Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Ödem Attıran Çaylar Nelerdir?Yorum Ekle
0

Ödem Attıran Çaylar Nelerdir?

Ödem nedir? Ödem neden olur? Hangi çaylar ödeme iyi gelir?
3 dk. da okunurFit1001 Editör11 Haz 20240 Yorum
Ödem Attıran Çaylar Nelerdir?

Ödem attırıcı çaylar, keyifli içimleri kadar sağlığa olan katkıları ile de bilinen çaylardır. Genel olarak çaylar, idrar üretiminin artmasına neden olan genel sıvı alımına katkıda bulunurlar. Bazı bitkiler, bünyelerinde bulunan maddeler aracılığı ile daha güçlü idrar söktürücü etkiye sahiptir. Bu çaylar birikmiş sıvının ortadan kaldırılmasını teşvik ederek şişliğin, şişkinliğin ve su tutulmasının hafifletilmesine yardımcı olur.

Diüretik çaylar ayrıca idrar yolu enfeksiyonları gibi birçok sağlık durumunun tedavisinde etkili bir role sahiptir. Bu tip çaylar, idrar yolundaki akışı artırarak bakterilerin daha hızlı temizlenmesine yardımcı olur.

Ödem Nedir?

Ödem, vücut dokularında çok fazla sıvının hapsolması nedeniyle oluşan şişliktir. Ödem vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Ancak bacaklarda ve ayaklarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. İlaç kullanımı ve hamilelik sırasında ödem şikâyetlerinde artış olur. Aynı zamanda konjestif kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, venöz yetmezlik veya karaciğer sirozu gibi bir hastalığın sonucu da olabilir.

Ödem Neden Olur?

Ödemin bilinen pek çok nedeni vardır. Genellikle vücuttaki kılcal damarlar olarak da bilinen küçük kan damarları sıvı sızdırdığında ortaya çıkar. Sıvı yakındaki dokularda birikir. Sızıntı şişmeye neden olur.

Hafif ödem vakalarına genellikle; uzun süre hareketsiz kalmak, fazla tuz tüketmek, adet öncesi dönemde olmak ve hamilelik neden olur. Bazen ödem daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Karaciğer hasarı, konjestif kalp yetmezliği, böbrek rahatsızlıkları, bacak damarlarında tıkanıklık, derin ven trombozu, uzun süreli protein eksikliği gibi ciddi sorunlar, ödem şikâyetinin artmasına neden olur. 

Hangi Çaylar Ödem Atımını Destekler?

Doğal olarak elde edilen pek çok bitkinin çayı, ödem atımını destekler. Genellikle en sık kullanılan çaylar şunlardır;

1.Maydanoz Çayı

Maydanoz idrar söktürücü, antioksidan, antibakteriyel, antidiyabetik, immünomodülatör, sitotoksik ve böbrek koruyucu özellikleri nedeniyle pek çok faydayı bünyesinde barındıran tıbbi bir bitkidir. Maydanoz, idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek taşı, böbrek hasarı gibi böbrek sorunlarının tedavisinde kullanılabilir. İdrar söktürücü etkisi sayesinde yüksek tansiyon hastalarının tedavilerinde de sık sık kullanılır.

Maydanoz çayı yapmak için maydanozu kaynar suya ekleyin, kapağını kapatın ve 10 dakika demleyin. Daha sonra süzün ve günde üç defaya kadar tüketin. 

2.Yeşil Çay

Yeşil çay tüketimi, ödem atmanın en etkili yollarından biridir. Yeşil çay vücuttaki fazla sıvının metabolize edilmesine yardımcı olur ve bu da ödem tedavisinde faydalı olur. Yeşil çay yapmak için taze yeşil çay yapraklarını bir bardak su ile kaynatabilir, tatlandırmak için içerisine yarım çay bardağı bal katabilirsiniz. 

3.Zencefil Çayı

Zencefil kökünden yapılan bitkisel bir içecek olan zencefil çayı, kokusu ve tadı ile en çok tüketilen çaylardan biridir. Zencefil, şişmeye neden olan ana faktörlerden biri olan sodyumu sulandırır. Anti-inflamatuar özellikleri aynı zamanda şişliğin azalmasına da yardımcı olur. Zencefil çayı yapmak için taze zencefili küçük küçük keserek 10 dakika kadar kaynatın. Kaynattıktan sonra içerisine biraz tatlandırmak amacı ile portakal sıkabilirsiniz. 

4.Papatya Çayı

Papatya çayı, içerdiği besin değerleri sayesinde oldukça fazla sağlık sorununa iyi gelir. Güçlü idrar söktürücü özelliği sayesinde vücudun şişkinliğinin azalmasına ve rahatlamasına yardımcı olur. Papatya çayı yapmak için 1 bardak kaynamış suya, 1 tatlı kaşığı papatya çiçeği koyun. 5-10 dakika demledikten sonra tüketebilirsiniz. 

5.Nane Çayı

Detoks etkisi ile bilinen bitkilerden biri olan nane, cildi de güçlendiren önemli bir ödem söktürücüdür. Taze nane yapraklarını 5-10 dakika kadar demledikten sonra tüketilebilir. Ferahlatıcı etkisi ile ağız kokularınız da kaybolmuş olur. 



 

0

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin