Fit1001 logosearch icon
Rezene Çayının Faydaları Nedir?Yorum Ekle
0

Rezene Çayının Faydaları Nedir?

Yemeklerin içine konan bitkilerden biri olan rezene, aynı zamanda bitki çayları arasında da en çok tüketilen bitkilerden biridir.
6 dk. da okunurFit1001 Editör09 Mar 20220 Yorum
Rezene Çayının Faydaları Nedir?

Yemeklerin içine konan bitkilerden biri olan rezene, aynı zamanda bitki çayları arasında da en çok tüketilen bitkilerden biridir. Kendine has bir kokusu olan rezene, hem mineral hem de vitamin açısından oldukça zengin bir bitki olduğu için pek çok farklı şekilde yoğun bir biçimde tüketilmektedir. Bu biçimlerden biri de rezeneyi bitkisinin çayını demleyerek tüketmektir. Evde kolay bir şekilde demleyebileceğiniz rezene çayını düzenli bir şekilde tüketerek birçok sorunu düzeltebilecek desteği de sağlamış olursunuz.

Rezene çayı tüketmenin faydaları şunlardır:

  • Adet sancılarını giderir.
  • Anne sütünü arttırmada etkilidir. 
  • Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. 
  • Kan basıncını dengeler.
  • Cilt problemlerine iyi gelir. 
  • Migren ağrısına iyi gelir. 
  • Gözdeki şişlikleri indirir. 
  • Sindirim sistemini kuvvetlendirir. 
  • Bebeklerin gaz sancısına iyi gelir.
rezene çayı

1- Adet Sancılarını Giderir

Regl dönemlerinde olan kadınlar ağır ve şiddetli sancılarla baş başa kalabilir. Karın, kasık ve bel bölgesinde yoğunlaşan bu ağrılar birçok durumda beslenmeyi bile etkileyecek kuvvettedir. Mide bulantısı ve kusma da adet döneminde görülen diğer sorunlardandır. Değişen hormon seviyeleri migren sancıları çekmeye de sebebiyet verebilir. 

Kadınlar regl dönemlerinde bazı ağrı kesici ilaçlar kullansa da doğal ve alternatif yöntemlerle bu ağrı kesiciler desteklenmektedir. Rezene çayı da bu doğal alternatif yollardan biridir. Rezene, sakinleştirici etkisi ile regl dönemlerinin olabildiğince sancısız geçmesini sağlar. Şiddetli ağrılar yaşayan kadınlar rezene çayına biraz limon ekleyerek tüketebilir. Adet döngünüzü takip ederek rezene çayı tüketebilir ve böylece daha regl dönemi başlamadan önleminizi alabilirsiniz. 

2- Anne Sütünü Arttırmada Etkilidir

Emziren anneler için süt arttırmak, bebeğin düzenli ve sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için çok önemlidir. Rezene çayı, emziren annelerde sütü arttırdığı gibi bebeğin daha sağlıklı beslenmesine yardımcı olur. 

Rezene çayını içen bir annede östrojen hormonu artar. Östrojen hormonu anne sütünü tetiklemektedir. Bundan dolayı günde bir çay bardağı rezene çayı içmek annelerde sütü arttırmaya yardımcı olur. 

3- Mide Rahatsızlıklarına İyi Gelir

Rezene çayı, mide motiletisini arttırarak şişkinlik, kramp, gaz spazmı gibi mide sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Ülsere sebebiyet veren bakterileri öldürerek bu hastalığın yol açtığı belirtileri hafifletebilir. Mide sorunları genelde stres ya da fazla yemek yemekten ortaya çıkabilir. Akşam yemeklerinden bir süre sonra içilen bir fincan rezene çayı sindirimi kolaylaştırır ve tokluk hissi sağlar. 

4- Kan Basıncını Dengeler

Kan basıncı tansiyon hastalarında normal seviyelerde olmalıdır. Tansiyon hastaları eğer bu sorunlarına çözüm bulamazlarsa ciddi sağlık problemleri ile uğraşabilirler. Rezene çayı kan basıncını dengeleyen bir çaydır. İçeriğindeki potasyum gerilen damarları gevşetir ve bu da hem de kan basıncını hem de hipertansiyonu dengeler. 

5- Cilt Problemlerine İyi Gelir

Rezene, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde cilt sağlığına iyi gelmektedir. Antioksidan özelliği sayesinde ciltte oluşan sivilce ve cilt lekelerini temizler. Gerilen ve kırışan ciltteki yaşlılık belirtilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. 

Rezene çayını cilt sorunlarına karşı kullanmak için düzenli olarak kullanmanız gerekmektedir. Çayı içebileceğiniz gibi cilde de uygulayarak kullanabilirsiniz. 

6- Migrene İyi Gelir

Migren ağrısı, zonklayıcı ve şiddetli olan bir ağrıdır. Migren sorunu ile uğraşan birini hayat kalitesi de düşmüş olur. Farklı çevresel faktörler ve hormonel nedenler ortaya çıkabilen migren, alternatif tedavi şekilleri ile dindirilebilir. 

Rezene çayının faydaların biri de şiddetli migren ağrısına iyi gelmesidir. Serotonin etkisi sayesinde vücudu rahatlatır ve hormon seviyesini düzenler. Özellikle stres kaynaklı ortaya çıkan migren rezene çayı ile dindirilebilir. 

7- Gözdeki Şişkinlikleri İndirir

Göz yorgunluğu zamanla gözlerde şişkinliğe neden olur. Düzenli periyotlarla dinlendirilmeyen gözler, zamanla göz tansiyonu gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Gözlerini dinlendirmek ve doğal bir bakım yapmak isteyenler rezene çayını kullanabilirler. 

Bu aşamada rezene çayını içmeyip gözlerinizi yıkayabilirsiniz. Soğuk suyun içine bir tatlı kaşığı rezene koyarak kaynatın. Daha sonra bu karışımı bir süre soğutun ve süzdüğünüz çay ile gözlerinizi yumuşak bir şekilde yıkayın. Daha etkin bir tedavi için ise kaynattıktan sonra buğu yöntemi ile gözlerinizi dinlendirebilirsiniz. 

8- Sindirimi Kuvvetlendirir

Sindirim sürecini kuvvetlendiren rezene çayı, sindirim sularını ve enzimlerini uyararak harekete geçirir. Rezene tohumlarında spazm ve gaz önleyici olarak bulunan maddeler, mide şişmesi, gaz sancısı ve irritabl bağırsağını engeller. İçeriğinde yer alan yüksek lif oranı bağırsak hareketlerini düzeler. Sadece kabızlığı tedavi etmez, aynı zamanda kabızlık sorununu önler. Yemeklerden sonra içilecek bir bardak rezene çayı sindirim sisteminizi rahatlatabilir.

9- Bebeklerin Gaz Sancısına İyi Gelir

Bebeklere verilebilecek olan en hafif bitki çaylarından biri rezene çayıdır. Rezene çayı hem kasları yumuşatıcı etkisi gaz ve şişkinliğin giderilmesine yardımcı olur. 

6 ay bitiminde bebeklerinize rezene çayı verebilirsiniz. Bir fincan sıcak suya 1-2 çay kaşığı rezene koyarak demleyin. 4-5 dakika demlenen çaya biraz tat vermesi için pekmez veya bal da katabilirsiniz. Eğer pekmez ya da bal katacaksanız suyun bir miktar ılıklaşmasını bekleyebilirsiniz. 

Alerjik reaksiyonların görülme ihtimaline karşı mutlaka doktorunuza başvurmanız, başvurmadan bebeğinize hiçbir bitkisel çay içirmemeniz gerekmektedir. 

rezene

Rezene Çayının Yan Etkisi Var mıdır?

Rezene çayı günlük kullanılması gereken miktarlarda kullanıldığında herhangi bir yan etki görülmese de, gereğinden fazla tüketimde bazı sorunlar görülebilir. Aşırı tüketimde mide ağrısı ve mide bulantısına sebebiyet verebilir. Daha ileri seviyede ise nefes darlığı, kusma, cilt sorunları, akciğer ödemi yer almaktadır. 

Kimler Rezene Çayı Tüketmemelidir?

Rezene çayı, fitoöstrojenler fetal gelişimi engellediği için kanama ve düşük riskine neden olabilir. Bundan dolayı hamile olan kadınların rezene tüketmesi önerilmemektedir. Çocukların da aşırı tüketimden kaçınması gerekmektedir. İçeriğindeki fitoöstrojenler nedeniyle hormon dengesizliklerine neden olabilir. Anetol alerjisi olan kişilerin de rezene çayı tüketmemesi gerekmektedir. 

Doktorunuza başvurmadan bebeklere de rezene çayı vermemek daha doğru olur. Tüketim miktarı ayarlanamadığında bebeklerde nörolojik sorunlara neden olabilir. Siprofloksasin ve kinolon içeren ilaç kullananlar da rezene tüketmemelidir. Bu tür ilaçlar kan basıncı ve tansiyon etkisi yapacağı için rezene ile olumsuz reaksiyona girebilir.  

Kereviz, havuç gibi yiyeceklere karşı alerjisi olan rezeneye karşı da hassas olabilirler. Rezene alerjisi sonucu yutma güçlüğü, baş dönmesi, yüzde şişikler görülebilir. Metabolizma hastalığı olanlar da rezene çayı tüketmemesi gereken kişiler listesindedir. 

Rezene Çayı Nasıl Demlenir?

Rezene çayı, rezene tohumlarının demlenmesi ile yapılır. Daha iyi bir aroma elde etmek isteyenler, bir havanda rezene tohumlarını ezebilirler. Rezene tohumlarını 1 yemek kaşığı olacak şekilde demliğe koyun ve üzerine kaynar su ekleyin. Demliğin kapağını kapatarak 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sert bir aroma istiyorsanız bu süreyi 10 dakikaya çıkarabilirsiniz. Çayı bardağınıza dökerken bir süzgeç yardımı ile süzün. Böylece çekirdeklerinden ayırmış olursunuz. Tatlandırmak isteyenler bir miktar bal ya da pekmez ekleyebilirler. 

İçeriğinde rezene bulunan bitki çayları şunlardır:

rezene demlemek

Rezene Nerede Yetişir?

Ülkemizde oldukça fazla yetişen bitkilerden biri olan rezene, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yabani olarak bulunmaktadır. Ülkemizin hemen hemen her coğrafyasında kolaylıkla yetiştirilebilir. Türkiye’de yetişen tatlı rezene, en kaliteli rezene türlerinden biridir. 

Dünya coğrafyasında ise Almanya, Fransa, İtalya gibi Avrupa ülkeleri, Balkanlar, Kafkasya ve Güney Asya’da yetiştirilebilmektedir. 

Rezene Nasıl Yetiştirilir?

Rezene yetiştirmek için rezene tohumu alabilirsiniz. İlkbahar, yaz aylarında ekebileceğiniz bu tohum, toprağın 1-2 cm derinine koyulabilir. Her tohum arası 3-15 cm olmalıdır. Fide olarak dikilecekse, rezene tohum ekimi ile aynı sıraya konulabilir. 

Tohumların çimlendirme yüzdesini arttırmak için bir gün kadar nemli bir bezin içinde bekletebilirsiniz. Toprak ısısının 10-20 derece arasında olması daha sağlıklı olacaktır.      



   

0
sindirim sistemistres ve endişe

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin