Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Yazın Cilt Bakım Rutini Nasıl Oluşturulur?Yorum Ekle
10

Yazın Cilt Bakım Rutini Nasıl Oluşturulur?

Yazın cilt bakımında hangi ürünler kullanılabilir? Cilt tipine uygun ürün nasıl seçilir?
7 dk. da okunurFit1001 Editör08 Tem 20240 Yorum
yazın cilt bakım rutini nasıl oluşturulur

Mevsim değişiklikleri, cildin ihtiyaçlarının da değişmesine neden olur. Kış aylarında soğuk hava ve düşük nem oranı cildin kurumasına yol açarken yaz aylarında yüksek nem, güneşten gelen yoğun UV ışınları ve deniz suyu gibi faktörler; cildin nem kaybına, sebum üretiminde artışa ve leke oluşumuna yol açabilir. 

Cildinizin mevsimsel değişimlere karşı sağlıklı ve dengeli kalması için yaz rutininizi oluştururken göz önünde bulundurmanız gerekenleri keşfedin. 

Yazın Cilt Bakımında Hangi Ürünler Kullanılabilir?

Çevresel faktörler nedeniyle yaz aylarında ciltte nem kaybı ve leke artışı görülme riski çok yüksektir. Bu nedenle yazın cilt bakımı rutininizi oluştururken, rutininize hafif, nemlendirici ve koruyucu özelliklere sahip ürünleri dahil etmek önemlidir. Peki bu ürünler neler olabilir?

Güneş Koruyucular

Her ne kadar kış aylarında da güneş ışınlarının zararlı etkisine maruz kalınıyor olsa da yaz aylarında UV ışınlarının miktarının artmasıyla verdiği hasar önemli ölçüde artar. UV ışınları ciltte kolajen üretimini azaltarak erken yaşlanmaya neden olabilir. Hiperpigmentasyon, güneş lekeleri ve güneş yanıklarına yol açabilir. Cildin derin katmanlarına nüfuz ederek DNA hasarına yol açarken uzun vadede cilt kanserine neden olabilir. 

Güneşin zararlı UV ışınlarına karşı cildi korumak için yüksek koruma faktörüne sahip bir güneş kremi kullanılmalıdır. Her iki ultraviyole türünü de kapsayan, UVA ve UVB’ye karşı koruyucu özelliği olan ürünler tercih edilmelidir. Güneş koruyucu kullanımı UV ışınlarının deriye nüfuzunu engelleyerek cildi korur. Kanser riskini önemli ölçüde azaltır. Ciltteki kolajen yapı taşını koruyarak kırışıklık ve çizgilerin oluşumunu engeller, ciltte sarkmayı önler. Ayrıca güneş lekeleri ve hiperpigmentasyonun önüne geçer. 

Güneş kremlerinde yüksek koruma faktörü kadar cilt tipine göre seçim yapmak da önemlidir. Aksi takdirde sık sık sivilce ve komedon gibi problemlerle karşılaşılabilir. Cildinize uygun bir güneş kremi seçtikten sonra yapmanız gereken cildinize yeteri kadar uyguladığınızdan emin olmaktır. Yüz ve boyun için önerilen miktar yarım çay kaşığı ya da iki parmak uzunluğudur. 

Yeterli koruyuculuğun sağlanması için güneş ışığına maruz kalmadan 30 dakika önce uygulanması ve her 2 saatte bir yenilenmesi gerekir. Özellikle su ile temas veya terleme durumu güneş kreminin koruyuculuğunu azaltacağı için yenilenmesi önemlidir.

Hafif Nemlendiriciler

Kuru ve nemsiz ciltler güneşin vereceği hasarlara daha açıktır. Bu nedenle yaz aylarında da nemlendirme adımı atlanmamalı, olası güneş hasarlarına karşı su bazlı ve yüzde ağırlık yapmayacak hafif bir nemlendirici tercih edilmelidir. 

Nemlendirici olarak en yaygın kullanılan içerik hyaluronik asittir. Ciltte ağırlaşma yapmadan nem dengesini sağlar. Aynı zamanda cildin dolgun görünmesini sağlar ve elastikiyeti artırır. Güneşten sonra yatıştırıcı olarak kullanılabilir. 

Krem, maske gibi formları olsa da genellikle serum formunda bulunur. Serum olarak kullanıldığında nemlendiriciden önce hafif nemli cilde uygulanır. Böylelikle nemi cilde hapseder ve cildin nem tutma kapasitesini artırır. Yine hyaluronik asit içeren bir nemlendiriciyle birlikte kullanıldığında nemin ciltte tutulmasını sağlar. Hyaluronik asit genellikle tüm cilt tiplerinin rutininde güvenle yer verebileceği bir bileşendir ve çoğu içerikle anlaşır. 

Antioksidanlar

Güneş ışınlarına maruziyet vücutta serbest radikallerin oluşumuna neden olur. Bu serbest radikaller vücuttaki oksidatif stresi artırırlar. Oksidatif stres vücudun dengesini bozar ve hücrelere zarar verir. Bu da erken yaşlanma ve hiperpigmentasyon anlamına gelir.

Sağlıklı bir cilt için hücresel dengenin sağlanması gerekir. Hücre bunun üzerine bir mekanizma geliştirir ve serbest radikal reaksiyon zincirlerini inhibe etmeye çalışır. Bu aşamada antioksidan denilen maddeler rol alır. Antioksidanlar serbest radikallerle tepkimeye girerek oksidasyon reaksiyonun devam etmesini engellerler. Bu nedenle antioksidanlar, güneşten korunmanın bir parçası olarak cilt bakım rutininde yer almalıdır. 

  • C Vitamini: Renk eşitsizliklerini gidererek cildi anında aydınlatır. Cildin yaşlanma sürecini yavaşlatarak kolajen üretimini teşvik eder ve ince çizgi görünümünü azaltır. C vitamini serumu ya da kremi şeklinde kullanılabilir.
  • E Vitamini: Güneşin zararlı biyolojik etkilerinin çoğundan sorumlu olan UV ışınını emer. Güneş koruyucuyla kullanıldığında ekstra koruma sağlar. Aynı zamanda cildi nemlendirme özelliğine de sahiptir.
  • Yeşil Çay: Güneşin zararlı UV ışınlarının neden olduğu kızarıklığı azaltır. Ayrıca güçlü antioksidan, antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu nedenle cildin daha sağlıklı ve temiz görünmesine yardımcı olabilir.
  • Niasinamid: Sebum dengesini sağlarken hiperpigmentasyon sorunu çözer. Cilt bariyerini güçlendirir ve ciltte inflamatuarı azaltır.
  • Arbutin: Ciltteki koyu leke görünümünü ve hiperpigmentasyonu azaltır. Güneş etkisiyle oluşabilecek lekeleri önleyerek cilt tonunu eşitler.
  • Ferulik Asit: Melanin üretimini azaltır. Özellikle C ve E vitaminleri ile kombinlendiğinde leke oluşumunun önüne geçer.

Aloe Vera 

Yatıştırıcı etkisiyle cilt yanıklarına ve tahrişlere iyi gelir. Doğal bir nemlendiricidir ve cildi serinletici bir etkisi vardır. Aloe vera ürünlerinin doğal ve katkı maddesi içermeyen formüllerini tercih etmek cildiniz için daha faydalı olabilir.

Yüz Mistleri

 Cildi nemlendirirken ferahlatıcı bir etki sağlarlar. Seçim yaparken içeriğinde alkol, paraben veya sentetik renk maddeleri gibi potansiyel irritanlar bulunmamasına dikkat edilmelidir. 

Hafif Temizleyiciler

Sıcak hava ve nem cildin fazla yağ üretimine ve terlemesine neden olur. Cildi nem kaybı olmadan temizlemek için su bazlı, jel veya köpük temizleyiciler kullanılabilir. Kuru ciltler nemlendirici içeriği olan temizleyicileri, yağlı ciltler ise sebum dengesini sağlayan ve gözenek temizliği yapan temizleyiciler seçmelidir. Hassas ciltlerin seçimleri ise içeriğinde alkol, parfüm ve sert kimyasallar içermeyen temizleyicilerden yana olmalıdır.

Yazın Cilt Bakımında Hangi Ürünlerden Uzak Durulmalı?

Kimyasal Asitler

Cildin güneşe olan hassasiyetini artıracakları için kimyasal asitlerin kullanılması önerilmez. AHA, BHA, retinol gibi içerikler güneşe maruziyette leke oluşumuna yol açacak ve cildin yaşlanma sürecini hızlandıracaktır. Özellikle güneşe fazla maruz kalınacağı zaman kullanımlarına ara vermek doğru olacaktır. Kullanılmaları gereken durumlarda koruyuculuğu yüksek bir güneş kremi ile birlikte dikkatli bir şekilde kullanılmalıdırlar.

Yağlı ve Yoğun Nemlendiriciler

Yaz aylarında havadaki nemden ve yüksek sıcaklıktan dolayı cildimiz sebum üretimine daha meyilli olur. Yağlı veya yoğun bir nemlendirici kullanımı cildin nefes almasını zorlaştıracağı ve gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumuna neden olacağın için uzak durulması gerekenler arasındadır.

Alkollü Tonikler

Yaz ayında cildi nemsiz bırakan birçok çevresel faktör olduğundan, alkollü bir tonik kullanılması cildi ekstra kurutacak ve tahrişe neden olacaktır. Alkollü tonikler yerine nemlendirici özelliği olan tonikler tercih edilmelidir.

Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Güneş Koruma Faktörü (SPF)

SPF (Sun Protection Factor) yani güneş koruma faktörü, ürün tam olarak belirtildiği şekilde kullanıldığında cildin güneşin UV radyasyonuyla yanmasının, güneş kremi kullanılmadığı zamana göre ne kadar süreceğini gösterir. SPF, güneş koruyucularda genelde 15 ile 50 arasında değişmektedir. SPF 15 UVB ışınlarının %93’ünü bloke ederken, SPF 30 %97 ve SPF 50 %98’ini bloke eder. 

Günlük kullanım için en az SPF 30 içeren güneş koruyucular tercih edilmelidir. Eğer güneş altında uzun zaman geçirilecekse SPF 50 ve üzeri koruma sağlayan koruyucuların tercih edilmesinde fayda vardır.

SPF'in güneşte ne kadar süre kalabileceğinizle ilişkili olduğu konusunda büyük bir yanlış anlaşılma vardır. SPF, güneşe maruz kaldığınız süreyle değil, korunduğunuz güneş ışını miktarıyla ilgilidir. SPF 30, güneş kremi kullanmamakla karşılaştırıldığında sizi 30 kat daha fazla koruyacaktır. Fakat bu, SPF 30'un SPF 15'ten iki kat daha uzun süre koruyacağı anlamına gelmez.

UVA ve UVB Filtrelerine Karşı Koruma

UVA ve UVB ışınlarının ciltteki etkileri birbirinden farklıdır. UVA ışınları daha uzun dalga boyuna sahip olup cilt yüzeyinin alt katmanlarına kadar nüfuz eder. Cilt yaşlanması ve inflamasyonla ilişkilidir ve cilt kanserine yol açabilir. UVB ışınları ise daha kısa olup cildin yanmasına neden olur. UVB, cilt hücrelerinde mutasyonlara yol açarak cilt kanserine neden olan başlıca etkendir.

Cilt Tipine Uygunluk

Yağlı ve Akneye Meyilli Ciltler: Su bazlı ve komedojenik olmayan güneş kremleri, yağlı ve akneye meyilli ciltler için uygundur. Hızlı emilen ve parlama yapmayan bir güneş kremi seçilmelidir.

Kuru Ciltler: Nemlendirici özelliklere sahip güneş kremleri, kuru ciltler için daha uygundur. Hyaluronik asit veya seramidler içeren ürünler tercih edilebilir.

Hassas Ciltler: Parfüm, alkol ve kimyasal filtreler içermeyen, mineral bazlı güneş kremleri (çinko oksit veya titanyum dioksit içeren) hassas ciltler için uygundur.

Formülasyon

Yaz aylarında ağır ve yağlı hissetirmeyen, hafif formülasyonlara sahip güneş kremleri tercih edilmelidir.

Suya Dayanıklılık

Terlemeye ve su ile temasa karşı daha etkili bir koruma sağlaması için suya dayanıklı bir koruyucu seçimi önemlidir. Her koşulda 2 saatte bir yenilenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Bebekler ve Çocuklar

Güneş kremi kullanımına 6 aydan sonra başlanmalıdır. 6 aydan büyük bebekler ve çocuklar için SPF 30 ve üzeri, özel formüle edilmiş güneş kremleri kullanılmalıdır. Çocukların ciltleri daha hassas olduğu için, paraben, parfüm ve diğer zararlı kimyasalları içermeyen ürünler tercih edilmelidir.

Yazın Cilt Bakım Sırası Nasıl Olmalı?

Cilt bakım rutininin doğru sırayla ve doğru ürünlerle uygulanması, cildin dengesini sağlamak ve yaz koşullarına karşı cildi sağlıklı tutmak için önemlidir. Genel bir cilt bakım rutini ile aynı olmakla beraber yazın cilt bakım rutininin de sırası şu şekilde olmalıdır:

  1. Temizleyici
  2. Tonik
  3. Serum
  4. Nemlendirici
  5. Güneş Koruyucu

Bu sıralama, her ürünün en etkili şekilde çalışması için önemlidir. Temizleyici ve tonik cildi arındırarak hazırlar, serumlar hedefe yönelik bakım sağlar ve nemlendirici cilt bariyerini sağlamlaştırarak tüm adımların etkisini artırır.

10
güneş bakımıcilt bakımı cilt

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin