Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Maltodextrin Nedir?Yorum Ekle
0

Maltodextrin Nedir?

Maltodextrin vücut geliştirmek için kullanıma uygun mudur? Maltodextrinin kimyasal formülü nedir?
12 dk. da okunurFit1001 Editör23 May 20220 Yorum
Maltodextrin Nedir?

Gıdaların içinde sıklıkla tercih edilen gıda maddelerden biri polisakkarit çeşidi olan maltodextrindir. Yapay karbonhidrat olarak bilinmektedir. Paketli gıdalarda kullanılmaktadır. Özellikle şeker, sabun, deterjan, kozmetik ürünler, yoğurt, sporcu içecekleri ve puding gibi birçok üründe bulunmaktadır. Bununla beraber dolgu maddesi olarak kullanılır, yoğurt, jöle, salata soslarında kıvam artırmak için tercih edilir, ilaçları tablet forma getirmek, bebek mamalarının raf ömrünü uzatmak ve kolay çözünmesini sağlamak ve losyon, kremlerde pürüzsüz doku elde etmek için kullanılır. Raflarda daha uzun süre muhafaza edilmesi ile satıcıların tercih ettiği bir bileşendir. Maltodextrin; kolay sindirilebilir, tatsız, az tatlı veya tatsızdır. Kolay sindirildiği için kana kolay karışır ve hızlı bir şekilde enerji verir. Maltodextrinin Kimyasal formülü C6nH(10n+2)O(5n+1)  şeklindedir. 

Maltodextrin Tozu Nedir?

Maltodextrin tozu, nişasta şekeri ve nişasta şekerinden elde edilen beyaz tozdur. Kokusu bulunmaz. Rengi beyaz veya açık sarıya yakındır. %96 saflık gösterir. Ph’ ı 4.5 ila 6.5 arasındadır. Akışkanlığı iyidir ve orta düzeyde yapışkanlık gösterir. Düşük miktarda su emer. Tatlandırıcılarla iyi etkileşime girmektedir. Bu sebeple dondurulmuş gıda, süt ürünleri, ilaç sektörü, kağıt, inşaat malzemeleri, tekstil ve kimyasal maddelerde sıkça kullanılır. Besine lezzet ve aroma katmak, raf ömrünü uzatmak, yapısını iyileştirmek ve kristalleşmeyi önlemek için şekerlemelerde kullanılır. Maaliyetin azalması, raf ömrünün uzaması ve lezzet için gazlı içeceklerde kullanılır. Kalite iyileştirmek, yapısını düzenlemek ve şekil sağlamak için konservelerde kullanılır. Cildin parlaklığını artırmak ve elastikiyetini korumak için kozmetik ürünlerde kullanılır. 

Maltodextrin Ne Demektir?

Maltodextrin, gıda bileşenlerinde kullanılan glikoz şurubu ya da glikoz polimeri olarak da isimlendirilen bir polisakkarittir. Nişastanın kısmi hidrolizlenmesi ile elde edilmektedir. Beyaz toz halinde bulunur. Genellikle tadı yoktur veya az tatlıdır. Gıda endüstri firmalarında kıvam artırıcı olarak sıkça kullanılmaktadır. Glikoz ve sükroz gibi çok tatlı bir yapıya sahip değildir fakat girdiği maddeye kıvam verir ve miktarının artmasını sağlar. Sporcu içeceklerinde, bebek mamalarında, kozmetik ürünlerinde, şeker, sabun ve deterjanda, yoğurtta kullanılmaktadır. Ürünün raflarda daha uzun süre muhafaza edilmesini sağlar. Bu sebeple ticari ve gıda firma sahiplerinin tercihidir. Bununla beraber maltodextrin; aspartam gibi tatlandırıcılarda karışım olacak şekilde kullanılır. 

Maltodextrin Sigma Nedir?

Sigma, kimyasal analiz ve yapı incelemesinin öğrenilmesini sağlar. Maltodextrinin molekül formü​​lü C12H22O11 şeklindedir. Molekül ağırlığı 342.29 g/mol değerindedir. Kimyasal adı maltodextrindir. CAS numarası 9050-36-6’ dır. Diğer isimleri ise mısır nişastası, patates nişastası ve buğday nişastası, dekstro eş değeridir. Erime noktası 240 °C’ dir. Oda sıcaklığında muhafaza edilebilmektedir. Su içerisindeki çözünürlük miktarı 0.1 g/mL’ dir. Diş macunu üreticileri tarafından aktif karbon, potasyum sorbat, sodyum benzoat ve xanthan gum ile beraber kullanılır. Kapsül ve şase formlarının formüllerinde 17 ila 23 eş değer dekstroz karşılığı ile maltodextrin kullanılır. 

maltodextrin formülü

Maltodextrin Bodybuilding'de Kullanılır mı?

Maltodextrin, vücut geliştirenlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Sporcuların daha uzun süre boyunca spor yapmalarını destekleyen supplementlerde kullanılır. Bununla beraber maltodextrinin glisemik indeksi oldukça yüksektir. Glisemik indeksinin yüksek olması kana hızlı bir şekilde karışmasını sağlar ve hızlı bir şekilde etki eder. Kısa sürede etki isteyen sporcuların tercih etme sebebi de budur. Maltodextrin; antrenman öncesi, antrenman sonrası veya antrenman sırasında kullanılabilmektedir. Maltodextrinin antrenman öncesi kullanımı kişinin enerjinin artmasını ve kişiye daha yüksek performansta bir egzersiz sağlar. Antrenman sırasında kullanıldığında boşalan glikojen depoları doldurulur ve antrenman süresinin uzamasını sağlar. Antrenman sonrasında kullanılan maltodextrinin amacı ise boşalan glikojen depolarını doldurmak, toparlanma sürecini kısaltmak ve bir sonraki antrenmana hazırlanmayı kolaylaştırmaktır. Ek olarak maltodextrin vücut kütlesinde ve hacminde artışı sağlamaktadır. 

Maltodextrin'in Faydaları Nedir?

Maltodextrinin vücuda olan faydaları aşağıda listelenmiştir.

  • Sporcularda performans arttırıcı olarak kullanılır. Sporcuların daha uzun süre performanslarına devam edebilmeleri için takviyelerinde bulunan bir maddedir. Kolay bir şekilde sindirildiği için kana hızlı karışır ve etkisi hızlıdır. Egzersiz esnasında tükenen glikojen depoları bu sayede yenilenir ve sporcuya gereken enerji sağlanır. Yapılan araştırmalarda, egzersiz esnası veya sonrasında alınan maltodextrinin karbonhidrat seviyesini artırarak sporcuda performans ve enerji artışına neden olduğu görülmüştür. Daha önce yayınlanmış bir çalışmada 8 bisiklet antrenmanı yapan kişiye maltodextrinin faydaları incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda maltodextrin alan kişilerin turlarını daha kısa sürede tamamladıkları görülmüştür.
  • Paketli gıdaların raf ömrünü uzatır. Bu durum satıcılar için faydalıdır. 
  • İlaçların tablet ve hap formuna gelmesi için kullanılır.
  • Kana hızlı bir şekilde karıştığı için kısa sürede enerji verir. Hızlı sonuç elde etmek için iyi bir alternatiftir. 

Maltodextrin'in Zararları Nedir?

Maltodextrin raf ömrünü uzatmak için paketli gıdalarda bulunan maddedir. Aynı zamanda dolgunlaştırıcı ve bağlayıcı olarak kullanılmaktadır. Bunun dışında bazı zararları tartışma konusudur. Maltodextrinin başlıca zararları aşağıda listelenmiştir. 

  • Maltodextrinin besin değeri 0’ a yakındır. Şekere benzer özellik gösterir. 12 kalori değerindedir. İçeriğinde 3.8 gram karbonhidrat bulunur, vitamin ve mineral neredeyse hiç içermemektedir. Nişasta genellikle besin değerlerinden değersizdir. Maltodextrinin nişastaya dönüşümü sırasında besin içeriği daha da düşmektedir. 
  • Sporcularda performans artırmak için kullanılır. Fakat herkes için aynı etkiyi göstermemektedir. Yeterince egzersiz yapmayan kişilerde kilo alımına neden olabilmektedir. 
  • Maltodextrin içeren besinler genellikle yüksek oranda işlenmişlerdir.  Bu sebeple kronik hastalık oluşum riskini artırırlar. 
  • Kan şekerini hızlı bir şekilde artırdığı için glisemik indeksi yüksek olarak kabul edilir.  İnsülin direnci, diyabet ve obezitenin oluşmasına neden olmaktadır. Bununla beraber glisemik indeksi yüksek besinler, kan şekerini hızlı yükselttikten sonra ani bir şekilde düşürürler. Bu durum iştah artışını tetikleyicidir. 
  • Maltodextrin bağırsakta bulunan bakterilerin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Yapılan bir araştırmada, maltodextrinin E. coli benzeri zararlı bakteri oluşumuna neden olduğu görülmüştür. Başka bir çalışmada ise farelerde maltodextrinin antibakteriyel yanıtın azalmasına neden olduğu bulunmuştur. 
  • Yüksek miktarda maltodextrin tüketiminin mide bulantısı, karın ağrısı, ishal, kusma, şişkinlik, astım ve kaşıntı gibi yan etkilere neden olduğu bilinmektedir. 

Maltodextrin Antrenman Performansını Nasıl Etkiler?

Maltodextrin içerikli takviyeler sporcuların tercih ettiği ürünler arasındadır. Sporcu içecekleri gibi takviyelerin içerisinde performans artırıcı olarak bulunur. Kan şekerini hızlı yükselttiği için antrenman performansının artmasına neden olur. Antrenman sırasında depolanmış olan şekerin azalmasıyla beraber maltodextrin depoları tekrar doldurur ve yeniler. Yapılan araştırmalarda, egzersiz esnasında veya sonrasında alınan maltodextrinin egzersiz performansını ve sporcunun dayanıklılığını artırdığı bulunmuştur. Maltodextrinin bisiklet sporcularına olan etkisini incelemek için 8 erkeğe çalışma yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda maltodextrin kullanan bisikletçilerin daha kısa sürede turu tamamladığı görülmüştür. Bununla beraber maltodextrin gibi takviyelerin kilo almak isteyen sporcular için etkili olduğu bilinmektedir. Bunun sebebi iştah artışını sağlaması ve yemek yemeye teşvik etmesidir. 

Maltodextrin İçeren Supplementler Nelerdir?

İçeriğinde maltodextrin bulunan supplementler ve içerikleri aşağıda listelenmiştir. 

  • Protein Ocean Maltodextrin

Protein Ocean Maltodextrin Supplement’ in  içeriğinde nişastadan üretilen ve polisakkarit şeker olan maltodextrin bulunur. Maltodextrin sayesinde egzersiz sonrası boşalan glikojen depolarının hızlı bir şekilde dolmasını amaçlar. Yüksek glisemik indeksine sahiptir ve hızlı sindrilen enerji kaynağı özelliğindedir. Katkı maddesi içermez. Aspartma içermez. İlave şeker içermez. Supplement, 3 kg ve 120 servisten oluşur. 1 servis ürünü 25 gram değerindedir. 1 servis ürünün içeriğinde 24.7 gram karbonhidrat bulunur, 99 kalori değerindedir. 

Protein Ocean Maltodextrin kullanımında en verimli sonuç alınması için tek başına veya diğer shake’ lerle karıştırılarak alınması önerilmektedir. Antrenman sonrası  glikojen depoları boşalacağı için doldurmak amacıyla antrenman sonrasında kullanımı tavsiye edilir. 
  • Biogain Nutrition Biogain Carbo Pro 3.5 kg Maltodextrin

Biogain Nutrition Biogain Carbo Pro 3.5 kg Maltodextrin Supplement, enerji ihityacını karşılamak ve performans artışı sağlamak için kullanılmaktadır. Kilo alımını ve hacim artışını destekler. Supplemet, 3.5 kg ve 70 servisten oluşur. 1 servis ürününde 47.5 gram karbonhidrat bulunmaktadır.  İlave şeker, aroma ve tatlandırıcı içermemektedir. 

Biogain Nutrition Biogain Carbo Pro Maltodextrin, kişinin hedefi ve ihtiyacına göre antrenman öncesi veya antrenman sonrası kullanılabilmektedir. Antrenman öncesi kullanımında kişiye enerji ve güç sağlar, performans artışı görülür. Antrenman sırası kullanımında glikojen depolarını destekler ve antrenman süresinin uzamasına yardımcıdır. Antrenman sonra kullanımında ise bir sonraki antrenmana hazırlar, glikojen depolarını doldurur ve toparlanma sürecini hızlandırır. 

maltodextrin

Maltodextrin İçeren Besinler Nelerdir?

Maltodextrin nişastadan elde edilen yapay bir karbonhidrat türüdür. Çoğu mısır, patates, buğday ve pirinçten yapılmaktadır. Maltodextrin sporcuların bulk dönemlerinde gıda katkısı olarak tercih edilmektedir. Bununla beraber raf ömrünü uzatmak için firma sahipleri kullanmaktadır. Dirençli maltodextrin ise suda çözünen lif yapısındadır. Maltodextrin içeren besinler aşağıda verilmiştir. 

  • Şeker
  • Düşük yağ içeriğine sahip yoğurtlar
  • Puding
  • Bebek mamaları
  • Sporcu takviyeleri, tozları ve içecekleri
  • Salata sosları
  • Paketli ürünler

Supplement Üreticileri Neden Maltodextrin Kullanır?

Maltodextrin, glisemik indeksi oldukça yüksek bir bileşendir. Bu sebeple egzersiz yapan kişiler sıklıkla tercih etmektedir. Antrenman öncesinde alındığında kana hızlı karışır ve yüksek enerji sağlar. Bu sayede antrenman süresince verim artırılmış olur. Antrenman esnasında ve sonrasında alındığında ise antrenmanda boşalmış olan glikoz depoları tekrardan doldurulur ve enerji artışı sağlar. Bununla beraber supplement üreticilerinin ve satış firmalarının ürünlerinde maltodextrin kullanma amaçları aşağıda listelenmiştir. 

  • Maltodextrin, sıvıdaki matlığın artmasını sağlar.
  • İçeriğinin tamamen bitkisel olması sayesinde kullanımı tercih edilir.
  • Yüksek oranda enerji sağladığı için tatmin hissi fazladır.
  • Tokluk yaratır ve performans artışını sağlar.
  • Maltodextrinin kullanımı esnasında midede yanma hissi oluşmaz.
  • Tüm besinlere kolaylıkla eklenir, rahatlıkla çoğu besinlere ulaşabilir.
  • İşlemden çok fazla geçtiği için raf ömrü uzundur, kolay bozulma yapmaz.
  • Ürün etiketinde maltodextrinin belirtilmesi zorunludur. 
  • İmalat süreci ve maddeye ulaşım kolaydır, kolay elde edilir. 
  • TSE ( Türk Standartları Enstitüsü) tarafından besinlere eklenmesi uygun olarak görülmüştür. 

Maltodextrin Glisemik İndexi Nasıldır?

Maltodextrinin glisemik indeksi oldukça yüksektir.  Glisemik indeks, besinlerin sindirildikten sonra kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiği gösteren bir ölçüdür. Minimum miktarlarda tüketilmesi güvenlidir fakat diyabet hastalarının dikkat etmesi gerekmektedir. Sadece diyabetli hastaların değil sağlıklı kişilerinde kan şekerlerinde dalgalanmalara neden olarak diyabet riskini önemli ölçüde artırmaktadır. Maltodextrinin 1 gramı 4 kalori değerindedir. Glisemik indeksi sofra şekerinden daha yüksektir. Maltodextrinin glisemik indeksi 106 ila 136 arasında değişkenlik gösterir. Glisemik indeks 3 ayrı maddeyi ifade eder. Bunlar mevcut karbonhidrat içeriği, karbonhidratın cinsi ve mevcut lif miktarıdır.  Düşük glisemik indeks aralığı 55 ve altı, orta glisemik indeks aralığı 51 ve 69, yüksek glisemik indeks aralığı ise 70’ in üzeri olarak ifade edilir. Maltodextrin gibi yüksek glisemik indekse sahip besinler, bağırsaktan kolayca emilir ve kan şekerinin hızla yükselip düşmesine neden olur. Besinlere maltodextrinin eklenme amacı hacmini artırmaktır. 

Maltodextrin Olası Yan Etkileri Nedir?

Maltodextrinin yüksek miktarda kullanımıyla oluşabilecek başlıca yan etki ve belirtiler aşağıda listelenmiştir. 

  • Maltodextrin glisemik indeksi yüksek bir bileşendir. Glisemik indeksi yüksek besinler, kan şekerinin hızlı yükselmesi ve düşmesi gibi ani dalgalanmalar yaratır. Bunun sonucunda insülin direnç, diyabet ve obezite oluşum riski artar. Diyabet hastalarının kullanımına uygun değildir. 
  • Maltodexrin bazı durumlarda laktoz ile beraber kullanılmaktadır. Hazır bulunan sütlü gıdalarla alınan ürünün diş çürüklerine neden olabilmektedir. 
  • Maltodextin kullanımı alerjen kişilerde toksik etkiye neden olmaktadır. Özellikle gluten intoleransı bulunan ve çölyak hastalığına sahip kişilerin kullanımına uygun değildir. 
  • Yüksek miktarda maltodextrin kullanımı ishal, mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, şişkinlik ve astıma neden olmaktadır. 

Maltodextrin 1 Gramı Kaç Kaloridir?

Maltodextrinin 100 gramı 366 kalori, 1 gramı 3.66 kaloridir. 100 gramında 7.9 gram su, 92 gram karbonhidrat, 0.2 miligram sodyum, 0.2 miligram potasyum, 0.2 miligram kalsiyum, 0.05 miligram demir, 0.6 gram fosfor ve 0.2 miligram magnezyum bulunmaktadır. 

Maltodextrin Nasıl Bir Şeker Türüdür?

Maltodextrin yüksek glisemik indeks değerine sahip karbonhidrat türüdür. Yüksek glisemik indekse sahip bileşenler kana hızlı karışır ve kan glikoz seviyesinde hızlı yükselme ve düşmeye neden olur. Bu sebeple antrenman öncesinde tercih edilen alternatiflerdendir. Maltodextrin, nişastadan elde edilen polisakkarit karbonhidrattır. Maltodextrinin yapısı kompleks karbonhidrat gibidir fakat işlevi basit karbonhidrattır. Basit karbonhidratların glisemik indeksi yüksektir ve kana hızlı karışır. Nişasta ise polimer yapıya sahip saf glikoz olarak isimlendirilmektedir. Diyet ile beraber alınır amacı enerji sağlamaktır. Bununla beraber glikolipid, glikoprotein gibi bileşiklerin yapısına katılır ve reseptörlerin yapısına katkıda bulunur. Maltodextrin supplementleri ; protein, kreatin veya amino asitlerle karıştırılarak tüketilebilmektedir. 

Maltodextrin Gluten İçerir mi?

Maltodextrin nişastanın parçalanması ile elde edilen bir şeker türüdür. Üretiminden sonra hafif tatlı veya tatsız hale gelen toz haline dönüşür. Tatlılığı ve kıvamıyla sıklıkla paketli gıda ürünlerinde yerini alır. Dextrin ise nişasta ile elde edilen daha yapışkan halde zamklı maddedir. Maltodextrin ve dextrinin başlangıç malzemeleri birbirinden farklıdır. ABD’ de maltodextrin genellikle pirinç, patates veya mısırdan yapılmaktadır. Avrupa’ da ise sıkça buğdaydan yapılır. Maltodextrin eğer buğdaydan yapılmışsa gluten içeriğine sahip hale gelir. Fakat yüksek oranda işlendiği için içeriğindeki gluten oldukça düşüktür. Gluten içerdiğinden emin olmak için maltodextrin içeriğine sahip bir ürün satın alınırken kaynağı sorgulanmalıdır. Etiket üzerinde belirsiz bir ifade varsa veya gluten içermez ifadesi yoksa ürün alımı risklidir. 

Maltodextrin Lif İçerir mi?

Diyet lifi sindirim enzimlerine karşı dirençli gıda bileşenlerine verilen isimdir. Lif; obezitenin, kalp damar hastalıklarının, bağırsak hastalıklarının ve birçok kronik hastalığın önlenmesinde oldukça etkilidir. Günlük beslenmeyle alınan diyet lif eksikliği bazı sorunlara neden olmaktadır. Bunlar kalın bağırsak kanseri, yüksek kolesterol, hemoroit, sindirim sistemi hastalıkları ve kabızlıktır. Dirençli maltodextrin, maltodextrinin bir türüdür. Suda çözünür lif özelliğindedir. Sindirim sisteminde sindirilmeye dirençlidir ve kısa zincirli glikoz polimeri olarak ifade edilir. Dirençli maltodextrin, nişastanın enzimatik ve ısıl işlemi sonucunda elde edilir. Vücuda bazı faydalı bulunur. Özellikle tokluk hissi sağlar, kısa zincirli yağ üretimini destekler, kalın bağırsaktaki faydalı bakterilerin oluşmasını sağlar ve öğün sonrası kan glikoz seviyesini dengeler. Ek olarak, diyabet hastaları için günlük 25 ila 50 gram arasında lif tüketimi önerilmektedir. 

Maltodextrin Bir Buğday Ürünü müdür?

Maltodekstrin; mısır, arpa, buğday ve nişasta içeriğine sahip ürünlerin kısmi hidrolizinden elde edilmektedir. Tadı neredeyse yok denecek kadar azdır ve şeker olarak geçer. E1400 olarak kodlanır ve genellikle mısır nişastasından elde edilir. DE yani dekstroz eşdeğeri 20’ nin altında olduğunda ise glikoz şurubu adı verilir. Maltodextrin genetik olarak değiştirildiği için organlarda toksik etkiye neden olur. Gluten intoleransı olanların ve çölyak hastalarının tüketimine uygun değildir. Helal standartlarına göre GDO içerikli ürünler helal olarak kabul edilmemektedir. Buğday ve arpanın yanında mısırdan elde edilen moltodextrin GDO içermiyorsa helal, içeriyorsa helal değil olarak düşünülür. Bitkisel kaynaklardan elde edildiği için vejetaryen ve vegan tüketimine uygundur. Fakat yüksek oranda şeker ve karbonhidrat içermesi, glisemik indeksinin yüksek olması sebebiyle maltodextrin içeren besinlere karşı temkinli olunmalıdır. 

Maltodextrin Mısır Şurubu ile Benzer midir?

Mısır şurubu yiyecek şurubu olarak geçmektedir. Mısır nişastasından elde edilir ve temelinde glikoz bulunur. Yiyecekler doku yumuşaklığı, hacim, şeker kristalliğini önlemek ve aroma artırmak için kullanılmaktadır. Yüksek fruktoz şurubundan daha farklı özelliğe sahiptir. Mısır şurubu maltodextrin gibi kilo alımına neden olduğu tartışılmaktadır. 2020 yılında yapılan bir çalışmada mısır şurubunun kalp damar hastalıklarına neden olduğu ile ilgili bir kanıt bulunamamıştır. 2018 yılında yapılan bir çalışmada ise yüksek fruktoz içerikli beslenmenin karaciğer yağlanmasına neden olduğu görülmüştür. Maltodextrin, polisakkarit yani şeker olarak nitelendirilir. Mısır nişastasının yüksek sıcaklıkta ( 100 derece) ve 4 ila 5 pH aralığında parçalanması ile maltodextrin yani mısır şurubu oluşmaktadır. Mısır şuruplarının ayırt edilmesi dekstroz eşdeğerine bağlıdır. Dekstroz eşdeğeri 20’ nin altında ise maltodextrin olarak isimlendirilir. Maltodextrin mısır şurubu türüdür. Glikoz şurubu ile aynı forma sahiptir fakat farklı dekstroz eşdeğerleri bulunur.

0
enerjikilo ve hacim

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin