Fit1001 logosearch icon
Termojenik Nedir?Yorum Ekle
0

Termojenik Nedir?

Termojenik, insan vücudunda ısı üretilmesini sağlayan bileşikler için kullanılan bir isimdir. Termojenez olayında ise vücut enerji ihtiyacı için yağ yakımını sağlar.
14 dk. da okunurFit1001 Editör10 Ara 20210 Yorum
Termojenik Nedir?

Termojenik, insan vücudunda ısı üretilmesini sağlayan bileşikler için kullanılan bir isimdir. Termojenez olayında ise vücut enerji ihtiyacı için yağ yakımını sağlar. Bunun sonucunda ısı açığa çıkar. Termojenik bileşikler, metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak depolanan yağları enerji olarak kullanır. Sporcular, kas kütlesini artırmak için termojenikleri sıklıkla kullanır. Termojenezi sağlayan bileşikler, uyarıcı niteliği taşır. Yeterli miktarda kullanıldığında ve egzersizle destelendiğinde istenen sonuç elde edilir. Fakat uzun süreli termojenik bileşik kullanımı, vücutta tolerans oluşumuna neden olur. Normal şartlar altında vücut alınan enerjiyi metabolik fonksiyonlar için harcar, ancak alınan enerjinin yaklaşık olarak %10 kadarı termojenez esnasında yakılır. Bazı besinlerin termojenik etkisi bulunur. Bu besinlerin alımı vücut ısısını yükseltir ve yağ yakımını kolaylaştırır. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, termojenik besinlerden olan yeşil çayın metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını desteklediğini söylemektedir.

Termojenik Etki Nedir?

Termojenik etki, vücudun ısısının artışına bağlı metabolizma hızındaki değişimdir. Yemek yenildiğinde, vücut tüketilen besinleri sindirmek için enerji harcar. Besinlerin termik etkisi sonucunda, kalori yakma hızı artar. Vücudun yakmak için en çok enerji harcadığı besin öğesi proteinlerdir. Proteinlerin sindirilmesi için gelen enerjinin %30 ‘ u kullanılır. Yağlarda ise bu oran %2 ‘ ye kadar düşer. Karbonhidratlar için % 15 kadardır. Bununla beraber öğünlerden sonra yapılan egzersiz ve spor, besinlerin termojenik etkisini 2 kat daha artırır.

 Termojenik Yağ Yakıcı Jel Nedir?

Termojenik yağ yakıcı jeller metabolizmanın hızlanmasını ve kilo kaybını sağlayan takviyelerdir. Termojenik yağ yakıcı çeşitlerine verilebilecek örnekler aşağıda listelenmiştir.

cla supplement

 

  • CLA max Thermo Active System 5

CLA max Thermo Active System 5,  90 adet yumuşak jel kapsülden oluşur. Kapsülün içeriğinde 2000 mg konjuge linoleik asit, 500 mg l karnitin, 208.5 mg kafein, 0.45 mg - 100 mg arasında yeşil çay ekstresi ve 1.05 mg – 100 mg arasında yeşil kahve ekstresi bulunmaktadır. Vücuttaki depolanmış yağları azaltmaya yardımcıdır. Mevcut oluşmuş yağın enerjiye dönüşmesini sağlar. Güçlü antioksidan özelliğine sahip bir takviyedir. Selülit görünümünün azalmasına yardımcı olur. Bu takviye, egzersiz öncesinde veya egzersiz sonrasında kullanılabilir. Yetişkinler için günlük 3 jel kapsül kullanımı tavsiye edilir. Gün içerisindeki su tüketiminin artmasıyla takviye daha etkin hale gelir. 

  • Nutrich CLA / 100 adet jel kapsül

Nutrich CLA toplamda 100 adet jel kapsülden oluşur. 1 kapsülünde 1000 mg konjuge linoleik asit bulundurur. Konjuge linoleik asit sayesinde yağ yakımını hızlandırır. Vücuttaki şişliğin azalmasında etkili bir takviyedir. İştahın kapanmasına yardımcı olur bu sayede gün içerisinde daha az kalori alınır. Antioksidan içeriği yüksektir. Yağ depolanmasını önler ve yavaşlamasını sağlar. Kas kütlesinin artmasında etkilidir. Kan şekerini dengeler ve gün içerisinde kan şekerinde olağan dalgalanmaları engeller. 

  • Torq Nutrition CLA/ 2000 

Torq Nutrition CLA, toplamda 100 jel kapsülden oluşur. Bir servis ürününü 2 jel kapsülü oluşturur. 1 servis ürünü ise 2000 mg konjuge linoleik asit içerir. Bu takviye, aspir çiçeği tohumundan elde edilen ham madde kaynaklı bir üründür. Konjuge linoleik asit sayesinde metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Bağışıklığı güçlendirmede etkilidir. Kas kütlesinin artışına yardımcı olur. Torq Nutrition CLA, yemeklerden önce 1 kapsül şeklinde kullanılır.

  • Hardline CLA One 

Hardline CLA One, 100 servis ürününden oluşur. Her kapsül 1000 mg aspir yağı içerir. 1000 mg aspir yağı ise 800 mg konjuge linoleik asit içermektedir. Bu takviye total kolesterolün dengelenmesini sağlar ve yağ yakımını hızlandırır. Yemeklerden 30 dakika önce 1 kapsül olacak şekilde günde 3 kez kullanılır. 

Termojenik İlaçlar Nedir?

Termojenik ilaçlar, doğal olmayan yolla vücudun termojenik etkisini artıran desteklerdir. Termojenik ilaçlara verilebilecek örnekler aşağıdaki gibidir.

  • Fast Burn Extreme

Fast Burn Extreme , doğal içerikli bir yağ yakıcıdır. Vücudun yağ yakımına yardımcı olur. Bitkisel içeriğe sahiptir. İçeriğinde yeşil çay, ısırgan otu özü, goraka, acı portakal, kafein, krom, B6 vitamini ve süs biberi özü bulunur. Visseral yağlanmayı azaltır ve metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Yağ depolanmasını da engelleyici etkiye sahiptir. Fast burn extreme, gün içerisindeki enerjinin artmasını sağlar ve dinçlik kazandırır. Doğru kullanımında birkaç hafta içerisinde etkisini göstermektedir. Bu ilaç ile günde yaklaşık olarak 900 kalori yakılır. 

eczane
  • Anvarol

Anvarol’ un içeriğinde zencefil ve çemen özleri gibi doğal bileşenleri bulundurur. Düzenli olarak tüketiminde dayanıklılık ve enerjinin artmasını sağlar. Fosfokreatin sentezini sağlar. Bununla beraber yağsız kas kütlesini korumayı sağlar. Her gün, antrenman veya egzersizden 45 dakika kadar önce 3 kapsül şeklinde tüketilir. Antrenman süresince kondisyonun artmasını ve enerji depolanmasını sağlar. Kas yapım süreci için gereken ATP’ nin salınımını artırır. İştah kapatıcı özelliği de bulunmaktadır.

  • Burn Booster

Burn Booster tamamıyla ot özlerinden oluşmuş bir üründür. İçeriğinde duvar arpası, goraka, yeşil çay ve arnavut biberi bulunur. İçeriğinin bitkisel olması sebebiyle yan etki yaratmaz. Termojenik etkisi sayesinde vücut sıcaklığının yavaş bir şekilde artmasını sağlar. Bu şekilde metabolizmanın hızlanmasında etkili bir üründür. Burn Booster’ da  bulunan duvar arpası, iştahın kapanmasını sağlar ve gün içerisinde daha az kalori alınır. Düzenli kullanımında ayda 7. 5 kilo kaybettirdiği bilinmektedir.

  • Piperinox

Piperinox, diğer ilaçlara oranla daha hızlı etki gösterir. Bunun sebebi daha güçlü termojenik etkiye sahip olmasıdır. Termojenik özelliğinin sebebi içeriğindeki bioperine maddesidir. Yeni yağ hücrelerin oluşumunu yavaşlatır ve yağ yakım sürecini hızlandırır. Aynı zamanda kas hücrelerindeki glikoz yatkınlığının artmasını sağlar. Metabolik enerji ihtiyacının artmasına yardımcı olur. Kas kütlesindeki artışı sağlar. 

Termojenik Yağ Yakıcı Supplementleri Nelerdir?

Termojenik yağ yakıcı supplementleri, vücuda termojenik etkiyi sağlayan destek ürünleridir. Termojenik yağ yakıcı supplementleri için verilebilecek örnekler aşağıdaki gibidir.

LifeTime Q-CLA/X with L-Carnitine içeriğinde CLA, L-karnitin ve çeşitli bitkisel ekstreler bulunan takviye edici bir gıdadır. İçeriğindeki bileşenler sayesinde vücutta yağ miktarının azalmasına yardımcı olmak ve metabolizmanın hızlanmasında faydalı bir gıda takviyesi olarak görev almaktadır. 

Natrol Tonalin CLA doğal aspir yağı patentli bir süreç sonucu elde edilir. CLA bir çoklu doymamış yağ asidi çeşididir.Diyette doymuş yağların doymamış yağlarla yer değiştirmesi normal kan kolesterol düzeyinin korunmasına katkıda bulunur.

  • 4dn cycle 4 plus

4dn cycle 4 plus, kapsül formda olan termojenik destek ürünüdür. İçeriğinde l- carnitin, yeşil kahve çekirdeği, yeşil çay özü, l- tirozin, susuz kafein ve turunç özü bulunur. Toplamda 30 porsiyon içermektedir. 1 porsiyon ise 4 kapsülden oluşur.

  • Maurers

Maurers, bitkisel özlerden oluşan bir termojenik yağ yakıcı supplementidir. Vücut ısısının artmasını sağlar ve yağ yakımına yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırır ve gün içerisinde harcanan kalori artar. İçeriğinde goraka ekstresi, l- carnitin, yeşil çay ve meyan kökü bulunur.

  • Solgar Thermogenic Complex - Svetol

Solgar, güçlü bir termojenik yağ yakıcı supplementidir. İçeriğinde yeşil çay, yeşil kahve çekirdeği, inositol, karabiber, kırmızı biber ve kolin bulunur. Metabolizmanın hızlanmasını ve kilo kaybını sağlar. Definasyon dönemindeki sporcular sıklıkla tercih etmektedir. Solgar kullanıldığında harici kafein tüketimi en aza indirilmelidir. Toplamda 60 kapsülden oluşmaktadır.

  • Hardline / thermo +  l- carnitin 500 ml

Hardline thermo + l- carnitin 500 ml, kafein ve l- carnitin içeren bir supplementtir. Ürünün toplam miktarı 500 ml’ dir. 1 ölçek ise 30 ml’ den oluşur. Hızlı emilim ve hızlı etki sağlamaktadır.

Hangi Besinlerin Termojenik Etkisi Vardır?

Vücutta termojenik etkiyi artırarak metabolizmanın hızlanmasını sağlayan ve vücut ısısını artıran bazı besinler bulunur. Termojenik etki yaratan besinler aşağıda listelenmiştir.

1- Acı Biber

Acı biber gibi bazı baharat çeşitleri termojenik özellik gösterir. Vücudun termojenez etkisini artırırlar. Kırmızı biber ve acı biber çeşitleri, hem gün içerisindeki tokluk durumunu artırır hem de yağ yakım sürecini hızlandırır. Acı biberin acı olmasını sağlayan madde kapsaisindir. Kapsaisin maddesi sayesinde acı biberin termojenez etkisi artar. Kapsaisin içeren besinler tüketildiğinde o gün daha fazla enerji harcanır. Metabolizmanın hızlanmasını sağlar ve sindirim sistemini çalıştırır. Bununla beraber damardaki yağların temizlenmesine de yardımcı olur. Bu konu üzerine Oxford Üniversitesi bir çalışma yapmıştır. Bu çalışmada, acı biberin metabolizmayı yaklaşık olarak %20 kat hızlandırdığı tespit edilmiştir. Oxford Üniversitesi’ nden çalışmaya katılan Dr. Henry, toplamda 766 kalorilik yemeğin içerisine eklenen 3 gram acı biberin, metabolizmayı yüksek oranda hızlandırdığını kanıtlamıştır. Dr. Henry, bu etkiye verilen ismin ‘beslenme ile uyarılmış ısıl eti’ olduğunu eklemektedir.

kırmızı biber ve acı sos

2- Acı Sos

Acı sos benzeri baharatlı soslar tüketildiğinde vücut sıcaklığı artar. Bu olay vücudun termojeneze girmesidir. Vücuttaki termojenez, kişinin terlemesine ve burnunun akmasına neden. Vücudun bazı bölgelerinde kızarıklıklar görülebilir. Bununla beraber kan akış hızının ve kalp ritminin artışı görülür. Acı sosun termojenik etki göstermesinin nedeni içindeki kapsaisin maddesidir. Kapsaisin, midenin ekşimesine ve yemek borusunun yanmasına da neden olur. Mide ağrıları ve mide krampları da bu duruma eşlik eder. İngiliz bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmaya göre yemeğe eklenen 3/5 çay kaşığı acı sos, metabolizma hızının yaklaşık olarak %25 oranında artırmıştır. Yemek yenildikten sonraki ilk 3 saat içerisinde kişilerin ekstra 45 kalori yaktığı da tespit edilmiştir. Acı sos ve benzeri soslar, ortalama 76 kalori yakılmasını sağlar.

3- Kahve

Kahvenin 100 gramında, 40 mg kafein bulunur. Kahvenin metabolik olarak hızlanma sürecini yani termojenezi desteklemesinin sebebi kafeindir. Kafeinin artışı termojenezi artırır. Kafein, vücuttaki sempatik sinir sisteminin uyarılmasını sağlar. Uyarılma sonucunda beyaz yağ dokusu reseptörleri aktifleşir. Bu süreç yağ yakımını destekler niteliktedir. 2015 yılında yapılan çalışmaya göre 100 mg kafein alımının, günlük enerji harcanmasını 36, 5 kalori daha artırdığı bilinmektedir. Yapılan başka bir çalışmada yüksek kafein tüketen ve düşük kafein tüketen iki grup incelenmiştir. Bu çalışmada, yüksek kafein tüketiminin daha fazla ağırlık kaybına neden olduğu gözlemlendi. Kafein, kilo kaybını desteklerken dayanıklılığı da etkiler. Bununla ilgili yapılan çalışmalarda, bisikletçilere egzersiz öncesi verilen kafeinin performans seviyesini artırdığı tespit edilmiştir. Bununla beraber, fazla kafein alımının zararlı etkileri de mevcut. Bu sebeple günlük önerilen 400 mg kafeinin aşılmaması tavsiye edilir. 

4- Hardal

Hardal düşük kaloriye sahip bir besindir. Yapılan çalışmalarda hardalın yüksek termojenik etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bu sayede kilo kaybını hızlandırır ve gün içerisinde yakılan kalorinin artmasını sağlar. Hardal vücutta anabolik etki gösterir. Yapılan çalışmalara göre hardal, anabolik steroidlerle benzer bileşikleri içermektedir. Bu sayede kas kütlesinin artmasına da fayda sağlar. Yağsız vücut kütlesinin artmasını ve yağlı kütlenin düşmesini sağlar. Hardal tüketen kişilerin fiziksel performansında belirgin artışlar görülür. Egzersiz sonrası tüketilen hardal ise krampların önlenmesinde etkilidir. Antrenman sonrasında tüketilen hardal ve mineral içeriği yüksek bir besin sayesinde elektrolit kayıpları önlenir. 

5- Protein

Yüksek miktarda protein tüketimi metabolizmanın hızlanmasını sağlar. İştahı azaltır ve kilo kaybını sağlar. Diyetle fazla miktarda alınan protein, tokluk hormonlarını artırırken açlık hormonlarının azalmasını sağlar. Yemekler yenildikten sonra besinlerin sindirilmesi için bir miktar enerji harcanır.  Bu durum gıdaların termojenik etkisi ile ilgilidir. Proteinlerin termojenik etkisi, karbonhidratlara oranla %10 daha fazla iken yağlara oranla ise % 25 daha fazla olduğu bulunmuştur. Proteinler %30 termojenik etkiye sahiptir. Bu durum, 100 kalorilik protein için ancak 70 kalorinin kullanılabilir olduğunu gösterir. Gösterdiği yüksek termojenik etki sayesinde metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Uyku sırasındaki harcanan enerji dahil olmak üzere gün içerisinde daha fazla enerji harcanır. Yapılan bir çalışmada, yüksek protein alımının günlük total enerji harcamasını 80 kalori ila 100 kalori artırdığı bulunmuştur. Aynı zamanda alınan protein iştahın azalmasını sağlar. Bu sayede otomatikman daha az kalori alınır. Yüksek protein içeren besinlere örnek olarak kırmızı et, kümes hayvanları, deniz mahsülleri, yumurta, yoğurt ve baklagiller verilebilir. 

hindistancevizi yağı

6- Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, MCT denilen orta zincirli yağ asitlerini içerir. Orta zincirli yağlar, vücuttaki yağ birikimini engeller. Vücut hücreleri MCT’ leri, lenfatik sistemi geçerek doğrudan karaciğere iletir. Bu sayede karaciğer orta zincirli yağ asitlerini hızla enerjiye çevirir. Orta zincirli yağ asitleri, vücutta termojenik etki gösterir. Bu sayede vücudun yağ yakma kabiliyetini artırır. 2015 yılında yapılmış bir meta analiz çalışmasına göre orta zincirli yağ asitlerinin alımının visseral yağlanmayı ve toplam vücut yağ miktarının azalmasını sağlamaktadır. 2017 yılında yapılmış çalışmada ise 3 günlük hindistan cevizi yağı tüketiminin, daha uzun süre tokluk sağladığı ve besin alımının daha az olduğu ispatlanmıştır. Hindistan cevizi yağı, çiğ olarak veya smoothielere katılarak tüketilebilir. 

7- Yumurta

Yumurta, düşük kalori içeren ve besleyici bir gıdadır. İçeriğinde yüksek oranda protein bulunur. Yumurta gibi yüksek protein içeren besinlerin tüketimi vücuttaki termojenezi artırır. Bu sayede metabolizma hızlanır. Bunun sebebi, vücudun tüketilen besinleri sindirmesi için ekstra kalori harcamasıdır. Proteinler gibi karbonhidratlar ve yağların tüketimi de metabolizmayı hızlandırır. Fakat proteinler kadar yüksek olmaz. 2014 yılında yapılan bir çalışmada; proteinlerin metabolizmayı %15 ila %30 oranında artırdığı, karbonhidratların %5 ila % 10 artırdığı, yağların ise %3 ‘ e kadar artırdığı bulunmuştur. Bu nedenle, yumurta gibi yüksek protein içeren kaynakların tüketimi daha fazla kalori yakılmasını sağlar. Ek olarak, proteinden zengin bir kahvaltı yapıldığında gün içerisinde tokluk hissi artar ve gün içerisinde alınan kalori azalır.

8- Tereyağı

Tereyağının kilo kaybını desteklemesi için kahve ile beraber tüketimi önerilmektedir. Kahveye eklenen küçük parça tereyağı veya hindistan cevizi yağı kilo kaybına yardımcı olur. Bu sayede daha fazla enerji alınmış olur. Hem de tereyağının içeriğindeki vitaminlerden de faydalanılır. Tereyağı yüksek oranda A vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini içeriğine sahiptir. Sağlıklı yağ asitlerinin emilimini hızlandırır. Kahvenin yüksek termojenik etkisi sayesinde vücuttaki yağın yakılmasına yardımcı olur. Vücuttaki metabolik faaliyetlerin artmasını sağlar. Gün içerisindeki tokluk seviyesi artar ve bu sayede az kalori alınmış olunur. Aynı zamanda tereyağı içeriğindeki omega 3 ve omega 6 yağ asitleri sayesinde beyin fonksiyonlarının gelişimine katkıda bulunur. Arakidonik asit içermesiyle hücre zarlarının yapısına katılır.

L Karnitin Bir Termojenik midir?

Karnitin, vücudun belirli bölgelerinde doğal olarak bulunan ve üretebilen bir bileşiktir. Karnitin, vücuda enerji sağlar ve yağ asitlerinin mitokondriye taşınmasını sağlar. L karnitin, vücudun ihtiyacı olan enerjiyi verir ve güçlü bir yağ yakıcı termojenik bileşiktir. Yağ oksidasyonunun artmasını sağlarken yağ depolanmasını da kademeli olarak azaltır.  L karnitinin kullanım dozajları değişkenlik gösterir. Genellikle antrenmandan 15 – 20 dakika önce kullanılır. Dozaj seviyeleri ise kişilere göre değişiklik gösterir. Termojenik takviyelerin kullanımında kalp ritmindeki artış ve kan basıncı risk faktörleridir. Bunun üzerine yapılan çalışmalarda, kafeinin kan basıncı üzerinde uyarıcı etkisi olduğu ispatlanmıştır. Fakat l carnitin içerikli bileşiklerin kombinasyonlu kullanımı bu konuda önemli bir faktördür.

Termojenik Diyet Nedir?

Termojenik diyet temelinde termojenik besinleri içerir. Genellikle 7 gün süresince yapılır. Metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Vücuda enerji sağlar ve iştahı kontrol eder. Termojenik diyette protein, baharatlar, taze otlar, hindistan cevizi yağı, elma sirkesi, somon, tarçın, acı biber, kereviz ve maydanoz yer alır. Bu besinlerin termojenik etkisi yüksektir. En etkili olanı ise proteinlerdir. Proteinlerin sindirilmesi için metabolizma yüksek oranda enerji harcar. Termojenik diyet, karbonhidratlardan uzak bir beslenme tarzıdır. Termojenik diyette, glisemik indeksi düşük olan sebzeler tüketilir. Bu da kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar. Bu sayede kan şekeri seviyesi dengelenir ve hızlı acıkmalar yaşanmaz. Termojenik diyetten maksimum verim elde etmek için günlük rutine egzersiz de eklenmelidir. Öğün sonrası yapılan egzersiz, besinlerin termojenik etkisinin artmasını sağlar. Termojenik diyetin vücuda birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle iştahı baskılar ve gün boyu tokluk sağlar. Enerjinin artmasını sağlar ve dinçlik kazandırır. Termojenik diyete eklenen besinler, yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu sayede vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

termojenik diyet

Termojenik Diyet Örnekleri

Termojenik diyette öğünlere termojenik besinler eklenmelidir. Karbonhidrat tüketimi sınırlandırılmalıdır. Termojenik diyete verilebilecek örnekler aşağıda listelenmiştir.

  • Sabah: 1 haşlanmış yumurta

Öğle: Izgara somon

Ara: 2 orta boy havuç

Akşam: Taze fasulye yemeği

Gece: Yeşil Çay

  • Sabah: 1 şeftali

Öğle: Ton balığı

Ara: 1 limon

Akşam: Buğulanmış brokoli

Gece: Yeşil çay

  • Sabah: 1 greyfurt

Öğle: Izgara hindi / Izgara tavuk

Ara: Tarçınlı 200 ml süt

Akşam: Ispanak yemeği

Gece: Yeşil çay

  • Sabah: 1 yeşil elma

Öğle: Izgara somon

Ara: Tarçınlı 200 ml süt

Akşam: Buğulanmış brokoli

Gece: Yeşil çay

  • Sabah: 1 haşlanmış yumurta

Öğle: Izgara tavuk / Izgara hindi

Ara: 8 – 10 adet badem

Akşam: Taze fasulye yemeği

Gece: Yeşil çay

Termojenik Kelime Anlamı Nedir?

Termojenik, ısının artışını sağlayan ve ısı artışına neden olan anlamına gelmektedir. Termojenik etki ise vücut ısısını sağlayan olayların tümüne verilen addır. Vücut ısısındaki artış ile beraber metabolizmanın hızlanması sağlanır. Bu sayede ise kilo kaybı hızlanır. Termojenik içeriğe sahip ürünler ise termojenik supplementlerdir. Mevcut birikmiş olan yağların ısıya dönüşmesini sağlarlar. Lipolizi destekleyerek yağ kütlesinin azalmasına yardımcı olurlar. Bununla beraber merkezi sinir sisteminin uyarılmasında etkilidirler. Egzersiz süresince performansı artışını sağlarlar. Bazı besinler ise doğal yoldan termojenik etkiye sahiptir. Bu besinlere kahve, yeşil çay, kırmızı biber, hardal, yumurta ve hindistan cevizi yağı örnek olarak verilebilir. Dr. Hazal Wallace; kahve, yeşil çay özü ve efedrinin güçlü termojenik etkiye sahip olduğunu söylemektedir. 

Termojenik Etki ve Glisemik İndeks Bağlantısı Nedir?

Besinlerin termik etkisi ve glisemik indeks değerleri, alınan kaloriden daha önemlidir. Bazı karbonhidrat kaynakları kan glikoz seviyesinde önemli dalgalanmalara neden olur. Bazıları ise kan glikoz seviyesinde kademeli artışı sağlar. Bunun asıl sebebi glisemik indekslerinin farklı olmasıdır. Glisemik indeks, tokluk kan şekerinin zaman içerisindeki değişimini belirler. Düşük glisemik indekse sahip besinler kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar ve uzun süre tokluk hissedilmesini sebep olur. Yüksek glisemik indekse sahip besinler ise kan şekerinde ani yükselmelere neden olur. Kısa sürede acıkmaya sebep olur. Besinlerin termik etkisi ise besin tüketildikten sonra meydana gelen termik değişimdir. 

Termojenik Etki Yiyeceklerin Sindirim Zorluğu ile Ne kadar İlgilidir?

Besinlerin termojenik etkisi, tüketilen besinlerin bir süre sonra vücut ısısını artırması ile ilgilidir. Tüketilen gıdalar, belirli süre sonunda sindirilip vücut ısısında artışa neden olur. Bu sayede metabolizma hızlanır. Tüketilen besinlerin sindirilmesi için vücudun ihtiyaç duyduğu enerji besinlerin termojenik etkisidir. Vücudun sindirmek için en çok enerji harcadığı besin öğesi proteinlerdir. Proteinden gelen enerjinin %30 ‘ u onu sindirmek için harcanır. Yağlarda ise bu oran %2 ‘ dir. Karbonhidratlarda ise gelen enerjinin % 15 ‘ i sindirim için harcanır. Buna göre gün içerisinde alınan 2000 kalorinin yaklaşık olarak 200 kalorisi vücut tarafından besinleri sindirmek için kullanılır.

0
diyet

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin