K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme vücut sağlığı açısından çok önemlidir. K vitamini de, insan sağlığına olan faydaları ile ön plana çıkan bir vitamindir. K vitamini hem kanın pıhtılaşmasında ve kemik metabolizmasında önemli bir rol oynar. Bu vitamin açısından zengin olan besinleri tüketerek günlük ihtiyacınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz. K vitamini açısından zengin olan besinler şunlardır:
- Bezelye
- Soya
- Fındık
- Ceviz
- Çilek
- Kaju fıstık
- Kırmızı et
- Beyaz et
- İncir
- Nar
- Ispanak
- Brokoli
- Hindiba
- Böbrek
- Domates
- Yumurta
- Ton balığı
- Yaban mersini
- Kivi
- Ciğer
1.Bezelye
Zengin bir K vitamini kaynağı olan bezelye bu özelliği sayesinde artrit ve Alzheimer gibi ciddi hastalıkları engeller. Düzenli olarak bezelye tüketen Alzheimer hastaları beyindeki nöronal hasarı en aza indirir. Bezelye çeşitleri içerisinde en iyi K vitamini kaynağı bahçe bezelyesidir. 100 gram bezelyede 24.8 mikrogram K vitamini bulunmaktadır ki bu da günlük K vitamini ihtiyacınızın %21’ini karşılar.
2. Soya
Soya fasulyesi, soya sütü ve soya yağı K vitamini içeren besinler arasındandır. 1 yemek kaşığı soya yağında 27 mg K vitamini bulunmaktadır. 100 gram soya fasulyesinde ise 19,2 mg K vitamini bulunmaktadır.
3. Fındık
Fındık oldukça sağlıklı olan gıdalardan biridir. Sadece K vitamini değil E ve C vitamini açısından da oldukça zengin bir besindir. 100 gram fındıkta 14.2 mikrogram K vitamini bulunmaktadır; bu da günlük ihtiyacınızın %12’sini karşılamaktadır. Fındığın pek çok farklı çeşidi bulunsa da en çok önerilen tüketim şekli günlük olarak bir avuç çiğ fındık tüketmektir.
4. Ceviz
Ceviz hem kalori değeri hem de içerdiği vitamin ve minerallerle en faydalı kuruyemişlerin başında gelmektedir. Cevizde en çok E vitamini bulunur. İkinci en çok bulunan vitamin ise K vitaminidir. 100 gram cevizde 2.7 mikrogram K vitamini bulunmaktadır. Bu oran günlük ihtiyacınızın%2’sini karşılamaktadır.
5. Çilek
Güçlü bir antioksidan olan çilek C vitamini açısından oldukça zengindir. Özellikle hamile kadınların günlük 1 kase taze çilek tüketmeleri folat ihtiyaçlarının %10’unu karşılar.
6. Kaju
Vitamin değeri yüksek olan kaju hem K vitamini hem de diğer vitamin ve mineraller açısından zengin bir besindir. 100 gram kavrulmuş kajuda 34.7 mikrogram K vitamini bulunmaktadır. Bu da günlük ihtiyacınızın %29’unu karşılamaktadır. 100 gramlık çiğ kajuda ise 9.7 mikrogram K vitamini vardır. Bu da günlük ihtiyacınızın %8’ini karşılar. Kaju fıstık aynı zamanda E, B1, B3,B6 vitamini açısından da oldukça zengindir.
7. Kırmızı Et
Kırmızı ette yüksek oranda K vitamini bulunur. Kırmızı etteki K vitamini kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar. 100 gram sığır etinde 0.1 mikrogram K vitamini bulunmaktadır.
8. Beyaz Et
Tavuk, balık, hindi gibi beyaz etler K vitamini açısından zengin olan besinlerdendir. Özellikle K1 ve K2 gibi alt tür K vitaminleri beyaz etlerde bulunmaktadır. Kalamar, karides, mezgit, füme somon, levrek gibi beyaz etler hem K vitamini hem de potasyum açısından zengin olan besinlerdendir.
9. İncir
İncir hem vitamin hem de lif açısından oldukça zengin bir besindir. Tek bir incirin kalorisi 35-40 düzeylerindedir. İçindeki K vitamini gün içinde zinde kalmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda B6, niasin ve A vitamini açısından da oldukça zengindir. 100 gram çiğ incirde 4.7 mikrogram K vitamini bulunmaktadır. Bu da günlük ihtiyacın %4’ünü karşılamaktadır. İncir aynı zamanda niasin, tiamin, riboflavin, biyotin gibi vitaminler içermektedir.
10. Nar
Nar çok iyi bir K ve C vitamini kaynağıdır. 100 gram narda 16.4 mikrogram K vitamini bulunmaktadır. Bu da günlük ihtiyacınızın %14’ünü karşılar. Aynı zamanda fosfor, potasyum, sodyum gibi mineraller ve B1, B2 ve B3 gibi vitaminler açısından da zengindir. Nar, özellikle soğuk kış günlerinde tüketilerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar.
11. Ispanak
Ispanak A, B-Karoten ve K vitamini açısından zengin bir besindir. Mevsiminde ve doğur bir şekilde tüketilen ıspanak, pişirildiği gün hemen tüketilmelidir. 100 gram ıspanakta 482 mikrogram K vitamini bulunmaktadır ki bu oran günlük ihtiyacınızın %402’si demektir. Gün içinde bir tabak ıspanakla birlikte K vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
12. Brokoli
Yüksek oranda K vitamini içeren brokoli, saç, cilt ve kemik sağlığına önemli faydaları bulunan besinlerden biridir. K vitamini kemik yoğunluğunu destekler ve sağlam bir kemik dokusu oluşturur. Bundan dolayı içerisinde K vitamini bulunan brokoli tüketimi kemik sağlığınızın gelişmesine yol açar. 100 gram brokolide 101 mikrogram K vitamini bulunur. Bu oran da günlük ihtiyacınızın %85’i demektir. Brokolide bulunan diğer vitaminler ise A, C ve E vitaminleridir.
13. Hindiba
Özellikle sindirim sorunlarına karşı etkili bir çözüm sunan hindiba, içerdiği vitamin ve minerallerle birlikte tam bir sağlık deposudur. Hindibanın hem yeşillikleri hem de kökleri tüketilebilir. Yeşillikleri salatanızda kullanabilirken kökünü kaynatıp çay niyetine tüketebilirsiniz. Hindiba yeşilliğinin 100 gramında 297 mikrogram K vitamini bulunmaktadır. Bu da günlük ihtiyacınızın %248’i demektir.
14. Böbrek
En çok tüketilen sakatatlardan biri olan böbrekte yüksek oranda K vitamini bulunmaktadır. İnek ve kuzu böbreklerinde oksidatif maddeler ve selenyum bulunur. Sinir hücrelerini yeniler ve psikolojik sorunların yaşanmasını en aza indirir.
15. Domates
Domates K vitamini deposu olarak bilinen besinlerin başında gelmektedir. İçerisindeki K1 vitamini “phylloquinone” olarak bilinir ve bu da özellikle kanın pıhtılaşması ve kemik sağlığına olumlu katkıları ile bilinir. 100 gram domateste 7.9 mikrogram K vitamini bulunmaktadır. Bu oran günlük ihtiyacınızın %7’sini karşılar. Domates aynı zamanda C, E ve A vitamini açısından da zengin bir besindir.
16. Yumurta
Yumurta, menakinon olarak bilinen K2 vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. 100 gram yumurtada yaklaşık olarak 0.6 mikrogram K vitamini bulunmaktadır. K vitamini dışında B12, A ve D vitamini açısından da oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
17. Ton Balığı
Ton balığı hem çeşitli vitaminler ve vitaminler hem de protein açısından zengin bir besin kaynağıdır. K vitamini dışında C ve B6 vitamini içerir. 100 gram ton balığında 6.9 mikrogram K vitamini bulunmaktadır. Bu da günlük ihtiyacınızın %6’sını karşılar.
18. Yaban mersini
Yabanmersini içerdiği K vitamini ile kemik sağlığını güçlendirir. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde metabolizmanın kendini düzenlemesine yardımcı olur. 100 gram yabanmersininde 19.3 mikrogram K vitamini bulunmaktadır. Bu da günlük ihtiyacınızın %16’sını karşılar. Yabanmersini aynı zamanda E ve C vitamini de içerir.
19. Kivi
Kivi hem K vitamini hem de E vitamini açısından zengin bir besindir. Yüksek miktardaki lif oranı sayesinde sindirim sisteminin doğru bir şekilde çalışmasını sağlar. İçeriğindeki K vitamini sayesinde kan akışını düzenler. 100 gram kivide 40.3 mikrogram K vitamini bulunmaktadır. Bu oran, günlük ihtiyacınızın %34’üne denk gelmektedir.
20. Ciğer
K vitamini içeren sakatatlardan biri de ciğerdir. Özellikle dana ciğeri doğru yöntemlerle pişirildiğinde tam bir vitamin deposu haline gelir. Yüksek orandaki A ve B12 vitamininin yanında 100 gram dana ciğerinde 3.9 mikrogram K vitamini bulunmaktadır ki bu da günlük K vitamini ihtiyacınızın %3’ünü karşılar.
K Vitamini İçeren Vitamin Takviyeleri Nedir?
K vitamini içeren takviyeler şunlardır:
- Ocean D3 K2 Vitamin Damla
- Newvit Vitamin D3 K2 Sprey
- Solgar Vitamin K2 MK-7 From Natto Extract 100 mcg 50 Kapsül
- NaturalNest Vitamin D3 K2 10 ml Damla
- NaturalNest Vitamin K2 100 mcg 30 Kapsül
K Vitamini İçeren Vitamin Takviyelerinin Faydaları Nedir?
K vitamini içeren takviyelerin önemi, K vitamini eksikliği yaşayan bireylerde kendini göstermektedir. Beslenme sorunu ile ilgili sıkıntı yaşayan bireylerde K vitamini besin yolu ile alınması yerine bu tip takviyelerle alınabilir. Çocuklar için sprey ve damla takviyeler uygunken, yetişkinler için takviye kapsüller önerilebilir. Bu takviyeler doktor kontrolünde alındığında günlük K vitamini gereksinimi karşılanmış olur. Bundan dolayı K vitamini takviyeleri K vitamini eksikliği tedavisinde çok önemli takviyelerden biridir.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın