Fit1001 logosearch icon
Kakule Nedir?Yorum Ekle
0

Kakule Nedir?

Kakule, Asya topraklarında bulunan 4 ila 5 metre uzunluğunda yeşil geniş yapraklardan oluşan yabani bitki türüdür.
8 dk. da okunurFit1001 Editör26 Şub 20220 Yorum
Kakule Nedir?

Kakule, Asya topraklarında bulunan 4 ila 5 metre uzunluğunda yeşil geniş yapraklardan oluşan yabani bitki türüdür. Zencefilgil familyasına ait olan amomum türleri kakule olarak isimlendirilir. Kakule meyvesi küçük boyuta sahip sarımsı yeşil veya kirli beyaz rengine sahiptir. Her kakule meyvesi bol miktarda tohum içerir. Kakule tohumları; kızıl kahverengi renktedir, baskın aroma ve keskin kokusu bulunur. Kakule bitkisi genellikle Güneydoğu Asya iklimine uyum sağlar. Bununla beraber Güney ve Batı Hindistan’ ın bataklık ormanlarında yabani bitki olarak boy vermektedir. Asya topraklarındaki üretiminin ardından diğer ülkelere ithal edilir. Yüksek besin içeriği sayesinde dünya çapındaki popülerliği hızla artmaktadır. Sri Lanka, Nepal ve Vietnam gibi ülkelerde misafirlere olan kakule ikramı oldukça yaygındır. Kakulenin taze veya kurutulmuş olarak tüketimi mümkündür. Birçok kullanım şekli ve alanı bulunur. Kakulenin en sık tercih edilen kısmı meyve tohumlarıdır. Yapraklarından ise kakule yağı elde edilmektedir. Kakule toz halinde kullanılacak ise çaya, yoğurda, kahveye veya tatlılara karıştırarak tüketilmektedir.

Kakule Ne İşe Yarar?

Kakulenin birden fazla kullanım alanı ve kullanım amacı bulunur. Özellikle kilo almaya çalışan kişiler iştah açıcı olarak kakuleyi tercih etmektedir. Kilo alma sorunu yaşayanlar için doğal bir alternatiftir. Aynı zamanda sarımsak gibi besinlerin neden olduğu ağız kokusunu giderir, ağız kuruluğu yaşayanlarda tükürük salgısının artmasına yardımcı olur, mikropları öldürdüğü için akciğer ve karaciğerin korunmasını sağlar, bağırsak parazitlerini önler, ödem atımına katkıda bulunur. Kakule afrodizyak özellik göstermektedir. Bazı kanser türlerine karşı vücudun korunmasını sağlar. Hücre sağlığını korur ve kanserli hücrelerin oluşumunu ve yayılımını engeller. Kakule besin değerleri oldukça yüksek bir besindir. Bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve vücudun direncinin artmasına yardımcı olmaktadır. 

Kakulenin İçeriğindeki Bileşenler Nelerdir?

Kakule besin içeriği zengin bir besindir.  İçeriğinde kalsiyum, çinko, potasyum, sodyum, manganez, demir, kalsiyum ve C vitamini bulunur. Total enerji değerinin %73’ ünü karbonhidrat, % 11’ ini protein ve % 16’ sını yağ oluşturmaktadır. Kakule, kolesterol içermemektedir. Kakulenin içerdiği besin öğeleri ve miktarları aşağıdaki gibidir. 

  • Kalori: 100 gram için 311 kalori
  • Karbonhidrat: 100 gram için 68. 5 gram
  • Yağ: 100 gram için 6.7 gram 
  • Protein: 1100 gram için 10.76 gram
  • Kalsiyum: 100 gram için 383 mg
  • Demir: 100 gram için 13.97 mg
  • Magnezyum: 1 yemek kaşığı ( 6 gram) için 13 mg
  • Çinko : 1 yemek kaşığı ( 6 gram) için 0.4 mg 
  • Potasyum: 100 gram için 1119 mg
  • C vitamini:  100 gram için 21 mg
  • Lif: 100 gram için 28 gr 

Kakule Nerelerde Kullanılır?

Kakule farklı alanlarda kullanılan besin türüdür. En sık çay ve kahve gibi içeceklerde aroma desteklemek için kullanılmaktadır. Çay olarak tercih edildiğinde kakule taneleri demlenir, bal ve limon ile lezzetlendirilir. Aynı şekilde sıcak çikolataya aroma katması için kullanılmaktadır. Kakulenin diğer kullanım alanı sütlü tatlılara ilave edilmesidir. Özellikle çikolata ve kakulenin uyumu oldukça beğenilmektedir. Çikolata kremasına toz haldeki kakule eklenerek lezzeti artırılır. Türk mutfağından daha çok Asya mutfağında bakla yemeklerine ve balığa kakule katılmaktadır. Kakule yapraklarından elde edilen kakule yağı; parfüm, ilaç sektörü ve kozmetik firmalarında kullanılmaktadır. İsveç ve Finlandiya ülkelerinde unlu mamüllere katılarak tüketilmektedir. Hindistan’ da temiz nefes için kakule çiğnenerek tüketilmektedir. 

Kakulenin Faydaları Nedir?

Kakulenin bilişsel sağlığa ve vücut sağlığına birçok faydası bulunur. Kakulenin başlıca faydaları aşağıda listelenmiştir. 

  • Sindirim sistemini destekler, hazımsızlık ve gaz problemlerini önler.
  • Ferah aroması sayesinde ağız kokusunun giderilmesinde etkilidir.
  • Hafızanın güçlenmesini sağlar. Bilişsel sağlığı korur.
  • Mide asitlerini düzenler ve mide kramplarının önüne geçer.
  • Ödem atımına yardımcı olur. 
  • İdrar söktürücü özelliği bulunur. Mesane ve idrar hastalıklarını engeller. Böbrekte biriken kalsiyumu önler, kan basıncını dengeler ve böbrek sağlığının korunmasını sağlar.
  • Antidepresan etkisi bulunur. Depresyon, panik atak ve kaygı problemlerinin önlenmesine destek olur. 
  • Astım, kuru öksürük, bronşit ve soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıklarının semptomlarını azaltır. 
  • İştah açıcı etkisi bulunur, kilo almak isteyenler için destekleyicidir. 
  • Kansere karşı doğal koruyucu etkisi bulunmaktadır. 
  • Vücudun mikroplardan korunmasını sağlar ve mikropların neden olduğu hastalıkların oluşumunu engeller. 
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır. 

Kakulenin Zararı Var Mıdır?

Kakulenin bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat önerilen miktardan fazla tüketimi belli yan etkilere neden olabilmektedir. Yüksek miktarda kakule tüketimi ishal, kabızlık, mide  problemleri ve baş ağrısına neden olmaktadır. Aynı zamanda kakulenin sık ve fazla miktarda tüketimi safra taşı oluşum riskini artırmaktadır. Bununla beraber kakulenin antidepresan etkisi bulunması sebebiyle antidepresan ilaç kullanım durumunda kakule tüketimi doktor gözetiminde yapılması önerilmektedir. Kakuleye alerjisi bulunanların, kronik hastalığa sahip olanların, hamile ve emziklilerin kakule kullanmadan önce uzmana danışması tavsiye edilmektedir. 

Kakule Nasıl Kullanılır?

Kakule; çay, kahve, muhallebi, hoşaf, sütlü tatlılar, baklagil yemekleri, balık ve birçok farklı yerde aroma verici olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda et yemekleri, reçel türleri ve hamur işlerinde kakule tercih edilir. Kakule ek lezzet olarak kullanılabildiği gibi turşusu, çayı ve kahvesini de hazırlamak mümkündür. Ramazan şerbetlerinde aromasından faydalanmak için kakule kullanılmaktadır. Bununla beraber balkabağı tatlısı ve dana eti yemeklerinde kakuleye yer verilir. Kakuleyi sadece yiyecek olarak değil yağını da kullanmak mümkündür. Kakule yağının; mide sorunlarının giderilmesi, ağız kokusunun önlenmesi, gaz ve şişkinliğin engellenmesi, sindirim sisteminin düzenlenmesi ve antidepresan etkisi gibi birçok faydası bulunur. 

Kakule Çayı Nasıl Yapılır?

Kakule farklı çay türlerine katılarak ya da kendisi direkt demlenerek hazırlanmaktadır. Kakule çayı için su ve kakule gerekir. Çayı hazırlamak için kaynamış yarım litre suya 3 adet kakule kabuğu kırılarak atılır. 10 dakika kadar demlenir. Kakulenin toz hali kullanılacaksa 1 yemek kaşığı kakule tozu kaynamış suyun içerisine eklenerek demlenir. Kakule çayı sade tüketildiği gibi bal ve limon ile tatlandırılarak da tüketilebilir. Kakule çayının demlenme sonrası ılık olarak tüketilmesi önerilmektedir.

 Fit1001’ de satışta bulunan kakule içerikli çay ve içeriği aşağıdaki verilmiştir. 

Herby New Year Tea Bitki Çayı’ nın içeriğinde zencefil, yeşil çay, tarçın, kakule, karabiber, stevia, karanfil, karanfil aroması, vanilya aroması ve chai aroması bulunur. Bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve vücut sağlığının korunmasını sağlar. Takviye toplamda 20 servis ürününden oluşmaktadır. 

  • Takviye ürünün günde 1 defa olacak şekilde bir servis ürününün 1 bardak kaynamış suya eklenip 3- 4 dakika kadar demlenerek tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 

Kakule Turşusu Nasıl Yapılır?

Kakule, birçok farklı turşu çeşidinin içerisinde yer alabilen bir alternatiftir. Kakule içerikli turşu tarifleri aşağıda listelenmiştir.

  • Üzümlü Kakule Turşusu 

Üzümlü kakule turşusunu hazırlamak için gereken malzemeler siyah çekirdeksiz üzüm, beyaz sirke, şeker, tuz, karabiber, tarçın çubuğu, kırmızı biber, ezilmiş yeşil kakule ve öğütülmüş yenibahardır. Turşuyu hazırlamak için üzümler kavanoza alınır. Ardından sirke, şeker, tuz, tarçın çubuğu, karabiber, kuru kırmızı biber, yenibahar ve kakule bir tencerede yüksek orta ateşte pişirilmeye bırakılır. Kaynadıktan sonra ocağın ısısı en aza indirilir ve şeker eriyene kadar karıştırılır. Ardından ocaktan alınan karışım ılık olana kadar soğumaya bırakılır. Üzümle beraber kavanoza alınır ve kavanozun ağzı kapatılır. 24 saat kadar buzdolabında bekletilir eğer daha uzun süre bekletilmek isteniyorsa içerisine tarçın çubuğu eklenir.

  • Havuçlu Kakule Turşusu

Havuçlu kakule turşusu için gereken malzemeler kabuğu soyulmuş ve ince dilimlenmiş taze zencefil, yeşil kakule, kabuğu soyulmuş havuç, su, deniz tuzu ve mor lahanadır. Turşuyu hazırlamak için zencefil ve kakule 2 cam kavanoza bölünür. Ardından havuçlar doğranarak kavanoza eklenir. Önceden karıştırılmış tuz ve su karışımı kavanozlara eklenir. Elde edilen karışımın üzerine mor lahana yaprakları bırakılır. Kavanozların kapakları sıkıca kapatılır ve güneşten uzak, serin ortamda 12 ay kadar soğumaya bırakılır.

Kakuleli Kahve Nasıl Yapılır?

Kakule, Osmanlı döneminde Türk kahvesine eklenerek aroma verici olarak kullanılmaktaydı. Şu an ise filtre kahve ve diğer kahve türlerine eklenerek sıkça kullanılmaktadır. Kakuleli kahve tarifleri aşağıda listelenmiştir. 

  • Kakuleli Türk Kahvesi

Kakuleli Türk kahvesini hazırlamak için 3 ana malzeme gerekir. Bunlar türk kahvesi, kakule ve sudur. İsteğe bağlı şeker eklenebilir. Kahveyi hazırlamadan önce 3 - 4 adet kakulenin kabuğu soyulur. Havanda öğütülerek veya büyük halde kullanılabilir. 1 tatlı kaşığı türk kahvesi, 1 fincan soğuk su ve kakule cezveye alınarak orta ateşte köpürene kadar pişirilir. 

  • Gül Suyu, Safran ve Kakuleli Türk Kahvesi

Safranlı Türk kahvesini hazırlamak için 5 ana malzeme gerekir. Bunlar türk kahvesi, su, kakule tozu, gül suyu ve safrandır. Türk kahvesini hazırlamak için kahve, su ve kakule cezvede ısınmaya bırakılır. Isınan karışımın içerisine safran eklenir. 5 dakika kadar ocakta tutulduktan sonra 15 dakika dinlenmeye bırakılır. Dinlenen karışım tekrardan ocağa alınır ve kaynama noktasına kadar ısıtılır. Kahve ocaktan alınır ve içerisine gül suyu eklenir.

Kakule Nerede Yetişir?

Kakule bitkisi, sıcak iklim kuşaklarında bulunan içeriktir. Bu sebeple sıkça Güneydoğu Asya iklimine rahatlıkla uyum sağlar. Aynı zamanda Batı Hindistan ve Güney Hindistan’ da kakule yetişmektedir. Hindistan’ da yetişen kakule genellikle bataklık ormanda yabani bir bitki olarak boy göstermektedir. Kakule, Hindistan’ dan İskandinavya’ ya ithal edilmiş ve burada kullanılmaya başlanmıştır. Asya topraklarında üretilen kakule, zaman içerisinde diğer ülkelerin ithal etmesiyle yayılmıştır. Sri Lanka, Nepal ve Vietnam gibi ülkelerde yoğun miktarda tüketilmektedir. 

Kakule Nasıl Kurutulur?

Kakule bitkisinin meyvesi kabukludur. Yetiştirilmesi için büyük özen gösterilmeli ve ekiminden 3 sene sonra hasadı tamamlanmalıdır. Çiçek açtıktan sonra kabuklu meyveleri ortaya çıkar ve renkleri yeşile dönmeye başladıktan sonra toplanma zamanı gelir. Kakule toplandıktan sonra kullanılması için kurutulması gereken bir besindir. Kullanıma hazır hale getirmek için yaklaşık olarak 6 ila 7 gün arasında güneşte kurutulur. Kurutma prosesi süresince aynı oranda kuruması için meyveler sürekli yer değiştirilir ve çevrilir. 

Kakule Nereden Alınır?

Kakule genellikle marketlerin baharat bölümünden veya aktarlardan temin edilmektedir. Marketlerde yeşil kakule ve diğer kabuklu kakule türlerini bulmak mümkündür. Siyah kakule ise temin edilmesi daha zor olandır ve nadiren bulunur. Kakule alındıktan sonra serin ve kuru ortamda muhafaza edilmelidir. Öğütülmüş ve toz halinde olan kakule aynı koşulda saklanmalıdır fakat hızlı tüketilmesi önerilir. Bunun sebebi toz halinde bulunduğu için  etkisinin hızlı kaybolmasıdır. 

0
sindirim sistemi

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin