Fit1001 logosearch icon
Yetişkinler İçin Süt Tüketimi Nasıl Olmalı?Yorum Ekle
0

Yetişkinler İçin Süt Tüketimi Nasıl Olmalı?

Yetişkinler günde kaç bardak süt tüketmelidir? Sütün olası faydaları nelerdir? Süt tüketimi kimler için gereklidir?
8 dk. da okunurFit1001 Editör19 Ara 20220 Yorum
Yetişkinler İçin Süt Tüketimi Nasıl Olmalı?

Süt sadece çocuklar için değil yetişkinlerin kemikleri için de gereklidir. Osteoporoz gibi kemik hastalıklarını önlemektedir. Sütte bulunan kalsiyum ve fosfor miktarı sağlıklı dişler ve bakımı için gereklidir. Ortalama bir bardak düşük yağlı süt, vücudun gerek duyduğu kalsiyumun %30’unu karşılamaktadır.

Yetişkinler İçin Süt Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde maksimum 2 bardak süt içmeleri önerilir.

Yetişkinler İçin Süt Tüketiminin Faydaları Nelerdir?

  1. Göbek yağlarının erimesini destekler
  2. Güçlü kemikler için önerilir
  3. Cildin yıpranmasını ve yaşlanmasını önler
  4. Beyne ihtiyacı olan enerjiyi sağlamaya yardımcıdır
  5. Kalp damar sağlığı için önemlidir
  6. Kolesterolü düşürücü etki gösterebilir
  7. Kronik bronşit ve bağırsak kanseri riskini düşürebilir
  8. Osteoporozdan korur

Besleyici değeri çok yüksek bir besin olan süt, tüm yaş grupları için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında da kullanılacak iyi bir kaynak olarak gösteriliyor. Bu nedenle uzmanlar sütün sayısız faydalarından yararlanmak için her gün 2 bardak, bir başka deyişle 400 ml süt içilmesini öneriyorlar. Yine uzmanlara göre hamilelerin, emziren ve menopoz sonrası kadınların da aynı miktarda süt içebileceğini söylüyor.

1. Göbek Yağlarını Erimesini Destekler

Kilo alan kişilerde yağlanma göbek ve bel bölgesinde oluşmaya başlıyor. Yapılan araştırmalara göre; orta dereceli kalori kısıtlaması yapılan, az yağlı bir diyetin uygulandığı kişiye özel beslenme programında, günde 2 bardak süt tüketmek yağ yakımı için yeterli oluyor. Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalarda, sütün içindeki kalsiyumun vücuttaki yağlanmayı azaltarak kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olduğu ortaya konmuştur. Süt, içerdiği kaliteli protein ve lioneik asit gibi yağ molekülleri ile kilo kontrolüne de yardımcı oluyor.

2. Güçlü Kemikler İçin Önerilir

Mineral açısından son derece zengin olan süt aynı zamanda zengin bir kalsiyum kaynağı. 1 litre süt içinde bulunan kalsiyum; 10 kilo et, 5.2 ekmek, 12,6 kilo patates, 17 kilogram elma, 3,2 kilo marul ya da 2,4 kilogram havuçta bulunan kalsiyuma eşdeğer oluyor. Bu nedenle sağlıklı kemikler için süt içmek öneriliyor.

3. Cildin Yıpranmasını ve Yaşlanmasını Önlüyor

Güzel ve sağlıklı bir cilt için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Sütün içinde bulunan proteinler, antioksidan özellikteki A vitamini ve çinko ile cilt sağlığı korunmuş oluyor. Süt, cilt üzerinde nemlendirici etki yaparak cildin yıpranmasını ve yaşlanmasını engelliyor. Aynı zamanda sütün içindeki sıvı cildin nem dengesini koruyor. Hamile ve emziren kadınlar ile menopoz sonrası dönemde kadınların her gün 2 bardak süt tüketmeleri öneriliyor.

4. Beyne İhtiyacı Olan Enerjiyi Sağlıyor

Yediğimiz besinlerin insanın hafıza, zekâ ve konsantrasyon gücü üzerinde çok önemli bir etkisi var. Örneğin vücut ağırlığımızın sadece yüzde 2 ila 3’ü oranında ağırlığı olan beyin, günlük kalorilerimizin ortalama yüzde 25- 30’unu harcıyor. Süt beyin için de oldukça faydalı ve beynin ihtiyacı olan enerjiyi sağlıyor. İçerdiği yüksek protein ile vücut dokularının gelişmesine yardımcı olan süt odaklanma yeteneğini de arttırıyor.

5. Kalp Damar Sağlığı İçin Önemli

Hipertansiyon tedavisinde sütün olumlu etkileri biliniyor. Hipertansiyon için kullanılan bazı ilaçların olası olumsuz etkilerini azaltmada sütün yararları olduğu saptanmış. Yağsız ya da yüzde 1 yağ içeren süt vücuda daha fazla kalsiyum sağlıyor. Kalsiyum da tansiyonu yüzde 3-10 arasında, daha da önemlisi kalp-damar hastalığı riskini yüzde 15’e kadar azaltabiliyor.

6.Osteoporozdan Koruyor 

Osteoporoz, en sık görülen kemik hastalığı olarak belirtiliyor. 50 yaş sonrasında, 2 kadından 1’i ve 4 erkekten 1’inde osteoporoza bağlı kırıklar görülüyor. Yaşla beraber kemik yoğunluğunda azalmanın önüne geçebilmenin en iyi yolu ise kalsiyum ve D vitamini almak. Günde 2-3 porsiyon (2-3 su bardağı) süt tüketimi kalsiyum alımı için öneriliyor.

7. Kronik Bronşit ve Bağırsak Kanserini Önlenmesine Yardımcı Oluyor

20 yıl boyunca 2000 kişi üzerinde yapılan bir incelemede; günde 2-3 bardak süt içen kişilerde bağırsak sorunlarına, hatta bağırsak kanserine pek rastlamadığı gözlenmiş. Ayrıca Johns Hopkins Üniversitesi'nde gerçekleştirilen başka bir araştırmada ise süt içen kişilerde kronik bronşite pek rastlanmadığı ortaya konmuş. Uzmanlar sütün; sigara, alkol ve bol miktarda kahve gibi bağımlılık yapan maddeleri tüketen kişileri bile koruduğuna dikkat çekiyor.

8. Kolesterolü Düşürebilir

Vücudumuzda kolesterol üretilmesinin yanı sıra, biz de hayvansal kaynaklı besinlerden vücudumuza kolesterol alıyoruz. Kan kolesterol seviyesi yüksek olan kişilerde kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riski daha yüksek oluyor. Az yağlı olan sütteki hayvansal yağ azaldığı için kolesterol düşürücü etki gösterebiliyor. Dolayısıyla özellikle süt ve grubunu az yağlı olanlardan tercih etmek, hem daha fazla kalsiyum alımını sağlıyor, hem de günlük doymuş yağ ve kolesterol alımını azaltıyor.

Yetişkinler İçin Fazla Süt Tüketimi Zararlı mıdır?

Yetişkinlerde fazla süt tüketimi zararlıdır. Artan kan şekeri ile beraber salınan insülin ise uzun vadeli aşırı süt tüketimi ile beraber tip 2 diyabet ve kalp damar hastalığı riskini meydana gelir.

Süt Tüketimi Kaç Yaşından Sonra Zararlıdır?

Bazı bireyler, alerji, süt şekeri olan laktoza karşı duyarlılık (laktoz intoleransı) nedeniyle veya yanlış inançlarından dolayı süt tüketmezler. Laktoz duyarlılığı olan bireyler için, düşük laktoz içeren süt veya laktozsuz süt ürünleri bulunmaktadır. Fakat belli bazı yaşlardaki kişilerin belli hastalıklardan dolayı çok süt içmemesi tavsiye edilir. Yaşlılık döneminde fazla süt tüketimi zararlıdır.

Yetişkinler İçin Süt Tüketimi Önemli midir?

Vücudumuzdaki kalsiyum depolarının varlığını layıkıyla sürdürebilmesi için yetişkinlik döneminde de süt tüketimi devam etmelidir. Çocukken kemikleri ve dişleri geliştirip güçlendiren süt, gerilemeye başlayan kemik sağlığımız için destekleyici güç olmayı sürdürür, kemikle ilgili rahatsızlıkların ortaya çıkmasını geciktirir. Özellikle menopoz ve sonrasındaki dönemde kemik kaybı yaşanmaması ve osteoporotik kırıkların artmaması için süt ve süt ürünlerinin tüketimi oldukça önemlidir. Yetişkinlik ve yaşlılık döneminin önemli sağlık sorunlarından biri olan ve kardiyovasküler hastalıkların, kalp krizinin ve böbrek hastalıklarının riskini artıran hipertansiyon ve kan basıncı ile süt tüketimi arasında da bağlantı vardır.

Sütte bulunan molekül ağırlığı düşük bir protein olan peptitler ve mineraller, kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Süt ayrıca hipertansiyon için kullanılan bazı ilaçların olumsuz etkilerini azaltmaya katkıda bulunmaktadır. Az yağlı süt tüketmenin ise kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Düzenli olarak her gün yeterli miktarda süt içen kişilerde bağırsak sorunlarına ve kronik bronşite rastlanmamaktadır. Yaşla birlikte artan kilo sorunundan korunmak için de süt tüketimi önemlidir, zira kalsiyum desteği kilo kaybında etkindir.

Süt verdiği tokluk hissiyle de kilo kontrolüne yardımcı olur, çünkü süt mideye indiğinde yarı katı bir yiyecek olarak algılanır ve beyne tokluk sinyalleri yollanır. Bu arada sütün içindeki laktoz (süt şekeri), sütün yanında başka hiçbir şey yemesek bile vücudumuza gerekli olan enerjiyi sağlar. Yemeklerden önce içilecek bir çay bardağı süt de iştahı azaltır ve öğünlerde daha az yemek tüketilmesine neden olur. Süt, iş yaşamına da çok olumlu katkıda bulunabilen bir besin. Kahvaltıda ya da ara öğünlerde süt tüketen bireylerin iş hayatlarında hata yapma oranı düşer ve çalışma hızı, konsantrasyonu, yaratıcılığı yükselir. Süt, hafızayı da olumlu etkiler. Yoğun çalışma hayatının içinde olan bireyler, özellikle de kadınlar çoğu zaman yemek ya da ara öğün için zaman ayıramaz. Oysa öğünlere dikkat edilmemesi ve hatta atlanması sağlık açısından büyük risk anlamına gelir.

Süt ürünleri bu noktada çalışan kadınların hayatını kolaylaştırır ve daha doğru beslenmelerine katkıda bulunur. İçerdiği proteinler, A vitamini ve çinko ile de cilt sağlığını korur, cildi nemlendirir, yaşlanmasını geciktirir. Yaşımız daha ilerlediğinde de sütün yaşamımıza kattığı pek çok şey var; çünkü yaşlılık döneminde besin alımında ve yemede, hazımda, ayrıca dişlerde problemler yaşanabilir. Ayrıca ilerleyen yaşlarla birlikte yaşamın koşullarına dayanma gücü azalabilir. Süt ve süt ürünleri ise hem kolay tüketilebilir hem de sağlık için gerekli tüm öğelerde donatılmış olmaları nedeniyle yaşlılık dönemi için biçilmiş kaftan besinler olarak ön plana çıkmaktadır.

Süt Tüketimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Süt insanoğlunun beslenmesinde vazgeçilmez bir kaynaktır. Anne sütüyle beslenen bebekler dışında her yaş grubunun tüketmesi gerekir. İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, C vitamini ve demir dışında tüm besin öğelerini içeren yüksek besin değerine sahip bir gıdadır. Süt vücudun gelişmesi, güçlenmesi ve sağlığın korunması için gereken besin öğelerini bünyesinde bulundurmaktadır. İçermiş olduğu Kalsiyum sağlıklı kemikler ve dişler için, Magnezyum kas fonksiyonları için, süt proteinleri büyüme ve vücut onarımı için, B12 ve B6 Vitaminleri sağlıklı vücut hücreleri için, Fosfor bağışıklık fonksiyonu için önemli faydalar sağlamaktadır.

Sütün:

  • Büyümede
  • Gelişmede
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde
  • Kan basıncının düzenlenmesinde
  • Bazı kanserlerin gelişiminin azaltılmasında

Ve benzeri pek çok faydası olduğu gibi koruyucu özelliğe de sahiptir. 

Yetişkinler Her Gün Süt İçmeli midir?

Besleyici değeri çok yüksek bir besin olan süt, tüm yaş grupları için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında da kullanılacak en iyi kaynak olarak ifade ediliyor. Bu nedenle uzmanlar sütün sayısız faydalarından yararlanmak için her gün 2 bardak süt içilebileceğini söylüyor.

Yetişkinler ve Çocuklar İçin Süt Tüketimi Nasıl Belirlenir?

Elbette ki her şeyde olduğu gibi sütte de miktar çok önemlidir. Günde yarım kilodan fazla süt, demir eksikliğine bağlı kansızlık ve diş çürümesine neden oluyor. Sadece süt içerek kalori ihtiyacını alan çocuk yemek yiyemiyor ve düzensiz besleniyor. 

Çocuklar için süt tüketimi günlük olarak şöyle: 

  • 2-3 yaş grubu çocuklar için 2 bardak/günlük
  • 4-8 yaş arası çocuklar için 2,5 bardak/günlük
  • 9 ve üzeri yaş çocuklar için 3 bardak/günlük

Yetişkinler için ise alınacak süt miktarı yaş ve hastalıklarına göre belirlenir. Sağlıklı bireylerin yeterli ve dengeli beslenmesi için tüketilmesi önerilen süt miktarı yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma (büyüme ve gelişme dönemi, gebelik, emziklilik, yaşlılık) göre değişiklik göstermektedir. Besin öğesi içeriği açısından dengeli olan süt ve süt ürünleri hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde gereklidir. Buna göre:

  • Hamilelik ve emzirme döneminde günde 2 su bardağı süt ve 2 porsiyon süt ürünleri
  • Yetişkin ve yaşlılık döneminde günde 2 su bardağı süt tüketilmesini tavsiye ediliyor
0
dengeli beslenme

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin