Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Karnitin Nedir?Yorum Ekle
0

Karnitin Nedir?

L-Karnitin yağ yakar mı? L-Karnitin nasıl kullanılır? L-Karnitinin faydaları nelerdir?
9 dk. da okunurFit1001 Editör06 Nis 20230 Yorum
Karnitin Nedir?

Karaciğer ve böbreklerde sentezlenen, metiyonin ve lizin amino asitleri ile sentezlenen dördüncül amonyum katyonuna karnitin denmektedir. Canlı hücrelerde gerçekleşen yağların sindiriminde, enerji üretimi için yağ asitlerini sitoplazmadan mitokondriye geçirir. Vücudumuza giren besinler karnitin yardımı ile enerjiye çevrilebilir. Her ne kadar vücutta vitamin gibi hareket etse de, düşük miktarlarda üretildiğinden dolayı vitamin kategorisinde yer almamaktadır. Karnitin lisiv türevidir ve suda çözülebilir.     

L-Karnitin Yararları Nedir?

L-karnitin daha çok sporcular tarafından merak edilir ve tüketilir. Yağ yakımı üzerinde etkili olduğu düşünülür. L-Karnitinin faydaları şunlardır:

  • Düzenli bir şekilde alınırsa kan şekerini dengelemektedir. 
  • Depresif bozuklukları gidermeye yardımcı olur.
  • Uzun vadeli kullanımda kasları güçlendirir ve kas kütlesini arttırır. 
  • Emzirme döneminde keratin eksikliği yaşayan kadınlara fayda sağlar. 
  • Kaslardaki oksijen miktarını arttırarak yağ yakımına yardımcı olur. 
  • Egzersiz performansını olumlu etkiler. 
  • Kan basıncını düşürerek kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Tip 2 diyabet tedavisinde kan şekeri seviyesini düşürerek aktif bir rol oynar. 

L-Karnitin Yağ Yakımını Nasıl Hızlandırır?

Yağ asitlerini enerji üretmeleri için okside oldukları mitokondriye transfer eden L-karnitin, kaslardaki oksijen kullanımını arttırarak daha fazla kalori yakılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda vücudun yağ depolamasının da önüne geçmektedir. Özetle yağ hücrelerini taşıyarak yağ yakımını hızlandırdığı söylenebilir.

L-Karnitin Nasıl Kullanılır?

Karnitin günlük olarak kullanılabilir. Özellikle egzersiz sonrasında vücudumuzda gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonların başında depolanmış yağların yağ asitlerine çevrilmesi gelmektedir. L-Karnitin bu süreçte oldukça etkili bir rol oynadığı için vücutta yer alan karnitin depolarını doldurmak gerekmektedir. 

Karnitin depolarını arttırmak için günlük olarak kullanılması gerekmektedir. Günlük kullanılması gereken doz miktarı kişiden kişiye göre özel ayarlanmış olmalıdır, ancak günlük olarak ortalama değer verilmek istenirse 500-2000 mg arasında kullanılması kişiden kişiye göre doğru olacaktır. Düzenli kullanımda vücuttaki değişikliği birkaç hafta içerisinde görülecektir. Sporcular için antrenmandan 30 dakika önce L-karnitin kullanımı önerilmektedir. 

Karnitin Eksikliğinde Ne Olur?

Karnitin eksikliğinin iki tür durumu vardır. Birincil eksiklikte; iskelet kas zayıflığı, hipoglisemi, kardiyomiyotapi gibi hücresel gibi genetik bozukluklar görülür. İkincil karnitin eksikliği olarak ise, karnitin emilimini sekteye uğratan belirli bozukluklar ortaya çıkar. Bu eksiklikleri gidermek için karnitin destekli supplement, reçeteli ilaç ve besinler kullanılabilir. 

L-Karnitin Zararları Nedir?

Karnitin fazla tüketimle vücutta bazı zararlara yol açabilir. Fazla kullanımda görülen L-karnitin zararları şunlardır:

  • Yüksek doz kullanımda mide bulantısı ve ağrısı yaşanabilir. 
  • Hassas bünyelerde alerjik reaksiyona neden olabilir. 
  • İlaçlarla etkileşime geçme durumu olduğu için kronik hastalıklar nedeni ile ilaç kullananlar mutlaka doktorlarına başvurmalıdırlar. 
  • Bünyeden bünyeye farklı etkileri olduğu için özellikle hamile ve emzirme dönemindeki kadınlar doktor kontrolünde kullanmalıdırlar. 
  • 6 aydan fazla kullanımda damar sertleşmesi görülebilir. 

L-Karnitin Fazlalığında Ne Olur?

Önerilen dozdan daha fazla karnitin alan birinde olumsuz yan etkiler görülebilir. Kusma, ishal, mide krampları gibi yan etkiler; üremik hastalarda kas problemlerine, nöbet bozukluğu olan hastalarda ise nöbet geçirmeye neden olabilir.   

L-Karnitin Eksikliğinin Belirtileri Nedir?

Bazı belirteçlerle karnitin eksikliği görüldüğünü anlamak mümkün olabilir. Ancak net şekilde anlamak için doktora başvurmak önemlidir. L-Karnitin eksikliği sonucunda ortaya çıkan belirtiler şunlardır:

  • Yorgunluk
  • Sinirli bir ruh hali
  • Gecikmiş motor becerileri
  • Karaciğerin etkilenmesi durumunda kan şekeri düşüklüğü
  • Kas nekrozu
  • Bebeklerde yetersiz beslenme semptomları
  • Patolojik zihin bulanıklığı
  • İdrarda kan görülmesi
  • Kanda amonyak oranının yükselmesi

Günlük L-Karnitin İhtiyacı Nedir?

Günlük L-karnitin ihtiyacı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Genellikle minimum 500, maksimum 2000 mg kullanım yeterli olacaktır. 

Karnitin Supplement Alımı Günlük Kaç mg Olmalıdır?

Karnitin supplementi, kasların doğru hızda gelişmesi için etkili olan supplementlerdendir. Takviyeyi sürekli olarak kullananlar günlük olarak her 1 kg vücut kapasitesine 100 mg L-karnitin kullanabilir. Bu dozaj, 4 haftalık bir süreçte kas doygunluğunun elde edilmesine yardımcı olur.  

Supplementlerle ilgili bilgi almak için ''En iyi 5 karnitin tavsiyesi'' adlı makalemizi gözden geçirebilirsiniz.

L-Karnitine kalbe zararlı mıdır?

L-karnitin üzerinde yapılan çalışmalarda, günlük olarak yapılan takviyelerin kan basıncını engelleyerek kalp sağlığına olumlu katkı yaptığı ortaya çıkmıştır. Kardiyovasküler sorunları olan hastalar üzerinde iyileştirici bir özelliğe sahiptir. 

L-Karnitin dışkılama oranını arttırır mı?  

L-Karnitinin dozaj aşımında görülen yan etkilerinden biri ishal sorunudur. İshal olan birindeki dışkılama oranı artar. Dozaj aşımı yapılmadan karnitin dışkılama oranını arttırmamaktadır.

L-Karnitinin yan etkileri var mı?

L-karnitinde de tıpkı diğer ürünlerde olduğu gibi çeşitli yan etkiler mevcuttur. Bu yan etkilerden en önemlileri kötü vücut kokusu ve sindirim sorunlarıdır. Oregon Devlet Üniversitesi Linus Pauling Enstitüsünün yaptığı çalışmalara göre bu yan etkilerin ortaya çıkma ihtimali oldukça düşüktür. Kramplar, mide bulantıları, gastrointestinal gibi rahatsızlıklar da diğer yan etkiler arasındadır. 

Karnitin psikoza neden olabilir mi?

Düşünce ve duyunun ağır oranda bozulduğu zihin durumunun bozulmasına psikoz denmektedir. Ağır bir zihinsel hastalığın habercisi olan psikoz, genellikle gençlerde görülür. Karnitin psikoza neden olmaz ancak karnitin eksikliği sonucunda zihinsel bulanıklık sorunları görülebilir. 

L-Karnitin böbrekler için güvenli midir?

İnsan vücudunda karnitinin üretildiği organların başında böbrekler gelmektedir. Özellikle böbreklerinde sorunu olan hastalar, aşırı dozdan kaçınmak için ekstra karnitin tüketiminde mutlaka uzman bir doktor ya da beslenme uzmanına danışmalıdır. 

L-Karnitin karaciğer için iyi midir?

Karaciğer fonksiyonları bozuk olan hastalarda karnitin düzeyinin düşük olması beklenmektedir; ancak yapılan çalışmalarda bu duruma çelişkili sonuçlar elde edilmiştir. Örneğin, karaciğer sirozu olan hastaların bazılarında karnitin oranı düşükken bazı hastalarda normal seviyelerde bazı hastalarda ise yüksektir. Karnitin eksikliğinin neden olduğu şeylerden biri karaciğer yağlanmasıdır. 

L-Karnitin cilt üstündeki etkisi nedir?

L-karnitin en önemli cilt destekçilerinden biridir. CoQ10+alfa lipoik asit ikilisine ek olarak karnitin eklendiğinde cilde olan faydalarında artış gözükür. Bu kombinasyon hem cildin kendini yenilemesine hem de yaşlanma belirtilerine karşı cildi korur. 

Karnitin baş ağrısına neden olabilir mi?

L-karnitinin oral yolla alınması durumunda nadir de olsa görülen yan etkilerinden biri baş ağrısıdır. Tek başına karnitin baş ağrısı yapmamaktadır.

L-Karnitin insülini yükseltir mi?

İnsülin direncine sahip olan bireylerde mitokondri bozuklukları görülmektedir. Bundan dolayı karnitin bu kişilerde diğer insanlara göre daha fazla fayda sağlayıcı yapısı ile öne çıkıyor. Yapılan çalışmalarda, düşük dozda karnitin takviyesi alan orta insülin direncine sahip olan insanlarda kan şekeri seviyesinin dengelendiği görülmüştür. 

Hangi yiyecekler karnitin içerir?

Karnitin daha çok protein kaynaklarında bulunur. Karnitin içeren besinler şunlardır:

  • Süt (1 bardak sütte 8 mg karnitin vardır.)
  • Biftek (120 gram pişmiş biftekte 56-126 mg karnitin bulunur.)
  • Tavuk göğsü (120 gram haşlanmış halinde 3-5 mg karnitin vardır.)
  • Cheddar peyniri (60 gramında 2 mg karnitin vardır.)
  • Morina balığı (120 gramında 4-7 mg karnitin vardır.) 

Karnitin eksikliği tedavi edilebilir mi?

Karnitin eksikliğini gidermenin en basit yolu, karnitin içeren besin ve supplement kullanımıdır. Doktorunuz tarafından belirlenmiş olan dozları aşmadıktan sonra düzenli kullanımda kısa süre içinde karnitin eksikliği giderilmiş olur. 

Yumurtada L karnitin var mı?

Yumurtada karnitin bulunmamaktadır. 

Vejetaryenlerin Karnitine İhtiyacı var mı?

Vejetaryen olsun ya da olmasın her insanın karnitin takviyesine ihtiyacı vardır. Etten kreatin alamayan vejetaryenlar için karnitin de almamak bazı eksiklik belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. 

L-Karnitin nereden alınır?

Medikal marketler ve eczaneler karnitin supplementlerinin bulunabileceği adreslerdir. Fit1001 üzerinden bulabileceğiniz L-carnitine takviyeleri şunlardır:

Karnitin eksikliği nasıl tedavi edilir?

Karnitin eksikliği tedavisi için doktorunuz ya da beslenme uzmanınızın belirlediği dozlarda takviyeleri kullanarak bu eksiklikten kurtulabilirsiniz. 

L-Karnitin bir kan inceltici midir?

Karnitinin kanı inceltici özelliği olup olmadığı bilinmese de, kan sulandırıcı ilaç kullananların doktor onayı olmadan karnitin supplementi kullanılmamalıdır. 

Asetil L-Karnitinin faydaları nelerdir?

Asetil L-karnitin, vücutta yer alan karnitin tarafından yapılır. Vücuttaki yağları enerjiye çevirmede aktif bir rol oynar. Vücut içindeki süreçler için oldukça önemlidir. L-karnitin asetile dönüşebileceği gibi yine aynı şekilde tersi bir dönüşüm de olabilir. 

Oral yolla alınması durumunda yaşlılardaki zihinsel ve bedensel yorgunluğa iyi gelmektedir. Aynı etki egzersiz sonrasında oluşan yorgunluk için de söylenebilir. Günlük 1-4 gram alınması durumunda depresyon ve ruh halini iyileştirmektedir. Diyabet hastası olan kişilerde, diyabetin neden olduğu sinir ağrısı semptomlarını gidermektedir. 

Oral yolla alınması durumunda oldukça güvenlidir ancak doz aşımında kusma, ishal, mide rahatsızlıkları gibi yan etkiler görülebilir. İdrar ve nefeste de “balık” kokusuna neden olabilir.   

Asetil L karnitin nöropatiye yardımcı olur mu?

Sinir ağrıları doğrudan nöropatik sorun olarak değerlendirilmektedir. Diyabet hastası olan kişilerde diyabetik nöropati sorunu görülmektedir. Günde 2-3 gram oral yolla alınan asetil l-karnitin, diyabetin neden olduğu sinir ağrılarını en aza indirir.  

Asetil L karnitin beyin için ne faydalı mıdır?

Hafıza kaybı, Alzheimer gibi sorunları yavaşlatmak ve gidermek adına kullanılabilir. Özellikle yaşlı hastalardaki zihinsel işlevi yerine getiremeye yardımcı olur. Davranış ölçütlerini gidermek için de oral yolla alınması etkili olacaktır. 

L Karnitin hipotiroidizm için iyi midir?

Tiroit bezindeki anotomik ve biyokimyasal nedenler oluşan hormon dengesizliği sonucu hipotiroidizm sorunları görünebilir. Asetil-L-karnitin'in tiroid hormonuna müdahale edebileceği konusunda bazı tereddütler vardır. Düşük aktif tiroidi olan bireylerin asetil-L-karnitin kullanmaması gerekmektedir.       

Asetil L karnitin kan basıncını düşürür mü?

Asetil L karnitinin kan basıncını düşürüp düşürmediğine değin bir çalışma bulunmamaktadır. 

L carnitine doğurganlığı etkiler mi?

L-karnitinin vücutta en çok yerleştiği yerlerden biri epidim bezidir. Epidim bezi, spermin testisten çıkıp yumurtaya doğru hareket ettiği yerdir. Sperm bu noktada 10 gün yerleşik olarak kalır ve ihtiyaçlarını temin ettikten sonra yola devam eder. Bu noktada L-karnitin ihtiyacı da giderilmiş olmalıdır. Epidemideki acly denilen yakıt malzemeleri spermin içindeki mitokondriye taşır. Mitokondri ise bunları enerjiye çevirir. Sperm yumurtaya ulaştığında bu enerjiyi kullanarak daha hızlı kuyruk hareketleri ile yumurtayı yarabilir ve döllenmeyi başlatır. 

L-karnitinin bir diğer faydası ise oksidatif stresi azaltmasıdır. Böylece DNA hasarı meydana gelebilir. Spermin daha sağlıklı yapıda yumurtaya kavuşması, bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Düşük riski de azaltılmış olur.     

Hangisi daha iyi L-karnitin veya asetil L-karnitin?

Her iki karnitinin de birbirilerini üretmesi ve insan sağlığına olan faydaları ile ilgili birçok özelliği bulunmaktadır. Bundan dolayı her ikisinin de kullanımı oldukça önemlidir. 

Kreatin ve karnitin arasındaki fark nedir?

Kreatin ve karnitin genelde karıştırılır.  Ancak ikisinin etkileri farklıdır. Kreatin ve karnitin arasındaki farklar şunlardır:

  • Karnitin kas hücrelerine enerji taşırken, kreatin ise kas hücrelerine su taşımaktadır. 
  • Kreatin karnitine göre kilo alma konusunda kişiye daha fazla yardımcı olur. 
  • L-karnitinde kafein bulunmaktadır. 

Asetil L karnitin kolesterolü düşürür mü?

Asetil l-karnitinin kolesterolü düşürüp düşürmediği ile ilgili net sonuçların elde edildiği bir çalışma bulunmamaktadır. 

Asetil L karnitin yemekle birlikte alınmalı mı?

Yemekle birlikte, yemek öncesi veya yemekten sonra günlük dozajı aşmamak kaydı ile asetil karnitin takviyesi kullanılabilir. 

Karnitin Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

Günlük olarak düzenli şekilde kullanılabilen karnitin en fazla 6 aylık periyotlarla kullanılmalıdır. Bu süre aşımından sonra bir süre supplement takviyesi yapılmamalıdır.

Karnitin Kullanırken Antrenman Nasıl Olmalıdır?

Karnitin, sporcuların zindeliklerini arttırmaya yardımcı olur. Uzun fiziksel çalışmalarda kasa gerekli olan glikojeni sağlar. Uzun süreli kullanımda egzersiz performansını arttırır. Yoğun egzersizler sonrasında hem kasları hem de dokuları onarır. Kaslara kırmızı kan hücresini taşır ve bu da sporcu performansını olumlu yönde etkilemektedir.   

L Karnitin Kas Onarımını ve Gelişimini Destekler mi?

L-karnitin, uzun süreli kullanımda kas onarımı ve gelişimini sağlar. Antrenman sonrasında daha az ağrı ve toparlanma sürecinin hızlanmasına yardımcı olur.  

0
diyet

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin