Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Zeytinin Faydaları Nelerdir?Yorum Ekle
0

Zeytinin Faydaları Nelerdir?

Zeytinin besin değerleri nedir? Zeytinin faydaları nelerdir? Ne kadar zeytin tüketilmelidir?
7 dk. da okunurFit1001 Editör08 Şub 20230 Yorum
Zeytinin Faydaları Nelerdir?

Zeytin çok faydalı bir besindir, faydaları aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Enerji verir
  • Sindirim sistemini sağlıklı çalıştırır
  • Antioksidan deposu
  • Beyin sağlığını korur
  • Saç ve cilt sağlığını korur
  • Kalp sağlığını destekler
  • Sağlıklı kemik gelişimi sağlar
  • Göz sağlığının koruyucusu
  • Kanser önleyicidir

Zeytin faydaları saymakla bitmeyen bir besin kaynağıdır. Zeytin, içerdiği sağlıklı yağlar sayesinde kalp sağlığınızı korur. Kötü huylu kolesterolü (LDL) ise düşürmeye destektir. Zeytinin pek çok faydasına ilişkin bilgiler ise şöyle:

Zeytinde kansere karşı etken maddelerin yanı sıra A, E vitaminleri de mevcuttur. Bu vitamin ve maddeler kanser tümörlerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olarak vücudu korurlar. Zeytin ve zeytinyağının çok tüketildiği Akdeniz bölgelerinde kanser ve kronik hastalıklara Batı ülkelerine göre daha az rastlandığı bilinir. Zeytindeki oleik asit ve yüksek antioksidanların kansere karşı önleyici olduğu düşünülür. Özellikle meme, mide ve kolon kanserlerinin önlenmesinde bu bileşenlerin etkili olduğu araştırmalarla gösterilmiştir.

İçerdiği A vitamini ile göz sağlığını da korumaya yardımcı olur. Gözün aydınlık ve karanlık arasında daha iyi ayrım yapmasını sağlayarak gece görüşünü iyileştirir. Ayrıca A vitamini, katarakt, makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı), glokom ve yaşa bağlı diğer göz hastalıklarının gelişmesine karşı etkilidir.

Osteoporoz, kemik kalitesi ve yoğunluğunun düşmesiyle karakterize bir hastalıktır ve kırık riskini arttırabilir. Yapılan çalışmalara göre, zeytin içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde çocuklarda kemik gelişimini destekler ve yaşlılarda da osteoporoz riskini azaltır.

Yüksek kolesterol ve tansiyon yani kan basıncı kalp hastalıklarının oluşmasında etkilidir. Oleik asit zengini zeytin, LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesinin düşmesine yardımcı olarak kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine destek olur. Araştırmalar zeytinin kan basıncını düzenleyerek kalp krizi riskini de düşürdüğünü gösteriyor.

Zeytin, enflamasyona sebep olan oksidatif stresin düşürülmesine yardımcı olarak beyin dokularını olası zararlardan korumaya yardımcı olur. İçerdiği E vitamini sayesinde bilişsel zayıflamayı önler, sinir sistemini korur ve Alzheimer riskini azaltır.

Antioksidanların kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların oluşma riskini düşürmeye yardımcı olduğu bir gerçektir. Zeytindeki antioksidanlar, enfeksiyonla mücadeleye destek olarak bağışıklık sisteminin korur ve güçlendirir. Bir zeytin yemek bile kandaki glutatyon seviyesinin yükselmesine yardımcı olur.

Siyah zeytin, besleyiciliğinin yanı sıra koruyucu antioksidanlar ve yağ asitleri açısından da zengindir. İçeriğindeki E vitamini, cildi ultraviyole ışınlarına bağlı gelişebilen kanserlere karşı korumaya yardımcı olur ve erken cilt yaşlanmasının önüne geçer.

Zeytindeki E vitamini ve tekli doymamış yağ asitlerinin sık tüketimi, serbest radikallerin nötralize edilmesini sağlayarak kolon kanseri riskini azaltmada önemli bir rol oynar. Zeytinyağı, mide asidini azaltarak ülser ve gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarının gelişmesini önlemede yardımcı olabilmektedir. Safra taşı oluşumunda da engelleyici olabilir. Zeytin lif içeriğiyle sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.

Güçlü bir demir kaynağı olan zeytin, dokulara oksijen taşınmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine destek verir. Demir eksikliğinde dokularımız yetersiz oksijen alır, bedenimiz zayıf düşebilir ve üşüyebiliriz. Demir, günlük enerjinin sağlanması ve bağışıklık sisteminin korunması için oldukça önemlidir.

Sindirimi Kolaylaştırır

Zeytinde bulunan E vitamini ve yağ, bağırsakların daha verimli işlemesini sağlar ve sindirim sistemine yardımcı olur. Düzenli olarak zeytin tüketen kişilerin kolon kanserine yakalanma riski oldukça düşüktür. Zeytinin yapısında yer alan lifler, yediğiniz yemeklerin kolayca sindirilmesini gerçekleştirir. Böylece bağırsak sorunlarından epey uzak kalmış olursunuz.

Her gün düzenli olarak zeytin tükettiğinizde, mide problemlerine karşı önlem alabilirsiniz.

Kanseri Önler

Kansere neden olan her ne neden varsa; zeytin o faktörleri temizlemek için tüketilebilir.

Çünkü zeytinin yapısında antioksidan maddeler yer alır. Vücudunuzu tüm zararlı hücrelerden arındırmaktadır. Hasar gören hücreleri onarır ve kişinin eski sağlığını kazanması için yardımcı olur. Zeytin tüketerek, hücre zarlarınızı ömrünüz boyunca koruma altına almış olursunuz.

Uzun Süre Tok Tutar

Diyet sürecinde kahvaltı öğünü çok önemlidir. Kahvaltıda almanız gereken yağı zeytinden alabilirsiniz. Kahvaltı tabağınızı süsleyen zeytinler ile, sabah almanız gereken enerji karşılanır. Sizi uzun süre tok tutarken, metabolizmanın hızlanmasını da sağlar.

Ara öğünlerde ortalama 4-5 adet zeytin yerseniz, uzun süre açlığınızı bastırabilirsiniz.

Diyet beslenmesinde hazırlanan yemeklere de zeytinyağı ekleyerek daha sağlıklı tabaklar hazırlamak da mümkündür.

Kan Yapar

Son kan tahlilinizde kan değerlerinizde bir düşüş saptandıysa, bu aralar zeytine önem vermeniz gerekebilir. Zeytin, kansızlık problemi için tavsiye edilen besinlerden biridir.

Kandaki demir oranını yükselterek anemi hastalığını ortadan kaldırır. Kolesterol seviyeniz çok yüksek çıktıysa, en ideal rakama indirir. Düzenli olarak zeytin yemenin faydalarını hem vücudunuzda hissedeceksiniz hem de bir sonraki kan testinde sonuçlara olumlu yansımalarını görebileceksiniz.

Zeytinin Zararları Nelerdir?

Hamileler, bebeklerinin sağlığını koruyabilmek adına gebelik sürecinde aldıkları besinlerle ilgili oldukça hassas davranmaktadır. Bu nedenle de hamilelikte zeytin yenilir mi, hamilelikte zeytin yemek zararlı mıdır gibi sorular merak konusu olmaktadır. Bu sorular anne adayları tarafından sıklıkla aratılmaktadır. Hamilelikte zeytin yemenin hiçbir zararı bulunmadığı gibi zeytinin gerek anne gerekse bebeğin sağlığı üzerinde çok olumlu etkileri vardır.

Zeytinin içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanlar hamilelik boyunca bebeğin gelişimine büyük katkılar sağlar. A vitamini sayesinde bebeğin göz gelişimini olumlu etkilerken içeriğindeki omega 3 sayesinde hamilelerin kalp sağlıklarının korunmasını sağlar. Tüm bu yüksek yararlar nedeniyle anne adaylarının gebelikte düzenli olarak zeytin tüketimi önerilmektedir.

Zeytindeki yağ miktarı kadar tuz miktarı da önemlidir. Çok tuzlu zeytinlerden kaçının ve kalp sağlığınızı da düşünerek az tuzlu zeytin tüketmeye çalışın. Üstelik bir de ödem ve şişkinlik gibi problemleriniz varsa tuzlu zeytin yemeyin. Zeytini bir süre suda bekleterek tuz miktarını azaltabilirsiniz.

Zeytin Çok Yenirse Ne Olur?

Normal ve dengeli bir şekilde tüketildiğinde midedeki sorunlara iyi gelen ve sindirim sistemini düzenleyen zeytin fazla tüketildiğinde midede bazı sorunlara yol açabiliyor. Bu yüzden zeytinin düzenli ve dozunda tüketilmesi çok önemli. Eğer fazla tüketilirse mide ekşimesi sorununu ortaya çıkarır.

Zeytin Tüketerek Diyet Yapılır mı?

Zeytinin kilo aldırması ya da verdirmesi; pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Bunun yanı sıra zeytin; çok düşük kaloriye sahip bir besindir. Kahvaltıların vazgeçilmez ürünü olan zeytinin bir porsiyonunda (5 adet) 47,61 kaloriye denk gelmektedir. Bilhassa diyette olan kişiler adına belirtilmesi gereken en önemli husus, zeytinin kilo aldırmadığıdır. Zeytin hem zengin içeriği hem de düşük kalorisi ile sağlık bakımından önemli besinlerden birisi olarak tanımlanabilir.

Zeytin İçerisinde Bulunan Vitaminler Nelerdir?

Zeytin, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin olması özelliğiyle birçok derde devadır. Zeytin ağacının meyvesi olan zeytin toplandıktan sonra bazı işlemlerden geçirilerek tüketilebilecek hale getirilip sofralarımızdaki yerini alır. Lezzetiyle dikkat çeken bu besin vücudumuza sağladığı yararlar bakımından da dikkat çekmektedir. Zeytinin yararları birçok kişi tarafından merak konusudur.

Zeytin hasat zamanları farklılığı nedeniyle siyah ve yeşil olmak üzere iki çeşide ayrılır. Siyah zeytinin faydaları ve yeşil zeytinin faydaları saymakla bitmiyor. Zeytinin tüm çeşitleri, E vitamini, A vitamini, B vitamini, çinko, potasyum, bakır, magnezyum, demir, kalsiyum gibi vitaminler ve omega 3 yağ asidi bakımından çok zengindir. Bu nedenle antioksidan içeriği yüksek besinler grubunda yer almaktadır.

Zeytin yüksek bir E vitamini kaynağıdır. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirme özelliğinin yanı sıra ciltteki nemi sağlayarak yaşlanma belirtilerinin önüne geçer. Zeytinin yüzde 74’ü oleik asitten oluşur. Oleik asit ise bir doymamış yağdır. Oleik asidin iltihaplarla savaşma, kanseri önleme, kolesterolü düşürerek kalp, damar hastalıklarının önüne geçme ve kansere karşı koruyuculuk sağlama özellikleri vardır. Doymamış yağların kilo vermeye yardımcı olma özelliği de vardır. Zeytinde, oleanolik asit, hidroksitirosol, oleropin ve tyrosol gibi antioksidanlar bulunur. Bu antioksidanlar sayesinde zeytin kalp sağlığına yararlı, iltihaplarla birlikte kanserle savaşan ve karaciğere de iyi gelen bir besin olma özelliğini taşır. Zeytinde yüksek oranda A vitamini bulunduğu için katarakt gibi göz rahatsızlıklarının önüne geçmeye de yardımcı olur. 

Zeytin Nasıl Tüketilmeli?

Zeytin, yüksek besleyici, güçlü antioksidan özelliği nedeniyle sofraların, yemeklerin vazgeçilmez besinlerindendir. Bu nedenle özellikle kahvaltıda çocuklarınıza mutlaka işlenmemiş, siyah veya yeşil zeytin yedirmelisiniz. Her türlü yemeklerinizde, salatalarınızda mutlaka zeytinyağı kullanmalısınız.

Kilo, basur problemleriniz varsa, yemeklerden önce bir yemek kaşığı içebilirsiniz. Mide ülserine karşı korumada etkilidir. İdrar yollarını kayganlaştırdığı için lifli gıdalarla birlikte tükettiğinizde basur şikayetleriniz azalacaktır. Zeytinyağı cildi nemlendirdiği, hücreleri yenilediği için ellerinize, yüzünüze sürebilirsiniz.

Diyet yapıyorsanız, toksinlerden arınmak istiyorsanız zeytin yaprağı çayı içebilirsiniz. Günde içeceğiniz iki fincan çayla iç organlarınız daha düzenli çalışacaktır.

Zeytin Ne Sıklıkla Tüketilmeli?

Doktorlar arasında bir tartışma konusudur. Bazı doktorlara göre daha az tüketilmesi gereken bu besin bazı doktorlara göre de çok daha fazla tüketilmelidir. Çoğu doktorun görüşleri günde 4-5 adet zeytin tüketmek gerektiğinde birleşmiştir.

Zeytin Kaç Kaloridir?

Zeytin gün içinde çok tüketilen bir besin olduğu için kalorisi de çok merak edilmektedir. Zeytin %4,03 karbonhidrat, %6,60 protein, %77,02 yağdan oluşur.  Zeytinin bir porsiyonunda (5 adet) 47,61 kalori bulunmaktadır. 5 tane zeytinin içinde bulunan kalorisi ise 42 kcal dir. Zeytinin besin değerleri ise şöyledir:

  • 1 Porsiyon (5 Adet) 
  • Zeytin 47,61 kaloridir
  • Zeytin içeriğinde 0,25 Karbonhidrat(g)
  • 0,41 Protein(g) 
  • 4,83 yağ(g) 
  • 756,24 Sodyum(mg)
  • 17,71 Kalsiyum(mg)
  • 13,80 A Vitamini(ui)
  • 0,00 C Vitamini(mg) 
  • 0,37 ve Demir barındırır
0
kalp ve damarkolesterol

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin