Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
Mide bulantısı, farklı nedenlerinden dolayı oluşabilen bir rahatsızlıktır. Kusmak zorunda hissetme veya kusma dürtüsüne sahip olma hissi, mide bulantısının tıbbi tanımıdır. Mide bulantısının sonucunda illa kusma eyleminin olmasına gerek yoktur. Bazı uzmanlar bulantı hissini midede huzursuzluk hissi veya mide bulantısı olarak tanımlar. Birçok farklı nedenden dolayı oluşabilen mide bulantısı, viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan hareket hastalığına, gıda zehirlenmesine ve beyin apselerine kadar çeşitli durumların da belirtisi olabilir.
Mide bulantısına iyi gelebilecek pek çok doğal çözüm vardır; ancak uzun süre geçmeyen durumlarda mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir. Ciddi bir nedeni olmayan mide bulantıları doktor tedavisine ek olarak eve bir dizi doğal yöntemlerle tedavi edilebilir.
Mide Bulantısı Neden Olur?
Mide bulantısına neden olan birçok unsur vardır. Yiyecek alerjisi, gıda zehirlenmesi, mide veya bağırsak enfeksiyonları, mide sıvısının yükselmesi sonucu oluşan gastroözofageal reflü, kemoterapi ve ışın tedavisi sırasında kullanılan ilaçlar, migren nedeni ile oluşan baş ağrıları, aşırı alkol ve esrar tüketimi, hareket hastalığı, böbrek taşı ağrısı, hamilelik bulantıları en çok görülen mide bulantısı nedenleri arasındadır.
Mide Bulantısı Nasıl Önlenir?
Mide bulantısını önlemek için birkaç yolu vardır. Mide bulantısı sırasında mide ve bağırsak bölgenizi zorlayacak katı yiyecekler yerine sade ekmek veya tuzlu kraker gibi hafif gıdalar tercih etmeniz gerekir. Hızlı yemek yemek de sindirimi zorlaştırdığından mide bulantısına neden olabilir. Bundan dolayı yemeklerinizi çiğneyerek yavaşça tüketmeniz önerilir.
Kızarmış ve ağır şekerli yiyecekler mide bulantısına neden olabildiği için beslenmenizi olabildiğince hafif yapmanız gerekir. Özellikle belirli bir yaştan sonra bu tür yiyecekler mide bulantısı dışında daha birçok soruna neden olabilir. Ağır yiyecekler yemiş biri yemekten yaklaşık 1-2 saat kadar sonraya kadar aşırı aktiviteden kaçınmalıdır.
Sabah uyandığınızda mide bulantısı hissediyorsanız, yataktan kalkmadan önce biraz kraker yiyebilir veya yatmadan önce yüksek proteinli bir atıştırmalık (yağsız et veya peynir) yiyebilirsiniz. Yemekler arasında sıvılar içebilir ve dehidrasyonu önlemek için günde en az altı ila sekiz bardak su içebilirsiniz. Daha az mide bulantısı hissettiğinizde midenizi bastıracak olan gıdalara yönelmeniz gerekir.
Mide Bulantısı Nasıl Tedavi Edilir?
Mide bulantısı tedavisi bulantının nedenine göre değişkenlik gösterebilir. Tedavi için doktorunuza başvurduğunuzda doktorunuz mide bulantısına neden olan sorunu saptar. 24 saatten daha uzun süre kusma durumlarında doktorunuz dehidrasyon riskini önlemek için damar yolu ile vücudunuza besleyici sıvı enjekte eder. Farklı bir rahatsızlık sorunu nedeni ile oluşan mide bulantısı durumunda doktorunuz çeşitli reçeteli ya da reçetesiz ilaçlar kullanmanızı isteyebilir.
Mide Bulantısını Neler Tetikler?
Yediğiniz yemeklerden hareket çeşitliliğinize göre pek çok dinamik mide bulantısını tetikleyebilir. Bu sorun bazen hamilelik gibi doğal sorunlardan oluşurken, bazen de yediğiniz bir gıda yüzünden oluşabilir. Mide bulantısına neden olan şeyin herkeste bu sorunu tetikleyeceği anlamı taşımaz. Örneğin bazı insanları deniz tutarken bazı insanlar bu tip sallantılardan hiç etkilenmezler.
Mide Bulantısına Hangi Besinler İyi Gelir?
Bazı besinler mideye iyi gelmekte ve mide bulantısını azaltmaktadır. Mide bulantısına iyi gelen besinler şunlardır:
- Zencefil
- Nane
- Limon
- Kraker veya bisküvi
- Pirinç
- Elma
- Yulaf ezmesi
Zencefil
Zencefil mide bulantısı için en popüler doğal ilaçlardan biridir. Zencefilin mide bulantısını tam olarak nasıl geçirdiği bilinmese bile uzmanlara göre zencefil bileşikleri mide bulantısı önleyici ilaçlara benzer şekilde çalışmaktadır.
Zencefil kemoterapi tedavisi görenlerin ve hamile kadınların mide bulantılarını geçirmek için en çok kullanılan doğal besinlerden biridir. Ne kadar kullanılması gerektiği konusunda bir fikir birliği bulunmasa da yapılan çalışmalarda günde 0,5 ila 1,5 gram kurutulmuş zencefil kökünün yeterli olacağı sonucu ortaya çıkarılmıştır. Düşük kan basıncına veya düşük kan şekerine yatkın olan ve kan sulandırıcı kullanan insanların zencefil tüketimini sınırlandırmaları gerekir.
Nane
Ferahlatıcı kokusu ve aroması ile en çok kullanılan doğal mucizelerden biri olan nane, hem hazımsızlık hem de bağırsak sağlığına iyi gelen bir bitkidir. Nanenin sakinleştirici ve uyuşturucu etkisi mide kaslarını gevşetir. Bu da hem safra yağlarını parçalar hem de yiyeceklerin midede daha hızlı hareket etmesini sağlar.
Mide bulantısına iyi gelebilecek naneyi kullanmanın en iyi yolu nane çayı yapmaktır. Nane yağını kullanmak isteyenler ise güvenli uygulama için esansiyel yağı seyreltmeye yardımcı olan bir bitkisel yağ olan taşıyıcı yağ ile karıştırılmalıdır. Gastroözofageal reflü hastalığını olanlar nane tüketmemelidir.
Limon
Limon, en popüler bulantı gidericilerden biridir. Limonu ister çiğ yiyin, ister suyunu için, isterseniz de sıcak su ya da çayınıza sıkın her şekilde bulantıyı hızlı bir biçimde kesme özelliği vardır.
Limon, içerdiği nötralize edici asitler nedeniyle mide bulantısını hızlı bir şekilde giderir. Bu asitlerin asıl görev, rahatlama sağlamaya yardımcı olan bikarbonatları oluşturmasıdır. Aynı zamanda mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olabilecek tükürük üretimini de başlatır.
Hamileliğin 6. haftasından itibaren sabah bulantılarının sıklığı ve şiddeti artar. Hamile kadınlar üzerinde yapılan çalışmalar da bunu doğrulamıştır. 100 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, mide bulantısı geldiğinde limon yağı soluyan kadınların mide bulantısının giderildiği görülmüştür.
Kraker veya bisküvi
Tuzlu kraker ve bisküviler, içerdikleri yüksek nişasta oranı sayesinde mide asidinin emilmesine ve mide bulantısının yatışmasına yardımcı olurlar. Aşırı açlık da mide bulantısına neden olabilir. Bu gibi durumlarda yumuşak dokuya sahip olan krakerler ve bisküviler, mide bulantısını artırabilecek güçlü kokular veya tatlar içermediğinden açlığı gidererek mide bulantısını önler. Rahatsız olan bir mideyi yormak bulantıyı daha da şiddetlendirebilir.
Pirinç
Pirinç de tıpkı kraker ve bisküviler gibi yüksek nişasta oranına sahip gıdalardan biridir. Oldukça kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz pirinç lapası midenizi yatıştırmaya yardımcı olur. Kalori açısından da yüksek olduğu için besleyici özelliği ile öğününüzü atlamadan karnınızı hafif bir şekilde doyurmanıza da yardımcı olur. Sıcak yemek sizi rahatsız edecekse soğutarak da tüketebilirsiniz.
Elma
Elma, vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olan lifler açısından zengin besinlerden biridir. Lifin bir diğer özelliği de mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olacak şekilde sindirimi yavaşlatması ve kolaylaştırmasıdır; ancak buradaki oran önemlidir çünkü gereğinden fazla lifli yiyecek tüketmek mide bulantısını gidermek yerine şiddetlendirebilir. Temel olarak bir bütün elma ya da doğal elma suyu ya da püresi tercih edilebilir.
Yulaf ezmesi
Yulaf ezmesi hem pişirmesi hem de tüketmesi kolay olan yiyeceklerden biridir. Yulafı sade tüketemeyenler içerisinde az miktarda bal karıştırarak tarifi tatlandırabilirler. Yulaf ezmesi sindirime de oldukça iyi gelir. Mide asidini engellediği için bulantıyı hafifletir ve rahatlamanızı sağlar. Yulaf ezmesini kuru bir şekilde çiğneyerek de tüketebilirsiniz.
Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
Hamile bireylerin mide bulantısı daha fazla olmaktadır. Hamilelikte mide bulantısına iyi gelebilecek şeyler şunlardır:
- Muz, pirinç, elma püresi, tost gibi sindirimi kolay olabilecek yiyecekler
- Tavuk, fıstık ezmesi, fasulye gibi yüksek proteinli yiyecekler
- Karpuz ve salatalık gibi su oranı yüksek meyveler ve sebzeler
- Turunçgiller
- Donmuş yoğurt ve soğuk badem sütü gibi soğuk gıdalar
- Mide asidinin dağılmasına yardımcı olacak maden suyu
- Limon, nane, şeftali ve papatya gibi bitki çayları
Mide Bulantısında Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?
Mide bulantısının geçmediği her durumda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Yukarıda bahsi geçen doğal besinler bulantınızı bastırsa da mide bulantısı bazı ciddi sorunların belirtilerinden olabilir. Şüphelendiğiniz her durum için vakit kaybetmeden mutlaka doktorunuza başvurun.
Mide Bulantısı Baş Ağrısı Yapar mı?
Baş ağrısı ve mide bulantısı birlikte baş gösteren sorunların başında gelir. Uzmanlar bunun kesin nedenini bilmese bile dehidrasyon, migren veya diğer rahatsızlıkların baş ağrısı ile birlikte mide bulantısına neden olabileceğini belirtmişlerdir.
Özellikle migren, mide bulantısına neden olan baş ağrısı türlerinin başında gelir. Migreni olan 10 insandan 8'inde mide bulantısı da görülür. Araştırmalar, kadınların ve hareket hastalığına eğilimli herkesin migrenle mide bulantısı geçirmeye daha yatkın olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Alkol, esrar, kafein, nikotin tüketimi de mide bulantısı ile birlikte baş ağrısı oluşturan nedenler arasında yer alır. Geçmeyen baş ağrısı ve mide bulantısı birçok sorunun habercisi olabilir. Bu nedenle şiddetli semptomlarda doktorunuza başvurmanız önerilir.
Mide Bulantısında İshal ve Karın Ağrısı Neden Olur?
Mide bulantısı ile birlikte görülen ishal ve karın ağrısının başlıca nedeni viral gastroenterittir. Viral gastroenterit, tipik olarak sulu ishale, karında ağrı veya kramplara, mide bulantısı veya kusmaya ve bazen ateşe neden olan bir bağırsak enfeksiyonudur. Birçok farklı virüs viral gastroenterite neden olabilir. Viral gastroenterit, enfekte bir kişinin dışkısının veya kusmuğunun küçük parçacıklarıyla temas yoluyla yayılır.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın