HMR Diyet: Çalışıyor mu?
Sağlık yönetimi kaynakları anlamına gelen HMR, Psikolog Lawrence Stifler tarafından 30 seneden daha uzun sure önce geliştirilmiştir. Diyette günlük kalori alımı 1.200 ila 1.400 civarlarında tutulur. Asıl amaçlanan porsiyon kontrolünün sağlanması ve düşük kalori ile programın geliştirilmesidir.
HMR diyette shake, meyve ve sebze tüketimi ön plana çıkar. Diyet süresince hafif orta düzey fiziksel aktivite yapılması önerilmektedir. Bununla beraber tıp uzmanları ve sağlık koçları da sürece dahil olmaktadır.
HMR diyet iki ana aşamadan oluşmaktadır. Hızlı kilo kaybı adı verilen 1. aşama en az 8 hafta uygulanmaktadır. 8 hafta süresince shake, düşük kalorili paketli gıda, meyve ve sebze tüketimi önerilir. 2.aşama ise bakımdır. Bakım aşamasında öğünler yavaş yavaş normal düzene döner. Bu aşamadayken haftada 5 öğün beslenme önerilir.
HMR Diyetini Kim Denemeli?
HMR diyeti ciddi kısıtlamalara ve düşük kalori alımına dayalı bir program olduğu için emzikliler, gebeler, yaşlılar ve büyüme gelişme çağındaki çocukların yapması önerilmez.
Aynı zamanda fiziksel aktivitesi yüksek olan kişiler, kronik hastalığı olanlar ve düzenli ilaç kullanan kişilerin HMR diyetini uygulaması önerilmemektedir.
Gut hastaları, böbrek hastaları ve diyabet hastalarının HMR diyeti uygulamadan önce uzmana danışmaları ve diyet süresince sürekli takipte olmaları gerekmektedir.
HMR Diyetinden Kim Kaçınmalı?
HMR diyetinin özellikle önerildiği bir grup yoktur. Ancak sakıncalı grup içerisinde yer alamayan, kilo kaybını hedefleyen ve koç eşliğinde beslenmesini planlamak isteyen kişiler diyeti deneyebilir.
HMR Diyeti Nasıl Çalışır?
HMR diyeti genellikle kalori alımını kısıtlamak için paketli gıda tüketiminden meydana gelir. Ciddi kalori kısıtlaması sonucunda hızlı bir şekilde kilo kaybını sağlamak mümkündür. Bununla beraber HMR diyet maliyetinin oldukça yüksek olması diyet sürdürülebilirliğini kısaltmaktadır.
HMR diyet iki aşamadan oluşur. İlk aşama kilo kaybını vaad ederken ikinci aşama ise sürdürülebilirliğe odaklanır. İlk aşamada önerilen meyve ve sebze porsiyonları ile beraber HMR ürünlerinin tüketimi önerilir. İlk aşamada ‘3,2,5’ planı yani 3 HMR protein shake, 2 HMR atıştırmalığı, 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi yer alır.
İkinci aşamada yasaklanan gıdalar yeniden menüye eklenir ve 2 HMR ürün beraber tüketilir.
HMR Diyeti Nasıl Başlatılır?
HMR diyetine başlamak için iki farklı yol bulunur. Bunlar evde başlamak ya da şahsen başlamaktır. HMR diyetinden evde faydalanmak isteyenler için telefon koçluğu hizmeti bulunur ve kapıya yemekler teslim edilir. Bu plan dahilinde şirketin web sitesi üzerinden satın almak gerekmektedir. Yüz yüze programı için ülke genelinde klinikler bulunmaktadır. Konuma göre en yakın olan tercih edilebilir.
İlk aşamayı tamamladıktan sonra ikinci aşamaya geçiş yapılır. İkinci aşama bakımla ilgili olandır. İkinci aşamanın yüz yüze olması önerilmektedir. Yüz yüze hizmetle daha fazla fayda sağlanacağı söylenmektedir.
HMR Diyetinde Yiyebileceğiniz Yiyecekler Nelerdir?
HMR diyetinde 3/2/5 planı önerilir. 3/2/5 planına göre yiyebileceğiniz besinler aşağıdaki gibidir.
- Günde 3 adet HMR Shake
- Günde 2 adet 2 HMR Giriş
- Günde 5 su bardağı sebze ya da meyve
HMR diyetinin ilk aşamasındayken çok fazla yemek alışverişi ya da hazırlığı gerekmez. Koçlar tarafından eve gönderilecek olan HMR onaylı besinler sipariş edilir. Satın alınacak olan diğer yiyecekler ise meyve ve sebzelerdir. Diyette tüketilebilecek meyve ve sebzeler aşağıda listelenmiştir.
- Marul, kale, ıspanak, karnabahar, brokoli
- Domates, yeşil fasulye, havuç, dolmalık biber
- Pişmiş brüksel lahana, pişmiş patlıcan, pişmiş kabak
- Ahududu, yaban mersini, kavun, elma, çilek, kivi, ananas, armut
HMR Diyetinde Kaçınmanız Gereken Yiyecekler Nelerdir?
HMR diyette kaçınılması gereken besinler aşağıda listelenmiştir.
- Domuz eti, sosis ve pastırma gibi kırmızı et çeşitleri
- Dondurulmuş yoğurt, yağlı süt, dondurma ve şekerli yoğurt gibi tam yağlı süt ve süt ürünleri
- Alkollü ve alkolsüz içecekler, meyve suyu
- Şeker, yağlı sos çeşitleri, salata sosları, mayonez, fıstık ezmesi, tereyağı ve krem peynir
- Kızartılmış gıdalar, unlu mamüller, pizza, fast food ürünleri ve simit gibi hazır besinler
HMR Diyetiyle İlgili Gerçekler Nelerdir?
HMR diyette yalnızca beslenme değil fiziksel aktivitenin önemi de vurgulanmaktadır. Diyet süresince yüzme ve dans gibi orta şiddetli egzersiz çeşitleri önerilmektedir. Özellikle kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinden 10 ila 20 dakika sonra yürüyüşe çıkmak diyetin aktivitesini artırmaktadır.
HMR programında alışkanlıkları yerleştirmek için her hafta uzun süreli yürüyüşler planlanmalıdır. Amaçlanan fiziksel aktivite ile haftalık 2.000 kalori kadar açık yaratmaktır.
HMR diyet düşük kalorili bir beslenme programından oluştuğu için şiddetli egzersiz çeşitlerinden kaçınılmalıdır. Ayrıca egzersiz yapmaya yeni başlayanlara fiziksel aktivite şiddetini yavaş yavaş artırmak tavsiye edilmektedir.
HMR Diyeti Sağlıklı Bir Diyet Olarak Kabul Ediliyor mu?
Hızlı bir şekilde kilo kaybını sağlamasıyla adını duyursa dahi diyetin bazı riskleri de bulunmaktadır. Önceden paketlenmiş gıdaların tüketimi ön planda olduğu için besinler katkı maddesinden zengindir. Aynı zamanda böbrek hastaları, gut hastaları ve diyabet hastalarının tek başına bu diyeti uygulaması sağlıklı olarak kabul edilmez.
HMR Diyeti Denemeye Değer mi?
HMR programı, önceden paketlenmiş besinlerin tüketimine dayanır. Diyet ciddi enerji kısıtlamasına dayalı olduğu için kilo kaybına etki edebilir. Ancak bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Koçluk hizmeti bulunduğu ve besinler kapıya teslim edildiği için maliyeti yüksektir.
Uzun süreli yaşam tarzına uygun olmayabilir ancak kronik hastalığı olmayan ve riskli grupta yer almayan kişiler için denemeye değer olarak görülmektedir.
HMR Diyeti Pahalı mı?
HMR diyet içecekleri, mısır gevrekleri, başlangıç besinleri ve isteğe bağlı koçluk desteği gibi hizmetleri içeren iki haftalık başlangıç paketi 167 dolardır.
HMR diyetinin yüz yüze olan programı da bulunmaktadır. Hizmetlere göre belirlenmiş fiyatlar aşağıdaki gibidir.
- Başlangıç tıbbi tarama 60 dolar
- HMR zayıflama yiyecekleri haftalık 100 dolar
- Yaşam tarzına yönelik dersler haftalık 25 dolar
Yeni Başlayanlar İçin HMR Diyet Dostu Tarifler Nelerdir?
HMR diyetine yeni başlayanlar için tarifler aşağıda listelenmiştir.
- Fıstık Ezmeli Kurabiyeli Shake
Fıstık ezmeli kurabiyeli shake için gereken malzemeler sırasıyla 60 gr Belçika kurabiyesi şurubu, 300 ml soğuk su, 1 HMR vanilyalı shake, 1 yemek kaşığı PB2 ve 8 adet buz küpüdür.
Fıstık ezmeli kurabiyeli shake’ i hazırlamak için tüm malzemeleri pürüzsüz kıvama gelene kadar karıştırın.
- Bademli Çikolatalı Shake
Bademli çikolatalı shake için gereken malzemeler sırasıyla 1 HMR çikolatalı shake, 360 ml siyah soğutulmuş kahve, 60 ml badem şurubu ve 8 adet buz küpüdür.
Bademli çikolatalı shake’i hazırlamak için tüm malzemeleri pürüzsüz kıvama gelene kadar karıştırın.
- Tuzlu Cheddarlı Muffin
Tuzlu cheddarlı muffin için gereken malzemeler sırasıyla 2 HMR yulaf ezmesi, 2 yemek kaşığı molly peynir, 2 HMR tavuk çorbası, 5/4 su bardağı su ve 2 çay kaşığı kabartma tozudur.
Tuzlu cheddarlı muffin hazırlamak için öncelikle fırını 375 dereceye kadar ısıtın. Yulaf ezmesi ve 1 su bardağı suyu karıştırın ve mikrodalgada birkaç dakika pişmeye bırakın. Çorba, peynir ve kalan suyu da karışıma ekleyin. Hamur iyice karıştıktan sonra kabartma tozunu ekleyin. Fırın tepsisine yerleştirin ve bisküvi kızarana kadar 15- 25 dakika pişirin.
- Çikolatalı HMR Diyet Kurabiye
Çikolatalı HMR diyet kurabiye için gereken malzemeler sırasıyla HMR yulaf ezmesi, 1 yemek kaşığı şekersiz kakao, HMR 70 çikolatalı shake, 1 yemek kaşığı yağsız çikolatalı puding tozu ve 180 ml sudur.
Çikolatalı HMR diyet kurabiyesini hazırlamak için öncelikle fırını 350 dereceye kadar ısıtın. Ardından tüm malzemeleri bir kapta yumuşak hamur kıvamını elde edene kadar karıştırın. 10 - 14 kurabiye olacak şekilde kurabiye hamurunu porsiyonlayın. Ardından 8 - 12 dakika üzeri kızarana kadar fırında pişmeye bırakın.
HMR Diyeti Yaparken Kaç Kalori Tüketebilirsiniz?
HMR diyetinde günlük kalori alımının 1.200 ila 1.400 civarlarında tutulması gerekmektedir.. Bu programla asıl amaçlanan porsiyon kontrolünün sağlanması ve düşük kalori ile kilo kaybının hızlı bir şekilde sağlanmasıdır.
Vücudun HMR Diyetine İlk Reaksiyonu Nelerdir?
HMR diyet gibi düşük kalorili diyetler baş dönmesi, açlık, mide bulantısı, halsizlik, yorgunluk, mikro besin öğe eksiklikleri ve safra taşı gibi yan etkilere neden olabilmektedir.
Olması gerekenden daha fazla kalori kısıtlamak, vücut metabolizmasının bozulmasına neden olur. Metabolizma hızı düşer, uzun vadede kilo kaybı yavaşlar ya da kısır döngü olarak verilen tüm kilonun yeniden alınmasına neden olabilir.
HMR diyetin olumlu yönü olarak liften zengin düşük kalorili diyetler uzun süre tokluk sağlayabilir.
HMR Diyeti İçin Önerilen Zaman Çerçevesi Nedir?
HMR diyeti iki ana aşamadan oluşur. Hızlı kilo kaybı adı verilen 1. aşama en az 8 hafta boyunca devam ederken 2. aşama adı verilen bakım aşamasının süresi ise kişilerde değişkenlik gösterir.
HMR Diyetinin Sağlık Yararları Nelerdir?
HMR diyetinin sağlığa olan faydaları aşağıda sıralanmıştır.
- HMR diyetinin savunucuları hızlı bir kilo kaybını sağladığını iddia etmektedir.
- Diyetle beraber egzersiz önerildiği için sağlıklı yaşama teşvik edicidir.
- Çevrimiçi birçok kaynaktan ulaşılabilirdir.
- Yüz yüze hizmeti bulunur, sağlık koçlarına erişimi kolaydır.
- Hızlı kilo kaybını hedeflediği için motive edicidir.
- Önceden paketli gıdaları tüketmek pratik olabilir.
HMR Diyetinin Sağlık Riskleri Nelerdir?
HMR diyetinin sağlık riskleri aşağıda sıralanmıştır.
- Her öğüne sıkı uyum şart olduğu için diyete bağlı kalmak zordur.
- Diyette yer alan besinlerin raf ömrü uzundur, bu nedenle katkı maddelerini içerir.
- Diyette çok fazla kısıtlama olduğundan diyet yapmaya yeni başlayanlar için uygun değildir.
- Kronik hastalığa bağlı ilaç kullanan kişiler için tehlikeli olabilir.
- Böbrek hastaları, gut hastaları ve diyabet hastalarının tek başına bu diyeti uygulaması sakıncalı olabilir.
HMR Diyeti Kanıtlara Dayalı mı?
HMR diyetinin kilo kaybını desteklediğini gösteren sınırlı sayıda bilimsel kanıt bulunmaktadır. Yapılan bir araştırmada, HMR diyetini uygulayan obez bireylerin 18 haftada ortalama 37.4 kilogram kaybettikleri saptanmıştır.
Başka bir çalışmada ise HMR diyet yapan obez grubu ile kilo yönetimi danışmanlığı alan obez grubu karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda, HMR diyetin 3-2-5 düzenini uygulayan obez grubunun diğer gruba oranla 28.6 kilogram daha fazla kaybettiği saptanmıştır.
HMR Diyeti Güvenli ve Sürdürülebilir mi?
HMR diyet gibi düşük kalorili diyetler güvenlik eksikliği nedeniyle rutin kullanımı önerilmemektedir. Ancak obez bireylerde hızlı bir kilo kaybını sağlaması mümkündür.
Çok düşük kalorili diyet, 1 -2 hafta gibi kısa bir sürede hızlı bir şekilde kilo kaybını sağlayabilir. Ancak sonrasında hızla kilonun geri alındığı ve verilen kilonun yağsız vücut ağırlığındaki glikojenlerin tükenmesi olduğu görülür.
HMR diyette paketli besin tüketiminden dolayı diyetin sürdürülebilirliği kısalmaktadır. Kişiler diyet süresince sıkılabilir ve yeni besin arayışına girebilir.
HMR Diyetine Sağlıklı Alternatifler Nelerdir?
HMR diyet ile benzer profile sahip olan beslenme programı çok düşük kalorili diyettir. Bu diyetle günlük alınması gereken enerji 800 kaloridir. Sıklıkla denetimli olarak yapılır ve uzmanlar tarafından tıbbi yöntem olarak tercih edilir. Çok düşük kalorili diyetler genelde bariatri cerrahi öncesi hızlı kilo kaybını sağlamak için uygulanır.
Uzman eşliğinde bilinçli bir şekilde yapılan 800 kalorili diyet; kilo kaybına yardımcı olur, kan şekerinin dengelenmesini sağlar ve tansiyonu düşürür.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın