Fit1001 logosearch icon
Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?Yorum Ekle
0

Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedilerin tüy bakımı için nasıl adımlar izlenmelidir? Kedilerde tüy bakımının önemi nedir?
10 dk. da okunurFit1001 Editör22 Şub 20230 Yorum
Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedilerin genel itibari ile kendi temizliklerini yapabildiklerini ve titiz hayvanlar olduklarını söylemek doğru olacaktır. Evde yaşayan hayvanlar, doğal olarak dışarıdaki hayvanlara göre daha temizdir.

Kediler her ne kadar temizliklerini yapabiliyor olsalar da tüylerinin ilgiye ihtiyacı vardır. Özellikle de uzun tüylü kediler için tüy bakımı ihmal edilmemesi gereken önemli bir konudur. Kedilerin tüy bakımını yapmak da oldukça kolaydır.

Kedilerin tüy bakımı için temel olarak tüylerini fırçalamak ve taramak yeterli olacaktır. Kedilerde tüylerin taranması sonucunda, ölü tüyler toplanmış olur ve kürkünün daha canlı ve parlak durması sağlanır. Bu sayede kedilerin kan dolaşımı hızlanır ve düzene girer. Bunun yanında kediler alıştıkları zaman tüylerinin taranmasından çok keyif alır, bu onlara bir noktadan sonra masaj terapisi gibi gelir.

Kedilerde tüy bakımı konusunda, kısa tüylü kedilerin tüylerinin fırçalanmasına gerek olmadığı düşünülmektedir, ancak bu düşünce oldukça yanlıştır. Her ne kadar kedinin tüyleri kısa olsa da dökülme görülür ve bu tüyler birikebilir.

Kedilerin Tüy Bakımı Ne Şekilde Yapılmalıdır?

Kedilerde tüy bakımı denince ilk akla gelen şüphesiz tüyleri fırçalamaktır. Kedilerin tüylerini düzenli olarak fırçalamak gerekir. Bu fırçalama işlemi yalnızca tüylerinin güzel olmasını sağlamakla kalmaz aynı zamanda sağlığını da olumlu etkiler. Kedilerin tüylerini düzenli olarak fırçalamak, tüylerine parlaklık katacaktır. Ölü tüyler temizlenmiş olacak ve kürkünün daha canlı ve parlak görünmesi sağlanacaktır. Kedilerde tüy bakımının faydaları oldukça fazladır. Kedinizin tüylerini tararsanız derisindeki gözeneklerin tıkanmasını önlersiniz. Kan dolaşımı hızlanmış olur bu sayede çıkan tüyler daha da canlı ve güçlü olur. 

Kediler vakitlerinin çoğunu kendilerini yalayarak temizlemekle geçirirler. Bu yalama sırasında da pek çok tüy yutabilmektedirler. Bu tüyler zamanla sindirim sistemini zorlar ve beraberinde sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını sağlar. Ancak kedinizi düzenli olarak tararsanız ölü tüyleri temizlemiş olursunuz bu sayede kediniz tüyleri yutmaz. Kedileri düzenli olarak taramak sadece kir, yağ ve ölü tüyleri temizlemekle kalmaz aynı zamanda cilt yüzeyindeki pulların çıkarılmasına da yardımcı olur. Bu pullar zamanla gözeneklerini tıkar ve deri hastalıklarına zemin hazırlayabilir. 

Kediler düzenli tarandığında ise kedinin cildi nefes alır ve bu sayede kan dolaşımı da artar. Kedinizin cildinin genel durumu iyileşir ve sağlıklı, ışıltılı bir görünüme sahip olur. Tüyleri taramanın bir diğer faydası ise tüylerin düğüm olmasını engellemektir. Özellikle uzun tüylü kedilerin en sık karşılaştığı sorunlardan biri uzun tüylerinin karışmasıdır. Tüylerin karışması demek keçeleşme olasılığının artması demektir. Keçeleşme de derisinde birtakım yaraların açılmasına yol açabilir. Bakteri ve enfeksiyona açık hale gelen bu yaralar, kedinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Tüylerinin düğüm olmaması için düzenli olarak taranması önemlidir. Eğer kedinizin tüylerini düzenli olarak taramazsanız dış parazit görülme ihtimalinin de büyük oranda artabileceğini söylemek doğru olacaktır. Dış parazit, kedi sağlığını olumsuz etkiler. Kedinizin tüylerini düzenli olarak taramamak aynı zamanda tüylerin güçsüzleşmesine ve mat görünmesine de yol açacaktır. Güçsüz olan tüyler de dökülme eğiliminde olabilir ki kedilerde tüy dökülmesi oldukça sancılı bir süreçtir. Bu hem sizin hem kediniz için oldukça önem arz etmektedir. Özetle, kedinizin tüylerini düzenli olarak taramak onu daha da güzel yapmakla kalmaz aynı zamanda sağlığına da pek çok fayda sağlar.

Kedi Tüyleri Nasıl Taranır?

Kedilerde tüy bakımı, kedi bakımında en dikkat edilmesi gereken şeylerden biridir. Eğer kediniz yavruysa onu küçüklükten itibaren taranmaya alıştırmanızda yarar var. Eğer yetişkin bir kediniz varsa muhtemelen tüylerini taramak, dişlerini fırçalamak kadar zor olmayacaktır. Çünkü kediniz bu tarama işleminden hoşnut kalacaktır.

Bazı kediler, tüylerini ilk kez tarattıklarında tedirgin ve biraz da gergin olabilirler. Kedilerin gerginliğini almanın en ideal yollarından biri kediye sevgiyle yaklaşmaktır. Kediniz taranmaya yanaşmıyorsa ödül maması gibi eğlenceli aktivitelerle kedinizi taramaya ikna edebilirsiniz. Her taranmanın ardından ona bir ödül verirseniz, her taranma işleminin ardından mükâfatlandırılacağını anlayacak ve daha sakin olacaktır. Unutmayın ki kediler oldukça zeki hayvanlardır. Ödül mamasının geleceğini anlayan kediniz tüylerin taranmasından da keyif alacaktır. 

Kedinizin tüylerini tararken çıkış yönüne doğru tarayabilirsiniz. Bu sayede düğüm oluşma ihtimali azalacaktır. Tüyleri çok uzunsa, tarama sırasında tüylerin karışmasını önlemek için çıkış yönüne taramanız yine faydalı olacaktır. Her taramadan sonra fırça üzerinde biriken ölü tüyleri alabilirsiniz. Bu sayede tarak daha verimli olacaktır. Tüyleri tararken bastırmaktan kaçının zira derileri hassastır, istemeden zarar verebilirsiniz. Tüylerini tararken onu bir yandan sevebilirsiniz, hoşuna gidecektir.

Kediler Kaç Günde Bir Taranmalıdır?

Aslında bu sorunun yanıtı kedinizin tüy uzunluğuna bağlı olarak değişecektir. Eğer çok uzun tüyleri varsa elbette daha sık taramanız gerekebilecektir. Uzun tüylü kedileri her gün taramak uygun olacaktır. Ancak tüyleri karışmayacak kadar kısa olan kedileri haftada birkaç kez taramak yeterli olacaktır.

İlkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerinde kediniz çok daha fazla tüy dökecektir. Böyle zamanlarda her gün taramanız hem sizin hem kedinizin sağlığı için önemlidir; evin temiz olmasını da bu şekilde sağlamış olursunuz. Kedinizi ortalama 10-15 dakika kadar fırçalayabilirsiniz. Eğer kediniz bu fırçalama işleminden memnun değilse işlemi kısa da tutabilirsiniz. Unutmayın ki en önemli şeylerden biri kedinizin ruh sağlığıdır. Eğer kedinizin tüyleri karışmışsa bu durumda canı yanmasın diye ekstra dikkat etmeniz gerekecektir. Tüylerin düğüm olan yerlerini dipten tutarak fırçalarsanız canı yanmayacaktır. 

Kedinizi mutlaka kedi fırçası ya da kedi tarağı ile taramanız gerekir. Evdeki herhangi bir fırça ile kedinizi taramayın. Eğer kedinizin tüyleri çok fazla düğüm olduysa ve artık açılamayacak noktaya geldiyse veteriner hekiminize durumu danışmanızda fayda olacaktır. 

Kedilerin Tüy Bakımı Yapılırken Kullanılan Ürünler Nelerdir?

BioFeline Plus+B For Cats 50 ml  multivitamin kedilerin biotin ve çinko ihtiyacını karşılar. Kedinizin sağlıklı deri ve tüy yapısına sahip olması için gerekli vitamin ve mineralleri içerir. Kuru ve mat tüylere canlılık verir. Dermatolojik problemlerin giderilmesinde destek olur. Derideki kuruluğa ve kaşıntıya karşı cildi nemlendirir, rahatlatır. Sağlıklı deri gelişimini destekler. İçeriğindeki E vitamini deriye zarar verebilecek serbest radikalleri nötralize eder.

Kedilerde Tüy Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?

Kedilerin tüy bakımının önemli olduğunu ifade ettik. Peki, kedilerde tüy bakımına özen gösterilmezse ne olur? Bunun cevabını aşağıda sıralandığı gibi bulabilirsiniz:

  • Kedinin kürkü mat bir görünüme sahip olur.
  • Tüyleri güçsüzleşir ve tüy dökülmesi görülür.
  • Dış parazit görülme ihtimali büyük oranda artar.
  • Tüy yumağından kaynaklı olarak sindirim sisteminde sorunlar görülebilir.
  • Tüyleri karışarak düğüm olur.

"Kedilerin Tüy Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar Nelerdir?"

Kedilerde temizlik ve bakım konusunda tüyleri mutlaka düzenli olarak taranmalıdır. Özellikle uzun tüylü ırklardan kedilerin tüyleri taranmadığında zamanla tüyler birbirine karışır ve hiçbir şekilde açmak mümkün olmaz. Bu olduğunda kedinin mecburen tıraş edilmesi gerekir. Kedinin tüylerini düzenli olarak tarasınız eğer tüylerin birbirine geçmesine, keçeleşmesine fırsat vermemiş olursunuz ve kediniz tıraş olma stresini yaşamamış olur.

Kedi kumunun her daim temizliğinden emin olmak oldukça önemli bir konudur. Tüy bakımları için doğru ürünler kullanmak ve tüyleri düzenli olarak fırçalamak ve veteriner ziyaretlerini aksatmamak, aşılarını düzenli olarak yaptırmak aksatılmaması gereken konuların başında gelir. Kedinin tüylerini her fırçalamada kontrol etmek, dış parazitlerin varlığında vakit kaybetmeden önlem almak dikkat edilmesi gereken önemli başka bir konudur.

Kedilerin tüyleri neden matlaşır?

Eğer kedinizin tüylerinde anormal bir durum, matlaşma ya da aşırı dökülme gözlüyorsanız, onu hemen bir veterinere göstermenizde fayda vardır. Mat tüyler kedinizin hastalandığının ya da yeterince iyi beslenmediğinin göstergesi olabilir.

Kedi tüyü nasıl parlak olur?

Fırçalama, kedinizin kürkündeki kiri, kepeği, ölü tüyleri, fazla yağı ve diğer kalıntıları temizler. Bu, genellikle dökülen saçlar arasında meydana gelen sürtünme nedeniyle kırılmayı azaltmaya yardımcı olur. Fırçalama ayrıca bir kedinin cildindeki yağı dağıtmaya yardımcı olur, böylece tüylerinde yağlı kalıntı kalmaz.

Kısa tüylü kediler için haftada en az iki kez ve uzun tüylü kediler için günde bir kez kedinizi düzenli olarak fırçalamanız önemlidir. Özellikle yaşlı ve fazla kilolu kediler, donuk tüyleri veya kuru cildi önlemek için düzenli bakım gerektirebilir. Bunları yaptığınız takdirde kedinizin tüylerinin de daha parlak olmasına yardımcı olmuş olursunuz. 

Kedinizin kürküne masaj yapmak da parlaklığı için harikalar yaratabilir. Bir elinizle kürkünü açarken ellerinizi yavaşça kedinizin sırtından aşağı doğru tırmıklayın, ardından dolaşmaları gidermek için bir fırça kullanın. Masaj, kedinizin cildindeki kan akışının uyarılmasına yardımcı olur ve sağlıklı tüy büyümesini destekler

Kedi tüyü nasıl yumuşatılır?

Bir kedi sahibi olarak kedi arkadaşınızın kürkünün sağlıklı, parlak ve yumuşak olmasını sağlamanız oldukça önemlidir. Çünkü güzel görünen tüyler bir diğer yandan vücut ısısını düzenlemeye, iç organlarını korumaya ve onu yırtıcıların görüş alanından uzak tutmaya yardımcı olacağından, size kedinizin genel sağlığı hakkında bilgi verecektir. 

Güzellik için elbet bakım ürünleri de gerekir. Bunun için iyi bir kedi şampuanı kullanabilirsiniz, ancak tüm şampuanlar aynı olmadığından ve kedinizin tüylerinin daha az parlak görünmesine neden olabileceğinden, alacağınız şampuanı dikkatli seçmeye çalışın. Kedinizin kürkü onun genel sağlığının bir yansımasıdır, bu nedenle kedinizin ihtiyaçları için en iyi ürünü seçmelisiniz.

Karışıklıkları kesmek için bir tıraş makinesi kullanabilirsiniz. Ancak, kediler tıraş edilirken nadiren hareketsiz kaldıkları için kullandığınız makasın kenarlarının küt olduğundan emin olmalısınız. Dolaşan tüyleri deriden ayırmak için bir tarak yararlıdır. Bunun yanı sıra, kedinin alt kısmındaki uzun tüylerin dışkıya yapışmaya meyilli olduğunu da unutmamalısınız. Düzenli kedi tıraşı da tüylerin bakımlı olmasına katkı sağlar. 

Kedinizin kürkünün sağlıklı, parlak ve yumuşak görünmesi için iyi bir diyet şarttır. Kedinizi protein açısından zengin bir diyetle beslemelisiniz. Protein açısından zengin yiyecekler yemek tüylerini parlak ve sağlıklı tutacaktır. Ayrıca, kedinizin bol miktarda temiz suya sahip olduğundan ve susuz kalmadığından emin olmalısınız. Kedinizin kürkü ve derisi için uygun beslenme şarttır.

Kedilerin Sağlıklı Beslenmesi Tüylerini Nasıl Etkiler?

Kedinizin derisi, vücudundaki en büyük organdır ve birkaç hayati fonksiyonu yerine getirir. Kedinizi etraftaki tahriş edici maddelere karşı korur, kendini yalıtmasına yardımcı olur ve kedilerin susuz kalmasına neden olabilecek su kaybını azaltır. Bu nedenle sağlıklı bir deriye sahip olmak, kedinizin genel sağlığı için ziyadesiyle önemlidir.

Kedinizin derisinin durumunu etkileyen birçok farklı faktör vardır. Bu faktörler arasında kedinizin yaşı, ırkı ve genetik yapısı bulunur. Kedinin hijyeni ve evin içinde ve dışında maruz kaldığı çevresel koşullar da bu faktörler arasında yer alır. Kedinizin deri sağlığına önemli katkı veren bir başka faktör de kedinin sağlıklı beslenmesidir; dengeli bir beslenme ile sağlanan doğru besinler olmadan kedinizin derisinin sağlıklı olması ve etkili olarak görevini yerine getirmesi oldukça zorlaşacaktır.

Besin açısından dengeli bir mama, kedinize proteinden spesifik bir mineral karışımına kadar deri ve tüy sağlığını desteklemek için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlamalıdır.

Deri hücresinin yenilenmesi ve güçlü tüylerin büyümesi için keratin halinde proteinler büyük önem taşımaktadır. Sürekli hücre çoğalması ve yenilenmesi sürecinde deri bol miktarda protein kullanır. Kedinizin diyetinde doğru miktarda protein bulunmadığında, tüylerinin daha ince veya daha kırılgan göründüğünü fark edebilirsiniz; bu da kürkün koruyucu özelliklerini azaltır.

Diğer bir önemli besin grubu da esansiyel yağ asitleridir. Bunların arasında omega 3 (özellikle EPA ve DHA) ve omega 6 bulunur. Bu esansiyel yağ asitlerinin tümü, kedinizin derisinin bütünlüğünü korumaya yardımcı olur ve tüylerin sağlıklı bir şekilde büyümesine katkıda bulunur. Kediler bazı esansiyel yağ asitlerini kendi vücutlarında sentezleyemez; bu nedenle, bu esansiyel yağ asitlerini beslenme yoluyla almaları gerekir. Bu çok önemli besinlerin eksikliği, tüylerde keçeleşmeye veya renk değişikliğine, deride pullanmaya ve deri yoluyla su kaybetmeye neden olabilir.

Kedinizin derisinin ve tüylerinin işlevlerini yerine getirmeye devam etmelerini sağlamak için çeşitli vitamin kompleksleri gereklidir. A vitamini hücre büyümesini düzenlemeye yardımcı olurken, B vitamini grubu, yağları, proteinleri ve karbonhidratları metobolize eder. E vitamini, kedinizin derisinde bulunan bağışıklık sistemini destekleyen doğal bir antioksidandır. Biyotin de derinin bütünlüğünü desteklemek için önemlidir. Bu vitaminleri almazsa kedinizde tüy dökülmesi, düşük kalitede tüyler, pullanma ve tüylerin ana bileşeni olan keratinin üretilmesi ile ilgili sorunlar görülebilir.

Kedinizin derisinin ve tüylerinin sağlıklı olması için gerekli çok önemli iki mineral vardır. Bunlardan ilki olan çinko, çok fonksiyonlu bir role ve kedinizin vücudundaki tüm hücrelerin mekanizmalarında kritik öneme sahiptir. İkincisi bakırdır ve tüylerin oluşumunda ve pigmentasyonunda kullanılır. Kedinizin diyetindeki çinko veya bakır eksikliği, tüylerinin düşük kalitede ve kötü renkte olmasına ve çok yavaş uzamasına neden olabilir.

Kedinizin deri sağlığına etki eden genetik faktörler olsa da ihtiyaç duydukları tüm besinleri içeren uygun bir beslenme seçerek deri ve tüylerinin güçlü ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini destekleyebilirsiniz.

0
evcil hayvanda tüy ve cilt bakımı

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin