Fit1001 logosearch icon
Turpun Faydaları Nelerdir?Yorum Ekle
0

Turpun Faydaları Nelerdir?

Turp çeşitleri nelerdir? Turpun besin içeriği nasıldır? Turp nasıl tüketilir?
6 dk. da okunurFit1001 Editör05 Nis 20230 Yorum
Turpun Faydaları Nelerdir?

Turpun baharatlı sayılabilecek, kütür kütür yapılı kökünün yanı sıra yeşil yaprakları da yenilebilen bir bitkidir. C vitamininden zengin olan turp güçlü antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sayede vücudun serbest radikallerle mücadele etmesine yardımcı olur. Hücre hasarını önleyerek yaşlanma karşıtı etki gösterir. Cilt ve kan damarları için gerekli olan kolajen oluşumu için destek sağlar. Turpun kökü kadar yaprakları da sağlığa önemli katkıları vardır. Hatta turp yaprağı turpun kökünden çok daha besleyicidir bile denilebilir. Turp yapraklarında kökünden daha fazla protein ve lif bulunur. Yapraklarda en fazla bulunan mineral ise kalsiyumdur. Turp yapraklarında köküne oranla 4 kat daha fazla antioksidan etki bulunur. Turp, yaz, kış ve sonbahar turpu olarak üç çeşittir. Bu çeşitler renklere göre de çeşitlendirilmekte olup, en bilinenleri kırmızı ve siyah turptur. 

Kırmızı turpun faydaları: Vücutta oluşabilecek fazla ısıyı azaltma özelliği vardır ve bu sebeple yaz aylarında tüketilmesi önerilir. Lif bakımından zengindir. İçerdiği vitaminlerle boğaz ağrılarına ve vücut temizliği bakımından faydaları bulunur.

Siyah Turpun Faydaları: Karaciğerde oluşabilecek hasarların azalmasında etkisi vardır. Kolesterolü dengeler ve sindirim sisteminin iyileştirilmesine yardımcı olur. C vitamini içermesi ile soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda da fayda sağlar.

Beyaz Turpun Faydaları: Diğer türlere oranla daha uzundur ve lezzet bakımından da farklıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücudu mikroplardan arındırır. Kanser hücrelerine karşı direnç gösterir ve vücut direncini artırır. Saç ve cilt sağlığı bakımından da pek çok faydası bulunur.

Turpun faydaları aşağıda listelenmiştir:

  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir
  • Kabızlığa karşı faydalıdır
  • Kana oksijen sağlar
  • Kalbi korur
  • Diyabet riskini azaltır
  • Kanser riskini azaltır
  • Sindirim sistemine katkıda bulunur
  • Karaciğer sağlığını korur
  • Kilo kaybına yardımcı olur
  • Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar
  • Cilt sağlığını destekler ve yaşlanmayı önler
  • Ağrı giderici etkisi vardır
  • Guatr hastalığını önler

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir

Bağışıklık sistemi; canlıdaki hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan sistemdir. Yani vücudu hastalıklara karşı koruyan bir savunma kalkanıdır. Zengin C vitamini içeriği sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Temel bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Özellikle kış mevsiminde bağışıklığı güçlendirerek hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Aynı zamandan yüksek antioksidan kapasitesi sayesinde vücut direncini artırır, virüs ve mikroplarla daha iyi mücadele etmeyi sağlar.

Kabızlığa karşı faydalıdır

Kabızlık, kalın bağırsağın dışkıdaki suyu gereğinden fazla emilmesi sonucu görülen bir rahatsızlıktır. Bu durumda, dışkı kurur ve dışkının vücut dışına atılması zorlaşır. Yetersiz su tüketimi ve liften fakir beslenme sonucu kabızlık gelişebilir. Kabızlık, bağırsak hareketlerinin zor veya normalden daha az gerçekleştiğini gösterir. Kabızlık problemi yaşayanlar rahatlıkla turp tüketebilir.  İçerdiği su ve liften zengin yapısı sayesinde bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini rahatlatır ve kabızlığı önlemeye veya giderilmesine yardımcı olur. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma sonucuna göre turpun özellikle yapraklarının sindirimi rahatlattığı ortaya konulmuş.

Kana oksijen sağlar

Sağlıklı bir vücudun yakıtı görevi gören oksijenin kandaki oranının yeterli olması son derece önemlidir. Kandaki oksijen oranının azalması vücutta birçok işlev bozukluğuna yol açabilir. Kandaki oksijen miktarını artırmak için sağlıklı ve düzenli beslenmek çok önemlidir. Özellikle turp çeşitlerinden kırmızı turp, kırmızı kan hücrelerinin gördüğü zararı kontrol etme özelliğiyle bilinir; bu hücrelerin güçlenmesini, onarılmasını sağlar ve kana verilen oksijeni arttırır.

Kalbi korur

Turpun içeriğinde bol miktarda antioksidan, potasyum ve kalsiyum bulunur. Bu besinler sayesinde düzenli turp tüketimi kalp hastalığına yakalanma ve yüksek tansiyon riski azaltır. Yüksek tansiyon riskinin azalması felç geçirme riskini de azaltır. Turpta bulunan nitrat sayesinde ise kan akışının düzenlenmesi sağlanır. Düşük kolesterol ve yüksek lif içeriği sayesinde kolesterol değerlerini dengelemede de etkisi vardır. Özellikle kırmızı turp, kalbin düzgün çalışmasını sağlayan ve kalp damar hastalıkları riskini azaltan antosiyonin için iyi bir kaynaktır. Antosiyaninler vücutta antioksidan etki gösterir ve serbest radikallerle savaşır. Ayrıca kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum da mevcuttur. 

Turpun Zararları Nelerdir?

Turpun içerdiği kükürtlü bileşikler nedeniyle gaz yapıcı özelliği vardır. Bu nedenle dikkatli tüketilmelidir. Sık görülmese de turp bazı kişilerde alerjiye neden olarak alerjik reaksiyonlara ya da daha ciddi sorunlara neden olabilir. Bunların yanı sıra bu kişiler turp tüketirken dikkatli olmalılar ya da bazı ciddi durumlarda tüketmemeliler; 

Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler

Böbreklerinden kum dökenler

İshal geçirmekte olan kişiler

Gaz sancısı çeken kişiler

Mutsuz barsak sendromu olan kişiler

Açık ülser yarası olan kişiler 

Turp Çok Yenirse Ne Olur?

Fazla miktarda turp tüketilmesi bağırsak hareketlerini artırır ve ishale sebep olabilir. Turpun fazla tüketilmesi sindirim sisteminde de sorunlara neden olabilir. Bu sorunlar arasında gaz, şişkinlik ve kramplar görülebilir. Bunun yanı sıra turp yüksek miktarda oksalat içerir ve sebeple turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi minerallerin atılmasına neden olur. 

Turp Tüketerek Diyet Yapılır mı?

Evet, turp tüketerek diyet yapılabilir. Turp diyette etkili olan ve sağlıklı besinler listesinde yer alan bir besindir. Turp düşük kalorili bir besindir ve diyet beslenmesinde her öğüne eklenebilir. Turp bağırsakları harekete geçirir ve metabolizma hızını artırır. Diyette turp tüketimi ile zararlı maddelerin atılımını sağlanır ve ödemden kurtulmak için de etki gösterir. Turp lifli bir yapıda olduğundan dolayı vücudu baştan ayağa temizler. Tok tutma özelliği gösterir ve bu sayede daha az açlık hissi hissedilmesini sağlar. Turpun tüm bu faydaları sayesinde en verimli şekilde kilo verilebilir.

Turpun İçerisinde Bulunan Vitaminler Nelerdir?

Turp içeriği bakımından çok zengin bir besindir. Turpun içerisinde bulunan vitaminler aşağıda listelenmiştir:

  • B2 vitamini (Riboflavin)
  • B6 vitamini
  • B3 vitamini
  • C vitamini
  • K vitamini

Ayrıca içerisinde;

  • Kalsiyum
  • Fosfor
  • Magnezyum
  • Folik asit
  • Potasyum
  • Bakır
  • Çinko
  • Manganez
  • Sodyum da yer alır.

Turp Nasıl Tüketilmeli?

Turpun taze olarak tüketilmesi daha fazla vitamin ve mineral alımı sağlar. Vitamin ve mineral kaybının önlenmesi için kesildikten hemen sonra tüketilmesi önerilir. Pişmiş veya çiğ halde tüketilen bu sebzenin insan sağlığına olumlu etkileri vardır. Çiğ olarak tüketildiğinde acı bir tadı olduğundan tuz ve zeytin yağı eklenerek tüketilebilir. 

Turp birçok şekilde tüketilebilir. Örneğin turp salatası, turp çorbası, kızarmış turp, turp mezesi, turp kavurması ve turp suyu gibi şekillerde kullanılarak tüketilebilir.

Turp yaprakları; çorbalara ilave ederek, ıspanak yemeği gibi pişirerek ya da salatalara ilave edilerek tüketilebilir.

Turp Ne Sıklıkla Tüketilmeli?

Sağlıklı bir birey için günde 1 kâse turp tüketmek yeterlidir. Ancak turp; Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile benzer besinler olarak kabul edildiği ve aynı soydan gelip için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.

Turp Kaç Kaloridir?

Turpun 100 gramında 15 kalori vardır. Bu değerin büyük bir bölümü karbonhidratlardan oluşmaktadır.

Ayrıca;

1 adet büyük boy turp:     22 kalori

1 adet orta boy turp:        16 kalori

1 adet küçük boy turp:     10 kalori

 Çeyrek turp:                    3 kalori içerir.



0
kalp ve damarkolesterol

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin