Fit1001 logosearch icon
Propolis Nedir?Yorum Ekle
0

Propolis Nedir?

Propolis, arıların çeşitli ağaçlardan ve bitkilerden topladıkları farklı maddeleri sentezleyerek ürettikleri reçine benzeri bir üründür.
6 dk. da okunurFit1001 Editör22 Ara 20210 Yorum
Propolis Nedir?

Propolis, arıların çeşitli ağaçlardan ve bitkilerden topladıkları farklı maddeleri sentezleyerek ürettikleri reçine benzeri bir üründür. Doğanın kendini yenilemesi için en önemli hayvanlardan olan arılar yalnızca bal değil, insan vücudu için daha bir sürü sağlıklı madde üretir. Propolis de bu maddelerden yalnızca biridir. Arılar, propolisi kovanlarının mantar iltihaplarına karşı daha korunaklı durması için kullanabilir. Ayrıca propolis, farklı hayvanların da kovanı girmesini engeller. Kovan içinde yer alan bal peteklerini güçlendirmek ve onarmak için de propolis kullanılır. Anti bakteriyel özelliği sayesinde kovan içinde kalan balların bozulmasını engellemektedir.

Propolis Ne Demek?

Antik Yunanca olan bu kelime ön-önce anlamı taşıyan pro ve şehir anlamı taşıyan polis kelimelerinin birleşiminden oluşur. Antik Yunanda verilen adla günümüze kadar gelen kelimenin bu hali, ilk kez 15.yüzyıl’da kullanılmıştır. 

Propolisin Özellikleri Nedir?

Propolisin hem insan hem de doğaya çok büyük faydaları vardır. Keşfedildiği ilk zamandan bu yana farklı özellikleri ile işlevsel olarak kullanılmıştır. Kovan içinde bir nevi zamk görevi görerek hem petekleri onarmaya hem de kovanı sterilize etmeye yarar. 

Propolisin en büyük özelliği anti bakteriyel olmasıdır. Bundan dolayı hem insan sağlığına hem de arıların verimli üremesine Propolis genellikle doğal halinde kahverengi olarak bulunur. Bunun dışında bulunduğu bölgeye göre şeffaf ya da farklı renklerde de propolis bulunabilir. 

bal arıları

Propolisde Hangi Maddeler Bulunur?

Propolisin ana maddesi reçinedir. Yüzde 50 oranında reçineye sahip olan propolisin yüzde 30’u balmumu, yüzde 10’u aromatik yağ, yüzde 5 mineraller, yüzde 5 ise polendir. En çok kullanılan propolislerden olan kavak tipi propolisde 150 farklı biyoaktif bileşen vardır. Propolis içeriğinde birçok vitamin ve minerali barındırmaktadır. Vitaminlerden C, B1 ve B2, E vitaminleri varken minerallerden magnezyum, kalsiyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunur.

Propolis Ne İşe Yarar?

Propolis, insan sağlığına yaptığı olumlu etkiler kadar arıların verimli bir şekilde gelişmesi ve bal üretimini yapmaları açısından da oldukça yararlı bir maddedir. Propolis hem doğal olarak, hem de farklı besin takviyelerinin formüllerine katılmak üzere elde edilebilir. Doğada kurulan kovanların dışında suni olarak kurulan arı kovanları içinde propolis önemli bir maddedir.  

Propolisin Faydaları Nedir?

Propolisin faydaları arasında her yaş grubuna uygun olan pek çok faydaları özellik bulunmaktadır. Propolisin faydaları şunlardır:

  • İçerdiği etanol sayesinde sindirim sistemini kuvvetlendirir. 
  • Zengin bir antioksidan kaynağıdır.
  • Kanserli hücrelerin büyümesini engellerken sağlıklı olan hücrelerin kanser riskini en aza indirir. 
  • Propolis, günümüzde meme, karaciğer, gırtlak, kolon, mesane, cilt ve yumurtalık kanserinin tedavisinde kullanılır. 
  • Karaciğeri zararlı maddelere karşı etkin bir şekilde korumaktadır.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek özellikle soğuk kış aylarında hastalıklara karşı korumaktadır.  
  • İltihap giderici özelliği bulunmaktadır.
  • Sivilce egzama tedavisinde kullanılır.
  • Ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
  • Kan basıncını düzene sokarak kolesterol ve tansiyonu dengeler. 

Propolisin Cilde Faydaları Nedir?

Propolis cilt üzerinde yarattığı olumlu etkilerle daha parlak ve ideal bir cilde kavuşmaya yardımcı olmaktadır. Doku yenileyici olması nedeni ile yara tedavisinde etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Antifungal etkisi sayesinde mantar rahatsızlığı, uçuk vb. yaraların çabuk iyileşmesine yardımcı olmaktadır. İçerdiği vitaminlerin cilde olan olumlu etkileri nedeni ile sadece cilde sürüldüğünde değil, tüketildiğinde de hızlı iyileşmeler görülebilmektedir.. Cildin temiz kalmasını sağlayarak sürekli olarak genç bir cilde sahip olmanıza yardımcı olmaktadır. Kalojen oranının yüksek olması nedeni ile cildi daha sıkı tutmaktadır. 

Propolis içeren maske formülleri ile cildinize doğrudan sürebilir, yüzünüze propolis maskesi yapabilirsiniz. Propolisin canlandırıcı ve parlak görünümü duru bir cildi beraberinde getirmektedir. 

Propolisin Zararları Nedir?

Propolis, bilinçsiz bir şekilde tüketildiğinde ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. Propolisin zararları şunlardır:

  • Aşırı tüketimde mideye rahatsızlık verir.
  • Arı ve bal alerjisi bulunan kişiler propolis tüketmeleri durumunda alerjik reaksiyonlar gösterebilir. 
  • Uzun süreli kullanımlarda hassas ciltlerde kızarıklık ve tahriş görülebilir.
  • Hamilelerin, emziren annelerinde astım hastalarının propolis kullanmadan evvel mutlaka doktorlarına başvurmalıdır. 
  • Alkol ile birlikte veya ardılı tüketildiğinde mide rahatsızlığı veya kusmaya neden olabilir. 
  • Kanı sulandırır ve pıhtılaşmayı azaltır. Bundan dolayı dikkatli kullanılması gerekir.

Propolis Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Oldukça faydalı olan propolis, gelişigüzel kullanılmaması gereken bir üründür. İşlenmemiş propolis fazla tüketildiğinde içinde yer alan balmumu nedeni ile sindirimde ciddi zorluklar yaşanabilir. Bundan dolayı eğer doğrudan kovandan aldığınız bir propolisi kullanacaksanız balmumundan ayırmanız gerekir. En sağlıklı kullanım şekli işlenmiş bir propolis kullanmaktır. 

Propolisi günlük olarak tüketebilirsiniz. Belirli bir yaş grubu için olmasa bile çocuklar ve yaşlılar için soğuk kış aylarında propolis kullanımı bağışıklık sistemini kuvvetlendirip hastalıkları önlediğinden bu zaman dilimi kullanım için önerilebilir. 

propolis

Probolis Takviyesi Nasıl Kullanılır?

İşlenmiş olarak kullanılacak olan propolis ürünler içinde en sık kullanılan ürünler genellikle damla olan ürünlerdir. Yetişkinler günde 20 damla, çocuklar ise günde 10 damla oranında propolis kullanılabilir. Damlayı suya katarak kolayca tüketebilirsiniz. Suda çözünür olan propolisler suyun dışında süt, meyve suyu veya farklı bitkisel içeceklerle de tüketilebilir. 

Suda çözünmeyen proplis takviyeler yoğurt, pekmez, bal gibi gıdalarla birlikte kullanılabilir. Sprey ve gargara formunda bulunan propolis takviyeler ise doğrudan kullanılabilir. Cilt için faydalı olan propolis kremler doğrudan cilde sürülebilir. Lokal olarak uygulanabilen bu kremler yanıklardan iltihaplara kadar pek çok rahatsızlığa faydalı olur. 

Fit1001 adresinde bulabileceğiniz propolis takviyeleri şunlardır:

Propolis Yemeklere Konur mu?

Bu sorunun cevabı propolisin formuna göre değişkenlik gösterebilir. Suda çözülen, sprey ya da damla formundaki takviyeler yiyeceklerde kullanılamazken, suda çözünmeyen propolis takviyesi farklı gıdalarla birlikte tüketilebilir. 

Kimler Propolis Kullanamaz?

Propolis çok faydalı bir ürün olsa bile herkese önerilmemektedir. Propolis kullanımına dikkat etmesi gereken kişilerin başında ameliyata girecek olanlar gelmektedir. Kan sulandırıcı özelliği olan propolis, düzenli kullanımlarda ameliyattan en az 10 gün evvelden kesilmiş olmalıdır. Düzenli olarak alkol tüketenlerde de propolis kullanımı önerilmemektedir. Alkol ile birlikte tüketilmesi durumunda kusma ve mide bulantısı şikayetleri yaşanabilir. 

Baş ürünlerine ve arılara karşı alerjisi olanlar da proplis tüketmemelidir. Astım hastalığı sorunu olanlar için propolis kullanımı önerilmemektedir. 

Çocuklar Propolis Kullanabilir mi?

Çocuklar propolis kullanabilirler. Özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi, çocukların kullanımı için oldukça önemlidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta çocuğun 2 yaşından büyük olması ve kullanılacak takviyenin dozajıdır. Doktor kontrolünde belirlenen dozajlarda kullanılmasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. 2 yaşından küçük çocukların kullanması önerilmez. 2 yaşından küçük olan bir çocuğun sindirim sistemi, propolis maddesini sindiremez.

Aynı şekilde astım hastası ve bala alerjisi olan çocuklar da propolis kullanmamalıdır. Günde en az 10 damla propolis kullanımı çocuklar için uygunken, bu oran maksimum bunun 4 katına çıkarılmalıdır. 

Propolisin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Doğada saf olarak bulunan propolisler herhangi bir bozulma yaşamazlar; ancak belirli işlemlerden geçirilerek raf ürünü haline gelen besin takviyesi proplislerde bu durum değişebilir. 

Propolis ekstraktı olan ürünler için raf ömrü 18-24 aydır. Alkol bazlı olan ürünlerde bu süre daha da artabilir. Propolisin bozulduğunu anlamanın ilk yolu kokusudur. Kokusu farklı olan bir propolisin bozulmuş olma ihtimali fazladır. Her ne kadar anti-fungal (mantar üretmeyen) bir madde olsa bile aldığınız üründe herhangi bir küf dokusu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. 


 

0
bağışıklık sistemibebek ve çocukzindelik

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin