Yılan Diyet: Bilmeniz Gereken Her Şey
Yılan diyetini savunan kişileri diyeti kısıtlayıcı diyet olarak değil uzun süreli uygulanan oruçlu beslenme yaklaşımı olarak tanıtmaktadır. Yılan diyeti, geçmiş senelerdeki kıtlığa dayanarak vücudun haftada birkaç kez olacak şekilde günde bir öğün beslenmesi gerektiğini savunur. Cole Robinson tarafından keşfedilmiştir. Cole Robinson; tıp veya beslenme uzmanı değildir, kendisine oruç koçu demektedir. Diyetin ilk 48 saatini başlangıç orucu oluşturur. İlk 48 saatlik süreci, elektrolit içecek olan yılan suyu içilir. Bir sonraki aşamaya geçmeden önce 48 saat sonrasında 1- 2 saat süren beslenme planı bulunur. Cole Robinson’ a göre hedef kiloya ulaşıldığında 24 ila 48 saatte bir öğün yapılmalıdır. Cole Robinson’ın birçok iddiası şüphelidir ve test edilmemiştir. Bilimsel olarak şüphelidir, dayanağı bulunmamaktadır.
Yılan Diyetini Kim Denemeli?
Abc diyetini; anemisi, nörolojik hastalığı, gebe olmayan, kalp damar hastalığı, gastrointestinal problemleri, herhangi bir kronik hastalığı ya da vitamin eksikliği olmayan kişiler uygulayabilir.
Yılan Diyetinden Kim Kaçınmalı?
Kalp damar hastalığı olanlar, nörolojik problem yaşayanlar, anemi hastalığı olanlar, kronik hastalığı olan ve terapötik diyet tedavisindekiler, kronik hastalığı nedeniyle takip etmesi gereken belirli beslenme programı olan kişiler, vitamin eksikliği yaşayanlar, gebeler, emzikliler, büyüme gelişme çağındaki çocukluklar ve gençler uygulamamalıdır.
Aynı zamanda fiziksel aktivitesi yüksek olan sporcuların da diyeti uygulamaması önerilmektedir.
Yılan Diyeti Nasıl Çalışır?
Yılan diyeti genel olarak aralıklı oruç diyetine benzer olarak düşünülse dahi beslenme planı ve saatleri oldukça farklıdır. Cole Robinson, yılan diyeti için belirli kurallar koymuştur fakat beslenme planı oldukça dağınıktır. Diyetin temel dayanağı olan Snake Juice, Cole Robinson’ ın sitesinde satılır veya evde hazırlanır. Snake Juice hazırlamak için dört ana malzeme gerekir. Bunlar sırasıyla 8 bardak su, ½ çay kaşığı Himalaya tuzu, 1 çay kaşığı tuzsuz potasyum klorür, ½ çay kaşığı epsom tuzudur. Evde hazırlanan Snake Juice için dozaj kuralı bulunmaz. Ancak sitede satılan için günde 3 paket toz elektrolit olarak sınırlandırılır.
Cole Robinson, yılan diyetinde kalori kısıtlaması koymuştur. Diyete yeni başlayan kişilerin haftalık 3.500 kaloriyi geçmemesi gerektiğini söylemektedir. Fakat ABD Tarım Bakanlığı, kadınların günlük 1600 ila 2400 kalori, erkeklerin ise 2000 ila 3000 kalori alması gerektiğini önermektedir. Bu bağlamda yılan diyeti kalori kısıtlamasının çok ciddi olduğu ve risklerinin bulunduğu görülmektedir.
Bir Yılan Diyeti Nasıl Başlatılır?
Yılan diyeti 3 farklı aşamaya ayrılır. Yılan diyetinin aşamaları aşağıdaki gibidir.
- Faz 1 Aşaması
Faz 1 aşama, yılan diyetine yeni başlayanlar için hazırlanan ilk oruçtur. Bu aşamada ketozise ulaşmak ve sürdürülebilir hale getirmek hedeflenir. Faz 1 aşamasının ilk orucu en az 48 saat süreyle yapılır. Elma sirkesi ve yılan suyu ile desteklenir. 48 saatin ardından 1 ila 2 saat süre boyunca yemeye izin verilir. Yemek yeme saatinde yasaklar bulunmaz ancak ketojenik diyette yer alan bazı besinler önerilir. Diyet savunucuları bu aşamanın toksik maddeleri vücuttan attığına inansa dahi bunu doğrulayan kanıtlar yetersizdir.
- Faz 2 Aşaması
Önerilen, istenilen ağırlığa ulaşana kadar bu aşamada sabit kalmaktır.
- Faz 3 Aşaması
Yılan Diyetinde Yerken Yiyebileceğiniz Yiyecekler Nelerdir?
Yılan diyetinin oruç aşamasında, net olarak hangi besinlerin tüketilmesi ya da tüketilmemesi gerektiği belirtilmez. Bu dönemde yalnızca dengeli bir beslenme programının takip edilmesi önerilir. Bu nedenle genelde oruç dönemi için keto diyet yemek listesi tavsiye edilmektedir.
Yılan diyetinde yiyebileceğiniz besinler aşağıda sıralanmıştır.
- Sığır eti, domuz eti, deniz mahsülleri, pastırma, hindi, kümes hayvaları ve jambon gibi et çeşitleri
- Tereyağı, yoğurt, süt, krema, yumurta ve peynir
- Avokado, zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağlat
- Çilek, ahududu ve böğürtlen gibi meyveler
- Düşük karbonhidratlı sebzeler
- Fındık ve badem gibi yağlı tohumlar
- Stevia gibi yapay tatlandırıcılar
- Ot, çeşni, tuz ve baharatlar
Yılan Diyetindeyken Kaçınmanız Gereken Yiyecekler Nelerdir?
Yılan diyetinde kaçınmanız gereken besinler aşağıda sıralanmıştır.
- Şeker, şekerli besinler ve işlenmiş gıdalar
- Makarna, ekmek ve pirinç gibi karbonhidrattan zengin tahıllar
- Patates gibi nişasta içeriği yüksek sebzeler
- İşlenmiş yağlar
- Kuru meyveler ve muz gibi şeker içeriği yüksek meyveler
- Nohut, fasulye ve barbunya gibi baklagiller
- Salata sosları
- Bira, şarap ve likör gibi alkoller
Yılan Diyet Hakkındaki Gerçekler Nelerdir?
Yılan diyeti hızlı kilo kaybını hedefleyenler için cezbedici olabilir. Diyet savunucuları hızlı sonuçlar sağladığını savunmaktadır.
Yılan diyetinin farklı kategorilerde 5 puan üzerinden skorlaması aşağıdaki gibidir.
- Genel Puanlama: 0.79 Puan
- Sağlıklı Beslenme: 0 Puan
- Kilo Kaybına Etkisi: 1 Puan
- Sürdürülebilirlik: 1 Puan
- Tüm Beden Sağlığı: 0.25 Puan
- Besin Kalitesi: 1.5 Puan
- Kanıta Dayalı Olması: 1 Puan
Yılan Diyeti Sağlıklı Bir Diyet Olarak Kabul Edilir mi?
Yılan diyetinin temeli tıp uzmanları ya da beslenme uzmanları tarafından oluşturulmamıştır. Aynı zamanda yılan diyetinin iddia ettiği sonuçları destekleyen herhangi bir bilimsel araştırma bulunmamaktadır. Diyet savunucuları, hızlı kilo kaybını sağladığını ve vücut yağının hızlı bir şekilde azaldığını söylemelerine rağmen henüz bu durum kanıtlanmış değildir.
Yılan diyetinin bazı prensipleri sağlıklı olarak kabul edilebilir. Örneğin aralıklı oruç, test edilmiş ve kanıtlarla doğrulanmıştır. En popüler olan oruç şekli 16- 8 planıdır. Kısa süreli orucun sağlığa olan faydaları kanıtlanmıştır. Aralıklı oruç; oksidatif stresin azalmasını ve vücudun oksidatif strese karşı direnç kazanmasını sağlamaktadır.
Yılan Diyeti Denemeye Değer mi?
Yılan diyeti, kilo kaybını sağlamak ve süreci hızlandırmak çin tasarlanmıştır. Diyette uzun süre aç kalmak hedeflediği için vücut ağırlığında azalma görülebilir. Ancak kişi normal beslenme düzenine döndüğünde başlangıç vücut ağırlığına yeniden dönülebilir. Hatta diyet sonrası başlangıç kilosunu aşabilir.
Yılan diyetini genellikle obez bireyler ve hızlı kilo kaybını hedefleyenler sıkça bu programı tercih etmektedir.
Ancak diyetin sürdürülebilirliği ve güvenirliği düşük olduğu için olumsuz sonuçları göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca diyet sürecinde yağ yerine su kaybının yüksek olası olduğu ve vücut yağı depolamasına neden olabileceği unutulmamalıdır.
Yılan diyetini denemeden önce uzmandan destek almak ve kişiye özel beslenme programını oluşturmak daha doğru olacaktır.
Yılan Diyeti Pahalı mı?
Abc diyeti, besinleri sınırlandırmak yerine kalori kısıtlamasına dayanan bir programdır. Bu sebeple ek bir maliyeti olmaz. Normal market maliyetiyle yaklaşık olarak aynı olacaktır.
Yeni Başlayanlar İçin Yılan Diyet Dostu Tarifler Nelerdir?
Yılan diyetinin oruç dönemlerinde vücudun elektrolit ihtiyacını karşılamak için geliştirilmiş yılan suyu tarifleri aşağıda verilmiştir.
Yılan Suyu 1
Gereken Malzemeler sırasıyla 8 su bardağı su, 2 gram pembe tuz, 5 gram tuzsuz potasyum klorür ve 2 gram epsom tuzudur.
Hazırlamak için 2 litre suda 2 gram pembe tuz, 5 gram tuzsuz potasyum klorür ve 2 gram epsom tuzu eritilir. Önerilen günlük 2 litredir.
Yılan Suyu 2
Gereken malzemeler sırasıyla 2 litre su, 1 çay kaşığı tuzsuz potasyum klorür, ½ çay kaşığı himalaya tuzu ve 1 çay kaşığı sodyum bikarbonattır.
Hazırlamak için 2 litre suda 1 çay kaşığı tuzsuz potasyum klorür, ½ çay kaşığı himalaya tuzu ve 1 çay kaşığı sodyum bikarbonat karıştırılır ve içilir. Günlük 2 litreden fazla tüketimi önerilmemektedir.
Yılan Suyu 3
Gereken malzemeler sırasıyla 1 litre su, 1 çay kaşığı potasyum klorür ve 1 çay kaşığı sodyum klorürdür.
Hazırlamak için 1 litre suda 1 çay kaşığı potasyum klorür ve 1 çay kaşığı sodyum klorür karıştırılır ve içilir. Önerilen günlük 2 litredir.
Yılan Suyu 4
Gereken malzemeler sırasıyla 3 ml bal aromalı viski ve 20 ml limon suyudur.
Hazırlamak için iki malzeme buzla karıştırılır ve iyice karışana kadar çalkalanır. İçecek süzülür ve tüketilir.
Yılan Suyu 5
Gereken malzemeler sırasıyla 30 ml badem likörü, 30 ml viski, 30 ml hindistan cevizi suyu, 30 ml şeftali likörü, 30 ml portakal likörü, 10 ml votka ve 30 ml ananas suyudur.
Hazırlamak için tüm malzemeler iyice karıştırılır ve buz küpleri ile çalkalanır. Ardından süzülerek üzerine ananas suyu eklenir.
Yılan Suyu 6
Gereken malzemeler sırasıyla 4 çay kaşığı limon suyu, ½ su bardağı su ve 2 çay kaşığı elma sirkesidir.
Hazırlamak için suda limon suyu ve elma sirkesi karıştırılır. İyice karıştığından emin olduktan sonra tüketilir.
Yılan Diyeti Yaparken Kaç Kalori Tüketebilirsin?
Yılan diyetinin faz 1 aşamasının 48 saati açlıktan oluşur. Diyet savunucuları, diyete yeni başlayanların haftada 3.500 kaloriden fazla almamasını önermektedir.
Hedeflenen kiloya ulaşıldığında ise fiziksel aktivitesi yüksek kadınların haftada 8.500 kalori, fiziksel aktivitesi yüksek olan erkeklerin haftada 20.000 kalori alması istenir.
Vücudun Yılan Diyetine İlk Tepkisi Nelerdir?
Yılan diyetinde uzun saatler süren açlık hedeflenir. Bu nedenle kısa ve uzun vadede olumsuz etkileri görülebilir. Yılan diyetine vücudun gösterdiği ilk tepkiler aşağıdaki gibidir.
- Tükenmişlik hissi, baş dönmesi, uykusuzluk, kabızlık
- Karın ağrısı ve şişkinlik
- Cilt kuruluğu ve saç dökülmesi
- Sindirim sistemi düzeninin bozulması sebebiyle bakteriyel enfeksiyonun artması
- Kan şekerinde düşme, insülin direnci, kan basıncında düşme
- Hipotermi, dehidrasyon
Yılan Diyeti İçin Önerilen Zaman Çerçevesi Nedir?
Yılan diyetinin ilk 48 saatini başlangıç orucu oluşturur. İlk 48 saatlik süreci, elektrolit içecek olan yılan suyu adı verilen içecek tüketilir. Bir sonraki aşamaya geçmeden önce 48 saat sonrasında 1- 2 saat süren beslenme planı bulunur. Cole Robinson’ a göre hedef kiloya ulaşıldığında 24 ila 48 saatte bir öğün yapılmalıdır.
Yılan Diyetinin Sağlık Yararları Nelerdir?
Yılan diyetinin savunucuları, diyetin özellikle tip 2 diyabet ve enflamasyonu tedavi ettiğini düşünmektedir. Ancak bu iddiaların hiçbiri kanıtlanmamıştır.
Yılan diyetinin sağlığa olan yararları aşağıda sıralanmıştır.
- Kilo kaybı, obezite riskinin azalmasını sağlamaktadır.
- Uzun süre aç kalmak hakkında yapılan araştırmalar diyabet ve iltihap ile ilişkilendirilmiştir.
Yılan Diyetinin Sağlık Riskleri Nelerdir?
Yılan diyetinin sağlık için riskleri aşağıda sıralanmıştır.
- Uzun süre aç kalmak, diyabet ve insülin direncinin oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
- Uzun süre açlık, kan şekerinin düşmesine ve kan glikoz regülasyonun bozulmasına neden olur.
- Besinleri yeterli porsiyonlarda tüketmemek, besin öğe yetersizliklerine neden olur.
- Diyet çeşitliliği oldukça kısıtlıdır.
- Bilimsel araştırmalara dayalı bir beslenme değildir.
- Çok kısıtlayıcı bir plan olması sebebiyle sürdürülebilir değildir.
- Kanıtlarla desteklenmediği için güvenilir olarak kabul edilmez.
- Uzun süre aç kalmak, vücutta elektrolit dengesizliklerine neden olmaktadır.
Yılan Diyeti Kanıtlara Dayalı mı?
Yılan diyetini destekleyen herhangi bir bilimsel araştırma bulunmamaktadır. Kanıta dayalı değildir bu nedenle güvenilir değildir. Özellikle uzun süre aç kalmak yapılan araştırmalarda sağlıklı olarak kabul edilmemiştir. Bununla beraber diyeti uzun süre devam ettirmek, besin öğe yetersizliklerine neden olur. Besin kısıtlılığı olmamasına rağmen yeterli porsiyonlarda tüketmemek, faydalı besin öğelerinden yararlanmayı imkansız kılar. Uzun süre aç kalmak ve yılan diyetine devam etmek, vücutta elektrolit dengesizliklerine neden olabilir.
Yılan Diyeti Güvenli ve Sürdürülebilir mi?
Yılan diyeti kilo kaybını sağlayabilir ve bu durum diyete teşviği artırabilir ancak sürdürülebilir değildir. Yılan diyeti bırakılıp tekrar normal yeme düzenine dönüldüğünde başlangıç vücut ağırlığına yeniden ulaşılır.
Yılan diyeti, yeme bozukluğu olan kişilerde atakların tekrarlanmasına neden olabilir. Özellikle sıkı ve bilinçsiz yapılan diyetler, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen besin seçimleri, zorunlu besin listeleri ve vücut ağırlığına yaşanan dalgalanmalar yeme bozukluğu ataklarına neden olabilir.
Sürdürülebilir diyet için çok kısıtlayıcı diyetlerden uzak durulmalıdır. Kişiye özel; yeme alışkanlığına, vücut ağırlığına, boyuna, cinsiyetine ve fiziksel aktivitesine göre beslenme programları oluşturulmalıdır.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın