Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
A Vitamini Nedir? A Vitamini Faydaları Nelerdir?Yorum Ekle
0

A Vitamini Nedir? A Vitamini Faydaları Nelerdir?

A vitamini diğer bir adıyla retinol yağda eriyen bir vitamin türüdür. Karaciğerde depolanır. A vitamininin iki türü vardır. Biri önceden oluşan anlamına gelen Premade A vitaminidir. Premade A vitaminin diğer adı ise retinoldür.
18 dk. da okunurFit1001 Editör27 Eki 20210 Yorum
A Vitamini Nedir? A Vitamini Faydaları Nelerdir?

A vitamini diğer bir adıyla retinol yağda eriyen bir vitamin türüdür. Karaciğerde depolanır. A vitamininin iki türü vardır. Biri önceden oluşan anlamına gelen Premade A vitaminidir. Premade A vitaminin diğer adı ise retinoldür. Retinol aktif bir A vitamin çeşitidir. Bu tür genellikle et, balık ve süt gibi hayvansal gıdalarda bulunur. İkinci tür ise provitamin A diğer adıyla ise karotenoidlerdir. Provitamin A genellikle meyve ve sebze gibi bitkisel gıdalarda bulunur. Provitamin A ’ nn en yaygın görülen formu beta - karotendir. Vitaminler genellikle vücutta üretilemez bu sebeple besinlerden karşılanması çok önemlidir. Günlük ihtiyaç kadarı diyetle besinlerden alınmalı, eksiklik durumlarında ise takviyelere başvurulmalıdır. A vitaminin özellikle bağışık sistemini düzenlemek üzere vücut üzerinde birçok faydası vardır. Cilt yapısının oluşturulmasında, kemik ve diş yapısının sağlıklı olmasında, görme fonksiyonlarının düzgün çalışabilmesi ve mukus zarlarının oluşturulması gibi faydalarını sıralamak mümkündür. 

A Vitamini Nedir?

A vitamini yağda eriyen ve karaciğerde depo edilen bir vitamindir. İki ayrı form şeklinde bulunur. Premade A yani retinol türü hayvansal gıdalarda yaygın olarak bulunur. Diğer türü ise Provitamin A’ dır. Provitamin A ise meyve ve sebze gibi bitkisel kaynaklarda bulunur. Provitamin A’ nın sıklıkla karşılaşılan türü beta karotendir. A vitamini vücut ve bağışıklık sistemi için çok önemli bir vitamin türüdür. Diş ve kemik yapılarına katılır. Eksikliğinde cilt problemleri, diş ve kemik hastalıkları ve görme fonksiyonlarında bozukluklar görülür. 

A vitamininin molekül yapısı aşağıdaki gibidir.

A vitamini molekül yapısı

A vitamini yapısında 20 karbon bulundurur. Kimyasal formülü C20H30O şeklindedir. Yapısında karbon, hidrojen ve oksijen dışında element bulunmaz. Molekülünün ağırlğı 286.456 g/mol değerindedir. A vitamininin çözünürlüğü oldukça yüksektir.

A Vitamini Faydaları Nelerdir?

A vitamini vücudun metabolik reaksiyonlarına sıklıkla katılan bir vitamindir. Vücuda oldukça fazla faydası bulunur. A vitamininin yeterli miktarda alımı bazı hastalıklardan da korumaktadır. A vitamininin vücuda faydaları aşağıdaki gibidir.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Vücudu enfeksiyonlardan koruyan T hücrelerin üretimi ve gelişimine yardımcı olur.
  • Görme fonksiyonlarını güçlendirerek gece körlüğü gibi göz hastalıklarını önler.
  • Kemik yapısına katılarak kemik hastalıklardan korur.
  • Diş ve diş etinin yapısının sağlıklı bir şekilde oluşmasını sağlar.
  • Hücre yapılanmasını destekler.
  • Büyüme ve gelişmeyi sağlar.
  • Kanserden korur.
  • Hamilelik boyunca yeterli alımı sağlıklı bir hamilelik geçirilmesini sağlar.
  • Cilt yapısına katılır ve cildin sağlıklı görünmesini sağlar.
  • Üreme sağlığını etkiler.
  • Kuvvetli bir antioksidan kaynağıdır.

A Vitamini Vücuttaki Görevleri Nelerdir?

A vitamini vücudun bağışıklık sisteminin yükselmesi ve hastalıkların önlenmesi için gereklidir. Vücutta bazı görevleri vardır ve bu görevler sayesinde vücut direncini yükselterek aynı zamanda yaşanabilecek enfeksiyon durumlarına karşı da korur. A vitaminin vücutta yer aldığı görevler aşağıdaki gibidir.

  • Çocuklarda büyüme ve gelişme için gereklidir.
  • Gebeliği sağlıklı geçirmek ve bebeğin gelişimi için gereklidir.
  • A vitamininin beta karoten formu hücrelerin hasarlardan korunmasını sağlar. 
  • Bazı kanser türlerinin önlenmesine yardımcıdır.
  • Takviyelerden gelen A vitamini haricindeki besinlerden alınan A vitamini için akciğer riskini önlediği ispatlanmıştır.
  • Kan şekerini dengeleyerek diyabetin önlenmesine yardımcıdır.
  • Cilt dokularının sağlıklı bir şekilde oluşmasını sağlar. Cilt hastalıklarını önler.
  • Cilde parlaklık ve yenilenme kazandırır. Yaşlı görünümü en aza indirir.
  • Göz retinasında göze renk veren pigmentleri oluşturur. Görme fonksiyonlarını düzenler ve görme problemlerini önler.
  • Kemik ve diş yapısına katılır. Kemik kırılmalarını azaltır.

A Vitamini Cilde Faydalı mıdır?

A vitamini cilt sağlığı için gerekli bir vitamindir. Antioksidan özelliğiyle yaşlanma sürecini yavaşlatır ve cildi yenilemeye yardımcıdır. A vitamininin retinol formu özellikle cilt yapısının desteklenmesinde ve cilt sorunlarının önlenmesindeki etkisi çok büyüktür. Retinol cilde doğrudan temasla akne ve cilt problemlerini önler. A vitamini, hassas ciltler için kış aylarında yaşanan kuruluk ve pullanarak dökülmeyi önler. Aynı zamanda ciltteki sert dokuyu azaltarak cildin yumuşamasını ve daha parlak görünmesini sağlar. A vitamini cildin doğal yönden kolajen üretimini destekler. Bu da cildi ve hücreleri yeniler. Vitamin A’nın düzenli alımı uzun vadede yaşlanma karşıtıdır. Cildin genç kalmasını sağlar ve kırışıklıkları önler.

A Vitamini Cilde Nasıl Uygulanır?

A vitamini cilde doğrudan kür şeklinde uygulanır. Temizlenmiş cilde A vitamini serum şeklinde ultrschall yöntemi ile cilde sürülür ve etki etmesi sağlanır. Sonrasında A vitamini maske halinde cilde uygulanır. Maske 25 dakika kadar cilt üzerinde bekletilir. Ardından fazla kalan kısım mendil ile ciltten alınır. Cilde uygun miktarda ve düzenli vitamin A kür uygulamak cildin parlaklaşmasını ve yenilenmesini sağlayacaktır. Ciltteki yaşlı görünüm oluşmasını erteleyecek ve kırışıklıkları azaltacaktır. Kuru ciltler için yumuşama sağlayacak, pul pul dökülmeyi ise önleyecektir.

A Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

A vitamini birçok bitkisel ve hayvansal kaynakta bulunmaktadır. Özellikle tam yağlı süt, tereyağı, yumurta, lahana, brokoli, ıspanak, havuç, bezelye, mango, domates, kavun, yulaf ezmesi ve fesleğen A vitamini açısından zengin besinlerdir. A vitamininin iki farklı formu bulunmaktadır. Önceden oluşan A vitamini yani retinol hayvansal gıdalarda yoğunlukla bulunmaktadır.  Retinol, A vitamininin kanda bulunan aktif formudur. Retinolün bulunduğu hayvansal gıdalara verilebilecek örnekler aşağıdaki gibidir.

  • Alabalık, uskumru, somon ve pisi balığı gibi deniz mahsülleri.
  • Beyaz peynir ve peynir çeşitleri, krema, tereyağı.
  • Yumurta sarısı.
  • Ciğer gibi sakatat türleri.

Provitamin A ise vücudun ihtiyacı olduğu durumda A vitaminine dönüştürülür. Fazla alımı toksititeye neden olmaz Provitamin A genellikle sebze ve meyvelerde bulunur. Sebze ve meyvelerin rengi koyulaştıkça içeriğindeki beta karoten artmaktadır. Bu gıdaların yağ ile beraber tüketimi, besinlerden alınan A vitamini emilimini artıracaktır. Provitamin A içeren bitkisel besin kaynakları aşağıdaki gibidir.

  • Brokoli, ıspanak, lahana, havuç, domates, biber, brüksel lahanası gibi sebze grubu.
  • Mango, portakal, kavun, kuru kayısı gibi meyve grubu.
A vitamini faydaları nelerdir

Yumurta A Vitamini için İyi Bir Kaynak mıdır?

Yumurta çoğu vitamini yüksek oranda içeren değerli bir gıdadır. Kaliteli proteinlerden olan yumurta, A vitamini açısından da zengin bir kaynaktır. Yumurtanın 100 gramı için ortalama 520 IU kadar A vitamini içerdiği bilinmelidir. Tüketilen 1 adet yumurta günlük A vitamini ihtiyacının ortalama % 6 ‘ sını karşılayacaktır. 

Önceden Oluşturulmuş A Vitamini ( Retinol ) Nedir?

A vitamininin iki farklı türü bulunmaktadır. Bunlardan biri önceden oluşturulmuş A vitamini yani Premade A’dır. Aynı zamanda diğer adı da Retinol’dür. Retinol, A vitamininin aktif bir formudur ve kanda bulunur. Et, yumurta, süt ve kümes hayvanları gibi hayvansal kaynaklar retinol için zengin gıdalardır. Vücuttaki görevleri hücre onarımı, yenilenmesi ve kollajen üretimidir. Bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı gibi kapsül ve krem ürünleri mevcuttur. Kırışıklık giderilmesinde, güneş lekelerinin yok olmasında, cilt destek tedavilerinde, cilt yenilenmesinde, akne ve sivilce giderilmesinde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Retinol cilt için önemli olmasına rağmen bazı ciltler için riskli olabilir. Aşırı hassas ciltlerin ve yan etki durumu yaşayanların uzman eşliğinde kullanması tavsiye edilir. 

Provitamin A Nedir?

A vitamininin bir formu olan provitamin A, ihtiyaç durumunda A vitaminine dönüşür. Provitamin A’ nın en sık bulunan türü ise beta karotendir. Fazlalığı herhangi bir toksitite durumuna yol açmaz. Beta karoten bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek enfeksiyon gelişimini önler, antioksidan içeriğiyle toksinlerin vücut dışına atılmasını sağlar, göz ile ilgili oluşan hastalıkların oluşmasını önler, hafızayı güçlendirir ve kanseri önler. Bitkisel besinler, Provitamin A için zengin kaynaklardır. Özellikle sebze grubu için ıspanak, roka, havuç, brokoli, lahana, kabak ve patates iken meyve grubu için mandalina, portakal, kavun, karpuz ve şeftali Provitamin A yönünden yoğun içerikli besinlerdir.

Provitamin A İnsan Vücudunda Nasıl Üretilir?

Provitamin A ‘ nın besinlerde en sık  görülen türü beta karotendir. Karoten vücutta A vitaminin formu halinde bulunur. Besinlerde beta karoten yaygın halde bulunmaktadır. 1 IU karoten 0.6 mikrogram beta karoten aktivitesine sahiptir. Diğer karonoid  formlarına göre daha iyi emilim sağlarlar. Beta karotenin 1/3 miktarı emilir ve emilenin miktarın da ancak yarısı kadarı A vitaminine dönüşmektedir. Bu sebeple diyette besinlerden alınan beta karotenin yalnıca 1/ 6 kadarı A vitaminine dönüşmektedir. Diğer karotoneid türleri ise beta karotenin emiliminin yarısı kadar emilir. 

A vitamini faydaları nelerdir

Provitamin A Bitkisel Kaynakları Nelerdir?

Provitamin A bitkisel kaynaklarda yoğunlukla bulunan A vitamininin bir türüdür. Bitkilerden alınan karoten sonrasında A vitaminine dönüşür. Provitamin genelde beta karoten formunda besinlerde bulunur. Provitamini yoğun içeren gıdalar meyve ve sebze grubudur. Beta karoten içeren besinlerin en başında ise yeşil yapraklı sebzeler ve küçük otlar gelir. Provitamin A’nın bulunduğu bitkisel besin kaynakları aşağıdaki gibidir.

  • Havuç
  • Patates
  • Kabak
  • Brokoli
  • Ispanak
  • Marul
  • Lahana
  • Mango
  • Kavun
  • Kayısı
  • Balkabağı
  • Karahindiba Otu
  • Üzüm Yaprakları
  • Kişniş
  • Yeşil Fesleğen
  • Kuzu Kulağı
  • Moringa Yaprakları
  • Maydanoz
  • Kara Lahana
  • Tere
  • Roka

Günlük A Vitamini İhtiyacı Nedir?

Kişinin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için aynı zamanda metabolik fonksiyonların devamlılığı için vitaminlerin günlük ihtiyaç kadarının alınması gerekir. Alınamadığı durumda bağışıklık zayıflar ve hastalıklar ortaya çıkar. Günlük diyetle alınması gereken miktar tamamlansa da bazı emilim problemlerinde eksiklik ortaya çıkabilir. Bu durumda takviyelerden yararlanılmalı ve günlük ihtiyacın alınması sağlanmalıdır. A vitamini ihtiyacı kişiye, yaşa ve belirli gruplara göre farklılık gösterir. Günlük A vitamini ihtiyacı çocuklarda 400 ila 600 mcg arasında, yetişkin erkeklerde 900 mcg, yetişkin kadınlarda ise bu miktar 700 mcg kadardır. Bu miktar hamile kadınlarda 770 mcg iken emzikli kadınlarda 1300 mcg kadardır. Bazı hastalık gruplarında ek vitamin ihtiyacına gerek duyulabilir.

Günlük A Vitamini İhtiyacı Nasıl Karşılanmalıdır?

A vitamin yüksek antioksidan içeren bir vitamin türüdür. Bu sebeple alınması insanın vücuttaki toksinlerden arınması için büyük önem teşkil eder. Aynı zamanda bağışıklık sistemini yükselten ve hastalıklara karşı oluşabilecek enfksiyonlardan koruyan bir vitamindir. Günlük A vitamini ihtiyacının karşılanması bu sebeple önemlidir. A vitamini depolanan bir vitamin olması sebebiyle eksikliği hemen hissedilmez. Eksiklik belirtileri geç ortaya çıkar ve geç anlaşılır. Günlük A vitamini ihtiyacının karşılanması hastalıklardan korunmak, cilt sağlığını korumak, bağışıklığı güçlü tutmak ve bilişsel fonksiyonları canlı tutabilmek için önemlidir. Günlük A vitamini ihtiyacının karşılanması için bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir.

  • Günlük diyet listesine A vitamini yönünden zengin besinler eklemek

Günlük kişinin alması gereken bir A vitamini ihtiyacı vardır. Bu değer kişiden kişiye değişir. Bebeklerde, çocuklarda, yetişkinlerde, yaşlılarda ve sporcularda günlük alınması gereken A vitamini değerleri farklıdır. 

  • Hastalık ve emilim bozukluklarında tanı ve tedavi sonrasında takviye yöntemi

A vitamini yağda eriyen bir vitamindir. Kişideki yağ emilim bozukluklarında A vitamini ihtiyacı yeterince karşılanamaz ve takviyelere ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda bazı hastalık gruplarında ve bağırsaklarda yaşanan emilim bozukluklarında da A vitamini ihtiyacı tüketilen besinlerden karşılanamaz. Bu durumlarda hastalıkların tanısı ve tedavisi önemlidir. Uzman eşliğinde takviye veya enjeksiyonla A vitamini desteklenebilir.

A Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Vücudun birçok faaliyetini yerine getirmesini sağlayan A vitamini, eksikliğinde bazı belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtilerden en sık karşılaşılanları aşağıdaki gibidir.

  • Ciltte kuruluk ve dökülme gibi cilt problemleri.
  • Gözde kuruma.
  • Gece körlüğü, körlük, bitot lekesi gibi göz hastalıkları.
  • Çocuklarda görülen büyüme ve gelişme gerilikleri.
  • Halsizlik ve yorgunluk hali.
  • Hastalıkların sonucu enfeksiyon görülmesi.
  • Gözün korneasında ülser oluşur.
  • Tat kayıpları başlar.
  • Beyin basıncının artışı.
  • Bağışıklık sistemi düşer ve vücudun hastalıklarla savaşı zorlanır.
  • Hücre ve doku yenilenmesi zayıflar.
  • Kemik erimesi ve kemik hastalıkları meydana gelir.
  • Diş ve diş eti hastalıkları başlar.
  • Saç kökleri zayıflar ve dökülür.
  • Dudaklarda ve ağız içinde yaralar oluşur.

Vitamin A Eksikliği Fazları Nelerdir?

A vitamini eksikliğinin belirtileri farklıdır ve herkeste ayrı belirtiler görülebilir. Vitamin A eksikliğinde yaşanan fazlarda belirgin 3 aşama vardır.

  1. İlk fazda bağışıklığın düşmesine bağlı vücuttaki fonksiyonların işleyişi değişir. Bağışıklık sistemi düştüğü için vücut hastalıklara açık hale gelir. Enfeksiyonlar oluşmaya başlar. Bu belirtilerin başlamasıyla kan parametreleri ve özel testler istenilir. 
  2. İkinci olarak dengesiz beslenmeyle besin yetersizliği sonucu ortaya çıkan belirtiler ile belirlenir. Bu noktada hastalıklar gelişmeye başlamıştır.
  3. Üçüncü aşamada vitamin eksikliği veya emilim bozukluklarına bağlı problemlerin oluşmasıdır. Bu durumlarda retinol ve karoten ihtiyacı giderilir ve takviyeye başlanılır. Tanı ve tedavi önemlidir. Doğru tanı sağlandıktan sonra tedavi başlar. Görülen semptomların A vitaminiyle doğrudan bağlantısı olabileceği gibi bazı hastalıkların sonucu olarak da görülmesi mümkündür.
A vitamini eksikliği

A Vitamini Eksikliği Kimlerde Bulunur?

A vitamininin yeterince alınamadığı durumlarda veya yeterli alındığı halde emilim problemi yaşayanlarda A vitamini eksikliği meydana gelir. A vitamini eksikliği oluşabilecek riskli grup aşağıdaki gibidir.

  • Erken Doğmuş Prematüre Bebekler

Erken doğan bebeklerin karaciğer deposu A vitaminini depolamak için yeterli değildir. Bu sebeple bu grupta sıklıkla A vitamini eksikliği ile karşılaşılır. Prematüre bebeklerde göz hastalıkları, akciğer hastalıkları ve gasrointestinal hastalık riski de artış gösterir.

  • Büyüme Ve Gelişme Çağındaki Çocuklar

A vitamini eksikliği yaşayan annelerdeki sütün hacmi ve sütteki A vitamini içeriği oldukça azdır. Bu sebeple bebeğin sütten yararlanabildiği A vitamini seviyesi yeterli değildir. Emzirme bırakıldıktan sonra da depolar korunamaz ve vitamin eksikliği kendini gösterir. 

  • Hamile Ve Emzikli Kadınlar

Gebe kadınlar kendi metabolizmalarını kuvvetlendirmek için ek olarak A vitamini ihtiyacına duyarlar. Gebe ve emzikli kadınlarda görülen A vitamini eksikliği hem anneyi hem de bebeği olumsuz yönde etkilemektedir. Buna bağlı bebek ölümleri ve anemi riski oluşur.

  • Kistik Fibroz Hastası Olanlar

Kistik fibrozlu kişiler pankreatik yetmezlik yaşarlar. Yağ emilimindeki problem sebebiyle A vitamini eksikliğini sıklıkla yaşarlar.

A Vitamini Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

A vitamini yağda eriyen bir vitamindir ve depo edilir. Karaciğerde depo edilen bir vitamin olduğu için takviyelerin bilinçsiz kullanılması depolarda birikmeye neden olur. Birikmenin sonucu vücutta toksitite oluşur. Herkesin alması gereken A vitamini miktarı değeri farklıdır. Bu değer bebeklerde, çocuklarda, yetişkinlerde ve sporcularda farklılık gösterir. Bu noktada günlük alınması gereken miktarların aşılması tehlikeli olabilir. A vitamini takviyesi alırken dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibidir.

  • Besinlerden alınması gereken değer karşılanıyorsa kan değerleri doğrulanmadan takviye kullanılmaya başlanılmamalıdır.
  • Sağlık sorunu veya emilim problemleri yaşanması durumunda uzman eşliğinde tanı ve tedavi programı oluşturulmalı sonrasında takviyelere başlanılmalıdır.
  • A vitamini gibi yağda çözünen vitaminleri, vücudun emilimini hızlandırmak için yemeklerde beraber alınması faydalı olabilir.
  • Herhangi bir ilaç kullanılıyorsa etkileşime girmemesi adına uzmana danışılmalıdır.
  • Yağda çözünen vitaminler depo edildiği için fazla alımı toksititeye neden olabilir.

A Vitamini Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

A vitamini karaciğerde depo edilir. Fazla alımında is karaciğerdeki depolarda zamanla birikir. Aynı zamanda A vitamini takviyelerinin fazla ve bilinçsiz kullanılması da karaciğerdeki depoda birikmeye neden olur. Bu birikmenin sonucunda toksitite meydana gelir. A vitamini fazlalığı bazı belirtilere neden olur. Bu belirtilerden sık rastlanılanları aşağıdaki gibidir.

  • Eklem ve kemiklerde ağrı görülmesi.
  • Kemik şişmesi ve kemiklerde ağrı.
  • Baş dönmesi.
  • Kuru cilt ve cilt problemleri.
  • Bulanık görme gibi görme fonksiyonlarında bozulmalar.
  • İshal ve karın ağrısı.
  • Bulantı ve kusma.
  • Sinirlilik.
  • Beyindeki basıncın artması.
  • Ağız içi yaralar.
  • Tırnaklarda kırılmalar.
  • Saç köklerinde zayıflık ve saçta dökülme.
  • İştahta azalma.

A Vitamini Fazlalığı Nasıl Tedavi Edilir?

A vitamininin eksiklikleri fonksiyon kayıplarına yol açabildiği gibi A vitamini fazlalığı da vücutta toksititeye neden olabilmektedir. A vitamini karaciğerde depolanan bir vitamin türüdür. Fazla alımında depoların birikmesi ve taşmasına neden olur. Prof. Dr. Onur Yaprak A vitamininin gerekenden fazla alımının vücuda geri dönüşü olmayan hasarlara neden olduğunu söylemektedir. Ayrıca fazla alımın hızının ve büyüklüğünün de önemli olduğunu söylemektedir. Günlük alınması gereken miktarın 10 katını alan kişilerin yaşadığı belirtileri baş dönmesi, halsizlik, görme bozukluğu, kusma, bulantı hatta komaya kadar gidebildiğini de eklemektedir. Ek olarak A vitamininin fazla alımının uzun süreli olmasının karaciğerde siroza ve büyük hasarlara sebep olduğunu da söylemektedir. Tedavide yüksek miktarda alınan A vitamini durdurulur ve takviye A vitamini alımı da kesilir. Neden olduğu hasarların boyutlarına göre tanı ve tedavi başlar. 

En İyi A Vitamini Takviyeleri Nelerdir?

A vitamini günlük beslenmeyle yeterince karşılanamayabilir. Bu durumlarda takviyelerden destek sağlanır. A vitamini takviyeleri arasında en iyi olanları aşağıdaki gibidir.

Ligone Beta - Glucan Probiyotik Multivitamin içeriğindeki bileşimler sayesinde metabolizma fonksiyonlarını düzenler ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmaya yardımcıdır. Ligone Beta - Glucan Probiyotik Multivitamin 60 adet kapsülden oluşur.

1 adet kapsül için A vitamini ( Beta karoten) değeri 800 mikrogramdır. Bu miktar günlük A vitamini ihtiyacının %100’ ünü karşılar. 

Allergo VitaSanol Drops A,C,D3 Damla içerisindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır. Allergo VitaSanol Drops A,C,D3 30 ml damladan oluşmaktadır.

1 damla 0.5 damla için A vitamini değeri 100 mikrogramdır. Bu miktar günlük A vitamini ihtiyacının %13’ ünü karşılar.

Vitabiotics Immunace içeriğinde 21 farklı vitamin ve mineralden oluşur. İçerisinde vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemini güçlendiren mikro besinleri barındırır. Vitabiotics Immunace 30 adet tabletten oluşur. Aynı zamanda vejetaryen kullanımına da uygundur.

1 adet tablet için A vitamini değeri 800 mikrogramdır. Bu miktar günlük vitamin ihtiyacının %100’ ünü karşılar.

A Vitamini Ampülleri Nelerdir?

A vitamini cilt sağlığı için önemli bir vitamindir. Cilde uygulanan çeşitleri ampül şeklinde verilir. A vitamini ampülleri aşağıdaki gibidir.

Dynavit Diamond Collagen 50 ml ve 10 ampülden oluşmaktadır. 50 ml ampül içerisinde 500 mg morina balığı kolejeni, 200 mg kamu meyve tozu, 19 mg kırmızı yonca ekstresi, 4 mg astaksantin ve 0.5 mg beta karoten bulunur.

  • Aracaya Vitamin Ampül

Aracaya vitamin ampülü 1 adet 2 ml’ den oluşmaktadır. Yapısında A vitamini, C vitamini ve E vitamini bulundurur. Aynı zamanda flor ve B6 vitamini ile de desteklenmiştir. İçerisindeki doğal vitaminler sayesinde cildi temizler ve esnek bir görünüm sağlar. Aynı zamanda cildi besleyerek doğal bir görünüm sunar.

A Vitamini Formları Nelerdir?

A vitamininin iki formu bulunmaktadır. Bunlardan biri Premade A yani retinol formudur. Retinol yaygın olarak hayvansal gıdalarda bulunur. Retinol A vitamininin kanda bulunan formudur. Retinolden zengin kaynaklar et, yumurta, peynir, deniz mahsülleri ve bazı sakatat türleridir. A vitamininin diğer formu ise Provitamin ‘ dır. Provitamin A genellikle beta karoten halinde bulunur. Beta karoten sıklıkla bitkisel kaynaklarda yer alır. Beta karotenden zengin gıdalara örnek olarak havuç, ıspanak, brokoli, lahana ve mango verilebilir. Beta karoten formu ihtiyaç durumunda A vitaminine dönüşür ve ihtiyaç kadarı karşılanır.

A Vitamini Formülü Nedir?

A vitamini kimyasal formülü C20H30O şeklindedir.

A Vitamini Molekül Özellikleri Nedir?

A vitamininin molekül özellikleri aşağıdaki gibidir.

  • Kimyasal formülü C20H30O şeklindedir.
  • Yapısında yalnızca karbon, hidrojen ve oksijen elementleri vardır.
  • Molekül ağırlığı 286.456 g/ mol değerindedir.
  • Çözünürlüğü yüksek bir vitamindir.
  • A vitamini renksizdir.
  • Uzun zincir yapılarından oluşur.
  • Yapısında beş çift bağ bulunur.
  • A vitamini doymamış alkol grubuna dahildir.
  • İzopren türevidir.

A Vitamini Bağışıklık Sistemini Geliştirir mi?

Bağışıklık sistemi vücuttaki tümörlü denilen hücreleri öldürerek ve toksik maddeleri engelleyerek hastalıklara karşı savunma geliştiren sistemlerdir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gereken besin öğelerini yeterli dozda almak önemlidir. Bu sebeple yeterli miktarda antioksidan alımı gereklidir. Güçlü antioksidan içeriğiyle örnek olabilecek bir vitamin türü de A vitaminidir. A vitamini özelliklerine sahip moleküller immün sistemi güçlendirerek bağışıklık sistemini güçlendirme üzerine önemli etkileri vardır. Bağışıklık sisteminin maksimum fonksiyon gösterebilmeleri için antioksidanlar aracılığıyla yeterli seviyede korunmalarına ihtiyaçları vardır. Sonuç olarak bağışıklık sisteminin etki gösterebilmesi için A vitamini gibi yüksek antioksidan içerikli besinlerin günlük yeterli alımı sağlanmalıdır.

Vitamin A Hangi Hastalıkları Engeller?

A vitamini güçlü antioksidan içeriğiyle vücuttan toksik maddeleri uzaklaştırır. Yetersiz miktarda alımı ise vücut fonksiyonlarının bozulması gibi kalıcı hasarlara neden olabilir. Yeterli miktarda A vitamini alımı bağışıklık sistemini yüksek tutarak hastalıklardan korur. A vitamininin önlediği hastalıklar aşağıdaki gibidir.

  • Göz kuruluğu, bitot lekesi, gece körlüğü gibi görme problemlerini önler.
  • Ciltte kuruluk ve cilt problemlerinden korur.
  • Hücre yenilenmesini sağladığı için yaraların iyileşmesini hızlandırır.
  • Bağışıklık sistemini yükseltmesiyle hastalıkların sonucu oluşan enfeksiyonları önler.
  • Saç köklerini güçlendirir, saçlarda kopma ve dökülmeleri engeller.
  • Üreme problemleri ve kısırlığı engeller.
  • Sindirim sisteminde oluşabilecek hastalıkları engeller.
  • Kemik ve diş hastalıklarını engeller.
  • Böbrek ve idrar yolu hastalıklarından korur.
  • Çocuklarda sıklıkla görülen büyüme ve gelişme problemlerini engeller.
A vitamini

5000 IU Vitamin Almak Güvenli midir?

Günlük alınması gereken vitamin miktarları kişiye göre değişir. Alınan vitaminin dozu kişinin yaşına, cinsiyetine, hamilelik ve emziklik durumuna ve fiziksel aktivitesine göre değişiklik gösterir. Gıda ve Beslenme Kurulu günlük 2000 ile 3000 IU kadar A vitamini alımını tavsiye etmektedir. Günlük alınması gereken miktar kan parametrelerine ve vitaminler için yapılan özel testlere göre de farklılık gösterir. Örneğin kan değerlerinde ortaya çıkan vitamin eksikliğinde eksikliğin miktarına göre vitamin yüklemeleri yapılır. Vitamin eksikliğinin yarattığı problemler gibi vitamin fazlalığı da vücutta toksitite oluşumuna sebebiyet verebilir. Mevcut hastalık durumlarında ve emilim problemlerinde de vitamin eksikliği yaşanır ve bu gibi durumlarda hastalığın tanısı sağlanır, tedavisi yapılır. Beraberinde vitamin ihtiyaçları takviyelerle ve enjeksiyonlarla karşılanır.

Sporcular için A Vitaminin Önemi Nedir?

Sporcuların büyük çoğunluğu vitamin ve mineral kullanmaktadır. Sporcuların vitaminleri ayrı kullanmak yerine multivitamin olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Ağır ve yüksek tempolu egzersizlerin serbest radikalleri çoğaltması sebebi ile antioksidan vitaminlere olan ihtiyaç artmaktadır. A vitamini ise güçlü antioksidan içeriğiyle ön plan çıkmaktadır. Yoğun egzersiz durumlarında artan ihtiyaçla günlük ihtiyaçtan fazla alımı önerilmektedir. Sporcularda dayanıklılık ve kuvvet artırmak gibi yararlı etkileriyle beraber fazla alımı da toksititeye neden olabilmektedir. Sporcunun alanı ve alması gereken değere göre vitamin ihtiyacı karşılanmalıdır. Türkiye Beslenme Rehberi ( TÜBER), ergojenik yardımcılar olan takviyelerin seçilirken sporcunun yaşı, cinsiyeti, ilgilendiği spor dalı ve profesyonelliğinin önemli olduğunu söylemektedir. Aynı zamanda doğru miktarda A vitamini dahil vitamin ihtiyacının karşılanmasının performans artışını sağladığını da eklemektedir.

A Vitamini ve Kas Gelişimi

A vitamininin vücut sağlığına birçok etkisiyle beraber sporcularda da A vitamini oldukça önemli bir yere sahiptir. Sporcu ve vücut geliştirenler için A vitamini alımı oldukça faydalıdır. A vitamininin kas büyümesi ve kasın gelişmesi için gerekli olan protein sentezini destekleyen etkisi vardır. Sporcularda protein sentezi arttıkça A vitamini seviyesi düşecektir. Bu da kasın gelişimi ve tekrardan onarımı için proteinin parçalanması gereklidir. Protein parçalanması için ise A vitamini gereklidir. Bununla beraber A vitamininin kas gelişimi için büyük öneme sahip olan testesteron hormonunun üzerinde de doğrudan etkileri mevcuttur. Vücut geliştirenlerin ve spor yapanların yeterli miktarda A vitamini alımı bu sebeple çok önemlidir. İhtiyacın artması durumunda ve gerekenin karşılanamaması durumunda A vitamini takviyelerine başvurulur.

A Vitamini ve Güç Artışı

A vitamininin yeterli alımı vücut geliştirenler ve sporcular için gerekli bir vitamindir. A vitamini protein sentezinde önemli bir role sahiptir. Kas gelişimi ve büyümesiyle beraber protein sentezi gerçekleşir bu noktada A vitaminine duyulan ihtiyaç da artar. Yoğun performans gereken egzersizlerde ve vücut geliştirenlerde glikoz üretimi de önemlidir. Şiddetli egzersiz durumlarında vücutta A vitamini emilimi azalacaktır. Bu sebeple A vitaminine duyulan ihtiyaç artar gereken durumlarda ise takviye alımı sağlanmalıdır.

A Vitamini ve Diğer Vitaminlerin Ortak Özellikleri Nedir?

Vitaminler vücuda dışarıdan alınırlar ve yeterli alım sağlanamadığında vücutta fonksiyonların bozulmasına neden olurlar. Vitaminlerin çeşitlendirilebileceği ortak özellikler aşağıdaki gibidir.

  • Yapılarında C, H ve O elementlerini bulundururlar.
  • Vitaminler vücutta üretilmezler ve dışardan alınması gerekir.
  • Vitamin eksiklikleri durumunda vücudun çalışmasında bozulmalar meydana gelir ve hastalıklar ortaya çıkar.
  • Vitaminlerden doğrudan enerji sağlanamaz.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirirler.

A vitamini yağda çözünen bir vitamin türüdür. A vitamininin ve yağda eriyen diğer vitaminlerin ortak özellikleri aşağıdaki gibidir. 

  • Apolar moleküllerdir ve yapıları hidrofobiktir.
  • Vücuttan atılımı safra ile sağlanır.
  • Yağda erime gösterirler.
  • Vücutta depolanırlar.
  • Depolanmaları sebebiyle eksiklik belirtileri geç ortaya çıkar.
  • Yağ emilim problemi yaşayanlarda eksiklik ortaya çıkar.
  • Fazla alımı vücutta toksititeye neden olur.
  • Bağışıklığı güçlendirir ve hastalıklardan koruyucu etkileri vardır.
0
kemik ve eklembağışıklık sistemikişisel bakım

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin