Saç Dökülmesini Önlemek İçin En İyi Vitaminler Nelerdir?
Vitaminler, hücre yenilenmesine ve enerji üretimine katkı sağlayan, doğal besin kaynaklarında bulunan ve vücudun belirli bir miktara ihtiyaç duyduğu ve bu miktarı karşılayamadığı durumlarda dışarıdan takviye edilerek vücutta çeşitli reaksiyonlara yardım edici ve uyum sağlayıcı etkiye sahip bileşiklerdir.
Saç dökülmesi çeşitli nedenlerden dolayı olabilmektedir. Mevsimsel değişim, stres, kullanılan ilaçlar, bazı hastalıklar ve vitamin eksikliği bu nedenlerin içindedir. Bu nedenler arasında en sık rastlanan vitamin eksikliğinden kaynaklı saç dökülmesidir. Bazı vitaminler insan vücudunda doğrudan üretilemez ve dışarıdan alınması gerekmektedir. Bu nedenle insanlarda sık sık vitamin eksikliği görülür. Bunun sonucunda saç dökülmesi gibi çeşitli rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Vitaminler, hücre yenilenmesine iyi geldiğinden, saç hücrelerine de iyi gelmektedir. Ve sağlıklı saç yapısı için vücutta yeteri kadar vitamin bulunması gerekmektedir.
Saç dökülmesi sadece estetik görünümü değil, insan psikolojisini de etkiler. Bu nedenle sorunun kök nedenini belirlemek ve saç dökülmesini önlemek için uygun bir değerlendirme ve planlama yapmak çok önemlidir.
Aşağıda saç dökülmesini önlemek için en iyi vitaminler ve açıklamaları listelenmiştir.
1.Demir
Demirin en önemli işlevlerinden biri oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretimidir. Demir eksikliği vücudun kan hücrelerini yapmasını zorlaştırır ve doku organları düzgün çalışması için ihtiyaç duydukları oksijeni alamaz. Demir ayrıca bağışıklık sistemi ve zihinsel performans için de gereklidir.
Saç hücreleri oksijen ile beslenmektedirler. Demir eksikliğinde saç beslenemez ve dökülmeye başlar. Demir eksikliğinden kaynaklı saç dökülmesi yaşanılıyorsa, demir bakımından zengin gıdalar tüketmek önemlidir. Demir açısından zengin gıdalar; yumurta, kırmızı et, ıspanak, midye ve mercimektir. Ayrıca çeşitli gıda takviyeleri ile demir ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
2.Biotin
İnsan sağlığı için çok önemli olduğu düşünülen B vitaminlerine ait olan biotin, birçok doğal gıdadan elde edilen ve vücudun birçok normal fonksiyonunu destekleyen bir vitamindir. Suda çözünen biotin vücutta birikmez ve aşırı dozda idrarla atılır. Biotin üzerine yapılan birkaç çalışma, B7 vitamininin normal enerji üretimine ve normal saç ve cilt bakımına katkıda bulunduğunu göstermektedir.
Biotin doku oluşumunu ve yenilenmesini destekler. Saç, deri ve tırnakları oluşturan temel protein olan keratin üretiminde yer alır. Bu nedenle biotin sağlıklı cilt, saç ve tırnaklar için önemli bir vitamindir. Biotin eksikliği saç dökülmesine ve kırılgan tırnaklara neden olabilir. Biotin, saç ve saç derisi için önemli olan, vücuttaki su dengesini korumakta da önemli rol oynamaktadır.
3.C Vitamini
Askorbik ismiylede bilinen C vitamini vücut tarafından üretilemez ve dışarıdan alınması gereklidir. Suda çözünen bir vitamin türüdür. Bu özelliği sayesinde vücutta C vitamininin gerekli olduğu yerlere hızla gider. C vitamini, vücutta depolanamaz. Bu nedenle dışarıdan takviye alınması gereken bir vitamindir.
C vitamininin faydaları oldukça fazladır. Bu faydaların arasında saç sağlığı da dahildir. C vitamini, hormonal dengenin korunmasında önemli düzeyde yardım etmektedir. Bu işlevi, doğrudan saç sağlığı ile ilişkilidir. Ayrıca c vitamini, saç kırıklarına ve sağlıklı uzayan saçlar için de önemli bir vitamindir. C vitamini, kepeklenmeye engel olur, saç dökülmesine iyi gelir, saçın uzamasına ve güçlü kalmasına katkıda bulunur, daha kalın saç telleri için yardımcı olur ve doğal saç rengini destekler.
4.D Vitamini
Vitaminler vücudumuzun çeşitli biyokimyasal fonksiyonları için gereklidir. D vitamini insan sağlığı için gereklidir. D vitamini vücutta sınırlı miktarda üretilir ve depolanır. Güneşten gelen ultraviyole B ışınları en güçlü D vitamini kaynağıdır. UV ışığının cilt ile temasını engelleyecek kadar az olması durumunda D vitamini sentezi yetersiz kalacaktır. Çocuklarda ve bebeklerde kemik gelişimi, sağlıklı büyüme ve dişlerin normal gelişimini sağlar. D vitamini kalsiyum ve fosfor emilimini düzenler.
D vitamini eksikliği en çok ruh hali, kemik sağlığı ve genel bağışıklık sistemi ile yakından ilişkilidir, ancak aynı zamanda saç sağlığı ve saç dökülmesini de etkileyebilir. D vitamini deri keratinositleri tarafından metabolize edilir. Ve keratinositler keratin üretir. Vücudun yeterli D vitamini yoksa, saç köklerindeki keratinositlerin saç büyümesini desteklemesi zordur ve saç dökülmesine neden olmaktadır.
5.Çinko
Enzimler, vücuttaki tüm reaksiyonların tam olarak etkili olabilmesi için ihtiyaç duyduğu maddelerdir. Enzimler, işlevlerini yerine getirirken belirli mineral ve vitaminleri kullanırlar. Çinko bu minerallerin en önemlilerinden biridir. Vücutta yaklaşık 200 enzimin çalışması için çinko gereklidir. Bu nedenle çinko mineralleri sağlıklı vücut fonksiyonu için gereklidir.
Saç, tırnak ve cilt dokusunun ortak noktası keratin dokusudur. Keratin dokularının sağlığı bu üç dokunun sağlığını etkiler. Araştırmalar çinko takviyesinin saç dökülmesini ve tırnak hasarını azalttığını gösteriyor. Bu nedenle çinko eksikliğinden dolayı saç dökülmesinden muzdarip kişiler çinko takviyeleri ile saç uzamasını sağlayabilirler. Bazı araştırmalar, saç dökülmesi ve çinko eksikliği arasında güçlü bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Saç, tırnak ve cilt sağlığını korumak için çinko takviyesi almak oldukça önemlidir.
Saç Dökülmesine İyi Gelen Yağlar Nelerdir?
Saç dökülmesine vitaminlerin yanında çeşitli bitkisel yağlarda iyi gelmektedir. Aşağıda saç dökülmesine iyi gelen yağlar listelenmiştir.
- Hindistan Cevizi Yağı
- Kastor Yağı (Hint Yağı)
- Argan Yağı
- Kabak Çekirdeği Yağı
- Emu Yağı
- Jojoba Yağı
Saç Bakım Yağları Nasıl Kullanılır?
Saç bakım yağı uygulanmadan önce saç tellerinin temiz olması gerekmektedir. Sonrasında ele dökülen saç bakım yağını nemli olan saç diplerine masaj eder şekilde uygulanması gerekmektedir. Saç bakım yağını saçın her bölgesine yedirmek önemlidir. saç diplerinden saç uçlarına kadar sürülen saç yağı daha sonrasında temizlenmelidir. Bu yağlar genellikle saç köklerine ve uçlarına bakım vaat eder ve duştan sonra şampuanlama ve durulama sonrası nemli ve ıslak saça uygulanır. Köklerden uçlara kadar dağılabilen bu yağlar sayesinde saçlar yağın doğal kokusuyla bezenerek çok daha güçlü bir şekil alır.
Saç Bakım Maskeleri Nasıl Yapılır?
Muhtemelen yüz maskelerini duymuş veya denemişsinizdir. Nasıl yüz maskeleri cildi besler ve nemlendirirse, saç maskeleri de saçın durumunu ve sağlığını iyileştirir.Saç bakım maskesi, saça yüksek düzeyde nem sağlayan güçlü bir saç kremidir. Genel bir kural olarak, tüm maskeler haftada bir veya iki kez düzenli olarak uygulanmalıdır. Bazı maskeler nem sağlama özelliğinin yanı sıra çok kuru saçlar için canlandırıcı, besleyici, renk koruma ve yüksek oranda nemlendirme gibi özelliklere de sahiptir.
Saçlarımızın en çok ihtiyaç duyduğu şey nemdir. Nemlendirilmeyen saçlar yıpranır, dökülür, canlılığını kaybeder, çabuk kurur ve matlaşır. Bunu önlemek için saç tipinize uygun bir maske uygulamalısınız. Maske saçınızı nemlendirir ve gün boyunca hava koşulları ne olursa olsun saçınızın nem ihtiyacını karşılar.
Aşağıda saç bakım maskeleri örnekleri ve nasıl yapıldıkları listelenmiştir.
1.Aloe Vera ve Hindistan Cevizi Yağlı Saç Bakım Maskesi
Nemini kaybetmiş, sağlıksız, kuru görünen saçlar için en iyi maskelerdir biri aloe vera ve hindistan cevizi yağı kullanılarak yapılan maskedir. Bu maskeyi hazırlamak için 3 adet malzemeye ihtiyacınız vardır. Bunlar : aloe vera, katı halde duran hindistan cevizi yağı ve yoğurttur.
3 yemek kaşığı aloe vera jeli, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ve yarım çay bardağı yoğurt bir kapta iyice karıştırılır. Daha sonra, nemli saça bu karışım iyice sürülür. Yarım saat bekledikten sonra saç, durulanır ve iyice temizlenir. Bu maske sayesinde kuru görünen saçlarınız daha canlı ve sağlıklı görünecektir.
2.Bal ve Sütlü Saç Bakım Maskesi
Yıpranmış ve sağlıksız görünen saçlar için birebir olan bu maske kullanımından sonra saçlarınız artık daha sağlıklı ve daha hacimli görünecektir. İki malzeme ile yapılmaktadır. Bunlar : Bal ve süttür.
2 fincan süt biraz ısıtılır. İçerisine 2 çay kaşığı bal ilave edilir ve bal eriyene kadar karıştırılır. Daha sonra bu maske saçın her yerine sürülür. Özellikle saç derisine masaj yapılması gerekmektedir. Kalın telli saça sahip insanlar için sütün tam yağlı olması tavsiye edilmektedir. 15 dakika bekledikten sonra saç durulanır ve iyice temizlenir.
4.Tarçınlı ve Hindistan Cevizi Yağlı Saç Bakım Maskesi
İnce telli ve seyrek saçlara sahip insanların haftada bir kullanması gereken bu maske sadece 2 malzeme ile yapılmaktadır. Bunlar: hindistan cevizi yağı ve tarçındır.
3 çay kaşığı tarçın ile 3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı iyice karıştırılır. Ve saç köklerinden saç uçlarına kadar iyice sürülür. Yaklaşık 25 dakika bekledikten sonra saç iyice durulanır.
Saç Bakım Maskeleri Ne Kadar Süreyle Kullanılmalıdır?
Saç bakım maskeleri saçı nemlendiren, hacim sağlayan ve saçın daha sağlıklı görünmesini sağlayan kremlerdir. Haftada 1 veya 2 kez yapılması tavsiye edilir. Her gün yapılmaz ve saçı gözlemlemek gerekir. Her gün yapılması durumunda, saçlarda aşırı yağlanma görülmektedir.
Saç Dökülmesine İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Vücutta bulunan vitamin ve minerallerin eksik olması durumunda insanlarda saç dökülmesi meydana gelmektedir. Saç dökülmesini önlemek için aşağıda bulunan besinleri, beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.
- Havuç
- Fasulye
- Balık ve diğer deniz ürünleri
- Soğan
- Sarımsak
- Kırmızı et
- Beyaz et
- Kuruyemişler
Yorumlar (0)
Yorum Yapın