Şeker Otu Nedir?
Şeker otu rebaudiana bertoni olarak da bilinen şeker otu bitkisi, ayçiçeği ailesinin parçası olan bir bitkidir. Kuzey ve Güney Amerika’ya özgü yaklaşık 100-150 farklı şeker otu bitkisi çeşidi bulunmaktadır. Bununla birlikte, şeker otu bitkisi artık birçok ülkede üretilmektedir. Bitki genellikle ev yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Şeker otu, beyaz şekerden ortalama 250 ile 300 kat daha tatlıdır.
Şeker otu, yetiştirilmesi son derece kolay olan bir bitki türüdür. Amerika'nın güney kesimlerinde sıklıkla üretilen bu bitki Türkiye'de de giderek artan bir rağbet oranıyla yetiştirilmeye ve satılmaya başlanmıştır. Şeker otu üzerinde yapılan araştırma ve incelemeler insan sağlığına birçok açıdan fayda sağladığını gözler önüne sermiştir.
Öncesinde birkaç dakika kaynatılmış olan su ve diğer içeceklerin içerisine katılarak kullanılabilir. Doğal bir tatlandırıcı olduğu için beyaz şeker yerine kullanılması önerilmektedir. Tamamen kalorisiz olan şeker otu aynı zamanda tam bir protein deposu olarak nitelendiriliyor.
Şeker Otunun Besin Değerleri Nedir?
Şeker otu daha çok karbonhidrat içeren bir besindir. Şeker otu 100 gram besin değeri:
1) Karbonhidrat 43(gram)
2) Protein 0(gram)
3) Yağ 0(gram)
4) Doymuş Yağ 0(gram)
5) Fiber 0(gram)
7) Sodyum 0(gram)
8) Şeker 3,9(gram)
Şeker Otu Ne İşe Yarar?
Şeker otu sigarayı bırakmada kilit bir role sahiptir. Şeker otunun mucize etkilerinden biri sigarayı bırakma sürecinde kişilere büyük oranda fayda sağlamasıdır. Binlerce kişi sadece birkaç aylık süre zarfında bu zararlı alışkanlıklarından tamamen kurtulabilmektedir. Sigarayı bırakanlar genellikle aşırı kilo artışlarından şikayetçidir. Ancak şeker otu tamamen doğal bir tatlandırıcı olduğu için bu süreçte kilo alınmasını da engellemektedir.
Amerika'nın üniversite ve laboratuvarlarında yapılan son araştırmalardaki bulgulara göre düzenli aralıklarla şeker otu tüketmek, insanların sadece fiziksel değil psikolojik sorunlarına da iyi gelir. Yüksek oranda protein içeren yapısı kişilerin çok daha enerjik ve zinde olmalarını sağlar. Depresyona bağlı kaygı bozuklukları ve asabiyetin de önüne geçen şeker otu bireylerin fiziksel ve psikolojik olarak daha sağlıklı hissetmelerini sağlar.
Özellikle hareketsiz bir yaşam düzeni bulunan ve düzensiz beslenen kişilerde mide ve bağırsak faaliyetleri düzensizdir. Bunun sonucunda hazımsızlık ve kabızlık sorunları ortaya çıkabilir. Kabızlık probleminin giderilmesi için şeker otu günde iki kere kaynatılıp içilebilir. Bu şekilde şeker otunun kullanılması mide problemlerini de ortadan kaldırmaktadır.
Bu doğal ot, şeker tüketimini azalttığı için dişlerin ve diş etlerinin daha sağlıklı olmasına dolaylı olarak katkı sağlıyor. Diş çürüklerinin önüne geçen şeker otu tartar oluşumlarını da engellemektedir.
Şeker Otunun Faydaları Nedir?
Günümüzde sıklıkla kullanılan beyaz şeker birçok hastalığa dolaylı olarak etki etmede, aynı zamanda obezite vakalarında kilit rol oynamaktadır. Bunun önüne geçmek için çay kahve ve diğer içeceklerin içerisine eser miktarda konularak sağlıklı bir biçimde tüketilebilmektedir. Gerekli işlemlerden geçtikten sonra 'baldan tatlı' olarak nitelendirilen bu özel ot, kişilerin tatlı ihtiyacını da karşılamaktadır. Bu sayede şerbetli ve sütlü tatlıların tüketimi de azalacağı için kişilerin hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermesine de destek olmaktadır.
Günümüzde, kiloya, sağlıksız beslenme alışkanlıklarına ve genetik faktörlere bağlı olarak en sık görülen hastalıkların başında diyabet gelmektedir. Düzenli aralıklarla şeker otu tüketildiği takdirde şeker hastalığına yakalanma riski yarı yarıya düşmektedir. Yapılan son araştırmalar ise diyabet hastalığının tedavi sürecinde de şeker otu tüketiminin olumlu sonuçlara etki ettiğini ortaya çıkardı.
Şeker otu aynı zamanda tam bir protein ve mineral deposudur. İçerdiği mineraller midenin rahatlamasına doğrudan doğruya etki etmektedir. Özellikle yemeklerden sonra hazımsızlık şikâyeti bulunan kişiler şeker otunu kaynatarak içebilir. Bağırsaklarda biriken kötü gazların vücuttan atılmasını hızlandırarak rahatlama hissi uyandırır. Şişkinliği alır sindirme problemlerinin yarattığı olumsuz sonuçları ortadan kaldırır. Sadece akşam yemeklerinden sonra değil her öğünden sonra maden suyuna alternatif olarak tüketilebilir.
Yüksek tansiyon hastalarının beyaz şeker ve şekerli gıdalar tüketmesi büyük oranda risk doğurur. Bunun önüne geçmek için periyodik aralıklarla şeker otu tüketmeleri önerilir. Tansiyonu dengeleyen Şeker otu bitkisi tansiyon hastalarının yaşam kalitesini de arttırmaktadır.
Şeker otu yalnızca sağlığınıza değil güzelliğinize de fayda sağlar. Şeker otu cildi besler, sıkılaştırır ve kırışıklıkları düzeltir. Dermatit etkisi sayesinde sivilce, akne, siyah nokta ve leke giderici etkiye sahiptir. Cilt bakımı için bir maske olarak da kullanılabilir.
Şeker otu, bakterilerin yayılmasını engellediği için antibakteriyel bir işlevde de kullanılabilir. Egzama ve deri iltihabı gibi deri koşullarında yararlı topikal bir uygulama olarak da kullanılabilir
Aşağıda şeker otunun başka bazı faydaları listelenmiştir:
- Kilo vermede yardımcı oluyor
- Diyabet hastalığına iyi geliyor
- Mide sorunlarına birebir
- Tansiyonu dengeliyor
- Cildi besler
- Egzamayı tedavi ediyor
- Cilde iyi gelir
- Yüksek tansiyon hastalarına iyi gelir
- Zayıflamaya yardımcı olur
- Şeker Hastalığına iyi gelir
- Mide ve bağırsak faaliyetlerini düzenler
Cilde iyi gelir
Şeker otu cildi besler, sıkılaştırır ve kırışıklıkları düzeltir. Cilt bakımı için bir maske olarak da kullanılabilir. Dermatit etkisi sayesinde sivilcelere iyi gelir ve sivilceleri azaltmak için kullanılabilir.
Şeker otu özü ile yapılan yüz maskesi ciltteki kiri ve toksinleri çeker, gözenekleri sıkılaştırır ve cildin nemli ve tazelenmiş hissetmesini sağlar. Bu yüz maskesinin yüze "oturması" ve sertleşmesi gerektiğinden, cilt doğal olarak şeker otunun tüm canlandırıcı özelliklerini emecektir. Bu şekilde topikal olarak kullanıldığında, şeker otunun, hücreleri serbest radikallerden korumaya yardımcı olan antioksidanları sayesinde kırışıklıkları önlediği, yaşlanma belirtilerini durdurduğu ve hatta akne görünümünü azalttığı görülmüştür. Şeker otunu topikal olarak kullanmak, dermatit ve egzama ile savaşmaya da yardımcı olur.
Yüksek tansiyon hastalarına iyi gelir
Şeker otunun diyabetten yüksek tansiyona kadar birçok hastalığa iyi geldiğini söylemek mümkündür.
Zayıflamaya yardımcı olur
Şeker otunun bir diğer faydası zayıflamanızı sağlamasıdır. Kalorisi sıfır olan bitkisel besinlerden olan şeker otu, tatlandırıcı olarak diyet beslenmelerinde çok fazla tüketilmektedir. Şeker otu, bitkisel kökenli tatlandırıcı olarak içerisine şeker katılan yiyecek ve içecekleri tatlandırmaktadır. Günümüzdeki beslenme tarzında kilo alımını tetikleyen başlıca faktörler arasında şekerde başı çekmektedir. Şeker yerine kullanılan şeker otu bitkisinin tüketilmeye başlanmasından itibaren verilen kilolar ve vücuttaki olumlu değişim kısa süre içerisinde fark edilecektir. Beslenmeyi daha sağlıklı ve lezzetli hale getiren şeker otu bitkisinin sıfır kalori değerleri de zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
Şeker Hastalığına iyi gelir
Şeker otunun kalori değeri sıfır, bu nedenle, diyet, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı olumlu etkileri var. Mide ve bağırsak florasını, asit alkali dengesini koruyor.
Japonya, Brezilya ve Paraguay'da şeker otunun diyabet hastaları tarafından yoğun kullanıldığını bildiren Kenan Turgut, "Çünkü olumsuz etkisi yok. Diyabetikler bunu şeker niyetine kullanabilirler. Yapılan araştırmalar şeker otunun, şeker hastaları tarafından kullanılabileceğini göstermektedir. Kalorisi olmayan şeker otunda diğer tatlandırıcılar gibi olumsuzluklar tespit edilmedi. Yüzde 100 doğal olan bu ürünü şeker hastaları rahatlıkla kullanabilir" diye konuştu.
Turgut, şeker otunun dişlere zarar vermediğini de belirtti.
Şeker otunun, yapay tatlandırıcıların yoğun olarak kullanıldığı gazlı içecekler, meyve suları, reçel, marmelat hatta pasta yapımında rahatlıkla kullanabileceğini vurgulayan Turgut, özellikle diyet ürünlerde kullanılabileceğine işaret etti.
Brezilya, Hindistan gibi ülkelerin şeker otunun üretimine yatırım yaptığına dikkati çeken Prof. Dr. Kenan Turgut, şeker otunun yapay tatlandırıcıların önüne geçecek bir ürün olduğunu kaydetti. "Yüzde yüz doğal bir ürün, kalorisi yok" diyen Prof. Dr. Turgut, hatta bazı yerlerde tedavi edici özelliğinin olduğu, kandaki şeker oranını düşürdüğü, kalp damar hastalıklarına iyi geldiği şeklinde bulgular da olduğunu belirtti.
Mide ve bağırsak faaliyetlerini düzenler
Şeker otunun kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı iyi etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Bağırsak ve mide florasını korur.
Şeker Otunun Yan Etkileri Nedir?
Şeker otu tatlandırıcı formları, kilo vermenize ve vermenize yardımcı olabilecek şekere doğal, düşük kalorili bir alternatiftir. Diyetisyenlere göre de ölçülü tükettiğiniz sürece Şeker otu sizin için sağlıklıdır. Ancak çok fazla Şeker otu tatlandırıcıları böbrek ve karaciğerde gaz, mide bulantısı ve iltihaplanmaya neden olabilir.
Şeker Otu Nasıl Kullanılır?
Şeker otu bitkisindeki tatlı bileşenler doğal olarak kendiliğinden meydana gelir. Bu durum, tamamen doğal yiyecek ve içecekleri daha çok tercih eden tüketicilere de yarar sağlar.
Dünya çapında 7.000’den fazla yiyecek ve içecek ürünü şu anda ek bir bileşik olarak Şeker otu bitkisini kullanmaktadır. Şeker otu tatlandırıcılar, aşağıdaki gibi ürünlerde bir bileşen olarak kullanılır:
- Dondurma
- Tatlılar
- Soslar
- Yoğurtlar
- Salamura gıdalar
- Ekmek
- Alkolsüz içecekler
- Sakız
- Şeker
- Deniz ürünleri
- Hazır sebzeler
Şeker Otu Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?
Çay veya kahveye bir tutam atılıp da içileceği gibi iki çorba kaşığı şeker otu yaprağını 250 ml sıcak su ile 10 dakika demleyebilir daha sonra kâğıt filtre yardımı ile süzüp kullanabilirsiniz. Hazırladığınız bu tatlı suyu buzdolabında tutmak şartı ile üç gün içinde tüketmeniz tavsiye edilir. Dikkat edilmesi gereken konu şeker otunun fazla tüketiminin zararlı olduğudur. Lüzumundan fazla alınmaması lazım ve hastaların da özellikle bu konuda dikkatli olması gerekir.
Kimler Şeker Otu Kullanmamalıdır?
Bazı insanlar, düzenli şeker otu kullanımından kaynaklanan yan etkiler geliştirme riski bakımından risk altındadır. Bunun nedeni ise şeker otunun kan şekerini ve basıncını düşürmesi ve idrar söktürücü görevi görmesidir.
Şeker otu ayrıca bazı ilaçlarla etkileşime girebilir, bu sebeple şeker otunu tüketmeden önce doktorunuza danışmanız oldukça önemlidir. Şeker otunun olası yan etkilerini artırabilecek faktörlerin bir kısmı şunlardır:
- Kan basıncı koşulları ve ilaçlar
- Karaciğer koşulları ve ilaçlar
- Böbrek rahatsızlıkları ve ilaçlar
- Kalp rahatsızlıkları ve ilaçlar
- Hormon düzenleyici ilaçlar
- Steroidler
- Kanser ilaçları
Bahsi geçen hastalar ve bahsi geçen ilaçların kullanımında şeker otunun kullanılmaması tavsiye edilir. Kullanılacaksa bile doktorunuza danışmanız istenmeyen sonuçların önüne geçmek için oldukça elzemdir.
Şeker Otu Nerede Yetişir?
Şeker otu (şeker otu) Güney Amerika'da yetişen, yerli kabilelerinin kullandığı, çalıya benzeyen, çok yıllık bir bitkidir.
Şeker otu hemen tüm kültür bitkilerinde olduğu gibi organik maddesi yüksek, tınlı, su tutma kapasitesi yüksek ve geçirgen toprakları sever. Toprağın koyu renkli olup ilkbaharda erken ısınması da önemlidir. Toprağın asitlik yönünden bazik karakterli olması da tercih nedenidir. Zira şeker otu asidik toprakları sevmez. Bu nedenle ülkemizde yetişme ortamı olarak Akdeniz Bölgesi uygundur. Karadeniz Bölgesi’nin bazı bölümleri toprak asitliği yönünden uygun değildir.
Şeker otunun ana vatanının subtropik bölgeler olduğu (Paraguay, Brezilya) düşünüldüğünde sıcaklığın yüksek olduğu bölgeleri seveceği kolayca tahmin edilebilir. Güneşli, sıcak ve rutubetli ortamlar şeker otu için uygundur. Bu ortam bitkinin iyi gelişmesini sağlayacağı gibi yapraklarının fotosentez yapmasına ve yapraklardaki şeker oranının artmasına da katkı sağlar. Soğuk iklimleri ve hava sıcaklığının sıfır derecenin altına düştüğü ortamlarda yetiştirilemez.
Geçit bölgelerinde ise kışın soğuktan zarar göreceğinden her yıl yeniden fide dikilerek yetiştirmek gerekecektir. Halbuki şeker otu çok yıllık bir bitkidir. Dikildiği ilk yıl bitki gelişimi zayıf olur ve verimi az olur. Bitkinin esas verimli olduğu yıllar; ikinci ve takip eden yıllardır. Şeker otundan 5-6 yıl boyunca her yıl 1-3 kez yaprak hasat edilmesi mümkündür. 6 yıl sonra bitki zayıflar ve yaprak verimi düşer. Yeniden dikim yapmak gerekir. Bu anlatılanların ışığında şeker otunun ülkemizde yetiştirileceği bölgeler olarak Akdeniz Bölgesi ve iklimi uygun olan Ege ve Marmara Bölgeleridir. Karadeniz Bölgesi toprağının asitli olması, diğer bölgeler ise kış soğukları nedeni ile şeker otu yetiştiriciliğine uygun değildir.
Ülkemiz iklim ve yağış şartları göz önüne alındığında şeker otu ancak sulu şartlarda yetiştirilebilir. Sulama, bitki ve toprak ihtiyaç duyduğu aralıklarla yapılmalıdır.
Şeker Otu Nasıl Saklanır?
Hasat edilen dallardan yapraklar sıyrılarak ayıklanır ve çürümemesi için kurutulması gerekir. Kurutma işlemi güneş ışığı altında olabileceği gibi kurutma fırınlarında da yapılabilir. Bölge koşullarına göre yılda birkaç kez biçim alınabilir. Kurutulan şeker otunun saklanması böylelikle kolaylaşır ve kullanım ömrü de uzamış olur.
Şeker Otu Kaç Kaloridir?
Şeker otu bitkisi kalorisiz olarak kabul edilir, yani yaklaşık 5 gramdan daha az karbonhidrat içerdiği anlamına gelir. Bunlar diğer bileşenlerle birleştirilebilir. Bu nedenle, ürüne bağlı olarak bu ilave bileşenlerden birkaç kalori bulunabilir. Şeker otu tatlandırıcılarındaki tatlı tatma bileşenleri doğal olarak oluşur. Bu özellik, doğal kaynaklı yiyecekleri ve içecekleri tercih eden insanlara son derece faydalı olabilir. Düşük kalorilisinden dolayı şeker otu bitkisinin diyabet kontrolü veya kilo kaybı için sağlıklı bir alternatif olmasını sağlar.
Şeker Otu Yağ Yakan Besinler Arasında Geçer mi?
Şeker otu yağ yakan besinler arasındadır. Şeker otunun bir diğer faydası zayıflamanızı sağlamasıdır. Kalorisiz bir şekilde tatlı ihtiyacınızı karşılayacağınız için zayıflamanıza yardımcı olur.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın