Kreatin mi BCAA mı Daha İyidir? Hangisini Ne Zaman Kullanmalı?
BCAA ve kreatin; amino asitlerin türettiği, egzersiz sırasında vücudun yakıt olarak kullandığı ve kas kütlenizin büyümesini desteklediği maddelerdir. Özellikle vücut geliştirme ile ilgilenen bireyler için protein alımı oldukça önemlidir. Kreatin ve BCAA, protein dışında amino asit takviyesi yaparak kas kütlesinin daha hızlı gelişmesini sağlar. Ancak bunun başarılı olabilmesi için hem protein hem de amino asit kullanımını doğru bir şekilde ayarlamak gerekmektedir.
Kreatin ve BCAA Aynı Anda Kullanılabilir mi?
Tüm hücrelerimizde bulunan protein, saçlardan tırnaklara, kemiklerden kaslara kadar pek çok noktanın gelişiminde en önemli yapı taşlarındandır. Proteini oluşturan şeylerin başında amino asitler gelir. İnsanın genetik kodunda 20 adet amino asit vardır. Bu amino asitler ”esansiyel” amino asitlerdir. Esansiyel amino asitler vücut tarafından üretilmez. Bu tip amino asitleri ya besin olarak ya da takviye olarak alınması gerekmektedir.
BCAA ve kreatin alımı protein oluşumu dışında birbirlerinden farklı olarak pek çok farklı noktada da vücuda katkı sağlamaktadır. Besin takviyesi olarak alınan kreatin ve BCAA’ları aynı anda kullanmanın herhangi bir yanlışı yoktur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli şey iki takviyenin de ne zaman ve hangi dozda kullanılacağının bilinmesidir.
Kreatin mi BCAA mı Kas Gelişimi ve Antrenman için Daha İyidir?
BCAA ve kreatin kas gelişimi ve antrenman performansını arttırmaya yönelik kullanılan supplementlerdendir. Yüksek dirençli antrenmanlarda kaslar fosfajen sistemini kullanmaktadır. Fosfajen ise kreatinde bulunan fosfattan enerji almaktadır. Kreatin supplementi kullanarak fosfat deponuzu arttırabilirsiniz.
BCAA ise kas kütlenizi onarabilir ve arttırabilir. Antrenman öncesi, sonrası ve sırasında kullanabileceğiniz BCAA supplementleri ile sadece kas kütleniz değil gücünüz de artacaktır.
Kreatin yüklemesi yapmasanız bile bir ay içinde aynı seviyeye gelmiş olursunuz. Bundan dolayı illa tek bir supplement kullanmanız gerekiyorsa tercihinizi BCAA’lardan yana kullanabilirsiniz.
Kreatin ve BCAA Arasındaki Farklar Nedir?
Kreatin ve BCAA arasında bazı farklar bulunur. Bu farklar şunlardır:
- Kreatin temposu düşük, yoğunluğu yüksek antrenmanlar için kullanılırken, BCAA yüksek direnç ve tempolu antrenmanlarda kullanılır.
- Kreatin vücutta Glisin, L-Arjinin ve L-Metiyonin amino asitlerine sentezlenirken, BCAA ise izolösin, valin ve lösin amino asitlerine sentezlenir.
- Kreatin sporcular için günde 8 gram kadar yeterlidir. BCAA kullanımı ise günlük 5 gramdır.
- Kreatin, ATP’nin verdiği enerjinin 20 katını fosfat sayesinde verirken, BCAA insülin hormonunu uyararak kaslardaki enerjiyi yükseltir.
- Kreatin ve BCAA kullanımında görülen yan etkiler farklıdır.
Kreatinin BCAA'dan daha İyi Olduğu Yanlar Nedir?
Hem BCAA hem de kreatin sporcu sağlığı için yararlı supplementlerdendir. Kreatin, nörolojik hastalıklarla mücadele yardımcı olur. Beyinin işlevini gerçekleştirebilmesi için kreatin içeren amino asitler oldukça fazla fayda sağlar. Kreatinin BCAA’lardan daha iyi olduğu bir diğer etki ise vücutta kendiliğinden oluşabilmesidir. Kreatin vücutta üretildikten sonra fosfat molekülü ile bağlanır. Bunun amacı kreatin fosfat oluşturmaktır.
Bazı spor dallarındaki sporcular için (Ör. kürek çekme) kreatin kullanımı öncelikli kullanım için önerilmektedir. Direnç antrenmanı yapan her sporcu için kreatin supplementi kullanımı önerilmektedir.
BigJoy Sports Creamix 7000 Aromasız 350 g
BCAA'nın Kreatinden Daha İyi Olduğu Yanlar Nedir?
BCAA, kreatine göre çok daha komple bir amino asit kaynağıdır. Özellikle sporcular için BCAA kullanımına çok daha özen gösterilmektedir. BCAA içinde yer alan dallı amino asitler yağsız bir şekilde kas kütlesinin direnç kazanmasına yardımcı olur. Kalori kısıtlayıcı diyet yapan sporcular kreatin ve BCAA arasında kalırsa BCAA kullanmalıdır. Kiloyu yağdan vermek sporcular için en dinamiklerden biridir. Protein sentezini teşvik ettiğinden dolayı kas kütlesine kreatine göre çok daha fazla fayda sağlar.
Optimum Nutrition BCAA 5000 Powder 345 g
Hızlı Enerji Üretimi ve Güç için Neden Kreatin Tercih Edilmelidir?
Kasların doğru bir şekilde çalışabilmesi için doğru bir şekilde enerji bulmaları gerekmektedir. Kreatin kaslara gerekli enerjiyi sağlamaktadır. Enerji yüklenen kaslar daha uzun süreli antrenmanlar yapmanıza yardımcı olur.
Vücudumuzun enerji kaynağı ATP’dir. Vücuttaki her süreç ATP tarafından sağlanan enerji ile sağlanır. Fosfat grubu hidrolize edilerek ATP’ye gerekli enerji sağlanmış olur. Fosfat grubu hidrolize edildiğinde enerji ısı şeklinde ortaya çıkar. Bu enerji, süreç ne olursa olsun onu devam ettirmek için kullanılır. ATP’den kaybolan bir fosfat olduğunda bu artık ADP’ye dönüşür. Kreatin tam olarak bu noktada devreye girer. Kreatin, ATP’yi yeniden oluşturmak için ADP’ye bağlanır. Bu işlem sayesinde ATP depolarınız artar ve enerjiniz çok daha fazla olur.
Temiz Kas Kütlesi Oluşturmak için Neden BCAA Tercih Edilmelidir?
Temiz kas kütlesi yağsız kas kütlesi demektir. Spor salonunda düzenli spor yapan biri yağsız bir kas kütlesi sahibi olabilir. Yağsız bir kas kütlesine sahip olmak için düşük kalorili diyetler ve buna uygun besin takviyeleri kullanmak gerekmektedir. BCAA’da bulunan amino asitler besinler yardımı ile yeteri kadar alınamayabilir. 3 amino asidi tek bir formda bir araya getiren supplementleri kullanarak yeteri kadar BCAA takviyesi yapmış olursunuz. BCAA kas kütlenizi koruyarak yağ kaybını engeller. Böylece sporcu kişide temiz, yağsız kas kütlesi oluşmuş olur. Elbette sadece BCAA kullanımı ile temiz bir kas kütlesine ulaşılamaz. Bunun yanında spor da yapılmalıdır.
BCAA Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gereken Diğer Noktalar Nedir?
BCAA kullanımı hakkında bilinmesi gereken diğer önemli noktalar şunlardır:
- BCAA’ları spor sırasında, öncesinde ya da sonrasında kullanabilirsiniz.
- Özellikle yüksek dirençli sporlarda BCAA kullanımı kas kütlesini onarır ve korur.
- Yorgunluk hissinin yoğun olduğu antrenman sonralarında motivasyonu arttırır.
- Hormon dengesini destekler.
Kreatin Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gereken Diğer Noktalar Nedir?
Kreatin kullanımı hakkında bilinmesi gereken diğer noktalar şunlardır:
- Yağsız kas kütlesi kazanmaya yardımcı olur.
- Anabolik ilaçların kullanımına karşı sporcuları korumaktadır.
- Kreatin monohidrat, en fazla araştırması yapılan kreatin türüdür.
- Yaşa bağlı oluşan kas kaybını engeller.
- Atletik sporlardaki hareket başarısını etkiler.
- Parkinson, Alzheimer, epilepsi gibi beyin hastalıklarını engellemede kullanılır.
BCAA ve kreatinin içeriklerini incelemek için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın