Fit1001 logosearch icon
Mide Krampı Nedir?Yorum Ekle
0

Mide Krampı Nedir?

Mide krampının nedenleri nelerdir? Mide krampı nasıl geçer?
6 dk. da okunurFit1001 Editör20 Haz 20230 Yorum
Mide Krampı Nedir?

Mide krampı, karın bölgesindeki kasların spazmı sonucunda oluşan ağrılara verilen addır. Kronik, aniden, akut ve şiddetli olarak görülebilen bu kramp türü, farklı belirtilerin habercisi olabilir. Bazı durumlarda şiddetli mide krampı, iltihaplı ya da hasar görmüş bir organı işaret ediyor olabilir. Birçok durumda ciddi bir sorun olmasa da uzun süre geçmeyen mide kramplarında doktora başvurmanız gerekmektedir. 

Mide Krampı Neden Olur?

Mide krampı birçok nedenden dolayı görülebilir. Sinirli ve stresli durumlarda, hızlı yemek yemenin sonucunda, çiğ veya çok soğuk gıdalar tüketmenin sonucunda mide krampı oluşabilir. Aynı zamanda ülser, ağır gastrit gibi sorunlar da mide krampına yol açabilir.

Sindirim sistemi sorunları, mide krampının en yaygın nedenlerindendir. Bu sorunlar arasında gaz, şişkinlik, mide ekşimesi, irritabl bağırsak sendromu (IBS), gastrit, ülser, gastroenterit (mide bağırsak enfeksiyonu), kabızlık veya ishal bulunabilir. Bu durumlar, mide ve bağırsaklardaki kasları etkileyerek kramplara neden olabilir. Bazı insanlar belirli besinlere karşı intolerans veya alerji geliştirebilirler. Bu durumda, bu besinleri tükettiklerinde mide krampı, şişkinlik, gaz ve diğer sindirim sorunları ortaya çıkabilir. Örnek olarak laktoz intoleransı veya glüten hassasiyeti verilebilir. 

Mide krampı, kadınların adet dönemi sırasında da sıklıkla yaşanabilir. Bu durum, rahmin kasılması ve adet dönemi sırasında hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Mide krampının diğer nedenleri arasında da bazen idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları, safra kesesi sorunları, üriner sistemin enfeksiyonları veya bağırsak tıkanıklığı gibi diğer sağlık sorunları bulunur. 

Mide Krampının Belirtileri Nelerdir?

Mide krampı farklı şekillerde kendini gösterebilir. Mide krampının belirtileri şunlardır:

  • Mide krampı genellikle şiddetli karın ağrısı şeklinde ortaya çıkar. Ağrı, aniden başlar ve bazen dakikalar veya saatler sürebilir. Ağrı genellikle kasılma bölgesinde yoğunlaşır ve bazen diğer bölgelere yayılabilir.
  • Mide krampı sırasında karın kasları sertleşir ve kasılır. Bu kasılmalar genellikle şiddetlidir ve rahatsızlık hissi yaratır.
  • Mide krampı genellikle gaz ve şişkinlik hissiyle birlikte olabilir. Karında dolgunluk hissi, hava birikimi veya sindirim sistemi sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkabilir.
  • Bazı durumlarda, bulantı hissiyle birlikte olabilir ve nadiren kusmaya yol açabilir.
  • Sindirim sistemi sorunlarına bağlı olarak, mide krampı ishal veya kabızlık gibi bağırsak hareketlerinde değişikliklere neden olabilir.
  • Mide krampı sırasında kişi genel olarak rahatsız hissedebilir. Halsizlik, yorgunluk, terleme veya huzursuzluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Mide Krampının Teşhisi Nasıl Konulur?

Yukarıdaki belirtilere sahip olan bir birey, ağrı şikâyetinin geçmemesi durumunda doktora başvurmalıdır. Doktorunuz öncelikle karın bölgesini incelemek için fiziksel muayene yapar. Bu muayenede karın bölgesinde hassasiyet, şişlik, şişkinlik veya anormallikler varsa saptanır. Daha sonra idrar, kan ve dışkı testleri isteyebilir. Görüntüleme testleri, sindirim sistemindeki ve diğer organlardaki anormallikleri saptamak için de yararlıdır. Bu testler X-ışınları, BT taraması, ultrason, baryumlu lavman veya endoskopi içerebilir. Eğer krampa neden olan şeyin besin intoleransı veya alerjisi olduğu düşünülüyorsa, özel testler veya eliminasyon diyetleri gibi yöntemler kullanılabilir.

Mide Krampı Nasıl Önlenir?

Mide krampını önlemek için beslenme programınızı düzene sokmanız gerekmektedir. Yüksek lifli gıdalar sindirimi kolaylaştıracağından mide kramplarını engellemek için tüketilebilir. Gaz yapan yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Hızlı yemek yemek mide krampına yol açan sorunlardan biri olduğu için yemeklerinizi bolca çiğneyerek yavaşça tüketin. Bol su içmek mide krampını önlemek için etkili formüllerden biridir. Stres ve kaygı gibi etmenlerden uzak bir yaşam için çabalayın. 

Mide Krampı Nasıl Tedavi Edilir?

Mide krampı tedavisi krampın şiddetine göre değişkenlik gösterir. Bu sorunla başa çıkabilmek için dinlenmek ve vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olmak önemlidir. Stres ve gerginlik mide krampını tetikleyebilir, bu yüzden gevşeme teknikleri, derin nefes alma ve meditasyon gibi yöntemler deneyebilirsiniz. Dinlenirken sıcak bir kompres uygulamak, mide kaslarının gevşemesine ve krampın hafiflemesine yardımcı olabilir. Sıcak su torbası veya sıcak bir bez kullanarak mide bölgenize 15-20 dakika boyunca hafifçe masaj yapabilirsiniz.

Kramp sırasında birkaç yudum su içmek, hidrasyonu sağlar. Sıvı kaybı krampın ana nedenlerinden biri olabilir. Mide krampı şikâyeti ile doktora başvurduğunuzda doktorunuz size antiasit ilaçlar önerebilir. Bu ilaçlar mide asidini nötralize ederek rahatlama sağlayabilir.

Mide Krampını Ne Tetikler?

Mide krampı çeşitli nedenlerden dolayı tetiklenebilir. En yaygın tetikleyici sınıfını genellikle gıdalar ve beslenme düzeni oluşturur. Bazı insanlar belirli gıdalara karşı alerjik veya intolerans tepkisi gösterebilir. Süt ürünleri, glüten, laktoz gibi gıdalar mide krampına neden olabilir. Aynı zamanda aşırı yemek yemek veya hızlı bir şekilde yemek, mideyi gereğinden fazla doldurarak kramp oluşumuna neden olabilir.

Mide krampı çeşitli sindirim hastalıkları nedeniyle de oluşabilir. İrritabl barsak sendromu (IBS), gastroenterit, ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları mide krampına yol açabilir.

Kadınlarda hormonel değişiklikler mide krampına yol açabilir. Özellikle adet dönemi sırasında hormonal değişiklikler mide krampına neden olabilir.

Mide Krampına Hangi Besinler İyi Gelir?

Mide krampına iyi gelen besinler şunlardır:

  • Zencefil
  • Muz 
  • Keten tohumu
  • Papatya çayı
  • Yoğurt

Zencefil

Zencefil, sindirim sistemi üzerinde çeşitli faydaları olan doğal bir bitkidir. Sindirim sistemindeki bozukluklar mide krampına neden olabilir. Zencefil, sindirim sistemi kaslarının rahatlamasına yardımcı olabileceği için mide krampına iyi gelebilir. Zencefil, sindirim enzimlerinin salgılanmasını teşvik edebilir ve sindirimin daha düzgün işlemesine yardımcı olabilir. Bu da mide krampını hafifletebilir.

Mide krampı için zencefil kullanımı, taze zencefil kökünün çay olarak demlenmesi, rendelenerek yemeklere veya smoothie'lere eklenmesi veya zencefil takviyelerinin kullanılması şeklinde olabilir.

Muz

Mide krampına iyi gelebilecek besinler arasında muz da yer alır. Muz, sindirim sistemi üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olduğu için mideyi rahatlatır. Lif bakımından zengin olması sindirimi kolaylaştırır ve diğer besinlerin sindirilmesine de yardımcı olur. Muz potasyum açısından da zengindir.  Potasyum, elektrolit dengesini sağlamada önemli bir rol oynar. Sindirim sisteminin düzgün çalışması için elektrolit dengesi önemlidir. Her gün bir muz yiyerek mide krampına karşı midenizi rahatlatabilirsiniz. 

Keten tohumu

Besin değeri oldukça yüksek olan keten tohumu, yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sistemi sağlığını desteklemek için kullanılan bir gıdadır. Lif, sindirim sürecini düzenlemeye yardımcı olabilir, kabızlığı önleyebilir ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını hafifletebilir.

Mide sağlığı için kete tohumu tüketmek isteyenler keten tohumunu öğütülmüş şekilde smoothie veya yoğurt gibi besinlere katabilirler. Aynı zamanda bir bardak suya birkaç çay kaşığı keten tohumu ekleyerek de içebilirsiniz. 

Papatya çayı

Papatya bitkisi antispazmodik özelliklere sahiptir, yani sindirim sistemi kaslarını rahatlatabilir ve mide krampını hafifletebilir. Ayrıca, papatya çayı da anti-enflamatuar ve rahatlatıcı özelliklere sahiptir.

Mide krampı veya sindirim rahatsızlıklarını hafifletmek için papatya çayını günde birkaç kez tüketebilirsiniz. Papatya çayı yapmak için bir fincan kaynar su hazırlayın. Yaklaşık bir çorba kaşığı kuru papatya çiçeğini bir fincana ekleyin. Kaynar suyu papatya bitkisi üzerine dökün. 5-10 dakika kadar demlenmesini bekleyin ve süzerek tüketin. 

Yoğurt

Yoğurt, sindirim sistemine faydalı probiyotik bakteriler içerir. Bu probiyotikler, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olabilir ve sindirim rahatsızlıklarını hafifletebilir. Yoğurt ayrıca laktoz intoleransı gibi sindirim sorunlarına sahip olan kişiler için de genellikle daha iyi tolere edilir. Yoğurdun içerdiği probiyotikler, laktozu sindirmeye yardımcı olabilir ve laktoz intoleransı semptomlarını hafifletebilir.



 

0
sindirim sistemi

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin

BiGaia Probiyotik 10 Saşe
bağışıklık sistemidiyet