Jivamukti Yoga Nedir?
Jivamukti yoga, sanatçı David Life ve müzisyen/dansçı Sharon Gannon tarafından yaratılan ve markalaştırılan modern bir hibrit yoga tarzıdır. Bu yoga çeşidi, ismini Sanskritçe jiva, yani “bireysel olarak yaşayan ruh” ve “ebedi ölüm ve yeniden doğuş döngüsünden kurtulmak” anlamına gelen mukti'den almıştır. Bu sebeple jivamukti, “yaşarken kurtuluş” anlamına gelir. Jivamukti, vinyasa temelli fiziksel stili beş temel ilkeye bağlı kalarak birleştiren fiziksel, etik ve ruhsal bir meditasyondur. Bu beş temel ilke: Şastra, Bhakti, Ahimsa, Nada ve Dhyana’dır.
Jivamukti Yoga Ne İşe Yarar?
Jivamukti Yoga hem fiziksel hem de ruhsal açıdan rahatlamanıza yardımcı olur. Hayatınıza canlılık ve pozitif enerji getirmek için bütünsel bir prosedür olarak Jivamukti yogayı tercih edebilirsiniz. Fiziksel hareketliliğin gerektirdiği şekilde kalori yakmak isteyenler için etkili bir egzersiz olarak öne çıkar. Düzenli olarak Jivamukti yoga yapmak zihindeki gereksiz bilgilerden kurtulmanıza yardımcı olur. Kasların esnekliğini artırarak rahatlamanıza yarımcı olur.
Jivamukti Yoga Nasıl Yapılır?
Jivamukti yoga, fiziksel olarak güçlü akışların oluşması ile yapılan bir meditasyondur. Başlarda zor gelse de daha sonra bedeninizi eğiterek bu güçlüğü aşabilirsiniz. Bu yoga türü genel olarak üç pozisyonda yapılır:
Monkey Pose ya da diğer ismiyle Hanumanasana, Maymun Pozu anlamına gelir. Bu hareketi uygulamak için önce çıplak bir zeminde diz çökün. Sağ ayağınızı sol dizinizden öne gidecek şekilde yerleştirin. Bu noktada vücut limitlerinizi zorlamayın. Daha sonra aynı adımları ters bacağınıza uygulayın. Maymun duruşu uylukları ve hamstringleri güçlendirmeye yarar.
Bir diğer pozisyon ise “Dans Eden Shiva Duruşu” olarak bilinir. Bu duruş adını Nataraj’ın kozmik dansından almıştır. Bu pozun amacı, doğayı dengeleyerek vücudu canlandırmaktır. Bu hareketi gerçekleştirmek için bacaklarınızı ve kollarınızı birbirine yakın olacak şekilde dik bir biçime getirin. Yavaşça nefes alırken sağ bacağınızı geriye doğru kaldırın; aynı anda sağ elinizi de ileri doğru uzatın. Vücut dengeniz sol ayağınız üzerinde olsun. Sol kolunuz yere yaklaşık 45 derecelik bir açı ile bakmalı. Bu duruşu 10-15 saniye boyunca koruyabilirsiniz. Dans den Shiva hareketi ile ayak bileklerinizi, karın kaslarınızı ve uyluk kemiğinizi çalıştırabilirsiniz.
Jivamukti Yoga yapmanın üçüncü duruşu Yay Duruşudur (Dhanurasana). Yay Duruşu, farklı kas gruplarını, kolları, kalça kaslarını, göbek ve bacakları etkili ve aynı anda çalıştırdığı için çeşitli stil ve türlerde yoga sınıflarında gerçekleştirilir. Yay Duruşu, temel olarak matın üzerine yüz üstü uzanmayı ve ardından kollarınız arkanızda gerilmiş haldeyken göğsünüzü ve bacaklarınızı yerden kaldırmayı ve bacakları yukarı tutmak için ayak bileklerini kavramayı içerir.
Jivamukti Yoganın Temel Bileşenleri Nelerdir?
Jivamukti yoga 5 tane temel bileşenden oluşur. Jivamukti yoganın temel bileşenleri şunlardır:
- Shastra
- Bhakti
- Ahimsa
- Nada
- Meditasyon
Shastra
Kutsal metin olarak bilinen Shastra, yoganın dört merkezi metninin ve bunların yazıldığı Sanskritçe dilinin incelenmesini içerir. Yoganın dört ana metni; Patanjali'nin Yoga Sutraları , Hatha Yoga Pradipika , Bhagavad Gita ve Upanishad'lardır.
Bhakti
Bağlılık ve alçakgönüllük anlamlarına gelen Bhakti, Tanrı’ya bağlılığı simgeler. Jivamukti Yoga, "Tanrı'yı idrak etmenin" yoga uygulamasının ana amacı olduğunu benimser. Kişinin sevgi ve bağımlılığının hangi Tanrı biçimine yöneldiğinden çok, bağlılığın kişinin kendi benliğinden veya egosundan daha yüksek bir şeye yönelmesidir.
Ahimsa
Şiddetsizlik uygulaması olan ahimsa, şefkatle bilgilendirilir ve Patanjali'nin Yoga Sutra'sında beş yamadan ilki olarak tanımlanır. Yamalar, yoga felsefesinin etik kurallarını temsil eder. Jivamukti yoga, ahimsa bileşeninin yalnızca diğer insanları değil, tüm canlıların yaşamını kapsadığını öğretir. Hem insan karmasını çözmenin bir yolu hem de gezegenin gelecekteki yaşanabilirliği için çevresel zorunluluk olarak etik vejetaryenliği savunur.
Nada
Nada, ilahi ve müzikle derin içsel dinginliğin yaratılması demektir. Teorik ve pratik yönleri, insanlar da dâhil olmak üzere var olan her şeyin nāda adı verilen ses titreşimlerinden oluştuğu önermesine dayanır.
Meditasyon
Dhyana olarak da bilinen meditasyon, hareketsiz kalma ve kendi zihninin düşünmesini izleme pratiğidir. Meditasyon, düşüncelerinizle özdeşleşmeyi bırakmanızı, düşüncelerinden daha fazlası olduğunu fark etmenizi amaçlar. Jivamukti yoga derslerinin tamamı meditasyon teknikleri içerir.
Günde Kaç Dakika Jivamukti Yoga Yapılır?
Günde kaç dakika Jivamukti yoga yapılması gerektiği ile ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu yüzden vücut limitlerinize uygun olarak bu süreyi kendiniz belirleyebilirsiniz.
Jivamukti Yoga Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Jivamukti yoga yapılırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Hareketlerden birçoğu ciddi anlamda esneklik gerektirdiğinden ısınmadan evvel yapmamanız gerekir.
- Vücut limitlerinizi zorlamamanız bu yoga türünün ana kurallarından biridir.
- Hareketlere başlamadan evvel en az 2 saat öncesine kadar bir şey yememeniz gerekir.
- Yoga sırasında konsantrasyon kaybı yaşamamak için zihninizi arındırmanız gerekir.
Jivamukti Yoga Yaparken Nasıl Beslenilmelidir?
Jivamuki yoga, etik vegancılığı desteklediği için et ve et ürünleri tüketiminden kaçınmanız gerekir. Bu, zorunlu bir kural değildir. Eğer protein alımını et yemekleri ile yapmak istiyorsanız yapabilirsiniz; ancak yoga yaparken fiziksel olarak efor sarf etmeniz gereceği için harekete başlamadan en az 2 saat ağır besinler tüketmemeniz önerilir. Meditasyon öncesinde ve sonrasında bol sıvı tüketebilirsiniz ancak anlık konsantrasyonunuzun bozulmaması için yoga sırasında su içmeniz de önerilmez.
Jivamukti Yoganın Faydaları Nedir?
Yoganın beden ve zihin üzerinde birçok faydası vardır. Kasları çalıştırır ve zihini dinlendirir. Jivamukti yoganın faydaları şunlardır:
- Güç, denge ve esneklikte artışa yardımcı olur.
- Vücudu detoksifiye eder ve kan dolaşımını iyileştirir.
- Stres ve toksinlerde azalma dâhil olmak üzere vücudun rahatlamasına yardımcı olur.
- Kalıcı mutluluğu keşfedeceğiniz yolda zihninizi açmanıza yardımcı olur.
- İlahi kudretle doğrudan bağlantı kurmak için bu yoga çeşidi tercih edilebilir. Böylece benliğinizi besleyebilirsiniz.
- Jivamukti Yoga'nın en önemli faydalarından biri, bu tarzı uygulamanın size vegan olmanız için ilham vermesidir. Bu disiplin size tüm canlılara saygı duymayı öğrettiği için doğaya ve canlılara karşı daha fazla bilinç geliştirebilirsiniz.
- Hava akışını genişleten nefes ile birlikte sıkı fiziksel egzersizler yapılır ve akciğerlere daha fazla oksijen gider.
- Jivamukti yoganın düzenli olarak uygulaması, sizi doğa ve tüm canlılar ile uyumlu hâle getirir.
Jivamukti Yoga Yaparak Kilo Verilir mi?
Jivamukti yoga tek başına kilo vermenize yardımcı olmasa bile fiziksel olarak rahatlayacağınız ve kaslarınızı harekete geçirebileceğiniz için kalori yakımına yardımcı olur; ancak unutulmamalı ki doğru bir beslenme programı olmadan sadece yoga yaparak kilo vermek mümkün olmayabilir.
Jivamukti Yoga Vücudu Şekillendirir mi?
Her ne kadar Jivamukti yoganın ilk amacı vücudu şekillendirmek olmasa bile, özellikle duruş ve kas kuvvetinizi geliştirmeye yardımcı olabileceği için vücudu şekillendirme konusunda kişiye yardımcı olur. Kas ve eklemlerdeki esnekliği artırarak yaralanma olasılığını düşürür.
Zayıflamak için Hangi Jivamukti Yoga Yapılır?
Zayıflamak için Maymun Duruşu, Dans Eden Shiva Duruşu, Yay Duruşu, Tavus Kuşu Duruşu ve Kahraman Duruşu uygulanabilir.
Jivamukti Yoga Spor Yerine Geçer mi?
İyi dengelenmiş bir egzersiz programı, kardiyovasküler egzersiz, ağırlık taşıma egzersizi ve esneklik eğitimi olmak üzere üç bileşen içerir. Başlangıç seviyesindeki sporcular için jivamukti yoga üç bileşeni birden sağlayabilir. Bununla birlikte, ilerledikçe, gelişmeye devam etmek istiyorsanız, egzersiz rejiminize daha sıkı kardiyovasküler ve ağırlık çalışması bileşenleri eklemeniz gerekir. Bununla birlikte, jivamukti yogayı esnekliği artıran bir egzersiz bileşeni olarak geliştirmek zordur.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın