Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Selenyum Nedir?Yorum Ekle
0

Selenyum Nedir?

Selenyum mineralinin vücuda faydaları nelerdir? Selenyumun fazlası vücutta toksik etki yaratır mı?
7 dk. da okunurFit1001 Editör16 Ağu 20220 Yorum
Selenyum Nedir?

Selenyum temel bir mineraldir.

Çok küçük miktarlarda ihtiyaç duyulmasına karşın metabolizma ve tiroid fonksiyonları dahil vücuttaki birçok önemli süreçlerde önemli bir rol oynar.

Selenyum, DNA fonksiyonlarının, tiroid bezlerinin ve bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için gerekli olan ve vücudumuz için çok önemli olan bir mineraldir. Erken yaşlanmayı önlemeye yardımcı olur. Kalp sağlığı, üreme, zihinsel sağlık, enfeksiyon ve iltihap tedavilerini destekleyicidir. Saç ve tırnak sağlığı açısından oldukça aktif bir mineraldir. Selenyum E vitaminiyle birlikte hareket edebilir veya bu vitaminin yerine geçebilir. Selenyum eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatarak kanser gibi kronik hastalıkların gelişimine yol açabilir ve fazlalığı ise vücutta toksin üretir. Selenyum genelde Brezilya fındığı, yumurta, turpgiller, tahıllar, et ve deniz ürünlerinde bulunur.

Selenyum Ne İşe Yarar?

Selenyum, vücudumuzda çok küçük miktarda ihtiyaç duyulmasına karşın metabolizma ve tiroid fonksiyonları dahil vücuttaki birçok önemli süreçte önemli bir yere sahiptir.

Selenyum minerali, insan sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Kadın hastalıklarından cilt hastalıklarına, bağışıklık sisteminden yaşlanmanın engellenmesine kadar pek çok alanda işe yarar.

Hücreleri serbest radikal zararından korur. Serbest radikaller oksijen metabolizmasının doğal yan ürünleri olup, kanser ve kalp rahatsızlıklarının ilerlemesine katkıda bulunabilir.

Tiroit hormonu üretimini kolaylaştırır. Selenyum eksikliği iyot eksikliğinin etkisini artırabilir. İyot, tiroit hormonunun sentezi için temel bir bileşendir.

Eklem iltihabını düşürmeye yardımcıdır.

Kısacası Selenyum minerali antioksidan olarak E vitamini ile birlikte hücrelerinizi oksidasyona karşı koruyarak, kanser, kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarının önlenmesinde yardımcıdır. Hücre çoğalmasına yardım eder. Göz, kalp, karaciğer, saç ve tırnak sağlığımız için önemli bir elementtir.

Selenyum Faydaları Nedir?

Selenyum Minerali;

  • Kansere karşı korur
  • Güçlü bir antioksidandır
  • Kan akışını arttırır ve kalp hastalıkları riskini düşürür
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Doğurganlığı arttırmada yardımcı olduğu bilinmektedir
  • Zihinsel problemleri önlemeye yardımcıdır
  • Astım belirtilerini azaltmaktadır
  • Tiroit çalışmasını düzenler
  • Yaşlanmayı önler

1. Kansere karşı korur

Selenyum vücuttaki oksidatif stresi azaltmanın yanı sıra, bu mineral bazı kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Selenyumun DNA hasarını ve oksidatif stresi azaltma, bağışıklık sistemini güçlendirme ve kanser hücrelerini yok etme özelliği vardır. Bazı araştırmalar yüksek selenyum seviyesine sahip olan kişilerin meme, akciğer, kolon ve prostat kanserleri de dahil olmak üzere belirli kanser türlerine karşı daha düşük risk taşıdıkları tespit edilmiştir. Ayrıca bazı araştırmalar selenyum takviyelerinin Radyoterapi tedavisi gören kişilerde yan etkilerin azalabileceği öne sürülmektedir.

2. Güçlü bir antioksidandır

Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarı önleyen bileşiklerdir. Serbest radikaller, vücudunuzda rutin olarak günlük oluşan metabolizma süreçlerinin normal yan ürünleridir. Genellikle kötü olarak anılırlar ancak serbest radikaller sağlığımız için çok önemlidir. Vücudu hastalıktan korumak da dahil olmak üzere önemli işlevleri yerine getirirler.

3. Kan akışını arttırır ve kalp hastalıkları riskini düşürür

Selenyum takviyeleri veya selenyum açısından zengin gıdaların tüketiminin artırılması, koroner kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olabilir. Selenyumun; iltihapla savaşma, kan akışını artırma, serbest radikal oksidatif stresi azaltma ve antioksidan aktiviteye yardım etme yeteneği ile kalp sağlığına yararlı olabileceğine inanılmaktadır.

4. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Çalışmalar, yeterli selenyum seviyelerinin sağlıklı bağışıklık tepkisi ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için selenyum gereklidir ve aynı zamanda HIV de dahil olmak üzere virüslerin gelişimini önlemede selenyum önemli bir yapı maddesi olabilir. HIV virüsü taşıyan hastalarda selenyumun, hastalığın ilerlemesi ve AIDS’i yavaşlatmakta yararlı olduğu anlaşılmıştır.

5. Doğurganlığı arttırmada yardımcı olduğu bilinmektedir

Selenyum, düzgün sperm hareketliliği için gereklidir. Selenyum sperm mitokondri kapsülüne dahil edilir ve vajinal kanalda hareket ettikçe spermin davranış ve işlevini etkileyebilir. Bazı çalışmalar selenyum mineralinin düşük yapma riskini azaltabileceğini de göstermektedir. 

6. Zihinsel problemleri önlemeye yardımcıdır

Alzheimer hastalığı, hafıza kaybına neden olan ve düşünme ve davranışları olumsuz yönde etkileyen nörolojik yıkıcı bir durumdur. Oksidatif stresin, Parkinson, multipl skleroz ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların hem başlangıcında hem de ilerlemesinde rol oynadığına inanılmaktadır. Birkaç çalışma, alzheimer hastalığı olan kişilerin kanında selenyum miktarının daha düşük olduğunu göstermiştir. Günde bir selenyum takviyesinin alınmasının, hafif bilişsel bozukluğu olan hastalarda sözel akıcılığı ve diğer zihinsel işlevleri iyileştirdiğini bulunmuştur.

7. Astım belirtilerini azaltmaktadır

Astım, akciğerlerin hava yollarını etkileyen kronik bir hastalıktır. Bu hava yolları iltihaplanır ve daralmaya başlayarak hırıltılı solunum, nefes darlığı, göğüste sıkışma ve öksürük gibi semptomlara neden olur. Astım, vücutta artan oksidatif stres seviyeleri ve iltihaplanma ile ilişkilendirilmiştir. Selenyumun iltihabı azaltma kabiliyeti nedeniyle astımla ilişkili semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Yapılan araştırmalar, astımı olan kişilerin selenyum seviyelerinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

8. Tiroit çalışmasını düzenler

Selenyum, tiroit hormonlarının üretimi için bir katalizör görevi görür. Tiroit bezi, iştah, uyku, sıcaklık, ağırlık, enerji ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok önemli günlük vücut fonksiyonlarını kontrol eder. Tiroit fonksiyonu ile ilgili bir sorun; sinirlilik, kas zayıflığı, yorgunluk, kilo alma veya kilo verme ve uykusuzluk gibi olumsuz semptomlarla sonuçlanabilir. Bu nedenle vücuda uygun miktarlarda selenyum alarak, etkilerinden faydalanabilirsiniz.

9. Yaşlanmayı önler

Süper antioksidan mineral olarak kabul edilen selenyum, dokuların yaşlanma sürecini yavaşlatıyor. Ayrıca cildin pürüzsüzlüğünü sağlayan prostaglandin hormonlarının sentezine yardımcı oluyor. Selenyum dokulara elastikiyet kazandırıyor ki, bu da erken yaşlanmayı önlemek için çok önemli.

selenyum takviyesi

Selenyumun Cilde Faydaları Nedir?

Selenyum antioksidan özelliklere sahip mineraldir ve cildin sıkı görünmesini ve serbest radikallere karşı korunmasını sağlar. Selenyum, erken kırışıklıkların oluşma şansı olmadan serbest radikal hasarını durdurabiliyor. Ayrıca hücre zarlarını UV hasarına, iltihaplanmaya ve pigmentasyona karşı korumaya yardımcı olur. Selenyum, E vitamini ile birlikte akne, sedef hastalığı ve diğer cilt sorunlarında kullanılır. Olumlu etki, mineralin antioksidan etkisi ve iltihabı ortadan kaldırması sayesinde elde edilir.

Selenyum Bağışıklığı Artırır mı?

Bağışıklık sisteminin mücadelesi sadece zararlı mikroorganizmalara karşı değildir. Vücutta kanserleşme eğilimine giren hücreler bağışıklık sistemi tarafınca tespit edilip yok edilmelidir. Karaciğer, dalak ve lenf nodları gibi organlarda yüksek miktarda selenyuma rastlamak mümkündür. Bu durum, bağışıklık sistemi ve selenyum arasındaki ilişkinin varlığını gösterir.

Viral enfeksiyonlar, kardiyovasküler hastalıklar, çeşitli kanserler, duygu-durum bozuklukları gibi rahatsızlıklarda, kişinin mevcut tedavisine ek olarak selenyum seviyesinin yüksekliğinin bağışıklık yanıtının normal fonksiyonlarına katkı sağlaması ile tedavinin daha iyi sonuçlanacağına dair ilişki tespit edilmiştir. Selenyum eksikliğinde, grip gibi hafif şekilde atlatılabilecek virüslere bağlı hastalıkların seyri ağır olabilir.

Hepatit B veya C virüsü ile enfekte kişilerde karaciğer kanseri gelişme riskinin azalmasına katkı sağlayabilir. Hastalık oluşturma potansiyeline sahip mikroorganizmalar ile temas sonrası, savunma hücreleri tarafından etkeni yok etmeye yönelik antikorlar sentezlenir. Selenyum bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.

Selenyum Zararı Var mıdır?

Selenyum minerali dengeli ve gerektiği kadar kullanıldığında zararlı değildir. Fakat yüksek oranda selenyum tüketimi saç dökülmesi, tırnak kaybı, cilt kuruluğu, deri alerjilerine sebep olabilmektedir.

Selenyum Eksikliği Nedir?

Vücudun hastalıklarla savaşmasını sağlayan antikorların üretilmesinde büyük role sahip olan selenyum eksik olduğu takdirde tiroid, kronik astım gibi hastalıklar devreye girmektedir. Kanseri önemli oranda önlemeye yardımcı olurken kalp damar hastalıkları ile savaşır. Selenyumun vücuda faydası oldukça fazladır fakat çoğu kişide depolanması yetersiz görülmektedir. Bu durum sebebi ile hastalıklarla mücadeleyi zorlaştırmaktadır.

Selenyum eksikliği genç, yaşlı, kadın, erkek fark etmeden herkeste görülebilmektedir.

Selenyum Eksikliği Belirtileri Nedir?

Selenyum vücudun direncini arttıran, hastalıklara karşı direnç sağlayan bir mineraldir. Bu mineralin eksikliğinin belirtileri şu şekildedir;

  • Kaslarda halsizlik ve güçsüzlük
  • Yorgunluk hissi
  • Depresyon hali
  • Zihinsel bulanıklık
  • Tırnak diplerinde beyazlık
  • Saçlarda yüksek oranda dökülme 
  • Sık sık enfeksiyon hastalıkları geçirme 
  • Kolesterol ve kan şekerinde yükselme
  • Tiroid bezlerinin çalışma düzeni ile ilgili hastalıklar
  • Astım, kalp gibi kronik hastalıklar
selenyum içeren besinler

Selenyum Hangi Besinlerde Vardır?

Selenyum eksikliğinin bire birde karşılandığı adeta selenyum deposu olan yiyecekler mevcuttur. Bu yiyeceklerin düzenli olarak tüketilmesi günlük selenyum depolama imkanı sağlamaktadır. Bu besinler;

  • Brezilya cevizi
  • Ay çekirdeği
  • Yumurta
  • Kuzu ciğeri
  • Ton balığı
  • Somon, kayabalığı gibi balık türleri
  • Tavuk göğsü
  • Hindi
  • Chia tohumu
  • Mantar

Selenyum Nasıl Kullanılır?

Selenyum vücuda farklı besinler, su hatta hava yoluyla alınabilmektedir. Ve çok az miktarı vücudun bu minerale olan ihtiyacını karşılamada yeterli olmaktadır. Fakat vücuttaki selenyum değerinin farklı sebeplerle azalması halinde , tablet formdaki takviyeler ihtiyaç duyulabiliyor. Ayrıca bu ihtiyaçların seviyelerine göre selenyumun; doktor tavsiyesi ile E vitamini, C vitamini, çinko vb. farklı bileşenlerle bir arada kullanılması gerekebiliyor.

Örneğin Dynavit Selenium 100 mcg 90 Tablet;

Dynavit Selenium, her tablette 100 mcg selenyum içeren bir gıda takviyesidir. Selenyum esansiyel mineraldir. Selenium Mineral:

- Normal saçın korunmasına,

- Normal tırnakların korunmasına,

- Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna,

- Normal tiroit fonksiyonuna katkıda bulunur.

Dynavit Selenium 100 Mcg 90 Tablet'in Özellikleri:

- Cam şişede hazırlanmış 90 tablet içeren takviye edici gıda

- Her tablette 100 mcg selenyum içerir.

- Koruyucu madde içermez

Kimler Selenyum Kullanmamalıdır?

Selenyum takviyesi dört yaş üstü için uygundur. Takviyeler kemoterapi ilacı olan sisplatin de dahil bazı ilaçlar ile etkileşime girebilirler

Cilt kanseri riski yüksek olan kişiler selenyum takviyesi almamalıdır. Çünkü takviyeler cilt kanseri ile ilişkili olabilir.

Vücutlarında yüksek selenyum konsantrasyonuna sahip erkeklerin, selenyum takviyesi almaları durumunda prostat kanseri riski iki katına çıkmaktadır.

Bazı çalışmalarda günde 200 mg selenyum alan kişilerin, tip 2 diyabet geliştirme olasılığının % 50 daha fazla olduğu gösterilmiştir. Bu sebeple yukarıda bahsi geçen ihtimallere sahip kişilerin selenyum takviyesi kullanmaları önerilmez. Takviye alırken doktora danışılmalıdır. 

0
hormonal sistemkişisel bakım

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin