Lavanta Yağı Nedir?
Lavanta yağı, bazı lavanta türlerinin çiçek başlarının damıtılmasıyla elde edilen bir bitkisel yağ çeşididir.
Lavanta yağı kendine has kokusuyla kozmetik ve sağlık alanlarında kullanılan bir yağdır. Güzel kokusu ile üretimde farklı alanlarda da yer almaktadır. Lavanta yağı lavanta kokusunu yoğun bir şekilde hissettirme özelliği olan bir yağdır. Lavanta yağı çok az miktarda kullanıldığında da etki alanı çok geniş bir yağdır.
Lavanta bitkisinin çiçeklerinden buhar ile damıtma yöntemi ile lavanta yağı elde edilmektedir. Lavanta bitkisi çok çiçekli bir bitki olduğu için yağından iyi kaliteli verim elde edilebilmektedir. Lavanta yağı teknolojik yöntemler kullanılarak daha kısa zamanda elde edilebilen bir bitki çeşididir. Lavanta bitkisi hızlı üretildiği ve bu sayede maliyetini de düşük tutabildiği için ülkemizde ekimi yaygınlaşmış bir bitki türüdür.
Lavanta Yağı Ne İşe Yarar?
Lavanta yağı kullanım alanları geniş yer tutan bir yağ çeşididir. Lavanta yağı sağlık ve kozmetik alanlarında kullanılabilen bir yağ türüdür. Lavanta yağı aromatik bitkisel yağ olması sayesinde sabunlarda kozmetik ürünlerde parfümlerde temizlik ürünlerinde şampuan ve losyonlarda kullanılan bir yağdır. Lavanta yağı sağlık alanında da baş ağrısı, migren gibi rahatsızlıklarda masaj yağı olarak da kullanılabilmektedir. Lavanta yağı antiseptik özellik gösterdiği için ortamda kokusunu yayarak havayı temizlemektedir.
Lavanta yağı kullanımı bazı rahatsızlıklara çok iyi gelebilmektedir. Özellikle sağlık alanında aromatik bir bitkiden oluşması sayesinde kişiyi rahatlatan bir etkiye sahiptir. Strese karşı iyi gelen bir yağdır. Lavanta yağı zihni açan halsizlik yorgunluk gibi rahatsızlıklara karşı kullanılabilmektedir. Lavanta yağı kullanan kadınların depresyona girmedikleri veya daha az girdikleri araştırmalarda görülmüştür. Temizlik ve hijyen için kullanılmakta iyi geldiği bilinmektedir.
Lavanta yağı kokusuyla birleşince yapılan masaj daha da etkili olmaktadır. Alına, şakaklara ve boyuna yapılacak yağ masajı baş ağrısına iyi gelebilir.
Geceleri uyulacak odada oluşturulacak olan lavanta kokusuyla vücudu ve zihni gevşeterek rahat bir uyku çekilebilir.
Kadınlar için çileye dönüşen regl ağrılarını kesmek için de lavanta yağı mühim çözümler sunabilmektedir. Kadınlar regl dönemlerinde karın bölgelerine lavanta yağı sürüp masaj yaparak ani krampların etkilerini en aza indirebilir. Birçok cilt bakım ürününde de kullanılan lavanta yağı cilde sürerek içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde cilt koruması sağlanabilir.
Sonu gelmeyen akne ve sivilce sorunlarıyla epey bir mücadele içerisinde olan kişiler, lavantanın anti bakteriyel özelliğinden de faydalanabilir.
Soğuk havalarda çatlayan dudakları yumuşatmak için çeşitli kremler kullanmak yerine daha natürel ve sağlıklı çözüm yollarını tercih etmekte fayda vardır. Lavanta yağına ilave olarak hindistancevizi yağı ekleyip, elde edilen karışımı çatlak dudaklara bitkisel bir çözüm uygulayabilirsiniz.
Son olarak damıtılmış suyla seyreltilmiş lavanta yağının birleştirip hücre yenilenmesine teşvik ederek, yaraların çok daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
Lavanta Yağı Nerelerde Kullanılır?
Lavanta yağı vücut sağlığını korumada faydalı olduğu gibi aromatik bir bitkisel yağ olmasından dolayı insan psikolojisine de iyi gelmektedir. Lavanta yağı masaj ile kullanılabilen bir yağdır. Özellikle baş ve vücuda lavanta yağı uygulamak rahatlamaya streslerden uzaklaşmaya yardım etmektedir. Lavanta yağı saç bakım kürlerinin içerisine eklenerek saç sağlığında kullanılmaktadır.
Lavanta yağı su ile kaynatılarak ortama yayıldığında gribal enfeksiyonlara karşı gelirken nefes almayı kolaylaştırmaktadır. Solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılmaktadır. Lavanta yağı kullanım alanları kozmetik, sağlık, temizlik ürünleri gibi birçok alanda kullanım imkânı sunmaktadır.
Lavanta yağının yararları kullanım amacı ile bağlantılı olarak farklılık gösterebilir. Lavanta yağı uçucu bir yağdır bu yüzden soğuk sıkım sabit bir yağ ile karıştırılarak cilde uygulanabilir. Bu noktada karışım cildi nemlendirmek ya da serbest radikallere karşı koruyucu etkisiyle kırışıklıkları önlemek için cilde hafifçe masaj yaparak uygulanabilir.
Lavanta yağı saç bakımında da kullanılır. Lavanta yağı, sağlıklı ve temiz bir cilt görünümüne yardımcı olmanın yanı sıra evde saç bakım rutinlerinde bu mucizevi yağı dahil edilebilirsiniz. Kullandığınız şampuanın içine 2 veya 3 damla lavanta yağı damlatarak saçınıza dairesel hareketlerle uygulayabilirsiniz. Karışımı saçınıza uyguladıktan sonra 4 veya 5 dakika bekleterek saçınızı durulamanız yeterli olacaktır. Evde yapabileceğiniz uygulamalardan bir diğeri ise saç derisini güçlendirmek amacıyla masaj yağı şeklinde kullanmaktır. Badem yağı, argan yağı, Hindistan cevizi yağı gibi yağların içerisine birkaç damla lavanta yağı damlatarak saç derisine masaj yapabilirsiniz. Böylelikle saç derinizi hem güçlendirip hem lavanta yağının faydaları ile daha sağlıklı yeni saç tellerinin oluşumunu gözlemleyebilirsiniz.
Ayak derisinin kuruması ve çatlaması sonucu deri yüzeyinde bakteri oluşumu gibi istenmeyen durumlar söz konusu olabilir. Ayak sağlığı için kozmetik ürünleri kullanmanın yanı sıra doğal yöntemler kullanmak da pekala mümkün. Mevsim şartlarına bağlı olarak ayak derisinin kurumasını önlemek için lavanta yağının doğal bakım etkisinden yararlanabilirsiniz. Nemlendirici özelliğinin yanı sıra lavanta yağı faydalarının antiseptik etkisiyle de ayak sağlığınızı korumaya yardımcıdır.
Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır?
Lavanta yağı en sık buhurdanlık veya elektrikli difüzöre eklenerek kullanılıyor. Yayılan lavanta kokusu, sakinleştirici ve huzurlu bir atmosfer yaratmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda nefesi rahatlatmaya da katkıda bulunuyor.
Bunun yanı sıra lavanta yağı cilt üzerinde de kullanılabilmektedir. Fakat uçucu bir yağ olması sebebiyle bu ürünün cilde doğrudan temas ettirilmemesi gerekiyor. Lavanta yağını cilde kullanmak için öncesinde Hindistan cevizi yağı, badem yağı ya da avokado yağı gibi sabit (taşıyıcı) bir yağ ile seyreltmek gerekiyor. Bu şekilde lavanta yağı spa ve masaj gibi uygulamalarda da kullanılabiliyor.
Lavanta yağının en yaygın kullanım şekli de uyku rutinlerine dahil edilmesi ile oluyor. Yastığa veya uyku alanının yakınına bir miktar lavanta yağı damlatıldığında uykuya geçmek ve derin uyumak daha kolay bir hale gelebiliyor.
Saç bakımında kullanmak için ise lavanta yağını, şampuan ve saç kremlerinin içerisine birkaç damla ilave etmek yeterli olabiliyor. Bunun yanı sıra lavanta yağını saça doğrudan maske olarak uygulama yöntemi de bulunuyor. Saça birkaç damla sürülen lavanta yağını, saçtaki nemi yok etmemesi için 10-15 dakika bekledikten sonra durulamak gerekiyor.
Tırnak bakımında ise bu yağ, limon yağı gibi uçucu yağlar ve yine sabit bir yağ çeşidi ile karıştırılarak doğrudan uygulanabiliyor.
Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?
Lavanta yağının pek çok faydası vardır. Bunlardan bir kısmı aşağıda listelendiği gibidir:
- Akne tedavisinde kullanılır ve tahriş olmuş cildi iyileştirir
- Egzama ve kuru cilt durumlarını yatıştırır
- Kırışıklıkları azaltır ve leke oluşumunu önler
- Yaralar üzerinde iyileştiricidir
- Böcek sokmalarında yatıştırıcıdır
- Güneş yanığının etkilerini azaltır
- Saç sağlığını korur ve yeni saç oluşumunu destekler
- Mantar ve viral enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olur
- Ayak sağlığı üzerinde etkilidir
- Uyku problemlerine iyi gelir
- Stres ve anksiyeteyi hafifletir
- Ağrıyı hafifletir
- Sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur
- Solunumsal bozuklukları rahatlatır
- Adet ağrısına iyi gelir
- Cildin aydınlanmasına yardımcı olur
- Yaraları iyileştirmeye yardımcıdır
- Cildi serbest radikallerin etkilerinden korur
- Sivilceleri iyileştirmeye yardımcı olur
- Kepeği önler
- Ruh halini dengeler
- Enfeksiyonları önler
- Doğum sonrası komplikasyonları azaltır
- Kas spazmlarını önler
- İdrar akışını uyarır
- Sistit belirtilerini azaltır
- Kan dolaşımını arttırır
- Migren ve ağrı tedavisinde faydalıdır
- Tansiyonu dengeler
Lavanta yağının anti-mikrobiyal ve anti-bakteriyel özelliğinden dolayı deride meydana gelen sedef hastalığı, sivilce ve alerji gibi birçok cilt problemini tedavi etmek için kullanılır. Aynı zamanda lavanta yağının akne problemlerinin tedavisinde de iyileştirici etkisi olduğu bilinmektedir. Sivilce olan bölgeye pamuğa bir damla lavanta yağı damlatarak sürmek ya da lavanta yağı ile Hindistan cevizi yağını bir arada kullanarak sivilce oluşumu önlenebilir.
Kuru bir cilde sahip kişiler lavanta yağını cildin nem bariyerini dengelemek için kullanılabilir. Yumuşak, kaşıntısız bir cildi desteklemek için ekstra kuru olan bölgelere birkaç damla lavanta losyonu veya lavanta içeren vücut yağı ile masaj yapmak cildin bu problemlerini yatıştıracaktır.
Lavanta yağının anti-inflamatuar ve antioksidan özelliği sayesinde ciltte meydana gelen leke oluşumlarını ve ciltte kırışıklık oluşumunu engeller. Lavanta yağı içeriğindeki antioksidanlar sayesinde cildinizde yaşlanma sürecini hızlandıran serbest radikallere karşı cildinizi korur.
Lavanta yağının içerisinde bulunan beta-karyofilen, ciltte meydana gelen yaralar üzerinde iyileştiricidir. Ciltte oluşan yaraların iyileşmesi için pamuğa birkaç damla lavanta yağı damlatarak cildinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Lavanta yağı, böcek ısırıklarını önlemeye ve bu ısırıkların acısını yatıştırmaya yardımcı olur. Kendine özgü kokusu ile sivrisinekleri ve böcekleri uzak tutmak için lavanta yağı kullanılabilir.
Lavanta esansiyel yağının birçok faydası vardır. Bunlardan biri güneş yanıklarını hafifletmektir. Anti-inflamatuar ve antiseptik özellikleri sayesinde güneş yanıklarını, kızarıklık ve şişlikleri azaltabildiği gibi iyileşme sürecini de hızlandırabilir. Anti-mikrobiyal özelliği nedeniyle güneş yanığını etkili bir şekilde iyileştirebilir ve yeni cilt oluşumunu teşvik edebilir. Lavanta esansiyel yağının sağladığı anında soğuma hissi de iltihabı yatıştırmada büyük rol oynar. Güneş yanıkları üzerine pamuğa 3-4 damla lavanta yağı damlatarak cilde nazikçe uygulanabilir.
Lavanta yağı düzenli olarak kullanıldığı zaman saç derisine iyi geldiği ve saç tellerinin kalınlığını da artırdığı bilinmektedir. Aynı zamanda yağı yeni saç oluşumunu da destekler. Kekik yağı ve sedir ağacı yağı ile birlikte kullanıldığı zaman saç dökülmesine iyi gelir. Lavanta yağı bir anti-mikrobiyal olduğu için kepek oluşumunu da engelleyebilir.
Bir anti-mikrobiyal olarak lavanta sadece bakterileri yok etmeye yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda belirli mantar türlerine karşı da etkilidir. Temizlik yaparken veya çamaşır yıkarken birkaç damla lavanta yağı kullanmak bakterilere ve mantarlara karşı etkilidir.
Lavanta esansiyel yağı ile yapılan ayak masajı yorgun ayaklar üzerinde etkili bir yatıştırıcıdır. Ayaklardaki yorgunluk ve ağrıyı hafifletir. Gergin olan kasları gevşetir. Anti-inflamatuar ve anti-septik özellikleri sayesinde ayakta meydana gelen iltihaplanmaların iyileşmesine yardımcı olur.
Yatak odasında uçucu lavanta yağı kullanmak uyumayı kolaylaştırır ve geceleri uyanma sıklığını da azalıp uyku verimliliğini artırır. Artan uyku kalitesi ile de güne daha pozitif başlamış olursunuz.
Lavanta yağı, stres ve anksiyete problemlerinde kullanılabilen yatıştırıcı bir kokuya sahiptir. Baş ağrısı, sinir gerginliği ve migren için kullanılabilir. Canlandırıcı aroması sayesinde zihinsel aktiviteyi arttırırken sinirsel yorgunluğu, huzursuzluğu, kaygı ve endişeyi de ortadan kaldırır.
Lavanta yağı kullanımı kas ağrılarını, eklem ağrılarını, doku zedelenmelerini ve sırt ağrısını hafifletebilir. Ağrıdan etkilenen bölgeye lavanta yağı ile masaj yapılması yaşanan ağrıları hafifletir ve kasları gevşetir.
Lavanta yağı, bağırsak faaliyetlerinin artmasına yardımcı olur. Hazımsızlık, gaz problemleri, mide ağrısı, kabızlık ve kusma gibi sağlık sorunlarının tedavisinde lavanta yağı kullanılması bağırsak sağlığını düzenlemeye yardımcıdır.
Lavanta yağı; soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, öksürük, astım, bronşit ve larenjit gibi birçok solunum yolu problemlerinde iyileştirici özelliğinden yararlanılmaktadır. Boynunuza, göğsünüze veya sırtınıza lavanta yağı sürerek göğsünüzdeki ve burnunuzdaki tıkanıklıktan kurtulmanıza yardımcı olarak iyileşme sürecini hızlandırır. Balgamı ve diğer istenmeyen toksinleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Buhar inhalasyonu yoluyla ya da bir vaporizatör yardımıyla lavanta yağının solunması solunumsal bozuklukları rahatlatır.
Bir parça pamuğa üç damla lavanta yağı damlatıp solumak adet kramplarına ve adet ağrılarına iyi gelir.
Güzellik uygulamalarında da sıklıkla kullanılabilen esansiyel yağ cildi nemlendirme etkisiyle de tercih edilebiliyor. Cildi korumanın yanı sıra aydınlık bir görünüm kazanmasına yardımcı olması da lavanta yağı faydaları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ciltte oluşan ince kırışıklıklar için bu hoş kokulu yağ kozmetik amaçlı olarak da kullanılabilir. Çeşitli iç ve dış etkenlerle meydana gelen serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunmak için lavanta yağından yararlanılabilir. Serbest radikallerin etkisiyle yüzde ince çizgiler ve yanı sıra kırışıklıklar oluşabilir. Antioksidan özelliği ile öne çıkan lavanta yağı faydaları sayesinde cildinizde oluşan ince kırışıklıkları düzenli kullanımla önleyebilmeniz mümkün. Serbest radikallerin cildinizde yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için temiz cilde bir parça pamuk aracılığıyla uygulayabilirsiniz.
Sivilceler yüzde istenmeyen görüntülerin oluşmasına neden olabilir. Anti-bakteriyel özellikli lavanta yağı faydaları sayesinde sivilceleri önlemeye de yardımcı olur. Sivilceleri önlemek veya kızarıklık görüntülerini ortadan kaldırmak için lavanta yağını saf olarak kullanmak yerine bazı bitkisel yağlarla seyrelterek kullanabilirsiniz. Lavanta yağı faydaları ile sivilceleri önlemek istiyorsanız, Hindistan cevizi yağı ile seyrelterek de temiz cilde uygulayabilirsiniz. Cildinizde sivilce çıktığını gördüğünüzde sorunlu bölgeye bir damla lavanta yağı sürebilirsiniz.
Lavanta yağının içeriğinde bulunan doğal iltihap önleyici özellikteki beta-karyofillen ile yaraları iyileştirmeye yardımcı olduğu bilinir. Lavanta yağı faydaları cilt için ağrı kesici ve yatıştırıcı özelliğe de sahiptir. Bu konuda yapılan bazı araştırmalar cildin iyileşmesine yardımcı olduğunu gösterir. İltihap önleyici özelliği ile cildi rahatlatır. Cildin maruz kaldığı yüzeysel yaralanmalarda bakteri ve mantarın oluşumunu önlemeye yardımcı olmak da lavanta yağının faydaları arasında sayılabilir.
Sivilce oluşumunu engellemeye yardımcı lavanta yağı faydalarının yanı sıra kızarıklıkları ve kahverengi lekelerin oluşumunu önlemeye de destek olduğu bilinir. Temiz cilde düzenli olarak uygulandığında cildin daha aydınlık ve sağlıklı bir görünüme kavuşturmaya yardımcı olduğu da bilinenler arasındadır.
Lavanta Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Lavanta suyunun yararları kullanım amacı ile bağlantılı olarak farklılık gösterebilir. Lavanta suyunun cilt üzerindeki faydaları aşağıdaki gibi listelenebilir:
- Cildi nemlendirmek
- Serbest radikallere karşı koruyucu etkisi
- Kırışıklıkları önlemek
- Ciltte meydana gelen aydınlanma ve nemlendirici etki
- Sivilce oluşumunu ve ciltteki kızarıklıkları önlemek
- Deri yüzeyinde oluşan iltihap durumlarında iyileştirici etki
- Lavanta yağı sürülen bölgede iyileştirici ve yatıştırıcı etki
- Güneş Yanığı Etkilerini Azaltır
- Cildin Aydınlanmasına Yardımcı Olur
Lavanta suyu sivilce oluşumunu engellemeye yardımcıdır. Lavanta suyu faydaları arasında kızarıklıkları ve kahverengi lekelerin oluşumunu önlemek olduğu bilinir. Temiz cilde düzenli olarak uygulandığında cildin daha aydınlık ve sağlıklı bir görünüme kavuşturmaya yardımcıdır. Lavanta suyunun düzenli kullanılması ile ciltte meydana gelen aydınlanma ve nemlendirici etkisi zamanla farkedilir. Lavanta suyu sürülen bölgede kısa süre içerisinde lavanta suyunun faydaları arasında yer alan iyileştirici ve yatıştırıcı etkisini kolaylıkla hissedilir.
Lavanta Yağı ve Hindistan Cevizi Yağı Karıştırılarak Cilde Uygulanır mı?
Sivilceler insanın yüzünde istenmeyen görüntülerin oluşmasına veyahut istenmeyen kızarıklık ve acılara neden olabilir. Anti-bakteriyel özellikli lavanta yağı faydaları sayesinde sivilceleri önlemeye yardımcı olur ve istenmeyen kızarıklık acılarını da yumuşatır. Sivilceleri önlemek ya da kızarıklık görüntülerini ortadan kaldırmak için ilaç kullanmak yerine bazı bitkisel yağlarla bunlarla mücadele etmek daha sağlıklı ve yan etkisiz olabilir. Lavanta yağı faydaları ile sivilceleri önlemek istiyorsanız, Hindistan cevizi yağı ile seyrelterek de temiz cilde uygulayabilirsiniz. Cildinizde sivilce çıktığını gördüğünüzde sorunlu bölgeye bir damla lavanta yağı sürmeniz oldukça yararlı olacaktır.
Lavanta Yağının Saça Faydaları Nelerdir?
Lavanta yağının saça faydaları
- Kişilerin en büyük problemlerinden biri olan saç dökülmesine lavanta yağı iyi gelir
- Saç bakımını gerçekleştirmek için kullanıldığında saç derisini daha sağlıklı bir hale getirir Saç derisinin nefes almasında yardımcı olduğu için kepek ve kaşıntıyı ortadan kaldırır
- Saçlarda ısı işlemlerinden dolayı meydana gelen kırılmaları önler
- Saç derisindeki kan dolaşımının artmasını sağlar. Bu da yeni saç çıkmasında yardımcı olur.
- Saçta oluşan mantar ve enfeksiyonları önlediği gibi yeni mantar ve enfeksiyonların oluşumunu da engeller
- Bitleri temizlemeye yardımcı olur
- Erkeklerde de saç dökülmesini azalttığı bilinmektedir
- Saç beyazlamasını yavaşlatır
Lavanta Yağının Yan Etkileri Nelerdir?
Lavanta yağının yan etkileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Diyabet hastalarına önerilmez
- Hassas ciltlerde tahrişe sebep olabilir
- Bazı hassas cilt dokularında döküntü gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir
- Lavanta yağı aşırı kullanıldığında mide bulantısı, ateş, baş ağrısı ve ciltte iltihaba neden olabilir
- Lavantanın yağının yutulması durumunda, görme ve nefes darlığı gibi olumsuz sonuçlar meydana gelebilir
- Lavanta yağının aşırı kullanımı erkeklerde anormal meme büyümesine yol açabilir
- Hamileler için hormon seviyelerini etkileyebileceği için düşük riski oluşabilir
- Sinir sistemini yavaşlattığı için ameliyattan 2 hafta önce lavanta kullanımı bırakılmalı
- Uyku ilaçlarıyla, anti-depresanlarla, hipertansiyon ilaçlarıyla, kolesterol ilaçlarıyla ve kan inceltici ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır
Lavanta Yağı Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hazırladığınız ya da hazır olarak aldığınız lavanta yağının faydalarından yararlanmak için lavanta yağını şu şekillerde kullanabilirsiniz:
Cildiniz için kullanacaksanız lavanta yağını aynı oranda zeytinyağı ya da badem yağı gibi sabit bir yağ ile karıştırıp seyrelterek cildinize uygulayabilirsiniz.
Saç sağlığınızı desteklemek istiyorsanız lavanta yağını halihazırda kullandığınız saç maskelerinin içine damlatabilir ya da yine yukarıdaki gibi zeytinyağı veya badem yağı ile seyrelterek saç diplerinize sürebilir ve parmaklarınızla yavaş yavaş masaj yaparak yedirebilirsiniz. Bu şekilde 2 saat bekledikten sonra saçlarınızı güzelce yıkayıp durulamayı da unutmayın.
Stresle mücadele konusunda ondan destek almak istiyorsanız bir sprey şişesinin içine su ve 10 damla kadar lavanta yağını aktarıp çalkalayabilir ve yaşam alanınıza (yastıklara, kıyafetlere) bu sıvıyı tıpkı bir oda parfümü gibi püskürtebilirsiniz.
Yüksek tansiyonu dengelemek amacıyla lavanta yağından destek almak istiyorsanız lavanta yağını doğrudan koklayabilir ya da bir peçeteye sprey şişeden püskürterek bir süre yakınınızda tutabilirsiniz.
Sivrisinekleri evinizden uzak tutmak istiyorsanız sprey şişesinin içinde suyla karıştırdığınız lavanta yağını odalarınıza, perdelerinize, hatta dolaplarınıza dahi sıkabilirsiniz.
Soğuk algınlığı durumunda ondan destek almak istiyorsanız büyük bir kâse sıcak suyun içine birkaç damla lavanta yağı döküp kısa bir buhar banyosu yapabilir, boğaz ve sırt bölgenizdeki ağrıları azaltmak içinse lavanta yağını zeytinyağı ya da badem yağı ile karıştırıp masaj yaparak boğaz ve sırt bölgenize sürebilirsiniz.
Çok önemli bir notu da paylaşmakta yarar var; her üründe olduğu gibi lavanta yağını kullanırken de dikkati elden bırakmamalı, asla aşırıya kaçmamalısınız. Yanlış miktarda kullanmanız halinde farklı yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Buhar banyosu yapmak için kullandığınızda aşırı miktarda kullanırsanız lavanta yağı zehirlenmesi yaşayabilir, baş dönmesi gibi yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Aynı şekilde hamilelik ya da emzirme dönemlerindeyseniz, lavanta ya da benzeri bitkilere karşı alerjiniz varsa, kronik, ciddi bir rahatsızlığınız söz konusu ise bu yağı kullanmamalı, doktorunuzun önerileri dışında asla hareket etmemelisiniz.
Lavanta Yağının Zararları Nelerdir?
Lavanta yağının zararları aşağıda belirtildiği gibi sıralanabilir:
- Hassas cilde sahip olanlarda tahriş ve döküntü gibi alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir
- Mide bulantısı
- Ateş
- Baş ağrısı
- Ciltte iltihaplanmalar
- Lavantanın yağının yutulması durumunda ise: Görme, nefes darlığı, kusma ve ishale gibi istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
- Lavanta yağının aşırı kullanımı erkeklerde anormal meme büyümesine yol açabilir
- Hamilelerde hormon seviyelerini etkileyebileceği için düşük riski oluşabilir
- İlaçlarla birlikte kullanılmamalıdır kullanılacaksa bile uzman hekiminizde danışmanızda yarar vardır
Kişi vücudunda yeni bir yağ veya herhangi bir ürün kullanmadan önce mutlaka dikkatli olmalıdır. Yeni bir ürün kullanmadan önce deride küçük bir bölgede denemeler yapılabilir. Genel bir kural olarak hamile kadınların ve emziren kadınların lavanta esansiyel yağından uzak durmaları tavsiye edilir. Lavanta yağı, alerjiye yatkın kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Tavsiye edilen kullanım önerisi kullanmadan önce lavanta yağını cildinizde küçük bir bölgede deneyimleyerek kullanabilirsiniz. Diğer uçucu yağların çoğundan farklı olarak lavanta yağı çok sayıda sağlık sorununa neden olabileceği de unutulmamalıdır. Bunlardan bazıları bulanık görme, gözlerde yanma ve kızarıklık, nefes alıp vermede zorluk, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishale sebep olabilir. Beslenme düzeninizde veya yaşam tarzınızda bir değişiklik yapmadan önce mutlaka doktorunuz ve beslenme uzmanınız ile konuşmanızda fayda vardır.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın