Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Keçiboynuzu Nedir?Yorum Ekle
0

Keçiboynuzu Nedir?

Keçiboynuzu çölyak hastaları için uygun mudur? Keçiboynuzu nasıl tüketilir? Faydaları nelerdir?
7 dk. da okunurFit1001 Editör26 Eki 20220 Yorum
Keçiboynuzu Nedir?

Keçiboynuzu nedir, keçiboynuzu ya da halk arasında bilinen diğer adıyla harnup, yüksek besin değerleri ile oldukça yararlı bir bitkidir. Özellikle pekmezi ve unu tüketilen keçiboynuzu besin değerleri oldukça yüksek bir bitkidir ve bu sebeple sık sık tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Enerji vermesi sebebiyle genellikle kahvaltılarda pekmezi ya da özü sevilerek tüketilen keçiboynuzunun tek etkisi enerji vermesi değil. Aynı zamanda cinsel gücü artırmak ya da kış aylarında sıkça karşılaşılan soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonlarını önlemek için tüketilen doğal bir şifa kaynağıdır. Bununla birlikte keçiboynuzu; kalp ve damar hastalıklarına, mide ve bağırsak düzensizliklerine, bağışıklık sistemine ve bununla birlikte birçok vücut fonksiyonuna olumlu yönde etki eden bir besin kaynağıdır. Bu yüzden sağlık için muhakkak tüketilmesi önerilen bir bitkidir. Keçiboynuzu baklagiller familyasından, genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ağaç formunda bir bitkinin meyveleridir. Keçiboynuzu az kalorili olmasıyla beraber, yüksek protein değerlerine sahiptir. Keçiboynuzu vitamin, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi vitaminler ve mineraller bakımından zengin olmasıyla bilinir. Doğal şeker içerdiğinden keçiboynuzu tatlı krizlerini önlemek ve diyabet hastalarının şeker ihtiyacını karşılamak için birebirdir. Yüksek lif ve antioksidan içermesi sebebiyle de keçiboynuzu; tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirecek ve metabolizmayı hızlandıracak etkiye sahiptir. Keçiboynuzu meyve haliyle atıştırmalık olarak tüketilebilirken, aynı zamanda toz halinde tatlılarda kullanılabilir. Keçiboynuzu; pekmez ya da öz haliyle günlük beslenme rutinine dâhil edilmesi de mümkün olan bir besindir.

Keçiboynuzunun Besin Değerleri Nedir?

Keçiboynuzunun besin değerleri aşağıdaki gibidir:

  • Karbonhidrat (g) 91.6
  • Protein (g)             4.8
  • Yağ (g)               0.7
  • Lif (g)                         41
  • Kolesterol (mg) 0
  • Sodyum (mg)             5
  • Potasyum (mg) 852
  • Kalsiyum (mg)           358
  • Vitamin A (iu)           14.4
  • Vitamin C (mg)           0.2
  • Demir                       3

Keçiboynuzu Ne İşe Yarar?

Keçiboynuzu, doğal bir tatlandırıcı alternatifi olmasının yanı sıra, yukarıda da değindiğimiz üzere koruyucu/destekleyici gıda olarak da sıkça tercih ediliyor. Keçiboynuzunun tercih edilmesindeki en bilinen nedenleri ise şunlar oluşturuyor:

  • Tatlandırma amacıyla kullanıldığında rafine şekere nazaran daha güvenli bir tüketim sağlıyor.
  • Vücudun günlük bileşen ihtiyacının karşılanması için güçlü bir seçenek olarak öne çıkıyor.
  • Şekersiz tariflerde kullanım için lezzetli ve hafif bir doğal malzeme alternatifi sunuyor.
  • Ek gıdaya başlayan bebeklerin beslenmesinde gönül rahatlığıyla tercih edilebiliyor.
  • Özeliikle de özü ve unu, farklı doğal malzemelerle karıştırılarak doğal yüz maskesi yapımında kullanılabiliyor.

Keçiboynuzunun Faydaları Nedir?

Keçiboynuzu, doğal bir antioksidan kaynağı olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Vücudun direnç mekanizmasını artırır ve vücudu; özellikle bronşit, astım gibi akciğere dayanan solunum yolu hastalıklarından korur. Keçiboynuzu aynı zamanda zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde enfeksiyonlara karşı da direnç ve bağışıklık sağlar. Keçiboynuzunun balgam söktürücü gücü bulunmaktadır. Keçiboynuzu anti-bakteriyel özelliği ile yaraların hızlıca iyileşmesine yardım eder. Keçiboynuzu içerdiği yüksek lifli yapısıyla zayıflamak isteyenler için etkili bir besindir. Tokluk hissi verir ve yağ oranının düşük olmasıyla beraber zayıflamaya yardımcı olur. Ayrıca keçiboynuzu bir doğal şeker olduğundan ve içeriğindeki şeker oranı düşük olduğundan zayıflama sürecinde şeker ihtiyacının sağlıklı bir şekilde karşılanmasını sağlar.

Keçiboynuzunun lifli yapısının sağladığı bir diğer fayda da, kalp ve damar sağlığına olumlu yönde etki etmesidir. Kötü kolesterol seviyelerini düşürür; tansiyon, felç, damar tıkanıklığı gibi hastalıkları önler. Keçiboynuzu kalp krizi riskini azaltır. Sinir sistemine faydası vardır. Keçiboynuzu meyvesinin bilinen faydalarından biri de afrodizyak etkili olmasıdır. Keçiboynuzu cinsel performansı artırarak, iktidarsızlığı da önler. Bununla birlikte sperm sayısını ve kalitesini artırarak, cinsel hayatı da destekler. Ancak keçiboynuzu gereğinden fazla tüketilirse doymuş yağ asidi yüzünden faydadan ziyade zararı da olabilecek bir tüketim maddesidir. Keçiboynuzu içerdiği şeker oranı düşük olduğundan kan şekerinin yükselmesini önler ve dengeler. Bu sebeple diyabet hastalarının tüketmesi için birebirdir. Keçiboynuzu özü ya da pekmezinin tüketilmesi kansızlık tedavisinde doğal bir ilaç görevi görür. Metabolizmayı hızlandıran ve sindirim sistemi hareketlerini düzenleyen keçiboynuzu, Gastrit gibi mide; kabız ve ishal gibi bağırsak rahatsızlıklarında öne çıkar. Bağırsak kurdu, bağırsak paraziti gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili rol oynar. Yaşlıların ve çocukların günde bir tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi tüketmesi çocukların fiziksel gelişimine destek olurken, yaşlıların ise kemik sağlığını destekleyici etkisi olacaktır. Keçiboynuzundaki yüksek kalsiyum miktarı sütün içerdiği kalsiyum miktarından 3 kat daha fazladır ve kemiklerin güçlenmesine fayda sağlarken, kemik erimesini önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda keçiboynuzu vücuttaki hasarlı hücreleri yeniler, yaşlılık belirtilerini geciktirmeye yardımcı olur.

Keçiboynuzu, kişinin enerjik ve zinde hissetmesini sağlar. Faydalı olduğu kadar da tam bir enerji kaynağıdır. Çölyak hastalığı veya glütene karşı hassasiyeti olan kişiler keçiboynuzunu rahatlıkla tüketebilir. Tiramin içermediğinden kronik migren ağrısı olan kişiler rahatlıkla keçiboynuzu kullanabilir. Keçiboynuzunun kalsiyum içermesi sayesinde diş sağlığına büyük faydası vardır. Dişlerin güçlenmesini sağlar ve diş etlerini korur. Düzenli tüketildiğinde diş beyazlatma özelliği vardır. Keçiboynuzu hafızayı güçlendirir ve dikkati artırır. 

Keçiboynuzunun çeşitli alerjik hastalıklara karşı engelleyici ve tedavi edici özelliği vardır.

Keçiboynuzunun Yan Etkileri Nedir?

Her besin tüketiminde olduğu gibi keçiboynuzunda da miktarda aşırıya kaçıldığında, zararının görülmesi mümkün. Keçiboynuzu düşük risk içeren yiyecekler kategorisinde yer alır. Belli bir yan etkisi olmamasına rağmen yine de aşırı tüketilmesi sonucunda belli yan etkiler görülebilir. Örneğin:

  • Keçiboynuzu mide bulantısı ve baş dönmesine neden olabilir.
  • Lifli bir gıda olması ne kadar faydalı da olsa, keçiboynuzu fazla tüketildiğinde müshil etkisi yapabilir.
  • Hamilelik ve emzirme döneminde aşırı keçiboynuzu kullanımı sakıncalıdır.
  • Diyabetli hastalar ve kan inceltici ilaç kullanan kişiler keçiboynuzu tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır ve keçiboynuzunu doktor tavsiyesine göre tüketmelidirler.
  • Bebeklerin cilt ve savunma sistemleri gelişme aşamasında olduğundan özellikle 0-10 yaş grubu çocuklara doktora danışılmadan keçiboynuzu yedirilmemelidir.
  • Fındık ve baklagillere alerjisi olan kişiler keçiboynuzu unu gibi, keçiboynuzu çekirdeklerinden elde edilen ürünleri dikkatli tüketmelidirler

Keçiboynuzu Nasıl Kullanılır?

  • Genellikle pekmez şeklinde kullanımı yaygındır. Keçiboynuzunu farklı yollarla tüketmek de mümkündür. Bir tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezini ılık bir suda bir süre beklettikten sonra karıştırıp içebilirsiniz. 
  • Ayrıca keçiboynuzu unu kullanarak kek gibi tatlılar ve hamur işleri yapabilir, gluten içermediği için gluten intoleransınız olsa dahi keçiboynuzu unu ile hazırlanan bu tarifleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
  • Keçiboynuzu özü, öğünlerde ya da öğün aralarında tüketilebilir. Kahvaltılarla daha bir uyumlu olmasının yanında günün her anında belli bir seviyede kullanılabilir. Keçiboynuzu her mevsim tüketilebileceği gibi özellikle soğuk kış günlerinde hastalıklara karşı doğal bir koruyucudur.
  • Keçiboynuzunun 100 gramında 229 kalori bulunur. Bu yüzden kilo alma sorunu oluşturmaması için dikkatli bir şekilde tüketilmesi önerilir. Ayrıca keçiboynuzu, 54,6 gram karbonhidrat içerir. Bunun yanında fosfor, magnezyum, çinko mineralleriyle birlikte A, B, D ve E vitaminlerine sahiptir.
  • Keçiboynuzu çikolata tüketimi için iyi bir alternatiftir; kakaoya oranla 2 kat kalsiyum içerir. Bu yüzden kakaoya alternatif olarak tariflerde kullanılabilir.

Keçiboynuzu Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?

Keçiboynuzunu günde 2-3 adet tüketebilirsiniz. Ancak daha önce söylediğimiz gibi çiğ tüketilmesi çok tavsiye edilmiyor. Bu nedenle pekmez veya kür olarak kullanmak, sağlık için daha faydalı olacaktır.

Kimler Keçiboynuzu Kullanmamalıdır?

Pek bir yan etkisi olmamasına rağmen yine de keçiboynuzunu aşırı tüketmenin bazı zararları bulunmaktadır. Mide bulantısı ve baş dönmesine neden olabilir. Lifli bir gıda olması nedeniyle müshil etkisi yapabilir. Hamilelikte aşırı kullanımı sakıncalıdır.

Keçiboynuzu Nerede Yetişir?

Keçiboynuzu, Akdeniz bölgesi, Kıbrıs, ABD, Avustralya, California eyaleti, Kuzey Afrika ve Hint yarımadasında yetiştirilmektedir. Asya’nın bazı bölgeleri ve Marmaris’te kolaylıkla yetiştirilmektedir. Vitamin ve mineral kaynağı keçiboynuzu halen Türkiye’de Ege ve Akdeniz kıyıları boyunca yetiştirilebiliyor olsa da tarım kaynağı olarak yeterince yer bulamamıştır.

Keçiboynuzu Nasıl Saklanır?

Keçiboynuzu kolaylıkla bozulan bir yapıda değildir. Keçiboynuzu her ne kadar dayanıklı bir gıda olsa da doğru bir şekilde muhafaza etmek oldukça önemlidir. Keçiboynuzu pekmezini cam bir kavanoz içinde, direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayacak bir şekilde kuru ve serin bir yerde rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.

Keçiboynuzu Kaç Kaloridir?

Keçi boynuzunda kaç kalori vardır sorusuna gramı üzerinden cevap verilecek olursa; Keçiboynuzunun 100 gramında 229 kalori bulunmaktadır. 1 adet (6 gr) keçiboynuzu 14 kaloridir. Keçiboynuzunun 100 gramı 91.6 gram karbonhidrat, 4.8 gram protein, 0.7 gram yağ, 41 gram lif içermektedir.

Keçiboynuzu, karbonhidrat, lif ve mineraller açısından zengindir. Özellikle önemli bir antioksidan olması metabolizmaya hastalıklarla mücadelede yardımcı olur.

0
bağışıklık sistemi

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin