Atkins Diyet: Bilmeniz Gereken Her Şey
Atkins diyeti, kilo vermek için yaygın olarak kullanılan düşük karbonhidratlı bir diyettir. Bu diyetin savunucuları, yüksek karbonhidratlı gıdalardan kaçınırsanız, istediğiniz kadar protein ve yağ tüketirken kilo verebileceğinizi savunuyorlar. Son 12 yılda 20'den fazla araştırma, kalori sayımı olmayan düşük karbonhidratlı diyetlerin kilo vermeye yardımcı olduğunu ve çeşitli sağlık yararlarına yol açabileceğini bulmuştur. Bir doktor olan Dr. Robert C. Atkins, 1972'de Atkins diyeti hakkında çok satan bir kitap yazarak Atkins diyetini popüler hale getirdi. O zamandan beri, Atkins diyeti dünya çapında popülerlik kazandı ve bir dizi yeni kitabın yayınlanmasına neden oldu.
Yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle, diyet önceden tehlikeli olarak kabul edildi ve ana akım sağlık uzmanları tarafından kınandı. Öte yandan yeni araştırmalar, doymuş yağın planlı tüketildiğinde güvenli olduğunu öne sürmektedir. O zamandan beri, diyet kapsamlı bir şekilde araştırıldı ve düşük yağlı diyetlere kıyasla kan şekeri, "iyi" HDL kolesterol, trigliseritler ve diğer sağlık belirteçlerinde daha fazla kilo kaybı ve iyileşme sağladığı gösterildi. Yüksek yağ içeriğine rağmen, "kötü" LDL kolesterolü ortalama olarak yükseltmezken, insanların küçük bir yüzdesinde yükselir. Düşük karbonhidratlı diyetlerin kilo vermede bu kadar etkili olmasının temel nedeni, karbonhidrattaki azalma ve protein alımındaki artışın açlığın azalmasına neden olarak daha az yemenize neden olmasıdır.
Atkins Diyet Nasıl Yapılır?
Atkins Diyeti, yeme alışkanlıklarınızı değiştirerek kilo vermenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Atkins Diyeti ayrıca, kilo vermek, enerjinizi artırmak veya yüksek tansiyon veya metabolik sendrom gibi sağlık sorunlarına yardımcı olmak gibi, hayatınızın geri kalanında sağlıklı bir beslenme şekli oluşturmaktadır.
En iyi kilo kaybı ve sağlık için Atkins Diyeti, uygun karbonhidrat, protein ve yağ yemeyi vurgular. Atkins Diyetine göre, obezite ve buna eşlik eden tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunları, normal düşük yağlı, yüksek karbonhidratlı yiyecekler suçlanmaktadır. Atkins Diyetine göre, yağlı et parçalarından kaçınmanız veya fazla yağları kesmeniz gerekmez. Karbonhidratları kontrol altında tutmak daha önemlidir.
Atkins diyeti uygulanırken plan yapmak çok önemlidir. Planınızı Atkins diyeti aşamalarına göre hazırlamak önemlidir. Bu planda yüksek karbonhidratlı yiyeceklerden kaçınmalı ve sağlıklı yağlar ile protein gibi besin kaynaklarına yönelmelisiniz.
Atkins Diyetinin Aşamaları Nelerdir?
Atkins diyeti dört aşamaya ayrılır:
- Aşama 1 (indüksiyon): İki hafta boyunca günde 20 gramdan az karbonhidrat tüketin. Yapraklı yeşillikler gibi düşük karbonhidratlı sebzelerle birlikte yüksek yağlı, yüksek proteinli bir diyet tüketin. Bu, kilo verme sürecini hızlı bir şekilde başlatır.
- Aşama 2 (yeniden dengeleme): Diyetinizdeki fındık, düşük karbonhidratlı sebzeler ve mütevazı miktarlarda meyve sayısını kademeli olarak artırın.
- 3. Aşamada kilo kaybı yavaşlayana kadar diyetinize daha fazla karbonhidrat ekleyin (ince ayar): Hedef kilonuza çok yaklaştığınızda, kilo kaybı yavaşlayana kadar diyetinize daha fazla karbonhidrat ekleyin.
- 4. Aşamada (bakım) kilo almadan vücudunuzun idare edebileceği kadar besleyici karbonhidrat yiyebilirsiniz.
Ancak bu aşamalar biraz zordur ve gerekli olmayabilir. Herhangi bir yemek planına bağlı kalırsanız, kilo verebilmeli ve karbonhidratı uzak tutabilmelisiniz. Bazı insanlar indüksiyon aşamasını tamamen atlamayı ve hemen çok fazla sebze ve meyve yemeye başlamayı tercih eder. Bu yöntem de oldukça etkili olabilir. Bazı insanlar indüksiyon döneminde süresiz olarak devam etmeyi tercih eder. Ketojenik diyet bazen çok düşük karbonhidratlı diyet olarak bilinir.
Atkins Diyetinin Yararları Nelerdir?
Aşağıda Atkins diyetinin yararları listelenmiştir.
- Kilo verilmesine yardımcı olur: Atkins diyeti insan vücudunu karbonhidrattan uzak tutarak kilo verilmesine yardımcı olmaktadır. Bu işlem, lif bakımından zengin yiyecekler tüketmek ile doğru orantılıdır. Lif bakımından zengin yiyecekler tüketmek tokluk hissini artırır ve insan vücudu daha fazla yemek yeme ihtiyacı duymaz. Bu sayede kilo verimi gerçekleşmiş olur.
- Kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur: Atkins diyeti içerisinde bulunan sağlıklı yağlar ve proteinler insan vücudunun daha normal çalışmasını teşvik eder ve bu sayede savunma sistemi daha düzgün çalışır. Bunun sonucu olarak kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olmuş olur.
- Kanser olma riskini azaltır : Atkins diyeti kanser olma riskini azaltmaktadır. Bunu içerdiği besinlerin yapısında bulunan sağlıklı yağlara ve proteinlere borçludur. Bu yağlar hücre yapılarını güçlendirir ve hücrenin stabil bir şekilde çalışmasına olanak sağlar.
- Kan şekerinin kontrol edilmesine yardımcı olur : Çok az karbonhidrat yemek, özellikle şeker hastalığı olan kişilerde kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olmaktadır.
Atkins Diyetinin Riskleri Nelerdir?
Elektrolit dengesizlikleri, kabızlık, tehlikeli derecede düşük kan şekeri ve böbrek sorunları, Atkins gibi aşırı düşük karbonhidratlı bir diyetin olası yan etkileridir. Atkins diyeti , işlenmiş gıdalar teşvik eder: Atkins diyeti, bireylerin diyete sadık kalmasına yardımcı olmak için barlar ve yemeye hazır yemeklere teşvik eder. Bununla birlikte, bu ürünlerin birçoğu sağlığınıza zararlı olan yapay tatlandırıcılar, işlenmiş bileşenler, yüksek doymuş yağ ve sodyum içerir.
Ayrıca Atkins diyeti uygulayan kişilerde, mide bulantısı, kusma, ağız kokusu, tükenmişlik sendromu, baş dönmesi, uykusuzluk problemi ve kabızlık gibi yan etkiler gözlemlenmiştir.
Atkins Diyete Nasıl Başlayabilirsiniz?
Atkins diyetine nasıl başlanması gerektiği aşağıda listelenmiştir.
- Diyetinize başlamadan önce gerçekçi, sağlıklı hedefler belirlemek, başarılı bir Atkins diyeti için çok önemlidir. Kilo verirken uzun vadeli hedeflerinizi aklınızda tutmak, yolda kalmanıza neden olur. Ayrıca hedeflerinizi yazabilir ve bunları iyi bir hatırlatma olarak evinizde önünüze çıkan bir yere asabilirsiniz.
- Atkins diyetinin her aşamasının kendi yetkili yiyecek listesi vardır. Bu nedenle, diyetinize başlamadan önce, 1. Aşama için Atkins'e izin verilen yiyecekler listesini gözden geçirin. Bu listelere aşina olarak, günlük net karbonhidrat hedeflerinize tereddüt etmeden daha fazla bağlı kalacaksınız.
- Yemeklerinizi planlamak için Atkins onaylı tarifleri kullanın. Yemek planlaması, hafta boyunca zamandan tasarruf etmenin yanı sıra günlük net karbonhidrat limitinizi aşmamanızı sağlamak için harika bir yöntemdir.
- Yağlardan kaçınılmamalıdır. Yağ yemek, kilo vermeye mantığa aykırı gibi görünse de, Atkins diyetinin önemli bir yönüdür. Ayrıca, diyetinizde yeterli yağ almak, vücudunuzun sizi sağlıklı tutan ve yemeklerin lezzetini artıran vitaminleri emmesine yardımcı olur.
Atkins Diyetinde Hangi Gıdalar Tüketilebilir?
Aşağıda Atkins diyeti uygulanırken tüketilmesi gereken gıdalar listelenmiştir.
- Etler : Kırmızı et, kümes hayvanları eti ve balık.
- Düşük karbonhidratlı sebzeler : Ispanak, brokoli, kuşkonmaz.
- Tam yağlı süt ürünleri : tam yağlı süt, peynir, tereyağ, krema, tam yağlı yoğurt.
- Kuruyemişler : Badem, ceviz, yer fıstığı, fındık.
- Sağlıklı yağlar : zeytinyağı, avokado yağı, hindistan cevizi yağı.
Atkins Diyetinde Kaçınmanız Gereken Yiyecekler Nelerdir?
Aşağıda Atkins diyeti uygulanırken kaçınmanız gereken yiyecekler listelenmiştir.
- Şeker
- Tahıllar
- Trans Yağlar
- "Diyet" Ve "Düşük Yağlı" Yiyecekler
- Yüksek Karbonhidrat Sebzeler
- Yüksek Karbonhidrat Meyveler
- Nişasta
- Baklagiller
Atkins Dostu Tarifler Nelerdir?
Atkins dostu yemek tarifleri son yıllarda oldukça popüler olmuştur. Aşağıda Atkins dostu tarifler listelenmiştir.
- Kahvaltı : Hindistan cevizi yağında pişmiş omletin üzerine avokado dilimleri.
- Öğle yemeği : Tereyağı ile kavrulmuş tavuk eti yanına zeytinyağlı salata.
- Akşam yemeği : Köfte yanına zeytinyağlı salata.
Günlük Atkins Diyet Menüsü Nasıl Olmalıdır?
Atkins diyeti uyguluyorsanız tükettiğiniz yiyecekler karbonhidrat bakımından düşük olmalıdır. Örneğin zeytinyağı karbonhidrat içermez. Bu yağı yemeklerinizde bol bol kullanmalısınız. Ayrıca, yağlı yemekler Atkins diyeti için önemlidir. Buna örnek olarak, yağlı kırmızı etler, kuruyemişler verilebilir. Süt ve süt ürünleri kullanılırken tam yağlı olması önemlidir. Ayrıca yumurta tüketimi bol olmalıdır. Atkins diyeti karbonhidrat bakımından zengin olan baklagilleri içermez. Bu diyeti uygularken baklagillerden kaçınmanız gerekmektedir.
Atkins Diyetinde Nasıl Başarılı Olunur?
Atkins diyetinde başarılı olmak isteniliyorsa öncelikle iyi hazırlanmış plan gerekmektedir. Bu plana bağlı kalınmalı ve doktor kontrolüne başvurulmalıdır. Karbonhidrat yerine yağ ve protein tüketimi arttırılmalıdır. Bir amaç belirlenmeli ve o amaç gerçekleşene kadar diyet planına sadık kalınmalıdır.
Atkins Diyetini Kimler Yapabilir?
Atkins diyetini zayıflamak isteyen, daha sağlıklı bir hayat arzulayan herkes yapabilir. Bu diyete başlamadan önce doktor kontrolüne başvurmanız sizin yararınıza olacaktır. Çünkü bu diyet programı, beraberinde birçok yan etki getirebilir.
Atkins Diyet Hakkındaki Gerçekler Nelerdir?
Atkins diyeti hakkındaki gerçekler aşağıda listelenmiştir.
- Fazla yağ kullanımı aşırı kiloya neden olabilir.
- İşlenmiş gıdalar vücut sağlığını kötü yönde etkileyebilir.
- Kan şekeri dengesizlikleri meydana gelebilir.
- Kardiyovasküler problemler meydana gelebilir.
Atkins Diyeti Sağlıklı Bir Diyet Olarak Mı Kabul Edilir?
Atkins diyetinin doğru planlandığında ve bu plana sadık kalındığında herhangi bir zararı yoktur. Ancak yanlış planlamalar beraberinde yeni hastalıklar getirebilmektedir.
Atkins Diyeti Denemeye Değer Mi?
Atkins diyeti fazla kilolu kişiler için denemeye değer bir diyet türüdür. Yapılan birçok araştırma Atkins diyetinin kilo verdirdiğini gözlemlemiştir.
Atkins Diyet Pahalı Mı?
Atkins diyeti normal beslenmeye göre pahalı değildir. Ancak ambalajlı düşük karbonhidratlı ürünler normal ürünlere göre biraz daha pahalı olabilmektedir.
Atkins Diyetini Nasıl Değiştirebilirsiniz?
Atkins diyetinin ana amacı karbonhidratı alınabilecek en minimum seviyede almaktır. Ancak kişiden kişiye bu karbonhidrat seviyesi değişmektedir yada vejetaryen bireyler bu diyet türünü uygulamak istemektedirler. Atkins diyeti vejetaryen olarakta uygulanabilmektedir. Bu uygulamaya yapacak kişiler herhangi bir et türevi yiyeceklerini yemeden Atkins diyetini uygulayabilmektedirler.
Atkins Diyetine Benzer Diğer Diyetler Nelerdir?
Aşağıda Atkins diyetine benzer diyet türleri listelenmiştir.
- Akdeniz diyeti
- Vejetaryen diyet
- İskandinav diyeti
- Ketojenik diyet
Yorumlar (0)
Yorum Yapın