Glutamin Nedir? Glutamin Yararları ve Kullanımı
Bir çeşit amino asit olan glutamin, insan vücudunda oldukça fazla bulunmaktadır. En temel amino asitlerden biridir. Hayvansal gıdaların birçoğunda glutamin bulunur. Glutaminin görevi protein yapılarını oluşturmaktır. İki çeşidi vardır. Bunlar: L-glutamin ve D-glutamindir.
Glutaminin Vücuttaki İşlevi Nedir?
Vücuda alınan glutaminin işlevinin ne olduğu türü ile alakalıdır. Vücuttaki amonyağı temizlemektedir. Doku tamiri yaptığı için özellikle sporcular tarafından önemli bir amino asittir. Kanda bulunan maddeleri taşımaya yardımcı olur. Vücudumuza giren bakteri virüslere karşı etkin bir koruma sağlar. Kas erimesini engeller. Yapılan araştırmalarda büyüme hormonunu desteklediği gözlemlenmiştir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici bir etkisi vardır. Özellikle ince bağırsaklar glutamine ihtiyaç duyar.
Glutaminin Spor ve Antrenman Performansına Etkisi Nedir?
Glutamin, özellikle yoğun bir egzersiz programı uygulayan sporcularda kas yorgunluğunun önüne geçerek antrenman performansını arttırır. Yarışma dönemlerinde bağışıklığı kuvvetlendirerek antrenman sonrası iyileşme sürecini hızlandırır. Yapılan araştırmalarda da, glutamin alımının yüksek tempo sonrası yorgunluğu düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Glutamin Nasıl Kullanılır?
Glutamin kullanım şekli günlük olarak belirlenebilir. Doğru değerlerde kullanılan glutaminin sağlığa oldukça faydası vardır. Kullanımınızda gereken dozu doktorunuz belirlemelidir. Eksikliğinizin bulunması durumunda glutamin kullanımı ile bu açık çok kısa sürede kapatılmış olur. Glutamin supplement takviyeleri ya da doğal besin yolları ile alınabilir.
Glutamin Hangi Besinlerde Bulunur?
Glutamin açısından zengin olan besinler şunlardır:
- Yumurta (100 gramında 0,6 mg)
- Yağsız süt (100 gramında 1,2 gram)
- Sığır eti (100 gramında 1,2 gram)
- Beyaz pirinç (100 gramında 0,3 gram)
- Mısır (100 gramında 0,4 gram)
- Somun (yarım filetoda 4732 mg
- Fındık
- Kırmızılahana
- Kemik suyu
- Sakatat
- Maydanoz
- Baklagiller
- Karides
L-Glutamin ve Glutamin Aynı mıdır?
L-glutamin glutaminin bir çeşididir. Doğada var olan glutamin izomerine L-glutamin denmektedir. Bir bilimsel makalede tanım sadece glutamin olarak geçiyorsa burada bahsedilmek istenen L-glutamindir.
Glutamin Supplementleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Sporcuların sıklıkla tükettiği supplement çeşitlerinden biri de glutamindir. 80’li yılların sonunda, 90’lı yılların başında popüler olan bu supplement, vücutta azot dağıttığı için sporcu sağlığı açısından oldukça önemlidir. Azat hem protein hem de kas oluşumunu hızlandırıcı bir özelliğe sahiptir.
Glutamin supplementleri ile birlikte sadece kas oluşumu değil amino asit üretimi de sağlanmış olur. 90’lı yıllarda yapılan testlerde glutaminin kas liflerinin sentezini güçlendirdiğini, antrenman ve protein takviyelerine olumlu katkısı olduğu anlaşılmıştır. Kreatin, BCAA ve glutamin karıştırılarak çok daha etkin bir kas dokusu sağlanabilir.
Glutamin ve BCAA Arasındaki Farklar Nedir?
Dallı zincirli amino asitler olan BCAA lösin, izolösin ve valindir. Bu ifade BCCA’ların kimyasal yapılarını ifade eder.
Glutamin ve BCAA arasındaki temel fark: BCAA, dışarıdan alınması gereken bir takviyeyken, glutamin insan vücudu tarafından doğal olarak üretilir. BCAA ve glutamin birlikte kullanılabilecek olan takviyelerdendir. Günlük dozajları ve kullanım şekilleri doktorunuz tarafından belirlenmelidir.
Günlük Glutamin İhtiyacı Nedir?
Sağlıklı bir bireyin günlük kullanması gereken glutamin miktarı 15 gramdır. Bu miktar yaşa, cinsiyete, vücut kitle endeksine, günlük aktivitelere göre değişebilir. Bu değişiklikler göz önüne alındığında günlük alınması gereken miktar 35-40 grama çıkabilir.
L Glutamin Kahve ile Tüketilir mi?
L-glutamin sıcaktan etkilenen bir amino asittir. Bundan dolayı kahve de dahil hiçbir sıcak yiyecek ve içecekle tüketilmemesi önerilmektedir. Sadece soğuk ya da oda sıcaklığındaki gıda maddeleri ile alınması gerekmektedir.
L Glutamin Şeker Tüketim İsteğini Azaltır mı?
Şeker isteği olan insanlarda kilo artışı çok sık görülmektedir. Şeker bağımlılığı olan insanlar, her öğünden sonra mutlaka tatlı tüketmek isteyebilirler. Bu da hızlı kilo artışının yanında diyabet gibi hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Proteinin yapı taşlarından biri olan l-glutamin, kan şekerini düşürerek uzun süreli tok hissetmeye yardımcı olur. Tip-2 diyabet hastaları üzerinde yapılan çalışmalarda 30 gün boyunca günlük olarak glutamin alan hastalarda kan şekeri seviyesinin düştüğü görülmüştür. Günümüzde glutaminin şeker ihtiyacını nasıl etkilediğini araştıran çalışmalar devam etmektedir.
Glutamin Kan Basıncını Yükseltir mi?
Glutaminin kan basıncını yükselttiğine dair bir rapor ya da yapılan bir çalışma yoktur. Kan ve beyin bariyerini geçen tek amino asit olduğu için kan basıncına olumsuz bir etkisi olmadığı bilinmektedir.
L Glutamin ve Probiyotikleri Aynı Anda Alabilir miyim?
Geçirgen bağırsak hastalıklarında glutamin ve probiyotikler aynı anda alınabilir. Glutamin tozu, anti-enflamatuar özelliği sayesinde bağırsak astarının büyümesini engellerken gerekli onarımların yapılmasına yardımcı olur. Probiyotik ise bağırsakların ihtiyacı olduğu lifi sağlayarak sindirimi kolaylaştırır.
Glutamin IBS'ye yardımcı olur mu?
Irritabl bağırsak sendromu olarak bilinen IBS’i geçirecek olan amino asitlerden biri glutamindir. Bağırsaktaki dokular daha düzenli bir şekilde çalışmak için bu amino asidi kullanır. IBS’in belirtilerin olan şişkinlik, genel düzensizlikler, ishal, kramp gibi semptomlar glutamin takviyeleri ile azaltılabilir. Bazı durumlarda IBS doğrudan glutamin eksiliğinde oluşmaktadır.
IBS Tedavisinde Glutamin Kullanımını Öneren Araştırmalar
Bugüne kadar glutaminin IBS tedavisini geçirdiğine dair yapılan doğrudan bir çalışma yoktur. L-glutaminin IBS'yi iyileştirdiği fikri, yakın tarihli bir inceleme sonucunda ortaya çıkmıştır. Yapılan çalışmalar, glutaminin bağırsak veya bağırsak geçirgenliğini iyileştirdiği sonucunu ortaya koymuştur.
L Glutamine Yetersizliği Belirtileri Nedir?
L-glutamin eksikliğinin birçok belirtisi olabilir. Bu belirtiler görüldüğünde doktora başvurmanız önerilmektedir. Bu amino asidin eksikliğinde ortaya birçok belirti çıkmaktadır. Bunların başında hızlı bir şekilde kilo kaybının yaşanması gelir. Hasta sadece yağdan değil kas kütlelerinden de kaybeder. Halsizlik, çabuk yorulma, kemoterapi sonrası görülen ishal, kanser hastalarında ağız içerisinde çıkan yaralar, enerji eksikliği, sindirim sistemi bozuklukları görülen diğer eksiklik belirtileri arasındadır.
L Glutamine Yetersizliği Neden Olur?
Glutamin yetersizliğinin hem psikolojik hem de fiziksel olarak birçok nedeni olabilir. Glutamin eksikliğinin başlıca nedeni kişinin yaptığı ağır egzersizlerdir. Ağır bir spor antrenmanı sonrası mutlaka glutamin takviyesi yapılmalıdır. Bağışıklık sisteminin zayıflığı, kanser hastalığının vücuda verdiği tahribat, kas dokusundaki zararlar, gün içinde yaşanan hareketlilik glutamin eksiliğinin fiziksel etkileridir. Psikolojik sorunlar yaşamak da glutamin seviyesinin azalmasına neden olur.
Glutamin Anti Enflamatuar mıdır?
Anti Enflamatuar, ödemi ve inflamasyonu azaltan tedavi ve maddelerin ortak adıdır. Glutamin, infeksiyöz komplikasyon ve morbidite riskini azalttığı gibi inflamatuar yanıtını da düzenlemektedir.
Glutamin Vücut Geliştirme için Neden Önemlidir?
Vücut içinde kullanılan glutaminin %70’i iskelet sisteminde üretilmektedir. Glikoz oluşumuna yardımcı olduğu için sporcular tarafından tüketilmesi gereken bir amino asittir. Glikoz vücudun enerji deposudur. Spor sonrasında glikojen depoları boşalır ve enerji sağlanması için en kısa sürede doldurulması gerekmektedir. Glutamin oldukça kısa sürede glikojen depoları doldurmaya yardımcı olur. Kas onarımına yardımcı olarak kas kütlesinin kendini korumasını sağlar.
Bağırsak Sağlığı için Glutamin Gerekli midir?
Glutamin, bağırsakların kullandığı besin kaynaklarından biridir. Bağırsaklarda oluşan hasar ya da sızıntı anında glutamin asitleri devreye girerek hasarın düzeltilmesini sağlar. Bağırsağı vücudun diğer kısımlarından ayıran bağırsak duvarının onarımına ve güçlendirilmesine yardımcı olur. Geçirgen bağırsak sendromunu önler ve bakteriler yok eder. Bağırsakta yer alan normal hücrelerin büyümelerini normal seviyede tutar. Bu bilgiler göz önünde tutulduğunda glutaminin bağırsağa olan faydaları bir hayli fazladır.
Glutamin Sivilceye Neden Olur mu?
Glutamin ciltteki hücrelerin daha hızlı büyümesi ve bölünmesine yol açtığı için sivilce oluşumuna yol açabilir. Akne sorunları olan kişiler glutamin takviyelerini sınırlı olarak kullanmalıdır.
Egzersizden Önce veya Sonra Ne Zaman Glutamin Alınmalıdır?
Yoğun performanslı antrenmanlardan sonra glutamin oranı düşer. Bundan dolayı antrenmanlardan 30 dakika sonra glutamin takviyesi alınması gerekmektedir. Tatsız olduğundan dolayı antrenman sonrası kullandığınız protein tozlarına ekleyebilirsiniz.
Glutamin Böbrekler için Güvenli midir?
Glutamin desteği alacak kişiler mutlaka doktorlarına başvurmalılardır. Böbreklerinde sorun olan hastaların glutamin takviyesi kullanılması önerilmemektedir.
L Glutamin Nasıl Emilir?
Hangi formda olursa olsun l-glutaminin %90’ı ilk kısımda emilir. Kalan l-glutamin ise bağırsakta yer alan bağışık hücreleri ve sindirim enterositleri tarafından emilir.
Glutamin ve Glutamat Aynı mı?
Glutamik asidin anyonu olan glutamat, sinirbilimde nörotransmitter görevi görür. Bir sinir hücresinin diğer sinir hücresine sinyal olarak gönderdiği kimyasallardan biridir. Glutamin vücudun çeşitli fonksiyonları için gerekli bir amino asitken, aynı şey glutamat için söylenemez. İki amino asit arasındaki en büyük fark budur.
Glutamin ile Birlikte Kullanılabilecek Ürünler Nedir?
Glutamin takviyesi kullanılırken birçok yan üründe onunla birlikte kullanılabilir. BCAA, sitrulin, glutam, Alpha-Ketoglutarat, Glikoz veya N-Asetilglukozamin glutamin ile birlikte kullanılabilir.
BCAA
Önemli amino asitleri içeren BCAA, glutamin ile bir araya getirilince çok daha fazla kazanım elde edilebilir. Glutamin doğrudan BCAA metabolizmasını olumlu olarak etkiler. İkinci bir etken ise hücre dışı glutaminden gelen mTOR sinyalidir. Bu sinyal önce BCAA’ya ihtiyaç duyar ve böylece kas yapımını arttırır.
Sitrulin
Glutamin, sitrulini dokular arasında taşıyarak, NO ve arjinin sentezi için uygun hale getirir. İkisinin bir arada kullanımı, sitrülinin nitrik oksit üretimini tetikler. Böylece iskelet kasına daha iyi yapı maddeleri ve oksijen taşınmış olur.
Glikoz veya N-Asetilglukozamin
Glikozun olmayışı glutamin emilimini yavaşlatır. Böylelikle hücre büyümesi hayatı negatif yönde etkiler. Düşük karbonhidratlı diyet yapan kişiler takviye olarak N-asetilglukozamin alarak glutamin emilimini hızlandırabilir. Böylece iyileşme süreci hızlandırılmış olur.
Alpha-Ketoglutarat
Alpha-Ketoglutarat, tıpkı glutamin gibi mTOR sinyalinde artışa neden olur. aKG ile alınana glutamin, glutatyon üretimini hızlandırır ve kas gelişim potansiyelini arttırır.
Glutam
Merkezi sinir sistemindeki glutamat glutaminden sentezlenir. Bu süreç döngüsel olarak glutamat-glutamin döngüsü olarak bilinmektedir.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın