Ksiloz Nedir?
Ksiloz, beş karbon atomu ve bir aldehit fonksiyonel grubundan oluşan aldopentoz tipi bir monosakkarittir. Ksiloz, odundan izole edilmiş bir şekerdir. D-Ksiloz, yiyecek ve içeceklerde diyabetik tatlandırıcı olarak yaygın olarak kullanılan bir şekerdir. Ksiloz, malabsorpsiyonun gözlemlenmesi için bir teşhis maddesi olarak da kullanılmıştır. Katalitik hidrojenasyon ile ksilozun indirgenmesi, yaygın gıda katkı maddesi tatlandırıcı ikamesi ksilitol Xylitol'ü üretir.
Ksiloz bir Enzim midir?
Enzimolojide bir ksiloz izomeraz, D-ksiloz ve D-ksilülozun birbirine dönüşümünü katalize eden bir enzimdir. Bu enzim, izomeraz sınıfına, özellikle de aldozları ve ketozları birbirine dönüştüren molekül içi oksidoredüktazlara aittir. İzomeraz şimdi yaklaşık yüz bakteri türünde gözlemlenmiştir. Ksiloz-izomerazlar, glikoz ve fruktozu birbirine dönüştürme becerilerinden dolayı yaygın olarak fruktoz-izomerazlar olarak da isimlendirilirler. Bu enzim sınıfının bir bölümü D-ksiloz aldoz-ketoz-izomerazdır. Popüler olarak kullanılan diğer isimler arasında D-ksiloz izomeraz, D-ksiloz ketoizomeraz ve D-ksiloz ketol-izomeraz vardır.
Ksiloz Nerede Bulunur?
Ksiloz ilk olarak huş ağacı gibi ağaçlarda izole edildi ve şimdi yaygın olarak saman, ceviz kabukları ve mısır koçanı gibi bir dizi odunsu malzemede bulunmaktadır. Ayrıca çilek, ıspanak ve brokolide de ksiloz bulunur. Vücudun kendi başına bir miktar ksiloz ürettiği bilinmektedir ancak bu miktar oldukça azdır.
D Ksilozun Yapısı Nedir?
Ksilozun dekstrorotary formu olan D-ksiloz, genellikle canlılarda şekerin endojen olarak oluşan formunu ifade eder. Levoroter form, L-ksiloz, sentezlenen forma atıfta bulunabilir. Bununla birlikte, ksiloz tek başına birçok amaca hemen hizmet etmeyebilir - ancak metabolizması, önemli beslenme ve biyolojik amaçlara hizmet edebilen çeşitli substratlarla sonuçlanır.
Ksiloz bir Ketoz mudur?
Ketoz, molekül başına bir keton grubu içeren bir monosakkarittirlere verilen addır. En basit ketoz, sadece üç karbon atomuna sahip olan ve optik aktivitesi olmayan tek ketozdur . Tüm monosakarit ketozlar indirgeyici şekerlerdir, çünkü bir endiol ara ürünü aracılığıyla aldozlara tautomerleşebilirler ve elde edilen aldehit grubu, örneğin Tollens'in testinde veya Benedict'in testinde oksitlenebilir. Ksiloz, pentoz sınıfından bir ketozdur.
Hangi Yiyecekler Ksiloz İçerir?
Diyet karbonhidratlarına dahil edilebilen ksiloz içeren besinler şunlardır:
- Patates
- Bezelye
- Havuç
- Tahıl çeşitleri
- Meyveler
- Ekmek
- Sebzeler
Ksiloz bir Pentoz mudur?
Kimyada pentoz, beş karbon atomlu monosakkaritlere verilen isimdir. Pentozlar biyokimyada çok önemlidir. Fosforillenmiş pentozlar, pentoz fosfat yolunun önemli ürünleridir, en önemlisi nükleotidlerin ve nükleik asitlerin sentezinde kullanılan riboz 5-fosfat (R5P) ve aromatik sentezlerde kullanılan eritroz 4-fosfattır (E4P). Pentoz, karbonil grubu sondan ikinci karbon atomunda bulunan bir ketozdur. Sınıfının içinde ksiloz da bulunmaktadır. Bundan dolayı ksiloz bir pentozdur.
Ksiloz Suda Çözünür mü?
Molekül ağırlığı 150.130 g/mol ve Erime noktası 153 °C olan ksilozun 20 °C'de suda çözünürlüğü 100 ml su için 117 g'dır ve kristalleri beyazdır.
Ksiloz bir İndirgeyici Şeker midir?
İndirgeyici şekerler, indirgeyici maddeler olarak hareket edebilen şekerlerdir. Bunun nedeni, mevcut bir keton veya aldehit grubuna sahip olmalarıdır. Ksiloz, aldopentoz tipi bir indirgeyici şekerdir.
Ksilozun Kas Gelişiminde Bir Rolü Var mıdır?
Bu konuda insanlar üzerinde olmasa bile hayvanlar üzerinde pek çok çalışma yapılmıştır. Özellikle domuz ve tavuklar üzerinde yapılan çalışmalarda ksilozun kas gelişimine etkisi olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Bitki ksilan polimerlerinin ana bileşeni olarak ksiloz, yeryüzünde en bol bulunan karbonhidratlardan biridir ve sadece glikozdan sonra gelir. Ksiloz alımı, kasların ksiloz ve hücre dışı işaretleyiciler tarafından oluşturulan penetrasyon süresini, memeli kasları için bildirilenlere benzetmiştir.
Ksiloz Bağırsak Sağlığını Ölçmek İçin Nasıl Kullanılır?
D-ksiloz olarak da bilinen ksiloz, normalde bağırsaklar tarafından basit bir şekilde emilen şeker türlerinden biridir. Bir ksiloz testi, hem kandaki hem de idrardaki ksiloz seviyesini ölçmeye yardımcı olur. Normal seviyelerden daha düşük sonuçlar, vücudunuzun besinleri emme yeteneğiyle ilgili bir sorun olduğu ya da çok kısa sürede oluşabileceği anlamına gelebilir.
Sonuçlarınız kanda veya idrarda normal miktarlardan daha az ksiloz olduğunu belirtiyorsa, bu, malabsorbsiyon bozukluğunuz olduğu anlamına gelebilir. Düşük ksiloz şu sorunlara neden olabilir:
- Çölyak hastalığı, glütene karşı ciddi bir alerjik reaksiyona oluşturan otoimmün bozukluktur. Gluten çavdar, arpa ve buğdayda bulunan bir protein çeşididir.
- Crohn hastalığı, sindirim sisteminde şişme, iltihaplanma ve yaralara neden olan bir sorundur.
- İnce bağırsağın besinleri emmesini engelleyen nadir bir durum olan hastalığa Whipple hastalığı denmektedir.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın