Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Makyaj Nedir?Yorum Ekle
0

Makyaj Nedir?

Doğru makyaj teknikleri nelerdir? Makyaj nasıl yapılır? Hangi ürünler kullanılır?
10 dk. da okunurFit1001 Editör09 Eyl 20220 Yorum
Makyaj Nedir?

Makyaj, kişinin isteği doğrultusunda kozmetik ürünler yardımı ile yüzdeki kusurları kapatmak, güzel yanlarını ortaya çıkartmak, değişiklik yaratmak, bakımlı ve güzel görünmek için yapılan uygulamalar bütünüdür. Günümüzde, özellikler kadınlar başta olmak üzere, erkeklerin de bakımlı ve kendine bakmaları, makyaj sanatının gelişmesinde oldukça önemli bir rol oynamıştır. Dudaklarda, gözlerde, yanaklarda renklendirmelerle çok farklı görünümler sağlanabilmektedir. Güzellik merkezlerinde yapılan, kalıcı ya da geçici olan makyajlar da oldukça yaygınlaşmakta ve gün geçtikçe daha çok toplumda benimsenmektedir. Makyaj, doğru yapıldığında, yüz hatlarını ortaya çıkararak güzelleştiren bir unsur olsa da, kötü yapıldığında bir felakete dönüşebilmektedir. Bu nedenle, yüz hatlarımızı tanımak, kaliteli makyaj malzemeleri kullanmak, tonlamalara ve günün saatlerine göre, makyajın kullanılacağı yere göre makyaj yapmak, doğru sonuçlara ulaşmayı sağlayacaktır.

Neden Makyaj Kullanılır?

Makyaj;

  • Yüzdeki kusurları kapatmak,
  • Değişiklik yaratmak
  • Bakımlı ve güzel görünmek
  • Güzel yanları ortaya çıkartmak,

amacı ile yapılmaktadır. Makyaj yapmak hem sosyal algıyı hem de özgüveni etkilemektedir. Makyajın kadının hem kendisini hem de başkaları tarafından pozitif değerlendirilmesiyle ilişkili olduğunu artık biliyoruz ancak şaşırtıcı olan pozitif etki alanlarının çokluğu ve belki de sınırsızlığı. Makyaj yapmak özgüveni olumlu yönde etkiliyor. Ancak sanılanın aksine makyaj her zaman yüksek özgüvenin bir göstergesi olmayabiliyor. Yapılan çalışmalarda düşük özgüvenli bireylerin bir ‘öz tedavi’ girişimi olarak kozmetik ürünlerden yardım aldıkları görülüyor. 

Kişilik özellikleri ve makyaj yapma davranışını inceleyen çalışmalar içe dönük kişilik özelliklerine sahip olanların daha çok makyaj yapan grupta olabileceğini gösteriyor. Bu kişiler dikkat çekmekten çok bir çeşit savunma mekanizmasıyla dikkati yönetmek için makyaj yapıyor ve makyajı günlük hayatta kabul gören bir ‘maske’ olarak kullanıyor. Makyaj ayrıca leke ve sivilceleri de kapatır; cilde daha genç bir görünüm kazandırır. Bütün bunlar, erkek için çok önemli bir tercih nedeni olan üretkenliği çağrıştırır. Büyük gözler ve uzun kirpikler de kadınsı bir yüze çocuksu bir hava katar. Bu da erkekte koruma ve kollama içgüdülerini harekete geçirir.

Doğru Makyaj Nasıl Yapılır?

Makyaj yapılırken, yaşa ve yüz şeklinin belirlenmesi gerekmektedir. Ortamına göre yapılmalı, abartıdan uzak durulmalıdır. Doğru makyaj için en temel ilkelerden biri temiz bir cilttir. Uygulama yapılacak ürünlerin içeriklerine,  cilt tiplerine uygun seçilmesi, uygulama sıralamasının doğru yapılması kusursuz bir görünüm için önemlidir.

Doğru makyaj için doğru sıralama kusursuz bir görünüme ulaşmayı sağlar. Bunun için sıralama; cilt temizliğinin ardından nemlendirici uygulaması ile başlar. Temizleme ve nemlendirme aşamasından sonra baz uygulaması yapılır. Ten makyajı, göz makyajı, maskara uygulaması, kaş şekillendirme, kontürleme ve aydınlatma, allık ve ruj doğru makyaj sıralamasıdır. Son olarak makyaj dayanıklılığı için sabitleme spreyi sıkılmalıdır.

  • Temizleme ve Nemlendirme

Her makyajın ilk adımının cildi temizlemek ve makyaja hazırlamak olduğu bilinmelidir. Cildi kirden ve yağdan arındırmadan makyaja başlamak hatadır. Cildini temizlemeden makyaj yapıldığında, cildin üzerindeki kirlerin gözeneklerin içine hapsolmasına yol açar, siyah nokta ve sivilceler için en ideal zemin hazırlanmış olur. Makyaj yapmadan önce cildinin pürüzsüz ve yumuşak olduğundan emin olunmalıdır. Cilt tipine uygun bir temizleme ürünü ile cildini temizledikten sonra, bir peeling ile cildini ölü derilerden arındırarak pürüzsüz olması sağlanabilir. Eğer BB krem ya da CC krem sürülecek ise nemlendirici kullanması gerekmez. Bu ürünlerin içerisinde nemlendirici vardır, ama fondöten kullanılacaksa mutlaka cilt nemlendirilmelidir. Ten makyajına geçmeden önce nemlendiricinin iyice emilmesi beklenmelidir. Dudaklar da dudak bakım kremi ile nemlendirilmelidir.

  • Makyaj bazı uygulaması

Eğer fondöten kullanılıyor ise daha profesyonel bir görüntü için mutlaka makyaj bazının uygulanması gerekir. Gözenek görünümünü küçültür ya da fondötenin daha iyi renk eşitleyebilmesi için bir baz oluşturur.

  • Ten makyajı

Cilt tipine uygun olarak seçilen fondöten, BB krem veya CC krem cilt makyajı için ince bir tabaka halinde yüzün merkezinden etrafına doğru uygulanır. Tampon hareketlerle yüze iyice yedirilmelidir. Alın ve yanaklara nokta şeklinde fondöten sürmek daha sonra dışa doğru yaymak gereklidir. Doğal bir görünüm elde etmek için yüze ince bir tabaka fondöten sürmek en uygunudur. Fondöten rujun kalıcılığını arttırdığı için dudaklara da uygulanabilir. Kapatıcı kesinlikle fondötenden sonra uygulanmalıdır. Kapatıcı özellikle gözaltı problemleri için kullanılsa da ciltte fondötenin kapatamadığı sivilce ve lekeleri de kapatmak için kullanılabilir. Pudralama işlemi fondöteni ve kapatıcıyı sabitlemek için kullanılır. Aynı zamanda cilde daha sonra uygulanacak ürünlerin daha kolay dağılması için bir baz oluşturacaktır. Transparan pudralar uygulama açısından daha kolaydır. Özellikle yağlı ve karma cilde sahip olanların bu aşamayı atlamaması önemlidir.

  • Göz Makyajı

Makyaj bazı uygulaması yapılırken göz bazı da uygulanmalıdır. Göz makyajı uygulanırken ışık, ara ton ve gölge olarak üç renk far seçilmelidir. Göz şekline uygun olarak bu üç tonun uygulanacağı alan belirlenir. Yumuşak ve ten rengi tonlar daha doğal bir görünüm verir. Ara ton en önemli tondur. Ara ton olarak mat bir renk doğal bir görünüm verir. Seçilen ara tonu göz kapağının tamamına uygulanır. Ara ton ile ışık tonu birbirine iyice karıştırılır. Uygulamaya göz kapağının dış köşesinden başlanır. Gölge ton en koyu renktir ve mat bir renk tercih edilmelidir. Göz kapağının dış kısmına sürülür. Göz kalemi gözün dış kısmından başlayarak içe doğru sürülür. Far aşamasını bitirdikten sonra kirpiklerin daha belirgin olması için kirpik diplerine eyeliner geçilir. İster kalem ister jel ister keçe uçlu olsun hepsinin de amacı aynıdır yalnızca edineceğiniz görünüm biraz değişebilir.

  • Maskara Uygulaması

Göz makyajını tamamlamak için bu aşamada maskara sürülür. Eğer takma kirpik kullanacaksanız kirpikleri mutlaka maskara kullanmadan önce takmalısınız. Kirpikleri tek tek ayıran ve uzatan bir maskara tercih edilirse, hacim veren ve kirpikleri birbirine yapıştıran maskaralardan daha doğal durur.

  • Kaş Şekillendirme

Kaşlarını şekillendirmeden göz makyajı tamamlanmış sayılmaz. İster doğal bir makyaj ister yoğun bir gece makyajı olsun, güçlü görünen kaşlar bütün ifadeyi değiştirir, bakışlara anlam katar ve gözleri öne çıkarır. Önce kaşlara istenen şekil verdikten sonra kaşların arasındaki boşlukları, kaşlar ile aynı renkte bir kaş kalemi ya da kaş pudrası ile doldurulabilir. Eğer kaşlarının rengine uygun bir kaş ürünü bulunamıyor ise, kaşlarla aynı renkte mat bir far ile kaşlarını doldurulabilir. Kesik uçlu bir far fırçasına az miktarda far alıp fazlası silkelendikten sonra kaşa uygulanabilir ve daha sonra temiz bir kaş fırçası ile fazlalıklar alınabilir.

  • Kontürleme ve Aydınlatma

Kontür ve aydınlatıcı yoğun uygulanmadığı takdirde oldukça doğal durur ve yüzüne boyut katarak doğal güzelliğini ortaya çıkarır. Gölgelendirme işlemi için krem ya da toz ürünler kullanılabilir. Kontür çok az ve çok ince bir şekilde uygulamalı ve sınırları kayboluncaya kadar fırçayla ya da süngerle iyice dağıtılmalıdır. Cildine ıslak bir görünüm veren krem formüllü aydınlatıcılar, toz aydınlatıcılardan daha doğal durur.

  • Allık Uygulaması

Sağlıklı görünüm için pembe yanaklar kontörden hemen sonra uygulanabilir. Allık uygularken gülümsemeli ve beliren elmacık kemiklerin tam üstüne uygulanmalıdır..

  • Ruj

Rujun kalıcı olması için bir kat pudra geçilmelidir. Dudakları şekillendirmek ya da kusur varsa düzeltmek için dudak kalemi uygulanmalıdır.  Dudak kalemi ruju daha kalıcı hâle getirir.  Ruju uyguladıktan sonra dudakların ortasına ışık vermek için kapatıcı uygulanabilir. Bu uygulama dudakların daha dolgun görünmesini sağlar.  Seçilen parıltılı ruju bir fırça yardımıyla uygulanmalıdır.

  • Sabitleme Spreyi

Bu aşama düğün gibi makyajın çok kalıcı olmasını istenen zaman uygulanabilecek bir aşama. Onun dışında çok şart olmasa da makyaja daha doğal bir görünüm katarken kalıcılığı artırır.

Makyaj Yaparken Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Makyaj yaparken bilinmesi gereken ilk şey temiz ve nemlendirilmiş bir cilde makyaj yapmanın önemli olduğudur. Makyaj yaparken cildin pürüzsüz ve sağlıklı görünmesi istenir bunun için de fondöten kullanılır. Cilt tipine ve tonuna uygun fondöten seçimi ile istenen sonuca ulaşılabilir. Cildin aydınlık ve canlı görünmesi için doğru tonlarda bir allık seçilmesi gerekir. Pudra teni renklendirmek için değil matlaştırmak ve kadifemsi bir yumuşaklık sağlamak için kullanılır. Bu yüzden şeffaf, renksiz bir pudra seçilmelidir. Far sürerken dikkat edilmesi gereken ise ten rengine uygun tonlar kullanılması. Beyaz tenli kişilerin pembe ve tonlarını esmer tenli kişilerin kahve ve tonlarını kullanmaları yüzüne daha çok yakışacak. Tam tersi durumda ise beyaz tenliler daha soluk esmer tenliler ise rengi belli etmeyen bir far tercih etmiş olacaklar. Eyeliner sürerken dikkat edilmesi gereken ise sade bir makyaj yapıldıysa ince ve kısa eyeliner çekmeye dikkat etmelidir. Abartılı bir makyaj tercih edildiyse kalın ve uzun bir eyeliner göz kamaştırıcı ve makyaja uyumlu olacaktır. Rimel sürerken kesinlikle topaklanmamasına dikkat edilmeli ve azar azar sürmelidir. Bunun yanında rimelden önce mutlaka kirpik kaldırıcı kullanılmalı ve kirpiklere tek tek sürmelidir. Ruj sürerken dudaklar öncesinde nemlendirilmeli, sonrasında çerçevelenmelidir. Ardından önce dudakların iç kısmından başlanarak ruj tüm dudağa sürülmelidir. Ayrıca sıcak havalarda makyajın akmaması için kalıcılık oranı yüksek olan ürünleri tercih etmelidir. Böylelikle yapılan makyajın gün boyu daha sabit kalmasını sağlanabilir.

Makyaj Çeşitleri Nelerdir?

Makyaj malzemelerinin çeşitliliği ile birlikte özellikle günümüzde çeşitli makyaj çeşitleri ardı arkasına gelmeye başlamıştır. Birçok makyaj uygulaması olmakla beraber her biri ihtiyaç nazarında tercih edilir. Kullanılan ürünler gerek ciltte söz konusu olan hataları kapatmada gerekse pürüzsüz güzel görünmede yardımcıdır.

Makyaj çeşitleri farklı ihtiyaçları karşılamak üzere ortaya çıkmıştır. Makyaj çeşitleri aşağıdaki gibidir:

  1. Porselen Makyaj
  2. Günlük Makyaj
  3. Gece Makyajı
  4. Show Makyajı
  5. Dizi Makyajı
  6. Kalıcı Makyaj

1. Porselen Makyaj

Porselen makyaj, teni olabilecek en pürüzsüz forma ulaştırmanı sağlayan bir makyaj stilidir. Özellikle kusurlu, sivilceli ve lekeli teni aynı tonda buluşturmak ve cilt üzerindeki pürüzleri kapatmak için tercih edilen bu makyaj, özel gecelerin vazgeçilmezi diyebiliriz. Porselen makyaj türünde, oldukça etkili kapatıcı özelliğe sahip makyaj ürünleriyle, cilt son derece yapılandırılır, kısmen, cilt yeniden yaratılır denilebilir. Porselen cilt etkisi yaratacak ürünler, bu makyaja özgü kremler ve fondötenlerdir. Ciltte oldukça uzun süre kalıcı bir etki yaratan bu makyaj türü, özel günler ve gecelerin vazgeçilmezi halini almaktadır. Porselen makyaj ile birlikte, ciltlerdeki kusurlar uzun saatler boyunca ortadan kaldırabilir, görünmez kılınabilmektedir.

2. Günlük Makyaj

Günlük makyajda, hafif makyaj uygulamaları göze çarpmaktadır. Cilt kusurları, hafif yapılı pudra ile saklanmaktadır. Gözlerde rimel uygulaması en çok kullanılan işlemdir. İsteğe göre uygun ve natürel tonlarda far kullanımı da, olmazsa olmazı denemeyecek olsa da, farklı bir açı katmaktadır. Dudaklarda daha doğal renkler tercih edilmektedir. Bir arkadaşla bir kafede kahve içmeye giderken de, markete alışverişe giderken de, kadınların oldukça sevdikleri alışveriş zamanlarında alışveriş mağazalarında gezmeye çıkarken de uygun düşecek makyaj çeşididir.

3. Gece Makyajı

Gece makyajında renkler oldukça belirgindir. Buradaki amaç, yüz hatlarını daha fazla vurgulamak ve kalıcılığı arttırmaktır. Dudağa sürülen ruj, kirpikleri belirginleştiren rimel, yanaklara uygulanan allık oldukça belirgin ve koyudur. Bu makyaj türü, oldukça koyu olduğundan kısıtlı bir kullanım alanı bulmaktadır. Düğün, nişan, özel günler, özel yemeklere uygun bir makyaj türüdür.

4. Show Makyajı

Show makyajında, belli bir duygu ve düşünce ifade edeceğinden, makyaj oldukça ağır olmaktadır. Kullanılan renkler oldukça canlıdır, insanların dikkatini çekebilecek ve cezbedebilecek özellikte olması en dikkat çekici noktasıdır. Bu makyajı yaptıranlar, ciltlerinde değişik tonlarda kapatıcı ve aydınlatıcılarla, karşıdan bakıldığında oldukça farklı bir havaya bürünürler. Bu makyajda temel amaç, insanların beğenisini almaktır. Bu sebeple, bu makyaj hazırlanırken, oldukça uzun saatler harcanmaktadır.

5. Dizi Makyajı

Dizi oyuncularının ciltleri ve makyajları oldukça kusursuz bir görünüme sahiptir. İzlediğimizde, gözümüze çok güzel ve ışıltılı bir görünüm oluşturmaktadırlar. Fakat, bu durum, tüm oyuncuların mükemmel güzellikte olmalarından değil, var olan güzel görünüşü makyajla tamamlamalarından kaynaklanmaktadır. Uygun makyaj türünde, etkili kapatıcı ürünlerle renklendirilmektedir. Makyözlerin, ustalıkla yaptığı makyajlarla oldukça etkili görünüm sağlanmaktadır ve yüzde görülen kusurlar kapatılmaktadır. Dizi makyajının güzel görünmesinin önemli bir faktörü de, uygulanan ışıklardır. Kötü görüntüleri saklayarak, daha güzel görünüm ortaya koyabilen ışık oyunları uygulanarak, dizi makyajının vuruculuğunu desteklemektedirler.

6.Kalıcı Makyaj

 

Kalıcı makyaj, yüz, dudak ve göz kapaklarının cildine göz kalemi ve diğer kalıcı güçlendirici renkler gibi makyajı andıran tasarımlar üretme aracı olarak dövmeleri (dermisin kalıcı pigmentasyonu) kullanan kozmetik bir tekniktir . Ayrıca , özellikle yaşlılık, alopesi totalis, kemoterapi veya genetik bir rahatsızlık gibi hastalıklar sonucu kaşlarını kaybetmiş kişilerde yapay kaş üretmek ve yara izlerini ve hipopigmentasyonu gizlemek için kullanılır.

Kullanılan Makyaj Malzemeleri Nelerdir?

Makyaj yapılırken kullanılan malzemeler sırasıyla; cilt temizleyici, nemlendirici, güneş kremi sonrasında makyaj bazı, göz bazı, far, eyeliner, maskara, kaş kalemi, kaş fırçası, kapatıcı veya BB krem, fondöten, bronzer, allık, highlighter, dudak kalemi, ruj ve sabitleme spreyidir.

Dermoskin BB Krem, tüm cilt tiplerine uygun olup kapatıcı özelliği ile cilt tonunu eşitler. Tek başına veya makyaj bazı olarak uygulanabilir. İnce çizgilerin, gözeneklerin ve diğer cilt kusurlarının görünümünü azaltmaya ve cildin nemlenmesine yardımcı olur. Formülünde bulunan SPF 50 filtrelerle UVA/UVB ışınlarına karşı güçlü koruma sağlar.



 

0
kişisel bakımkırışıklık karşıtı

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin

Dermoskin BB Krem SPF50 50 ml
cilt bakımı güneş bakımı