrasında mutlaka yağlı cilt tipi için üretilmiş su bazlı nemlendiriciler kullanılmalıdır. 

Karma Cilt İçin Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Karma cilt en sık görülen cilt tipidir. Karma cilt, yüzün orta kısımlarının (T bölgesi: alın, burun, çene) yağlı bir görünüme, diğer kısımların normal-kuru görünüme sahip olduğu cilt tipidir. Karma cilde sahip kişiler hem yağlı hem de kuru cilde uygun ürünler kullanarak cildini dengeye kavuşturabilir.

Karma cilde sahip kişilerde T bölgesindeki fazla sebumu uzaklaştırmak için daha düşük konsantrasyonda salisilik asit içeren temizleme jelleri kullanılabilir. Bu bölgelerde yağlı görünümü engellemek için tonik uygulaması yapılabilir. Kuruluğun arttığı daha çok kış mevsimlerinde kuru ciltlere uygun ürünlere geçilebilir. Sıcak sudan kaçınmalı ılık su ile uygulama yapılmalıdır. Temizleme aşaması sonrasında mutlaka karma cilt tipi için üretilmiş su bazlı nemlendiriciler kullanılmalıdır. 

Evde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Cildin sağlıklı ve ışıltılı görünümü sağlıklı ve bakımlı görünmenin temellerindendir. Bu sebeple cilt bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Cilt bakımı sadece uzman kişiler tarafından değil uygun ürünler ve bir rutin ile kendi kendine evde de yapılabilir. Cilt bakımı sıralamasında önce temizlik peeling ve maske, ardından serum ve nemlendirici ile evde kolay bir şekilde cilt bakımı yapılabilir.

Temizlemede cilt bakım ürünleri(köpük, jel vb) kullanılabilir, doğal yöntemler de tercih edilebilir. Örneğin maden suyu ile yüz yıkama veya pamuk ile temizleme doğal bir yöntemdir. Cilt lekeleri, siyah noktalar ve sivilceler için limon doğal bir temizleme ürünü olarak kullanılabilir. Limon asidik bir meyvedir ve yüksek oranda C vitamini içerir. Limon suyu tonik olarak kullanıldığında akne kurutucu ve gözenek sıkılaştırıcı özelliğe sahiptir. Birkaç damla ile pamuk yardımıyla cilde uygulanabilir.

Kahve telvesi ile peeling yapılabilir veya şeker ve zeytinyağı karışımı ile. Cilde yumuşak bir şekilde masaj yaparak uygulanmalı ve ardından ılık su ile yıkanmalıdır.

Maske uygulamasında da uygun ürün seçilirse evde kolayca uygulanabilir veya evde kendi imkanlarınızla maske yapıp temiz cilde uygulayabilirsiniz. Örneğin yüksek oranda protein, kalsiyum ve vitamine sahip yumurta akı maskesi ile cilt sıkılaşır, siyah nokta ve akneler azalır, gözenekler küçülür. Yumurta akı maskesi için yumurtanın sarısı ile beyazı ayrılır, beyazı köpürene kadar çırpılır ve temiz cilde yukarı hareketlerle sürülür. 20-30 dakika bekletilir ve sonrasında ılık su yardımıyla çıkarılır. Bu maske haftada bir veya iki haftada bir uygulanabilir.

Maskenin ardından  cilt tipine uygun serum ve sonrasında nemlendirici kullanılmalıdır. Serum ve nemlendirme aşamalarında doğal yağlar kullanılırken tüm etkileri araştırılmalı kendi vücuduna uygun olan yağlar seçilmelidir.

Evde yapılan cilt bakımı sırasında kullanılabilecek pratik malzemeler;

Hindistan cevizi yağı; altta yatan epidermal dokuyu güçlendirmek, ölü deri hücrelerini yok etmek, güneş yanığından korunmak antibakteriyel özelliği ile cildi korumak gibi yararlara sahiptir.

Jojoba yağı; nemlendirici özelliğe sahip doğal bir yağdır. Cildi yatıştırır ve derinden bakım sağlar.

Salatalık; su oranı oldukça yüksek olan salatalık,inanılmaz derecede sağlıklı bir bakım ürünüdür. Salatalığın suyu ve bir pamuk yardımı ile cildinizi temizleyebilirsiniz, veya rendeleyerek yüzünüze maske yapabilir 10 dakika bekledikten sonra ılık su yardımı ile yıkayabilirsiniz.

 



 

 

0
kişisel bakım

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin