Zayıflamak için En İyi Yağ Yakıcı Çaylar
Yağ yakıcı çaylar, tıbbi olmayan doğal yöntemlerdir. Kilo kaybını direkt olarak sağlamazlar fakat mevcut kilo kaybına destek olarak kullanılırlar. Yağ yakıcı çay çeşitlerinin bazıları yüksek kafein içeriğine sahiptir. Kafein sayesinde metabolizmanın hızlanmasını sağlarlar ve kilo kaybına destek olurlar. Bazı çeşitleri ise dokularda oluşan ödemin atılmasını kolaylaştırır. Ödem, karbonhidrat tüketiminin artması veya hastalık durumlarında oluşur. Ödemin söktürülmesini desteklerler. Bitki çayları yeterli ve dengeli ölçüde tüketildiğinde içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklığın yükselmesini sağlar. Yağ yakıcı bitki çayları destek niteliğindedir. Kilo kaybının sağlanması için kalori açığı oluşturulmalıdır. Uygun diyet tedavisinin yanında bitki çayları ile destek sağlanabilir.
1. Yeşil Çay
Yeşil çay, camellia sinensis adlı bitkinin yapraklarından üretilir. Siyah çay da bu bitkiden elde edilmektedir. Siyah ve yeşil çayın oksijen tepkimeleri farklıdır. Bu sebeple kafein ve antioksidan içerikleri de farklılık gösterir. Yeşil çayın faydası içerisindeki kafein, teanin, kateşin ve fenolik maddelerden gelmektedir. Yeşil çayın demlenme şekli önemlidir. Su kaynadıktan sonra beş dakika bekletilir. Ardından suyun içerisine bir çay kaşığı eklenir. 2 veya 3 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Uzun süre demlenen yeşil çayın zararlı etkileri mevcuttur. Günlük 3 fincana kadar tüketimi önerilmektedir. Yeşil çay, güçlü antioksidan özelliğine sahiptir. İdrar söktürücü etkisiyle ödem atımına yardımcı olur. C vitamini içeriği yüksektir. Bu sayede hastalıklara karşı vücudun direnç oluşturmasını sağlar. Cilt sağlığına faydalıdır. Metabolizmayı hızlandırır ve yağ hücrelerinin parçalanmasını sağlar. Diş ve diş eti hastalıklarını önler. Kötü kolesterol olan LDL’ nin dengelenmesini sağlar. Yeşil çay, gevşemeyi ve rahatlamayı sağlar. Tiroid fonksiyonlarını düzenler. Yeşil çay; kalp damar hastalığı olanlara, hipertansiyon hastalarına, böbrek yetmezliği yaşayanlara ve karaciğer hastalarına tavsiye edilmemektedir. Bunun sebebi yeşil çayın kan basıncını etkilemesidir. Fazla miktarda tüketimi, asabiyet ve uykusuzluk gibi sorunlara neden olabilmektedir. Ek olarak yeşil çay çok sıcak tüketilmemelidir. Bunun sebebi, içeriğindeki antioksidan maddelerinin sıcak tüketimde yemek borusu kanser riskini artırmasıdır.
2. Oolong Çayı
Oolong çayı, yeşil ve siyah çay gibi camellia sinensis bitki yapraklarından elde edilir. Oolong çayının faydası içerisindeki polifenol ve kateşinlerden gelmektedir. Bu çaydan maksimum faydalanmak için porselen demlik kullanılması önerilmektedir. Yoğun bir çay olması sebebiyle fazla kullanılmaması gerekir. Çay demlenmeden önce çayın sıcak suda bekletilmeden hızlı bir şekilde yıkanması sağlanır. Sonrasında sıcak su eklenerek demlenir. 5 dakika demlemek oolong çayı için yeterlidir. Yemeklerden sonra 1 fincan tüketimi, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardımcı olacaktır. Oolong çayının vücuda oldukça fazla faydası bulunur. Kalp damar hastalıklarına karşı korur. Total kolesterolün dengelenmesini sağlar. Antioksidan içeriği sayesinde vücudun direncini artırır. Kan şekeri seviyesini dengeler bu sayede uzun süre tokluk sağlar. Cilt görünümünü güzelleştirir. Polifenol içeriği sayesinde diş ve ağız sağlığını korur. Yağ hücrelerinin parçalanmasına yardımcı olur. Kafein içeriği sebebiyle baş dönmesi ve çarpıntıya neden olabilir. Fazla miktarda tüketimi tansiyonun yükselmesini sağlayabilir ve idrar söktürücü etkisiyle vücudun dehidrate olmasına neden olabilir. Emziklilerin ve gebelerin tüketilmesi önerilmemektedir.
3. Zencefil Çayı
Zencefil çayı, tropikal bölgede yetişen ve buzdolabında uzun süre tazeliğini koruyan bir çaydır. Zencefil bitkisinin kökünden elde edilir. 1 tatlı kaşığı kadar zencefil ortalama 5 kalori değerindedir. B3 vitamini, B6 vitamini, demir , kalsiyum, sodyum, fosfor ve potasyumdan zengindir. İçeriğinde leyisn, treonin, triptofan, fenilalenin ve valin bulunur. Glisemik indeksi diğer besinlere oranla daha düşüktür. Zencefil çayı yapılırken öncelikle zencefilin kabuğu soyulur. 1 diş zencefil 10 dakika boyunca kaynatılır. Zencefil çayının vücuda birden çok faydası bulunmaktadır. Mide ve sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olur. Araba ve otobüs yolculuğu sırasında zencefil tüketimi midenin rahatlamasını sağlar. Tüketilen besinlerin emiliminin artmasına yardımcı olur bu sayede sindirim sistemini çalıştırır. Soğuk algınlığı ve nezle sorununda vücudun direncini artırır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı vücudun direnç oluşturmasını sağlar. Kanın dolaşım boyunca süren sürecinin korunmasını sağlar. Antienflamatuar etkisiyle iltihap oluşumunu engeller. Kandaki yağ oluşumunu önler ve kilo kaybını sağlar. Total kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur. Taze zencefil, ısıya karşı hassas bir yapıdadır. Hava girdiğinde veya güneş aldığında kısa sürede bozulma görülür. Günlük taze zencefil tüketiminde 1 ceviz boyutu, toz halinde tüketiminde ise 1 tatlı kaşığı zencefil önerilmektedir. Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlarla beraber tüketimi tavsiye edilmemektedir.
4. Siyah Çay
Siyah çay kafein, gallik asit ve flavonoid içerir. Gallik asit ve flavonoid sayesinde yağ yakımı sürecinin hızlanmasını sağlar. İçeriğindeki kafein, metabolizmanın hızlanmasını sağlamaktadır. Siyah çayın demlenmesi için suyun kaynadığından emin olunmalıdır. 2 çay kaşığı siyah çay, 1 bardak su için yeterlidir. Siyah çayın demlenme süresi ortalama 10 ila 12 dakika arasındadır. Siyah çayın demlendiğinde açık renkte olması kafein içeriğinin daha az olması anlamına gelmektedir. Daha koyu olduğunda siyah çayın kafein içeriği artmaktadır. Siyah çay, lipaz enziminin gelişimini sağlar bu sayede kilo kaybına yardımcı olur. Polifenollerler sayesinde uzun süre tokluk sağlanır ve iştahı azaltır. Yüksek antioksidan kaynağıdır ve vücudun toksin maddelerden temizlenmesini sağlar. Siyah çayda bulunan tannik asit, bağırsaklardaki besin emilimlerinin azalmasını sağlar. Yağ ve kolesterolün emilimine engel olur ve kana geçmesini engeller. 1 bardak siyah çay 2 kalori değerindedir. Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan çalışmalara göre, siyah çayın bağırsaktaki bakterilerin değiştirilmesini sağlayarak kilo kaybını desteklemektedir. Siyah çayın yağ yakması için şekersiz şekilde öğlen yemeğinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Siyah çay, demir emilimini önlemektedir. Bu sebeple fazla miktarda tüketimi demir eksikliği anemisine neden olabilmektedir
5. Bitki Çayı
Bitkilerden elde edilen çaylar genellikle yüksek oranda vitamin ve mineral değerlerine sahiptir. Örneğin maydanoz çayı, ödem söktürücü ve metabolizma hızlandırıcı özelliği gösterir. Maydanoz çayının C vitamini içeriği yüksektir. Düzenli tüketiminde cilde temiz bir görünüm sağlar ve akne oluşumunu engeller. Astım ve bronşitin tedavisinde kullanılan bir çaydır. Böbrek taşı oluşumunu önler. Maydanoz çayının idrar söktürücü özelliği vardır. Karaciğer hastalıklarını engeller. Maydanoz çayı ve diğer bitki çaylarının fazla miktarda tüketiminin yan etkileri olabilir. Özellikle kronik hastalık durumlarında, gebelikte, emziklikte, büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklarda kullanımı sakıncalıdır.
6. Karanfil Çayı
Karanfil potasyum, fosfor, demir, sodyum, K vitamini, C vitamini ve omega 3 yağ asidinden zengin bir besindir. Bu sayede bağışıklık sistemini koruyucu etkiye sahiptir. Karanfil çayı hazırlamak için 200 ml su içerisine 3 adet karanfil eklenerek kaynatılır. Üstü kapalı şekilde 15 ila 20 dakika kaynatılması gerekmektedir. Öğlen ve akşam yemekleri öncesinde 1 bardak tüketimi tavsiye edilmektedir. Öğünlerden önce tüketilen karanfil çayı metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Besinlerin daha iyi sindirilmesi için tükürük salgılarını artırmaktadır. Karın ağrısı, gaz , mide bulantısı ve hazımsızlık şikayetlerinin önlenmesinde etkilidir. Şişkinliğin azalmasını sağlar ve ödem atımına yardımcı olur. Karanfil, termojenik besinlerin içerisindedir. Bununla beraber antienflamatuar etkisi sayesinde vücuttaki iltihap oluşumunu engeller. Parazit ve mantar oluşumunun önlenmesini sağlar. Karanfil çayının fazla miktarda tüketimi mide problemlerine ve sindirim sorunlarına neden olabilmektedir. Gün içerisinde 3 bardaktan fazla tüketilen karanfil çayı kas ağrı ve kramplarına neden olabilmektedir.
7. Puerh Çayı
Puerh çayı, siyah ve yeşil çay ile aynı bitki yapraklarından hazırlanmaktadır. Daha uzun bir fermantasyon süreci vardır. Puerh çayı özellikle Çin’ de kalp hastalıklarının önlenmesi ve total kolesterolün dengelenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Puerh çayı hazırlanırken kurumuş çay yaprakları demliğe konulur. Ardından içerisine kaynar su eklenir. 10 saniye kadar bekletilir ve süzülür. Birkaç adet çay yaprağı ve 1 fincan su tekrar demliğe alınır. Bunun sebebi istenmeyen kötü tattan kurtulmak ve parlak bir görünüm elde etmektir. Puerh çayının kilo kaybına destek olması için günlük 1 – 2 fincan kadar tüketilebilir. Puerh çayı üzerine yapılan çalışmalar, oksidatif stresi engellediğini ve kan şekeri seviyesini dengelediğini göstermiştir. Aynı zamanda kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur. Mideyi korur ve mide içerisine koruyucu tabaka oluşturur. Yapılan araştırmalara göre günde 3 fincan puerh çayı tüketimi, bakterilen oluşturduğu dizanteri riskini azaltmaktadır. Puerh çayının diğer çaylara oranla kafein içeriği düşüktür. Fazla miktarda tüketimi baş ağrısı, ishal ve mide problemlerine neden olabilmektedir.
8. Beyaz Çay
Beyaz çay, C vitamini ve K vitamininden zengindir. İçeriğindeki flavonoidler sayesinde dişlerin güçlü kalmasını sağlar. Demliğin içerisine beyaz çay eklenir. Beyaz çay yapraklarının üzerine sıcak su eklenir. Çay yaklaşık olarak 5 ila 7 dakika arası demlenir. Ardından süzülür ve sıcak olarak tüketilir. Beyaz çay, hassas bir yapıya sahiptir. Bu sebeple kaynar su kullanımından kaçınılmalıdır. Suyun sıcaklığı 75 – 80 derece olması ideal aralıktır. Su kaynatıldıktan sonra bir süre beklenmesi bu durumu engelleyecektir. Beyaz çay kateşin ve kafein içeriği sayesinde yağ yakımına yardımcı olmaktadır. Bir araştırmaya göre beyaz çay özlerinin yağ parçalanmasını sağladığı ve yeni yağ hücrelerinin oluşumunu engellediği ispatlanmıştır. Başka bir araştırmaya göre ise beyaz çayın metabolizmayı yaklaşık %5 kadar hızlandırdığı belirtilmiştir. Beyaz çay kilo kaybını sağlar fakat göbek yağı gibi özel bir bölgeye ait yağ oluşumunu engellemez. Beyaz çayın kafein içermesi sebebiyle gebelik ve emziklik döneminde tavsiye edilmemektir. Fazla miktarda tüketilen beyaz çay, hipertansiyon ve kalp ritminde bozukluklara neden olabilmektedir.
9. Limon Çayı
Limon çayı, yüksek oranda C vitamini içeriğine sahiptir. Vücudun toksik maddelerden arınmasını sağlar. Limon çayı hazırlanırken yarım limonun kabuğu soyulur. 200 ml önceden kaynatılmış suya eklenir. Ağzı kapalı bir şekilde 15 dakika kadar demlenir. Sonrasında süzülerek tüketime hazır hale gelir. Limon çayı, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardımcı olur. Strese bağlı oluşmuş kas ağrı ve kramplarını azaltır. Doğal antiseptik etkisi vardır. Vücutta oluşan bakterilerin yok olmasını sağlar. İçeriğindeki sitrik asit sayesinde böbreklerin temizlenmesini sağlar. Böbrek taş oluşumunu önler. Limon çayı, demirin emilimini artırır. Bu sayede anemiyi önler. Limon çayındaki asitler sayesinde yağ yakım süreci kolaylaşır. Vücuttaki ödemin atılmasını sağlar. Limon çayının fazla tüketimi mide problemlerine neden olur. Bunun sebebi asit içeriğinin yüksek olmasıdır. Hassas mideye sahip kişilerde reflü şikayetlerine neden olmaktadır. İshal ve kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına sahip kişilerin limon çayı tüketimi sınırlandırılmalıdır.
10. Valerian Çayı
Valerian çayı, kedi otu çayı olarak bilinmektedir. Kedi otu, pembe ve beyaz çiçekleri olan bir bitkidir. İçeriğinde 50’ den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Linarin ve hrperidin adı verilen antioksidan maddeler bulundurur. Valerian çayı sıcak ve soğuk olarak hazırlanabilir. Genellikle kök şeklinde bulunur. Sıcak valerian çayı hazırlamak için bir tatlı kaşığı kadar valerian kökü tozu, bir bardak kaynamış suyun içerisine atılır. Toplamda demlenme süresi yaklaşık olarak 10 dakikadır. Soğuk valerian çayı için valerian kökleri dilimlenir. Dilimlenen kökler soğuk suya konularak yaklaşık 9 ila 11 saat arası bekletilir. Valerian çayının sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Özellikle psikolojik rahatsızlıklarda sıklıkla tercih edilen bir çaydır. Kaliteli uyku geçirilmesini sağlar. Kalp damar sağlığını korur ve total kolesterolün dengelenmesini sağlar. Baş ve kas ağrılarını azaltır. Valerian çayının bazı yan etkileri bulunmaktadır. Çok fazla tüketildiğinde depresyon ve baş ağrılarına neden olabilmektedir. Aynı zamanda baş dönmesi ve enerji kaybı en sık görülen yan etkilerindendir. Araştırmalara göre valerian çayı en az iki hafta düzenli alınmalı ve dört hafta daha tüketilmeye devam edilmelidir.
11. Ashwagandha Çayı
Ashwagandha, at kokusu olarak adlandırılan bir bitkisel besindir. Ashwagandha çayı üzerine birçok bilimsel araştırma yapılmıştır. 1 bardak suyun içerisine 1 çay kaşığı ashwagandha kökü tozu atılarak hazırlanır. 10 dakika demlenme süresi yeterli olacaktır. Yüksek kan şekerinin düşürülmesini sağlar. Bu sayede insülin direnci ve diyabet riskin azaltır. Yapılan araştırmalara göre ashwagandha çayı, insülin direncinin kırılmasında oldukça etkili bir çaydır. Bazı kanser türlerinin tedavisine yardımcı olur. Stres ve anksiyetenin etkisini azaltır. Ashwagandha çayı, mevcut CRP seviyelerinin düşürülmesin yardımcıdır. Kolesterol ve trigliserid seviyeleri dengelenir. Testosteron seviyelerini düzenler ve üreme sağlığını korur. Gebelerin, emziklilerin ve sürekli olarak kan şekeri düşüklüğü yaşayanların tüketimine uygun değildir. Yoğun stres altındaki kişiler, tip 2 diyabet hastaları ve testosteron seviyeleri düşük olanların kullanımı tavsiye edilmektedir. Yapılan çalışmalar, tiroid hastalarının ashwagandha çayını kullanmaması gerektiğini belirtmektedir. Fazla miktarda tüketimi kusma, mide bulantısı ve baş dönmesine neden olabilmektedir.
12. Bilberry Çayı
Bilberry çayı yüksek oranda A vitamini, C vitamini, E vitamini, demir, potasyum ve lif içeriğine sahiptir.1 yemek kaşığı yaban mersini daha önceden kaynamış olan bir bardak suya konulur. 6 – 8 dakika arası demlenir. Demleme süresi artarsa çayın tadında acılaşma olacaktır. Demleme süresinin aşılmaması gerekir. Günde iki veya üç bardak tok karnına tüketilmelidir. Yapılan araştırmalara göre bilberry çayının düzenli miktarda tüketimi yağ hücrelerinin oluşumunu engellemektedir. Metabolizmanın düzenlenmesini sağlar ve sindirim sistemini çalıştırır. Kan dolaşım hızını artırır. Yüksek tansiyona sahip kişilerin tüketimine uygundur. Güçlü antioksidan kaynağıdır. Katarakt gibi göz rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. İshalin giderilmesini sağlar. Bilberry çayında bulunan tanen maddesi fazla tüketimde kalp spazmına neden olmaktadır. Kan pıhtılaşmasını önlediği için regl dönemlerinde tüketimi önerilmemektedir. Lif içeriği yüksektir ve fazla miktarda tüketildiğinde gaz ve şişkinlik sorunlarına neden olması mümkündür.
13. Kırmızı Çay
Kırmızı çay yani rooibos çayı Türkiye’ de yetişmemektedir. İçeriğinde manganez, magnezyum, kalsiyum ve çinko bulunmaktadır. Kırmızı çay kafein içermemektedir. En büyük özelliği kilo kaybına yardımcı olmasıdır. Kırmızı çayın hazırlanması için 1 bardak su kaynatıldıktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı kadar rooibos çayı eklenir. Demlenme süresi 3 dakika kadardır. Rooibos çayı, vücudun ihtiyacı olan demir emilimini artırmaktadır. Serbest radikal oluşumunu engeller ve yaşlanma karşıtı etki gösterir. Cildi güzelleştirir ve sivilce oluşumunu önler. Kırmızı çay kafein içermediği için gece uykusunun verimli olmasını sağlar. Bazı kanser türlerinin oluşmasını önlemektedir. Kalp damar sağlığını korur ve vücudun toksinlerden arınmasını sağlar. Sindirim sistemini düzenler ve bağırsakların çalışmasını sağlar. Fazla miktarda tüketimi karaciğer enzim artışlarına neden olabilmektedir. Aynı şekilde östrojen hormonunun dengesiz bir şekilde artışını uyarabilmektedir. Kanıtlanmamış olmakla beraber meme kanseri hastalarının kırmızı çay tüketiminden kaçınılması gerektiği önerilmektedir.
14. Mate Çayı
Mate çayı, yerba mate adlı bitkiden elde edilmektedir. 24 vitamini bir arada bulunduran bir çaydır. Mate çayı hazırlamak için 200 ml su kaynatılır. Kaynatılan suyun ilk sıcaklığı geçtikten sonra içerisine 1 yemek kaşığı kadar öğütülmüş mate yaprağı eklenir. 7 – 8 dakika kadar demlenmesi yeterli olacaktır. Mate çayının gün içerisinde 1 fincan tüketimi önerilmektedir. Mate çayı ödem ve şişkinliğin azalmasını sağlar. İdrar söktürücü özelliğe sahiptir. Açlığı bastırır ve iştahı keser. Bu sayede kilo kaybının hızlanmasını sağlar. Mate çayı, yüksek antioksidan içeriğe sahiptir. Kalp damar hastalıklarından koruyucu etkisi vardır. Vücuda enerji sağlayarak yorgunluğu azaltır. Stres ve gerginlik durumlarını yatıştırır. Sindirim sistemini düzenler ve bağırsakların temizlenmesini sağlar. Metabolizmanın hızlanmasını sağlar ve yağ hücrelerinin oluşumunu engeller. Mate çayının fazla miktarda tüketimi uyku problemlerine neden olur. Mideyi tahriş ederek mide problemlerini beraberinde getirir. Gebe kadınların ve yakın zamanda ameliyat geçirmiş kişilerin kullanımına uygun değildir.
15. Kekik Çayı
Kekik çayı, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için sıklıkla tercih edilen bir çaydır. Keki çayı hazırlamak için 200 ml su kaynatıldıktan sonra içerisine 1 yemek kaşığı kekik eklenir. 5 – 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Taze olan kekikten hazırlamak için ise kekik yaprakları parçalara bölünür. Kaynar suyun içerisine eklenir ve 5 dakika demlenmeye bırakılır. Kekik çayı, sindirim sistemini düzenler ve mide problemlerini önler. Vücutta birikmiş olan yağların parçalanması için oldukça etkilidir. Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar ve ödem oluşumunu engeller. Güçlü antioksidan etkiye sahiptir. Hazımsızlık problemlerini giderir ve midede gaz oluşumunu önler. Vücuttaki mikropların öldürülmesine yardımcı olur. Öksürük ve boğaz ağrılarının tedavisinde kullanılır. Kekik çayının gebelik döneminde kullanımı düşük riskini ortaya çıkarabilir. Hipertansiyon hastalarının kullandığı ilaçların etkisini azaltabilir. Fazla miktarda kekik çayı tüketimi, mide bulantısı ve ishale neden olabilmektedir. Emziren kişilerin kullanımı tavsiye edilmemektedir.
16. Tarçınlı Çay
Tarçının vücut üzerinde olumlu birçok etkisi bulunur. Tek başına tarçın tüketmek kısmen zordur. Tarçınlı çayın tüketimi daha kolaydır. 200 ml suya 1 tatlı kaşığı tarçın eklenerek kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Tarçınlı çayın faydalarını daha iyi bir şekilde görmek için sabah aç veya gece yatmadan önce olmak üzere günde 2 kez tüketilir. Tarçınlı çay, vücudun yağ yakmasına yardımcı olur ve yeni yağ hücrelerinin oluşumunu önler. Metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Kan şekerinin dengelenmesini sağlayarak diyabetten korur. İştahın baskılanmasını sağlar ve uzun süre tok tutma özelliği vardır. Kötü kolesterolün düşmesini ve total kolesterolün dengelenmesini sağlar. Baş ağrısı ve migrene iyi gelir. Antibakteriyel özelliği sayesinde ağız ve diş sağlığını korur. Boğaz ağrısı ve öksürüğün tedavisinde kullanılır. Regl dönemi oluşan ağrıların azalmasını sağlar. Serbest radikallerin oluşmasını önleyerek bazı kanser türlerinin oluşmasını engeller. Fazla miktarda tarçınlı çay tüketimi, kan şekerinin aşırı düşmesine neden olabilir. Böbreklere zarar verebilir ve kabızlığa neden olabilir. Aynı zamanda bilinçsiz tarçınlı çay tüketimi, vücutta bazı alerjik reaksiyonların oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.
17. Papatya Çayı
Papatya çok uzun senelerdir bitkisel tedavilerde tercih edilen bir bitkidir. Papatya çayı hazırlamak için kaynar su üzerine 2 – 3 yemek kaşığı papatya çayı eklenir. Yaklaşık olarak 10 dakika demlenme süresi vardır. Yemeklerden sonra papatya çayı tüketimi oluşabilecek sindirim sistemi hastalıklarını önlemektedir. Yemeklerden önce içilen papatya çayı midenin harekete geçmesini sağlar. Bu sayede kilo kaybına yardımcı olur. Günde 1 veya 2 fincan papatya çayı tüketimi idealdir. Papatya çayının bazı kanser türlerini önleyici etkisi vardır. Kas ağrı ve kramplarının azalmasını sağlar. Güçlü antioksidan içeriği gösterir. Yaraların kısa sürede iyileşmesini sağlar. Vücutta oluşan iltihapların önlenmesini sağlar. Yatmadan önce içildiğinde gece verimli bir uyku geçirilmesini sağlar. Anne sütünün artmasını sağlar. Regl döneminde tüketilen papatya çayı, ağrıların azalmasına yardımcı olur. Hazımsızlık, gaz ve şişkinliğin önlenmesinde etkilidir. Papatya çayı bazı alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Diyabet, mide ve tansiyon hastalarının papatya çayı tüketmeden önce uzmana danışmaları gerekmektedir. Epilepsi hastalarının önerilmesi de tavsiye edilmemektedir.
18. Lavanta Çayı
Lavanta, güneş alan yerlerde daha iyi büyüme gösterebilen bir bitkidir. Lavanta çayı hazırlamak için 200 ml su kaynatılır. Kaynatılan su ocaktan alındıktan sonra içerisine 1 çay kaşığı kadar lavanta atılır. Yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakılır. Lavanta çayı, mide ve bağırsak problemlerinin önlenmesini sağlar. Karaciğer için oldukça faydalı bir çaydır. Romatizma ve kas ağrılarının azalmasını sağlar. Akne ve cilt problemlerinin önlenmesini sağlar. Vücuttaki toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur. İshal ve kabızlığın önüne geçer. Tüketildiğinde kişiye huzur sağlar ve stresini azaltır. Solunum yolu problemlerinin önlenmesini sağlar. Lavanta çayı hazırlarken miktarı iyi ayarlanmalıdır. Fazla miktarda tüketimi ishal ve mide bulantılarına neden olabilmektedir. Depresyon ilacı kullanan kişilerin lavanta çayı tüketimi önerilmemektedir.
19. Goji Çayı
Goji Berry, düşük glisemik indeksine sahip bir meyvedir. Goji çayının hazırlanması için 200 ml kaynar suya 1 tatlı kaşığı gojiberry eklenir. 5 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Yüksek oranda antioksidan içerir. Vücudun toksik maddelerden arınmasını sağlar. Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinde dalgalanmalar yaratmaz. Uzun süre tokluk sağlar ve metabolizmayı hızlandırır. Sakinleştirici etkisiyle dinlenme sağlar. Yüksek lif içeriğine sahiptir bu sayede bağırsağın düzenlenmesini sağlar. Kötü kolesterol olan LDL’ nin düşürülmesini sağlar. Sperm sayısı ve kalitesinin artmasına yardımcıdır. Kilo artmasına neden olan kortizol hormonunun düşmesini sağlar. İçeriğinde yer alan kromium sayesinde kasların düzenli çalışmasını ve yağ yakımının hızlanmasını sağlar. Cildin yaşlanmasını önler ve geciktirir. Goji çayı, gün içerisinde tüketilen karbonhidratların daha hızlı bir şekilde enerjiye dönüşmesini sağlar. Goji çayının yüksek miktarda tüketimi, baş dönmesi ve göz rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlarla beraber tüketilmemesi önerilmektedir.
20. Kızamık Çayı
Kızamık yani karamuk, meyve veren bir bitki türüdür. Karamuk bitkisinin kökü zehirliyken meyvesi oldukça faydalıdır. Kızamık çayı, alternatif tıp yöntemi olarak seneler boyu kullanılmıştır. Dikenli bir yapısı vardır bu sebeple toplanması kolay değildir. Kızamık çayı hazırlamak için 1 su bardağı su kaynatılır. Kaynatılan su ocaktan alındıktan sonra içerisine 1 tutam kadar karamuk kökü veya meyvesi eklenir. 5 ila 10 dakika arası demlenme süresi vardır. Kızamık çayı, kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Karaciğerin ve safra kesesinin temizlenmesine yardımcıdır. Mide hastalıklarına faydalıdır. Vücutta oluşan enfeksiyonlarla savaşır. Tansiyonun normal seviyelerde olmasını sağlar. Kızamık bitkisinin fazla miktarda tüketimi bazı alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.
21. Kava Kava Çayı
Kava çayı, kava kava adı verilen bitkiden hazırlanır. Kava kava çayını hazırlamak için 1 çay bardağı kava bitkisi 1 bardak suyun içerisine atılarak kaynatılır. 10 dakika boyunca altı kısık şekilde kaynamaya bırakılır. Ardından süzülür. Günde bir bardak kava kava çay tüketimi idealdir. Kava kava çayının rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Yatmadan önce tüketildiğinde gece verimli bir uyku geçirilmesini sağlar. Doğal ağrı kesici etkisi yaratır. Kas ve bağ dokuların, ağrı ve kramplarını geçirir. Antidepresan özellik gösterir. Kava kava çayı, vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur. Fazla miktarda tüketimi karaciğer hasarına neden olabilmektedir. Aynı zamanda kava kava çayının depresyon ilaçlarıyla beraber tüketimi sakıncalıdır.
22. Rezene Çayı
Rezene çayı, yüksek vitamin ve mineral içeriğine sahip bir çaydır. B vitamini, C vitamini, potasyum ve kalsiyum içermektedir. Rezene çayını hazırlamak için 200 ml su kaynatılır ardından içerisine 1 çorba kaşığı kadar rezene tohumu eklenir. 2 – 3 dakika daha kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır. Rezene tohumları eklendiğinde ocak kısık ateşte olmalıdır. Bu sayede rezenenin yanması önlenmiş olur. Rezene çayının etkisini görmek için doğru şekilde demlenmesi gerekir. Mevcut hastalığa sahip olmayan kişilerin günlük 1 – 2 bardak tüketimi idealdir. Rezene çayı öksürüğün ve soğuk algınlığının tedavisinde kullanılır. Balgam söktürücü özelliğe sahiptir. Vücudun dinç kalmasını sağlar. Gaz ve hazımsızlık şikayetlerini azaltır. Stresi kontrol etme etkisine sahiptir. Emziklilerde anne sütünün artmasını sağlar. Sindirim sistemini düzenler ve bağırsakların çalışmasını sağlar. Ağız kokusunun kaybolmasına yardımcıdır. İştahı baskılayarak uzun süre tokluk sağlar. Yağ hücrelerinin depolanmasını önlemeye yardımcı olur bu sayede kilo kaybını sağlar. Vücudu toksinlerden arındırır. Kolesterolün dengelenmesini sağlar. Rezene çayının fazla miktarda tüketimi baş ağrısına ve ciltte dökülmelere neden olur. Kusma, mide bulantıları ve ciltte kızarmalar görülür. Rezene çayının tüketimi epilepsi hastaları için risklidir. Bunun sebebi rezene çayının uyarıcı etki yaratmasıdır.
23. Kola Nut Çayı
Kola nut, gazlı içeceklere ve hazır gıdalara tat vermek için kullanılır. Bununla beraber çayı da hazırlanmaktadır. Kendi tadı acıdır fakat çiğnendikçe tatlı hale gelir. Kola nut çayının kafein içeriği yüksektir bu sayede metabolizmayı hızlandırır ve bağırsakların çalışmasını sağlar. Potasyum, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir. Kola nut özü, mide sindirim etkinliğine yardımcı olur. İçeriğindeki kafein ve teobromin maddesi sayesinde kalp atış hızını artırarak dolaşımı hızlandırır. Merkezi sinir sistemini uyarıcı etkisine sahiptir. Bu da enerji seviyesinin yükselmesini sağlar. Yapılan bir çalışmaya göre kola nut çayının antibakteriyel etkisi mevcuttur. Aynı zamanda zararlı bakterilerin üreme ve gelişmesini engeller. Bazı kanser türlerini önleyici etkisi vardır. Özellikle prostat kanseri riskini azaltır. Metabolizması yavaş olan kişilerin metabolizmalarının hızlanmasını sağlar. Migren ve astım oluşumunu engelleyici etkisi bulunur. İçeriğinde bulunan kafeinden dolayı kola nut çayının fazla miktarda tüketimi kalp ritmini artırır.
24. Şerbetçiotu Çayı
Şerbetçiotu çayı, şerbetçiotu kozaklarından yapılır. Şerbetçiotu çayı hazırlamak için 200 ml su kaynatılır. Kaynatılan su ocaktan alınır ve içerisine 1 tatlı kaşığı şerbetçi otu eklenir. 10 ila 15 dakika demlenmesi yeterlidir. Şerbetçiotu çayı, kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Kilo kaybına yardımcıdır ve toplam yağ kütlesinin azalmasını sağlar. Aynı zamanda uykusuzluğun azalmasını ve dinçlik kazanılmasını sağlar. Sinirlilik ve gerginlik durumlarını azaltır. İdrar söktürücü özelliğe sahiptir. Hazımsızlık ve gaz şikayetlerinin giderilmesini sağlar. Birçok kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir. Uzun süreli kullanımının yağ yakımını sağladığı çalışmalarla tespit edilmiştir. Kadınlardaki östrojen hormonunun artmasını sağlar. Bu sayede göğüslerin büyümesine neden olur. Şerbetçi otunun fazla miktarda tüketimi hormonal dengesizliklere neden olabilmektedir. Aynı zamanda kusma ve mide bulantıları görülür.
25. Ebegümeci Çayı
Ebegümeci çayı, ebegümeci bitkisinden elde edilir. İçeriğinde A vitamini, B vitamini, C vitamini, E vitamini, çinko, magnezyum ve kalsiyum bulunur. Çayı hazırlamak için 1 litre su kaynatılır. Kaynatılan suya 2 tatlı kaşığı kadar ebegümeci otu eklenir. 5 dakika demlenmeye bırakılır. Ebegümeci çayının günde 2 fincana kadar tüketimi tavsiye edilmektedir. Ebegümeci çayı, akciğer sağlığının korunmasını sağlar. Akciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Vücutta görülen şişliklerin giderilmesine yardımcı olur. Göz sağlığını koruyarak görme problemlerini önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnç oluşturur. Burun tıkanmasını önler. Mide bulantısı ve mide krampları sorunlarını engeller. Bağırsakların çalışmasını sağlar ve sindirim sistemini düzenler. Kabızlık sorununu engeller. Antienflamatuar etkisi sayesinde vücuttaki iltihap oluşumunu azaltır. Ses kısıklıklarında ebegümeci çayı sıklıkla tercih edilir. Ebegümeci çayının doğrudan bir zararlı etkisi yoktur. Fakat kronik hastalık durumları mevcut ise uzmana danışılarak tüketilmelidir.
26. Matcha Çayı
Matcha çayı tüketilirken bitki yaprakları toz halde olmalıdır. Matcha çayı hazırlanırken herhangi bir demlenme işlemi gerçekleşmez. 60 – 70 derece sıcaklığındaki 250 ml suya 1 çay kaşığı matcha toz halinde eklenir. İyice karıştırıldığından emin olduktan sonra tüketime hazır hale gelir. Matcha çayı, yüksek antioksidan etkisine sahiptir. İçeriğindeki epigallokatesin galat maddesi yoğun antioksidan özelliği gösterir. Bu sayede vücudu serbest radikallere karşı korur. Yağ dokusu hücrelerinin büyüme ve gelişmesini engeller. Metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Yağ yakım sürecini hızlandırır. Vücudu toksin maddelerden arındırır. Kalp damar hastalıklarının oluşmasını önler. Cilde canlı bir görünüm kazandırır. Bazı kanser türlerinden vücudu korur. Matcha çayının yüksek miktarda tüketimi karaciğer hastalıklarını beraberinde getirir. Günde 2 – 3 fincan arası tüketimi idealdir.
Yağ Yakıcı Çaylar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yağ yakıcı çaylara dair bilinmesi gereken önemli bilgiler aşağıdaki gibidir.
- Bitki çayları hazırlanırken demlenme süresi ve hazırlanma şekli büyük önem teşkil eder. Her bitki çayının hazırlanma şekli ve demlenme süresi farklıdır. Faydalı etkilerinin kaybolmaması için doğru şekilde hazırlanması gerekir.
- Bitki çayları genellikle aktarlardan temin edilir veya paketli şekilde hazır alınır. Aktarlardan alındığında temiz ve güvenilir yerlerin tercih edilmesi gerekir. Bunun sebebi çayın içeriğine farklı maddelerin karışmış olma ihtimalidir. İçerisine karışmış yabancı maddeler, vücutta alerjik reaksiyon etkisi yaratabilir.
- Yağ yakıcı çayların fazla miktarda tüketimi zararlıdır. Yeterli miktarda tüketildiğinde faydalı etkileri görülür.
- Hastalık, emziklik, gebelik ve büyüme gelişme dönemlerinde bitki çaylarının tüketimi sınırlandırılmalıdır.
- Bitki çayları herkeste aynı etkiyi yaratmayabilir. Yan etkileri görüldüğünde tüketimi kesilmelidir.
Ünlü Yağ Yakıcı Çay Tarifleri Nelerdir?
Bitki çaylarının bazı türleri, metabolizmanın hızlanmasını sağlarken aynı zamanda yağ yakımına yardımcı olur. Direkt olarak kilo kaybını sağlamazlar. Fakat vücuttaki toksinlerin atılmasına, ödemlerin atılmasına, yağ yakım sürecinin hızlanmasına yardımcı olurlar. Dr. Ümit Aktaş, yağ yakıcı çaylardan olan yeşil çayın metabolizma hızlandırıcı etkisinin olduğunu söylemektedir. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, kafein içeren besinlerin yağ yakımına destek olduğunu söylemektedir. Aynı zamanda yağ yakıcı çayların, kompleks karbonhidratların parçalanmasını sağladığını ve besinlerin yağ olarak depolanmasını engellediğini eklemektedir.
Ahmet Maranki Yağ Yakıcı Çay Tarifleri
Ahmet Maranki, kozmik bilimci ve yazardır. Maranki, ilk olarak Tütün Eksperleri Yüksekokulu’ nu bitirmiş sonrasında ise devlet görevine başlamıştır. 1981 yılında İstanbul Üniversitesi endüstri mühendisliğinden mezun olmuştur. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi’ nde yüksek lisansını tamamlamıştır. 1990 yılında ise doktorasını tamamlamıştır. Ahmet Maranki’ nin yağ yakıcı çay tarifi 4 ana malzemeden oluşmaktadır. Malzemeler sırasıyla limon, bal, kırmızı biber ve elma sirkesidir. 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 2 su bardağı su, yarım limonun suyu, 1 tutam kadar kırmızı pul biber ve buz bir kapta karıştırılır. Hazırlanan kür, günlük aç karnına olacak şekilde 1 çay bardağı tüketilir. Yağ yakıcı tarifin süresi 2 günlüktür.
Maranki kürü içerisindeki pul biber ve elma sirkesi sayesinde yağ yakımını hızlandırarak kilo verimini sağlayacaktır. Elma sirkesi ve pul biberin sindirim sistemini düzenleme ve metabolizmayı çalıştırma etkisi vardır. Bu sebeple Fit 1001, Ahmet Maranki kürünü önermektedir. Fakat mide hassasiyeti olan kişilerin özellikle pul biber tüketimine dikkat etmesi gerekmektedir. Uzun süreli kullanımı mide kramplarına ve bulantıya sebebiyet verebilir.
Ebru Şallı Yağ Yakıcı Çay Tarifleri
Ebru Şallı model, sunucu ve pilates eğitmenidir. 1996 yılında İstanbul Nişantaşı Kız Lisesi’ nden mezun olmuş sonrasında eğitimine devam etmemiştir. Ebru Şallı’ nın yağ yakıcı çay tarifi 3 ana malzemeden oluşmaktadır. Malzemeler sırasıyla bal, karanfil ve elma sirkesidir. Kaynamış suya 2 adet karanfil atıldıktan sonra, daha önceden ayrı bir kapta karıştırılmış olan 1 tatlı kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı elma sirkesi eklenir. Ardından yaklaşık 5 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Hazırlanan çay ılık olarak tüketilmelidir. Kahvaltıdan yarım saat önce içilmesi tavsiye edilmektedir. Günlük 3 bardağa kadar içilebilen bu tarif, 1 ay boyunca her gün veya haftanın 5 günü tüketilebilir.
Karanfil, uzun süre tokluk sağlayan bir besindir. Vücuttaki toksin maddelerin atılmasını ve yağ yakımının hızlanmasını sağlar. Fit 1001, elma sirkesinin yüksek asit içermesinden dolayı mide hassasiyeti olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerektiğini önermektedir.
Murat Topoğlu Yak Yakıcı Çay Tarifleri
Murat Topoğlu, doktor ve akupunktur uzmanıdır. 1984 yılında İzmir Dokuz Eylül Ünviversitesi’ nde tıp fakültesini bitirmiştir. Aynı sene İsviçre’ de akupunktur çalışmalarına başlamıştır. 1984 yılında Sağlık Bakanlığı aracılığıyla Sri Lanka Kolomba’da Akupunktur akademisinde öğrenim görmüştür. 1988 yılında ise akupunktur üzerine master yapmak için Çin’ e gitmiştir. Murat Topoğlu’ nun yağ yakıcı çay tarifi gündüz ve gece olmak üzere 2 tanedir. Yağ yakıcı gece çayı tarifi 3 ana malzemeden oluşmaktadır. Malzemeler sırasıyla limon, sarımsak ve baldır. 1 bardak ılık suyun içerisine yarım limon suyu sıkılır. Soyulmuş sarımsaklar küçük parçalar halinde kesilir ve limonlu suyun içine eklenir. Karışım iyice karıştırıldıktan sonra geceleri yatmadan önce tüketilir. Yağ yakıcı gündüz çay tarifi aynı şekilde 3 ana malzemeden oluşur. 1 bardak ılık suyun içerisine yarım tatlı kaşığı toz kahve, yarım tatlı kaşığı pul biber ve yarım tatlı kaşığı tarçın eklenir. Ardından iyice karıştırılır. Dr. Topoğlu, gündüz çayının öğlen yemeğinden sonra içilmesini önermektedir.
Kahve, yüksek kafein içeriği sayesinde yağ yakımına yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sistemini düzenler. Tarçın ise kan şekerini dengeler ve uzun süre tokluk sağlar. Fit 1001, kahvenin yağ yakımına yardımcı olması ve tarçının kan şekerini düzenlemesi sebebiyle Murat Topoğlu yağ yakıcını önermektedir. Fakat kahve yüksek kafein içerdiği için kalp çarpıntılarına neden olabilmektedir. Kalp damar hastalığına sahip olanların dikkatli tüketmesi tavsiye edilir.
İbrahim Saraçoğlu Yağ Yakıcı Çay Tarifi
İbrahim Adnan Saraçoğlu, kimyager ve akademisyendir. İlk olarak kimya eğitimini tamamlamış ardından Avusturya Graz Teknik Üniversitesi’nde kimya alanında doktorasını bitirmiştir. 1987 senesinde doçent, 1984 senesinde ise profesör olmuştur. İbrahim Saraçoğlu yağ yakıcı çay tarifi 4 ana malzemeden oluşmaktadır. Malzemeler sırasıyla yeşil çay, mate yaprağı, kekik ve ısırgan otudur. 1 litre kaynar suyun içerisine 4 çay kaşığı yeşil çay, 2 çay kaşığı kekik, 4 çay kaşığı mate yaprağı ve 2 çay kaşığı ısırgan yaprağı eklenir. 10 dakika demlenme süresi vardır. Günde 3 veya 4 kez bu çayın içilmesi tavsiye edilmektedir.
Mate yaprağı, total kolesterolün dengelenmesini ve açlık duygusunun baskılanmasını sağlar. Bununla beraber yağ yakım sürecine yardımcı olmaktadır. Isırgan otu ise toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Isırgan otu yüksek miktarda demir içerir ve kansızlığı önler. Isırgan otunun fazla tüketimi, kadınlarda hormonal dalgalanmalara neden olabilmektedir. Bu sebeple Fit 1001, İbrahim Saraçoğlu yağ yakıcı kürünü gebe kadınların dikkatli kullanmasını tavsiye etmektedir.
Feridun Kunak Yağ Yakıcı Çay Tarifi
Feridun Kunak, televizyon programcısı ve doktordur. 1976 yılında İzmir Ege Üniversitesi ‘ nde tıp fakültesini bitirmiştir. 1985 yılında, Ankara Gazi Üniversitesi’ nde ortopedi ihtisasını tamamlamıştır. Feridun Kunak ’ ın yağ yakıcı çayı 3 ana malzemeden oluşmaktadır. Malzemeler sırasıyla maydanoz, yeşil elma, ve limondur. Yarım demet maydanoz ve 200 ml su, blenderdan geçirilir. Minik parçalar halinde doğranmış yarım elma, karışımın içerisine eklenir. Yarım limon üstüne sıkılır. Feridun Kunak’ ın yağ yakıcı karışımı, her öğün öncesi hazırlanılmalı ve tüketilmelidir.
Yeşil elma, lif içeriği yüksek bir besindir. Bu sayede sindirim sistemi düzenlenir ve kilo kaybına yardımcı olur. Maydanoz ödem atımına yardımcı olur. Feridun Kunak’ a ait yağ yakıcı karışım, yüksek oranda vitamin ve mineral içermektedir. Bu sebeple Fit 1001, bu karışımı önermektedir.
Şems Aslan Yağ Yakıcı Çay Tarifi
Şems Aslan hidrojeoloji, petrol ve kimya mühendisidir. Aynı zamanda güzellik uzmanlığı ve köşe yazarlığı yapmaktadır. 1993 yılında Azerbaycan’ da bulunan Devlet Petrol Akademisi’ nden mezun olmuştur. Aynı dönemde International Institute of Invention and Business, güzellik ve cilt eğitimlerini almıştır. Şems Aslan’ ın yağ yakıcı çay tarifi 3 ana malzemeden oluşmaktadır. Malzemeler sırasıyla safran, incir, reyhan ve taze nanedir. 1 çay kaşığı safran, 2 adet kuru incir, taze nane ve reyhan bir kapta karıştırılır. Üzerine 1 litre sıcak su konulur. Sonrasında bir buçuk saat demlenmeye bırakılır. Şems Aslan, yağ yakıcı çayın haftada 2 kez olmak şartıyla gün boyu tüketilmesi gerektiğini önermektedir.
Safran, kalın bağırsakta birikmiş olan kalıntıların temizlenmesini sağlar. Mide problemlerinin tedavisinde sıklıkla tercih edilir. Ülser ve gastrit oluşumunu önler. Safranın yüksek miktarda tüketimi, gebe kadınlarda rahim kanamalarına neden olabilmektedir. Akciğer hastalığına sahip olan kişiler için de safran tüketimi oldukça sakıncalıdır. Fit 1001, safranın alerjik reaksiyonları tetiklediği için Şems Aslan çayını herkese önermemektedir. Özellikle gebe kadınların, emziklilerin ve belirli kronik hastalığa sahip kişilerin safran tükenirken oldukça dikkatli olması gerekmektedir.
Ender Saraç Yağ Yakıcı Çay Tarifi
Ender Saraç doktor, televizyon programcısı ve yazardır. İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ nden mezun olmuştur. Sonrasında İzmir Ege Üniversitesi’ nde aile hekimliği ihtisasını tamamlamıştır. Ender Saraç, 1994 senesinde Türkiye’de doğal tıp üzerine olan Hay Sağlık Merkezi adlı estetik merkezini kurdu. Ender Saraç yağ yakıcı çay tarifi 3 ana malzemeden oluşmaktadır. 250 ml suda 5 – 6 adet zencefil 7 dakika kadar kaynatılır. Suyun altı kapatıldıktan sonra 2 diş sarımsak çok parçalanılmadan suyun içerisine atılır. Üstü kapatılır ve 5 dakika demlenmeye bırakılır. Sonrasında karışım süzülür ve tortuları alınır. Süzülen karışım içerisine 1 çay kaşığından biraz fazla limon suyu eklenir. Karışımın soğuması beklendikten sonra içerisine buz atılır. Ender Saraç’ın yağ yakıcı çayı; sabah ve öğlen öğünleri arasında bir bardak, öğlen ve akşam öğünleri arasında bir bardak şeklinde tüketilir.
Sarımsak, doğal antibiyotik etkisi yaratan bir besindir. Virüs ve mikroplara karşı vücudun direnç oluşturmasını sağlar. Sarımsak yağ yakımına destek olur ve metabolizmayı hızlandırır. Fazla miktarda sarımsak tüketimi, mide bağırsak problemlerine neden olabilmektedir. Midede tahriş ve yanma hissi beraberinde gelir. Sarımsak, yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur. Fit 1001, günlük sarımsak tüketiminin 2 diş sarımsak olması gerektiğini önermektedir. Bununla beraber Ender Saraç’ ın yağ yakıcı çay tarifi, kilo kaybının desteklemeye fayda sağlar.
Gürkan Kubilay Yağ Yakıcı Çay Tarifi
Gürkan Kubilay, doktor ve spor yorumcusudur. 1981 yılında 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1991 yılında 9 Eylül Üniversitesi’ nde iç hastalıkları uzmanlığı ihtisasını tamamlamıştır. Gürkan Kubilay, katıldığı programlarda sıklıkla oolong çayını tavsiye etmektedir. Oolong çayının içeriğinde polifenol ve kateşin maddeleri bulunmaktadır. Yoğun içeriğe sahip bir çay türüdür. Maksimum fayda sağlaması için porselen demlik kullanımı tavsiye edilmektedir. Oolong çayı demlenmeden önce bitki yıkanır. Sonrasında sıcak su eklenir ve 5 dakika kadar demlenir. Oolong çayının yemeklerden önce 200 ml tüketimi önerilmektedir. Bu sayede yağ yakım süreci hızlanır ve metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
Fit 1001, oolong çayının tüketimini önermektedir. Fakat içeriğinde kafein bulunması sebebiyle fazla tüketimi kalp problemleri ve uyku sorunlarına neden olabilmektedir. Polifenol maddesi sayesinde ise ağız ve diş sağlığı korunmuş olur. Kan şekeri seviyesini dengelerken kişide uzun süre tokluk sağlar.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın