Ramazan Şerbetinin Faydaları Nelerdir?
Ramazan ayının vazgeçilmezi olan Ramazan şerbetinin kökeni Osmanlı sofralarına dayanmaktadır. Osmanlı’dan yüzyıllar sonra günümüze bir miras kültürü olarak kalmıştır. Ev yapımı içeceklerden önde gelen Ramazan şerbeti kuru veya taze meyvelerden aldığı tatlar ve Osmanlı’dan kalan baharat çeşitliliği ile kan şekerini düzenleyip sindirim sistemini de kolaylaştırmaktadır. Ramazan ayında düzenli olarak Ramazan şerbeti tüketmek uyku problemlerinin önüne geçmeyi de sağlamaktadır. Çoğunlukla Ramazan ayında yapılan ve tüketilen Ramazan şerbeti içerisinde hibiskus, Kuşburnu, karanfil, elma, tarçın, kök zencefil, demirhindi gibi yüksek vitamin ve mineraller içeren besinler bulunur. Bunların yanında isteğe ve mevsimine göre kuru veya taze meyve de eklenebilir. Ev hanımlarının marketten almanın aksine evde el yapımı olan şerbeti yapmayı tercih ettiği şerbet şifa kaynağı konumuna gelmiştir.
Ramazan şerbetinin sayısız faydaları bulunmaktadır. Özellikle Ramazan ayında evde yapılan ve tüketilen Ramazan şerbeti tutulan oruç nedeniyle oluşan susuzluğu giderip vücudu rahatlatmaktadır. Ramazan ayında içilen 1 bardak Ramazan şerbeti sayesinde tutulan oruç nedeniyle oluşan kan şekeri düşüklüğünün giderilmesine yardımcı olup oluşan halsizliği ortadan kaldırmaktadır.
Ramazan ayında oluşan şikâyetlerden bir diğeri de sindirim sistemi problemleridir. Ramazan şerbeti sindirim sistemlerinde meydana gelen problemlere de çözüm olmaktadır. İçilen Ramazan şerbeti içindeki karışımla birlikte sindirimin normal şekilde çalışmasını sağlamakla birlikte hazmın kolaylaşmasını da sağlamaktadır.
Ramazan şerbeti içerisindeki mineraller sayesinde sadece lezzeti ile değil var olan birçok sağlığa faydası ile de karşımıza çıkmaktadır. Ramazan şerbeti stresin önüne geçerek vücudu rahatlatarak vücutta dinginlik sağlar.
Ramazan ayında sahur ve iftarın yapılması uyku problemini de beraberinde getirmektedir.
Bütün bu saydığımız Ramazan şerbeti faydalarının yanı sıra bazı faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Susuzluğu Giderir
- Enerji Verir
- Sindirim Sistemi İçin Faydalıdır
- Serinletir
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
- Tatlı İhtiyacını Giderir
Susuzluğu Giderir
Ramazan şerbeti içerisindeki Hint hurması olarak bilinen demirhindi meyvesi sayesinde Ramazan ayında günde bir bardak Ramazan şerbeti ile oluşan susuzluğu gidermektedir. Aynı zamanda sahurda içilen bir bardak Ramazan şerbeti gün içerisinde susamayı gidermektedir.
Enerji Verir
Ramazan ayında yapılan Ramazan şerbeti içerisindeki zengin minerallerden biri olan zencefil gibi içerikler katkısıyla Ramazan ayında aç kalındığında iftarda içilen bir bardak Ramazan şerbeti işe oluşan halsizliğe deva olup enerjini yerine gelmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda isteğe göre atılan mekke gülü bitkisi de bu görevi üstlenmektedir. Ramazan ayında oluşan düşük kan şekerini dengede tutup vücudu canlı tutar.
Sindirim Sistemi İçin Faydalıdır
Ramazan şerbeti içerisindeki besin öğeleri dolayısıyla sindirimi rahatlatır. Kramp, gaz, şişkinlik gibi sorunların önüne geçilmesine destek olur. Bu sayede sindirim sistemine iyi gelir.
Serinletir
Ramazan ayında evde yapılan ve içilen Ramazan şerbeti soğuk içilmesi halinde insana dinçlik verir. İçerisinde faydalı birçok vitamin ve baharat olan tarçın ile içildiği anda ferahlık verip serinletmektedir. Ayrıca içerisindeki demirhindi meyvesi ile Ramazan ayında içilen bir bardak Ramazan şerbeti bağırsakları temizlemenin yanında susuzluğu giderip serinlik vermektedir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bitki çaylarının bağışıklık sistemini iyileştirici etkisi olduğunu biliyoruz. Ramazan şerbeti de içerisinde bulunan sayesinde bağışıklığı destekler.
Tatlı İhtiyacını Giderir
Ramazan ayında en çok tercih edilen Ramazan şerbeti, içerisindeki kalori değeri düşük olan doğal şekerlerin sayesinde tatlı ihtiyacını karşılamaktadır. Böylelikle içerisindeki aromalarla tatlı ihtiyacını doğal yollarla ve kalorisi düşük besinlerle karşılamaktadır.
Ramazan Şerbetinin Zararları Nelerdir?
Ramazan şerbeti içerdiği vitaminler ile insan sağlığına birçok faydasından bahsettik. Fakat her şeyde olduğu gibi azı kar çoğu zarar sözüyle birlikte Ramazan şerbetini dozunda tüketilmediği ve aşırı tüketildiği takdirde midede şişkinlik yaratıp sindirim sistemini zorlamaktadır. Özellikle Ramazan ayında tutulan uzun süreli oruçtan sonra fazla tüketildiğinde vücuttaki şeker oranını dengesizleştirip kan şekerini de yükselmektedir.
Ramazan Şerbeti Nedir?
Ramazan şerbeti kökeni Ortadoğu ve Orta Asya coğrafyalarında yaşayan Müslümanlara dayanmaktadır. Ramazan şerbeti Osmanlıda saray mutfağında hazırlanan sofralarda şarabın yerini almaktaydı. Ramazan şerbeti Osmanlıda var olan baharat zenginliğiyle yapılan ve günümüze kadar miras kültürü olarak varlığını sürdüren Ramazan şerbeti güçlü antioksidan olma özelliği taşıyan içerisinde çeşitli meyve, baharat ve bitkilerin olduğu sindirimin kolaylaşmasını sağlayan, Ramazan ayındaki susuzluğun önüne geçen, kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olan, kan yapıcı özelliği olan içindeki meyveler katkısıyla vücuda enerji veren, rahatlık veren, ferahlatan, uyku düzeni sağlayan, kan yapma özelliği olan kan şekerini dengede tutan ve daha sayısız faydası olan Ramazan ayında en çok tercih edilen geleneksel şerbetlerden bir tanesidir.
Ramazan Şerbeti Nasıl Yapılır?
Serinlik veren, susuzluğu gideren ve hazmı kolaylaştıran Ramazan ayında sıkça yapılan her derde şifa olan şerbetlerden biri olan Ramazan şerbetinin yapımı kolay ve maliyeti uygundur. Ev hanımlarının evde rahatlıkla yapılabileceği Ramazan şerbetinin yapılışını önce malzemeleri belirterek başlayabiliriz:
Verilen malzemeler 5 litre Ramazan şerbetine eşdeğer olmaktadır.
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı (30 gr) Hibiskus
- 2 yemek kaşığı (30 gr) demirhindi
- 1 adet çubuk tarçın
- 1 yemek kaşığı (15 gr) Kuşburnu
- 8 gram zencefil (1-2 orta boy)
- 1 orta boy (200 gr) elma
- 500 gr toz şeker
- 5-6 adet Karanfil
- 1 tutam (5 gr) kök zencefil
- 5 lt su
Hazırlanan bütün malzemelerden şeker hariç bütün malzemeleri bir tülbente konulur. Tülbent yoksa bez torba da kullanılabilir. Tülbent kullanılmasının sebebi bütün malzemelerin sarılı olduğu tülbendin kolay bir şekilde çıkarılmasıdır. Elma isteğe göre doğranıp veya tüm haliyle de eklenebilir. Elmanın aromasını artırmak isteyen için doğranmış bir şekilde kullanılabilir. Fakat elma aromasını azaltmak için elma tüm şekilde konulabilir. Daha sonra 5 litre suyu derin bir tencereye boşalttıktan sonra hazırlanan tülbent veya bez torba ağzı bağlı bir şekilde suyun içine atılarak birlikte yaklaşık 1 saat kaynatılır.1 saat kaynayan tülbentli suyun içine daha sonra şeker ilave edilip şekerin erimesi için iyice karıştırılır.
Karışım 20 dakika daha kaynatmaya devam ettirilir. Kaynama işleme bittikten sonra tencerenin ağzı kapatılıp 20 dakika demlenme için bırakılır. Demlenme işi bittikten sonra tülbent iyice süzüldükten sonra tencereden çıkarılır ve ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğuması için buzdolabında bekletilir. Diyabet hastaları için veya düşük kalorili tüketme isteğine göre şeker yerine tatlandırıcı kullanılabilir. Fakat tatlandırıcı, bütün işlemler bittikten sonra ocaktan alınan tencereye en son ilave edilir. Buzdolabında soğuyan lezzetli ola Ramazan şerbeti soğuk bir şekilde tüketilebilir. Gazlı içecek tüketmeye alışkanlığı olanlar şerbetin içine maden suyu ekleyerek de tüketebilir.
Ramazan Şerbeti İçerisinde Bulunan Vitaminler Nelerdir?
Ramazan ayında evde kolay ve uygun maliyetli olarak yapılabilen Ramazan şerbetinin içerisinde sayısız vitamin ve zengin mineral bulunmaktadır. Bu içerikler ile Ramazan şerbeti şifa kaynağı haline gelmektedir. İçerisinde zengin magnezyum ve malik asitin bulunduğu Hibiskus (narçiçeği olarak da geçmektedir) sayesinde yüksek tansiyonun dengede kalmasını sağlar. Bunun yanı sıra bağırsaklarda oluşan gazın alınmasına yardımcı olur. C vitamini yüksek olan Kuşburnu ve isteğe bağlı atılan Mekke gülü bitkisi ve narçiçeği adıyla anılan hibiskus, kanı temizleyip vücutta rahatlık hissi yaratır. Aynı zamanda Mekke gülünün kan yapma özelliği de bulunmaktadır. Karanfil, antiseptik olma özelliği taşıdığı için gazın alınmasında hazmı kolaylaştırıp iştah açmaktadır. Kan şekerini kontrol altında tutmayı sağlayan elma, böbreği temizleyip kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmektedir.
Şerbetin içerisinde tarçının olması el ve ayak titremelerine iyi gelmenin yanında damar tıkanıklığı mide ve karın ağrılarına da iyi gelmektedir. Ramazan şerbeti hazırlarken içine atılan kök zencefilin hazımsızlığın giderilmesinde etkili olup bağırsakların düzgün çalışmasını sağlamaktadır. Zencefil içerdiği öğeler sayesinde daha iyi bir sindirim sistemi sağlamaktadır.
Bağırsakların temizlenmesini iyi yönde etkileyen zencefil reflü ve ülser gibi hastalıklarına da deva olmaktadır. Aynı zamanda Ramazan şerbeti içinde zencefilin var olması vücutta oluşan toksin maddeleri dışarı atar ve ishalin önüne de geçmektedir.
Demirhindi ise güçlü antioksidanlar arasında yer almakta olup bağırsakları temizleyip vücudu rahatlatmasının yanında susuzluğu giderir ve serinlik verir. Ayrıca demirhindinin kan şekerini dengeleme görevi ve eklem ağrılarına iyi gelmek gibi bir özelliği bulunmaktadır.
Ramazan Şerbeti Nasıl Tüketilmeli?
Ramazan ayının geleneksel içeceği olan Ramazan şerbeti sahurda ve iftarda tüketilmesi insan sağlığı için faydalıdır. Sahurda bir bardak Ramazan şerbeti tüketilmesi susuzluğun önüne geçip gün içerisinde oluşan halsizliğe fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda iftardan sonra içilen bir bardak Ramazan şerbeti gün içerisinde oluşan vücut halsizliğine, susuzluğa çok iyi gelir. Uzun süreli açlıktan sonra meydana gelen bağırsak tembelliğini ortadan kaldırmaya yarar. Bağırsakların dengeli bir şekilde çalışmasını, vücutta oluşan şeker ihtiyacını doğal şekerlerle karşılamaktadır.
Ramazan Şerbeti Ne Sıklıkla Tüketilmeli?
Ramazan ayında susuzluğu gideren ve içindeki vitamin ve mineraller sayesinde sayısız faydası olan Ramazan şerbetini oruç tutulan günlerde sahurda ve iftarda en fazla bir bardak içmek gerekir. Aksi halde fayda sağlayacağı yerde tam tersine zarara sebebiyet verir. Ramazan ayı dışında da aynı şekilde günde en fazla 2 bardak Ramazan şerbeti içilmelidir. Ramazan şerbeti Ramazan ayı dışında da günün her saatinde tüketilebilir fakat yine aynı şekilde günde en fazla 2 bardak tüketilmelidir.
Ramazan Şerbeti Çok Tüketilirse Ne Olur?
Ramazan şerbeti içindekiler nedeniyle kalorisi düşük olan bir içecektir. Fakat her düşük kalori istenildiği kadar tüketilmemelidir. Ramazan şerbeti bir şekerli içecek olduğu için çok tüketildiğinde kalori değeri arttığından kilo artışına sebep olur. Aynı zamanda fazla tüketildiğinde vücutta su toplanmasına yol açmakla birlikte içerisindeki şeker oranından dolayı diyabet hastalarının kan şekerlerinin ani bir şekilde yükselmesine sebep olur. Özellikle diyabet hastası olanlar, sürekli ilaç kullananlar, kronik hastalığı olanlar ve emziren kadınlar doktor kontrolünde tüketmesi gerekmektedir.
Ramazan Şerbeti Kaç Kaloridir?
Ramazan ayının vazgeçilmezi olan Ramazan şerbetinin içerisinde 2 mililitresi 1 kalori 100 mililitre içinde 51 kadar kalori bulunmaktadır. Aynı zamanda 12 gram karbonhidrat mevcuttur. Bu durumda tüketilen bir çay bardağı Ramazan şerbeti kalorisi 50 kalori ve 1 su bardağı Ramazan şerbetini kalorisi ise 150-200 kalori arasındadır.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın