Meyve Kilo Aldırır mı?
Meyve, çiçekli bitkilerin çiçek kısımlarında yetişen ve içinde ek dokular içeren kısmıdır. Tarih boyunca insanların en çok tükettiği besinlerden olan meyveler, aynı zamanda tüketilmesi oldukça faydalı olan besinlerdendir. Doğal şeker içeriklerinden dolayı kilo aldırıp aldırmadığı konusunda birçok farklı fikir bulunmaktadır.
Birçok sağlık kuruluşuna göre sağlıklı bir yaşam için günde dört porsiyon meyve yenmelidir. Meyveler bol miktarda glikoz, fruktoz, sükroz ve diğerleri gibi basit şekerler içerir. Aynı şekerlerin obeziteye neden olduğu da bilinmektedir; ancak bu, meyvelerin obeziteye neden olduğu anlamına gelmez. Bu bilgi çelişkili görünse de meyvenin aslında obezite önleyici etkileri vardır.
Aynı şekeri içeren kurabiye veya kek, bir tam elmaya göre çok daha fazla kalori içerir ki kiloya neden olan şey de budur. Çoğu meyve, unlu mamullerden daha az kaloriye sahiptir ve bütün olarak yenildiğinde çok daha uzun süre sizi tok tutabilir.
Hangi Meyveler Kilo Aldırır?
Bazı besinlerin enerji ve şeker içeriği diğerlerinden daha fazladır bu yüzden porsiyon kontrolü sağlanamazsa kilo alımını destekleyebilir. Kilo almanızı sağlayacak olan yüksek kalorili meyveler şunlardır:
- Muz
- Avokado
- Hindistan cevizi
- Mango
- Armut
- Kuru meyveler
- Yaban Mersini
Kuru Meyve Kilo Aldırır mı?
Evet, fazla tüketilen kuru meyveler kilo aldırır. Özellikle hurma, kuru erik, kayısı, incir, kuru üzüm, kuş üzümü ve kuru üzüm gibi kuru meyveler, taze muadillerinden daha fazla kalori içerir ve bu da onların kilo almaya yardımcı olabileceğine işaret eder. Kuru meyvelerdeki kalori oranının artmasının nedeni dehidrasyon işlemi sırasında içindeki su oranının azaltılmasıdır.
Hangi Meyveler Daha Fazla Lif İçerir?
Yüksek lif içeren meyveler bağırsak sağlığına iyi gelir bu sayede sindirimi rahatlatır. Daha fazla lif oranına sahip olan meyveler şunlardır:
- Armut (100 gramda 3,1 gram)
- Çilek (100 gramda 2 gram)
- Avokado (100 gramda 6,7 gram)
- Elma (100 gramda 2,4 gram)
- Ahududu (100 gramda 6,6 gram)
- Muz (100 gramda 2,6 gram)
- Yaban mersini (100 gramda 2,4 gram)
Hangi Meyveler Daha Az Şeker İçerir?
Şeker içeriği düşük meyveleri beslenmenize daha çok dahil edebilirsiniz. Daha az şeker oranı içeren meyveler ve adet başına yaklaşık şeker oranı değerleri şunlardır:
- Limon veya misket limon (1,13 gram)
- Ahududu (5 gram)
- Çilek (7 gram)
- Böğürtlen (7 gram)
- Kivi (6,7 gram)
- Greyfurt (10,6 gram)
- Portakal (14 gram)
- Şeftali (13 gram)
Hangi Meyveler Daha Fazla Şeker İçerir?
Şeker içeriği yüksek besinlere diyetimizde daha ölçülü şekilde yer vermek gereklidir. Daha fazla şeker oranı içeren meyveler ve adet başına yaklaşık şeker oranı değerleri şunlardır:
- Elma (20,8 gram)
- Muz (15,4 gram)
- İncir (10,4 gram)
- Üzüm (bir bardak 23,2 gram)
- Mango (22,5 gram)
- Armut (15,7 gram)
- Nar (38,6 gram)
- Karpuz (standart bir dilimde 10 gram)
- Kavun (standart bir dilimde 13 gram)
Meyveler Şekeri Yükseltir mi?
Evet, meyveler karbonhidrat içeren besinlerden olduğu için kan şekerinizi yükseltebilir. Bu noktada özellikle diyabet hastalarının meyve tüketimini sınırlandırmaları ve bunu bir beslenme uzmanının tavsiyeleri eşliğine yapmaları önemlidir.
Meyve Suyu Kilo Aldırır Mı?
Evet, meyve suyundaki kalori oranı kilo almanıza yardımcı olabilir. Doğal meyve suları genellikle daha sağlıklı olurken, içerisine katkı maddesi konulan paket meyve sularında yoğun oranda şeker yer alabilir. İlave şeker tüketimi, diğer besin maddeleri olmadan boş kalori sağladığı ve kilo alımına neden olabileceği için sağlıksızdır. Meyve suyu sıkmak, temel besin maddelerini alımınızı artırmanıza ve günlük diyetinize çok çeşitli meyveleri dâhil etmenize yardımcı olsa da, meyve alımının tek kaynağı olarak meyve suyuna güvenilmemelidir.
Akşam veya Gece Yenilen Meyve Kilo Yapar mı?
Akşam ya da gece yatmadan evvel meyve yemenin kilo yaptığı ile alakalı bir bilgi bulunmamaktadır. Birçok uzmana göre gece yatmadan evvel yenmesi gereken son gıdanın meyve olması, olumsuz etkilerin aksine en faydalı tercihlerden biri olarak öne çıkar; ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken şey meyve tüketiminde aşırıya kaçmamak olmalıdır. Yatmadan evvel yenecek büyük bir meyve tabağı doğal olarak kilo almanıza neden olabilir. Gereğinden fazla meyve tüketmeniz durumunda vücut fruktozu parçalayamaz ve şişkinlik, mide ağrısı, gaz ve mide yanmasına neden olur. Kalıtsal bir bozukluk olduğuna inanılsa da, bağırsak bakterilerindeki dengesizlik ve hassas bağırsak sendromu da fruktoz malabsorpsiyonuna neden olabilir. İrritabl bağırsak sendromu veya fruktoz malabsorpsiyonu olan birinin geceleyin yatmadan evvel meyve yemesi önerilmez.
Diyette Ne Kadar Meyve Yenir?
Meyve, sağlıklı beslenme planının önemli bir parçasıdır. Her ne kadar kişiden kişiye farklılık göstermesi gerekse de birçok beslenme uzmanına göre diyetinizin yüzde 25-30’u meyveden oluşmalıdır; ancak bazı kişiler farklı diyetlerde öğünlerini yalnızca meyveden seçmektedirler. Bu, birçok sağlık uzmanına göre yanlış bir seçenektir. Bu yüzden yanına farklı besin kaynakları eklemek önemlidir. Meyvede çok fazla şeker olmasına rağmen içeriğindeki liften dolayı, vücudunuz doğal şekerlere oranla daha farklı bir tepki verecektir. Ancak meyveyi mevsiminde tüketmek önemlidir yazın yaz meyveleri, kışın kış meyveleri tercih ederek vücuda ihtiyaç duyduğu vitamin desteğini sağlayabilirsiniz.
Diyette Uzak Durulması Gereken Meyveler Nelerdir?
Diyet döneminde daha çok dikkat edilerek fazla tüketiminden uzak durulması gereken meyveler şunlardır:
- Hurma
- Kurutulmuş meyveler
- Mango
- Avokado
- Hindistan cevizi
Her Gün Meyve Yemek Kilo Aldırır mı?
Hayır, her gün meyve yemek kilo aldırmaz, ancak bunu diyetinizin bir parçası haline getirmeli ve meyve tüketiminizi sınırlandırmanız gerekir. Örneğin bir diyabet hastasının tüketmesi gereken meyveler ve bunların miktarları diğer insanlara göre farklı olabilir. Bu sebeple en doğru sonuç için bir doktora ya da beslenme uzmanına başvurmanız gerekir.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın