Fit1001 logosearch icon
Serin Nedir?Yorum Ekle
0

Serin Nedir?

Serin amino asidi nedir ve vücuttaki işlevleri nelerdir?
7 dk. da okunurFit1001 Editör30 Mar 20220 Yorum
Serin Nedir?

Organik bir molekül ve hayvansal proteinlerde bulunan amino asitlerden olan serin, insan vücudu tarafından sentezlenebilmektedir. Hayvansal proteinlerde sadece L-stereoizomeri bulunur. Serin insan vücudunun metabolizmasında önemli fonksiyonlara sahiptir. Bilimsel makalelerde L- ve D- ön ekine sahip olabilecek olan serin, hiçbir ek olmaksızın kullanılıyorsa bu, L-serinden bahsedildiği anlamını taşır. Yazımızda da bu durum geçerlidir. 

Serin Faydası Nedir?

Serin amino asitlerinin insan sağlığı için faydaları şunlardır:

  • Serin, serotoninin sentezlenmesinde doğrudan rol oynar. Seretonin de, beynin ruh halini düzenlemek için en önemli nörotransmiterlerden biridir. 
  • Bir diğer sakinleştirici nörotransmiterleden olan dopamin de serinin görevleri içinde yer almaktadır.
  • Triptofan içeriği sayesinde adet öncesi görülen sendroma bağlı semptomları engeller. 
  • Uyku düzenini ve kalitesini arttırarak stresi azaltmaya yardımcı olur. 
  • Bilişsel bozukluk, kas ağrıları, sürekli yorgun hissetmek gibi semptomlara sahip olan fibromiyalji sorununun tedavisinde kullanılır.
  • Bilimsel bulgular, serin amino asidinin kanserden koruyucu etkiye sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. 
  • Kreatinin emilimine yardımcı olarak kasların kendini onarmasına yardımcı olur. 

Serin Hangi Besinlerde Bulunur?

Serin açısından zengin olan besinler şunlardır:

  • Deniz yosunu
  • Badem
  • Ceviz
  • Kırmızı ve beyaz et
  • Yer fıstığı
  • Yumurta
  • Mercimek
kasede badem

Serin Eksikliğinin Belirtileri Nedir?

Serin eksikliğinin belirtileri şunlardır:

  • Serotin eksikliğinin en önemli belirtisi depresyon, kaygı, panik atak ve uykusuzluktur. 
  • Nöbet veya konjenital mikrosefali. Konjenital mikrosefali; bebeğin yaş grubundan olan diğer bebeklere göre daha küçük kafa yapısına sahip olmasıdır. Bir doğum kusurudur. Bu durumda olan bir bebeğin beyin hücreleri anormal olarak genişler ve bu durum psiko-motor geriliğine yol açar.
  • Vücutta yeteri kadar serin olmaması, merkezi sinir sistemini olumsuz olarak etkiler. Sinir sistemindeki tüm organlar, miyelin denen kılıfla kaplıdır. Bu kılıf hem beynin hem de sinir sistemindeki organların optimum olarak işlevlerini yerine getirmelerini sağlar. 
  • Serinin bağışıklık sistemine iyi gelmesi eksikliği durumunda hastalıklara, virüslere karşı daha korumasız hale gelirsiniz. 

Serin Eksikliği Neden Olur?

Vücudumuzun serin üretmesi için uygun koşulların sağlanmış olması gerekmektedir. Bunun için tüm kompleks B vitaminlerinin, folik asidin ve B9 vitaminin uygun miktarlarda elde edilmesi gerekmektedir. Vücuttaki serinin yeterli miktarda kalabilmesi için doğru bir beslenme programı uygulanması gerekmektedir.  

Serin Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

Supplement fazlalığı çok nadir görülen bir sorundur. Nadir görülse bile serin takviyelerinin yan etkileri şunlardır:

  • Kabızlık
  • İshal
  • Mide bulantısı
  • Çok sık idrara çıkmak

Serin Fazlalığı Neden Olur?

Serin insan vücudu tarafından da sentezlenebildiği için besin yolu ile alınması şart olan amino asitlerden değildir. Çok fazla besinde bulunan serin, kompleks B vitaminleri ile birlikte fazla alındığından serin fazlalığına neden olabilir. Çok fazla serin almak vücutta toksik etki yaratabilir. 

Serin Supplementleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nedir?

Serin amino asidi besinlerden doğal olarak olduğu kadar toz, tablet ya da cilde doğrudan sürülebilen formlardaki supplementlerden de alınabilir. Supplementler besin takviyeleridir. L-serin takviyeleri, tıbbi kullanım için henüz gerekli onayları alamamıştır. L-serin supplementi takviyesi yapacak biri düzenleyici olan kurumların bu takviyeler için kalite, güvenlik, etkinlik gibi konularda garanti veremez. Doktorunuza başvurmadan bu tip onay almamış olan supplementleri kullanmamanız gerekmektedir. 

Günlük Serin İhtiyacı Nedir?

Doktor tarafından L-serin kullanımı önerilmişse, sağlık durumu ve diğer faktörlere uygun olarak doktorunuzla birlikte günlük dozajı belirleyebilirsiniz. Serin takviyesi için günlük olarak önerilen doz 500-2000 mg’dır.  

Serin Spor ve Antrenman Performansını Etkiler mi?

Serin takviyeleri antrenman sırasında spor içecekleri ile birlikte alınabilir. Bunda herhangi bir yan etki ya da olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Ancak bu, L-serinin spor performansını olumlu etkilediği anlamına gelmemektedir. Amacı doğrudan antrenman performansını arttırmak olan biri farklı supplementlere yönelmelidir. 

Serin Kas Gelişimi ve Onarımı için Önemli midir?

Serinin kas onarımı ve gelişimi ile ilgili en büyük faydası kreatin emilimini kolaylaştırmasıdır. Kreatin kasların birikmesi ve onarılması için önemli ürünlerden biridir. 

Serin Neden Önemlidir?

Serini önemli amino asitlerden biri yapan pek çok faktör vardır. Bunların başında birçok yararlı madde ile girdiği etkileşim sonucunda insan sağlığına olan faydaları gelir. Esansiyel olmadığı için diyet yardımı ile serin almanız gerekmemektedir. 

Alzheimer, kronik yorgunluk, ALS gibi hastalıkların tedavilerinde serin çok önemli bir yer tutar. Nöbet geçiren hastalarda glisin ile birlikte serin uygulanması sinerjik etkileri nedeni ile oldukça önemlidir. L-serin aynı zamanda DNA ve hücre zarlarının yapımında da çok önemli bir yer tutar. 

Serin Kullanımı Güvenli midir?

Supplement olarak alınan serin takviyelerinin mutlaka onaylanmış ve gerekli sağlık sertifikaları alınmış markalardan tercih edilmesi gerekmektedir. Her ne kadar onay almış olsa da, doktorunuza başvurmadan L-serin kullanımı yapılmamalıdır. Günlük dozaj aşılmadıktan sonra L-serin tüketilebilir.

Serin Nasıl Kullanılır?

İki tip serin amino asidi vardır. Bunlar L- ve D-serinlerdir. L-serin takviyesi kullanacak olan kişiler toz ya da tablet olarak üretilen supplementleri tüketebilirler; ancak L-serinden istenilen performans elde edilmek isteniyorsa mutlaka düzenli bir beslenme programı uygulanarak supplement takviyesi yapılmalıdır. Ek olarak da satın alınabilen D-serin, oral yolla alındığında zayıf bir emilime sahip olur. Bunun için sadece D-serin olarak tüketilen takviyeler cilde uygulanabilir şekildedir. 

Serini Kim Buldu?

Serini kimin bulduğu ile ilgili olarak net bir isim ya da bilgi bulunmamaktadır. 

Serin Ne Zaman Bulundu?

Serin, ilk olarak ipekböceğinin ürettiği ipek proteinlerinden izole edilmiştir. Yıl olarak bilinen tarih ise 1865’dir. İlk moleküler yapısı ise 1902 yılında çözülmüştür. 

Serin Ne Demektir?

Serin kelimesinin etimolojisi, ipeğin Latincesi olan sericum'dan gelmektedir. 

Serin Esansiyel Bir Amino Asit midir?

Vazgeçilmez amino asit olarak da bilinen esansiyel amino asitler, vücudun talebini karşılayacak kadar sıfırdan sentezlenebilen amino asitlerdendir. Beslenme yolu ile alınması gereken bu amino asitler şunlardır: izölosin, histidin, lösin, metionin, lizin, trptofan, treonin, fenilalanin ve valin. 

Serin, vücudumuzda üretilen bir amino asit olduğu için esansiyel amino asit sınıfına girmemektedir. 

Serin Eklem Sağlığı için Önemli Midir?

Serin amino asidinin eklem sağlığına ilişkin herhangi bir olumlu ya da olumsuz etkisinin araştırıldığı bilimsel bir veri ya da çalışma bulunmamaktadır. Bu açıdan düşünüldüğünde hasta açısından eklem sağlığı için farklı besin takviyelerine yönelmek daha akılcı bir çözüm olacaktır. 

Serin Kalbe Faydalı Mıdır?

Serinin kalp sağlığı konusunda nasıl bir etkiye sahip olduğu konusunda yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır; ancak etkilediği farklı hücre ve sistemler kalp sağlığını dolaylı yoldan da olsa olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Yine de kardiyovasküler kalp ya da damar rahatsızlığı bulunan bir hasta doktor kontrolünde ve tavsiyesinde hareket etmelidir. 

Serin Formülü Nedir?

Serinin kimyasal formülü: C3H7NO3’dir. 

serin amino asidi kimyasal formülü

Serin Yapısı Nasıldır?

Serin, proteinlerin, pirimidlerin, pürinlerin, lipdilerin ve diğer amino asitlerin biyosentezi için gerekli olan bir yapıya sahiptir. Kimyasal formülünde karbon, hidrojen ve nobelyum bulunmaktadır. 

Serin Uyku Üzerindeki Etkisi Nedir?

Uyumadan evvel alınan küçük dozlardaki L-serin, uyku problemlerini çözmede etkili olacaktır. 53 katılımcı üzerinde yapılan çalışmada 4 gece üst üste L-serin takviyesi almak uyku kalitesini arttırırken uykuya dalma süresini de kısaltmıştır. 

Serin bir Polar Amino Asit Midir?

Üç çeşit polar amino asidi vardır. Bunlar: polar yüksüz, polar asidik ve polar baziktir. Serin nötral pH’da yüksüz bir amino asit olduğundan polar yüksüz amino asit sınıfına girer. 

Serin Purin Üretiminde Etken Rol Oynar mı?

Pürinler hem DNA hem de RNA sentezinde önemli yer tutan kimyasal bileşiktir. Tüm canlıların yapı taşlarında pürin bulunur. Serinin metabolizmadaki görevlerinden biri pürin gibi metobolitlerin biyosentezini üstlenmesidir. Bundan dolayı serinler, pürin üretiminde etkin bir rol oynamaktadır denilebilir. 

Serin Glisin, Sistein ve Triptofan Sentezinde Ne Kadar Etkindir?

Bu amino asitlerin tümünün sentezinde serin önemli bir rol oynar. Merkezlerinde aktif olarak serin bulunmaktadır. Özellikle sistein, metioninden oluşan serinden sentezlenmektedir. 

Fosfatidilserin Uykusuzluğa Neden Olabilir Mi?

Vücutta üretilen bir yağ maddesi olan fosfatidilserin, hücreleri korur ve kaplar. Nöral sinirlerde bulunan iletişim ağı fosfatidilserin yardımı ile gerçekleşir. Fosfatidilserinin insan sağlığı için pek çok faydası olsa da, bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Uykusuzluk da bu yan etkilerden biridir. 

L-Serin, ALS'ye Yardımcı Olur Mu?

Amyotrofik Lateral Skleroz olarak bilinen ALS hastalığı, omurilik ve beyindeki hareket etmemizi sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Yakın zamanlarda L-serinin ALS hastalığına karşı tedavi yöntemlerinden biri olarak belirlenmiştir. 

20 ALS hastası üzerinde yapılan çalışmalarda, 6 aylık bir L-serin takviyesinin hastalığı yavaşlattığı görülmüştür. L-serin, ALS gelişiminde etkin rol oynayan hatalı amino asitleri inhibe etmiştir. Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar daha fazla araştırmaya ihtiyaç duymaktadır. 

Serin Suda Çözünür Mü?   

Serin, suda eriyen amino asitlerdendir. Bundan dolayı bu sorunun cevabı “evet” olarak değerlendirilebilir.

Serin Neden Fosforile Edilebilir?

Organik bir molekülü fosfor içerikli bir grup ya da fosforik asitle birleştirme işlemi fosforile etmektir. Ökaryotik proteinlerde fosforilasyon serin kalıntılarında gerçekleşir. Serin fosforilasyonu en çok görülen fosforile işlemlerinden biridir. 

Serin, Hidrojen Bağları Oluşturabilir Mi?  

Enzimlerin aktif bölgesinde yer alan serin, hidrojen bağı yapan bir amino asittir. Bu bağ karbonhidratlarla O-glikozid bağında yapılır.

Serinin R Grubu Nedir?

Biyolojik açıdan önemi olan amino asitler farklı R grupları taşır. Serin, hidroksil grubu içeren amino asitlerdendir. 

Serin Organik mi Yoksa İnorganik midir?

Amino asitlerin tümü organik bileşiklerdir. Bundan dolayı serin de organik bir amino asittir.  





 




    

0
enerjiantrenman sonrası

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin