Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Karma Cilt Tipi Nedir?Yorum Ekle
0

Karma Cilt Tipi Nedir?

Cilt tipleri nelerdir? Karma cilt tipinin özellikleri nelerdir? Karma cilt ile yağlı cildin farkı nedir?
5 dk. da okunurDr.Didem Kazan27 Haz 20240 Yorum
Karma Cilt Tipi Nedir?

Karma cilt, en sık görülen cilt tipi olup, yüzün T bölgesi yani alın, burun ve çenenin yağlı, diğer bölgelerin ise nispeten daha kuru olduğu cilt tipidir. Bu cilde sahip olan kişilerin yüzlerinin T bölgesi daha parlak görülürken yüzün diğer alanları daha mat görülebilir, hatta mevsim geçişlerinde daha sık olmak üzere bu bölgelerde kuruluk ve pullanma izlenebilir. Bu sebeple diğer cilt tiplerine göre bakımı biraz daha zahmetli olabilir. 

Cilt Tipleri Nelerdir?

Cilt tipine kişilerin o andaki sebum salgısı düzeyine ve cilt bariyer fonksiyonunun bütünlüğüne bakılarak karar verilmektedir. Yüzde sebum salgısı fazla olan cilt tipleri yağlı cilt, az olanlar ise kuru cilt olarak sınıflandırılmaktadır. Karma ciltler ise daha önce de belirttiğimiz gibi hem yağlı hem de kuru cilt özelliklerini göstermektedir. Hassas ciltlerde ise cilt bariyer bütünlüğü bozulduğu için pullanma, kızarıklık hatta yanma, batma, hassasiyet eşlik edebilmektedir. Normal cilt tipi ise adından da anlaşılabileceği üzere sebum salgısı dengeli ve cilt bariyer bütünlüğü sağlamdır. 

1-Yağlı Ciltler

2-Karma Ciltler

3-Kuru Ciltler

4-Hassas Ciltler

5-Normal cilt 

Karma Cilt Tipi Nasıl Anlaşılır?

Cilt tipi değerlendirmesinde yüzün o anki sebum salgısı ve bariyer bütünlüğü değerlendirilir. Genellikle dermatolojik muayene ve cilt analiz cihazlarıyla ile değerlendirme yapılır. Cilt tipi mevsimsel olarak değişebilir, geçirilen dermatolojik, sistemik hastalıklar, sistemik ilaç kullanımı ya da farklı kozmetik ürün kullanımı da cilt tipini etkileyebilmektedir.  

Sizler de evde kabaca cilt analizinizi yaparak kendi cilt tipinizi belirleyebilirsiniz. Bunun için cilt analiz ölçüm bantları kullanabilirsiniz. Öncesinde yüzünüzü suyla yıkayıp 10 dakika bekledikten sonra hem T bölgenize hem de yanak bölgenize bu bantları 10 saniye yapıştırın. Bantta oluşan ıslaklık derecesine göre cilt tipinizi rahatlıkla belirleyeblirsiniz. 

Ayrıca cilt tipini belirlemede parmak uçlarınızı da kullanabilirsiniz. Parmak uçlarınızı yüzünüzde hafifçe gezdirdiğinizde eğer T bölgesinde parmaklarınız yağlanıyor ancak diğer bölgelerde herhangi bir yağ hissetmiyorsanız karma cilt tipine sahipsiniz demektir. 

Cilt tipinizi kendiniz anlamakta zorlanıyorsanız bu alanda uzman bir  hekim ile beraber cilt tipinizi öğrenebilirsiniz.

Karma Ciltler Hangi Ürünleri Kullanmalıdır?

Karma cilt bakımında sadece yağlı veya sadece kuru ciltler için geliştirilen ürünleri kullanmak, tatmin edici sonuçlar sağlamayacaktır. Günlük bakım rutininiz için öncelikle karma cilt için temizleme jeli seçmeniz gerekir. Bu jeller, fazla sebumu ve kirleri nazikçe temizlemeye yönelik formüle edilmiş ürünler olmalıdır. Ayrıca bu ürünler, cildin nem dengesini korurken aşırı kurumaya neden olmamalıdır. 

Eğer temizleme jeli kullanımına rağmen T bölgesinde sebum salgısını kontrol altına alamadıysanız T bölgeniz için karma ciltlere uygun tonikler kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak, haftada 1 kere T bölgenize kil maskesi uygulayarak gözeneklerde birikmiş kirleri derinlemesine temizleyebilir siyah nokta oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

Bakım rutininizde yıkama jeli, tonik veya maske sonrasında mutlaka cildinizin ihtiyacı olan nemi karma cilt için nemlendirici ile sağlamalısınız. 

Son olarak karma ciltlere uygun, su bazlı, ince yapılı güneş kremleri tercih edebilirsiniz.

Karma Cilt Tipinin Özellikleri Nelerdir?

Karma cilt tipine sahip olan kişilerin sıklıkla karşılaştığı durum, cildin bir kısmının yağlı, diğer kısımlarının normal ya da kuru olmasıdır. Yüzde aynı anda hem sivilceli hem de kuru bölgeler görülebilir. Özellikle alın, burun ve çene bölgesindeki gözenekler diğer alanlara göre daha büyüktür. Bunun sonucunda siyah nokta problemi de görülebilir. Ayrıca karma cilt genellikle yazın daha yağlı, kışın daha kuru olma eğiliminde olabilir. 

Karma cilt tipinin olası nedenleri arasında, genler, hormonlar ve/veya çevresel faktörler sayılabilir. Örneğin testosteron fazlalığı, cildin daha yağlı olmasına yol açabilir. Ayrıca nemli ortamlar cildin daha yağlı olmasına yol açarken, düşük nem oranına sahip bölgelerde bulunmak cildin nem kaybetmesine, kurumasına ve hassasiyetinin artmasına neden olabilir. Karma ciltte var olan yağlı ve kuru cilt kombinasyonu, farklı şekillerde, miktarlarda ve bölgelerde olabilir. Bu nedenle karma cilt tipini belirleyen katı ve kesin bir kural olduğu söylenemez.

Karma Cilt ile Yağlı Cildin Farkı Nedir?

Karma cilt ve yağlı cilt, cilt bakımında farklı yaklaşımlar gerektiren iki ayrı cilt tipidir. 

Karma cilt, yüzün farklı bölgelerinde değişken özellikler gösterir; genellikle T bölgesi (alın, burun ve çene) yağlı olurken, yanaklar kuru veya normaldir. Bu çeşitlilik, karma cilt bakımında zorluklar yaratabilir çünkü aynı anda hem yağlı hem de kuru bölgelerle ilgilenmek gerekir. Karma ciltte, yağlı bölgeler için matlaştırıcı ve dengeleyici ürünler, kuru bölgeler için ise nemlendirici ürünler kullanmak önemlidir

Yağlı cilt ise tüm yüz genelinde fazla yağ üretimi ile karakterizedir. Bu cilt tipi, parlak ve kaygan bir görünüme sahip olup, genişlemiş gözenekler, siyah noktalar ve sivilcelerle daha sık karşılaşabilir. Yağlı cilt bakımında temel amaç, fazla yağ üretimini kontrol altına almak ve cildi dengede tutmaktır. Bu nedenle, yağlı ciltler için geliştirilen ürünler genellikle sebum üretimini azaltıcı, gözenekleri sıkılaştırıcı ve cildi matlaştırıcı özelliklere sahiptir.

Her iki cilt tipi de dikkatli bir bakım ve doğru ürün seçimi gerektirir. Karma ciltte, bölgesel bakım uygulamaları ile farklı cilt bölgelerinin ihtiyaçlarını karşılamak önemlidir. Öte yandan, yağlı ciltler için düzenli temizlik ve tonik kullanmak, cildin sağlıklı görünümünü korumada etkilidir. Cilt tipini doğru belirlemek ve buna uygun ürünler kullanmak, hem karma hem de yağlı ciltlerde cilt sağlığını ve görünümünü iyileştirebilir.
Tüm cilt tiplerinin kendine has özellikleri mevcuttur. Bu nedenle cildin tüm ihtiyaçlarına uygun bir cilt bakım  rutini ile yağlanma, sivilcelenme, kuruluk, hassasiyet gibi problemlerden korunmak mümkündür. Cilt tipinizi belirlemek ve cildinizin ihtiyaçlarını karşılayan bakım rutini oluşturmak adına profesyonel bir yardım almak için dermatoloji uzmanınıza başvurabilirsiniz. 



 

0
cilt bakımı cilt

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin