Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
İzolösin Nedir?Yorum Ekle
0

İzolösin Nedir?

İzolösin amino asidinin vücuttaki görevleri nelerdir?
4 dk. da okunurFit1001 Editör18 Nis 20220 Yorum
İzolösin Nedir?

Proteinlerin yapı taşlarında bulunan 20 amino asitten biri olan izolösin, hemen hemen tüm proteinlerde bulunmaktadır. İzolösin ve lösin birbirlerinin izomeri olarak bilinmektedir. İzolösin hidrofobik  bir amino asittir. Hem L- hem de D- izomeri bulunmaktadır. Aber aktiv olan yani doğada bulunan izomeri L- izomeridir. Bu yazı da dahil olmak üzere birçok bilimsel makalede sadece izolösin tanımı geçiyorsa ya da L-izolösin deniyorsa burada izölosinden bahsediliyor demektir. 

L-İzolösin (L-Isoleucine) Faydaları Nedir?

L-izolösin kasları onararak kas gelişimini destekler. Enerji üretimini arttırarak spor sırasında gerekli olan enerjinin karşılanmasını sağlar. Vücutta oluşan yaralarda kanın pıhtılaşmasına yardımcı olarak kanamayı durdurur. Kasları dinamik bir şekilde çalıştırır ve sporcu sağlığına oldukça faydası vardır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken hemoglobin üretimini de arttırır.  

İzolösin'in Vücuttaki Görevleri Nedir?

İzolösin amino asidi kastaki protein sentezini uyarabilme becerisine sahiptir. Vücudun glukoz alımını ve kullanımını arttırır. Karaciğerdeki glikoz oluşumuna katkısı olan sitrik asit dengesinin sentezi için öncül bir molekül görevi görür. Vücudun aradığı enerjiyi vermede etkili olan plazmada glikoz seviyelerini düzenler. Dallı zincirli amino asitler arasındaki dengenin sağlanması için çalışan glutamin ve alainin sentezine katkıda bulunur. 

İzolösin'in Tanımlayıcı Özellikleri Nedir?

İzolösin, hidrofobik hidrokarbon zincirlerine sahiptir. Polar olmayan amino asit sınıfında yer almaktadır. BCAA olarak bilinen dallı amino asit zinciri içerisinde yer almaktadır. Pek çok proteinin üçüncül yapısının oluşturulmasında izolösin önemli bir rol oynar. Hücrelere sağladığı enerji çeşitli metabolik olayların gelişmesinde etkilidir.

İzolösin Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

İzolösin şu yiyeceklerde bulunur:

  • Mercimek
  • Bezelye
  • Soya fasulyesi
  • Nohut
  • Süt 
  • Peynir
  • Yumurta

İzolösin Günlük İhtiyacı Nedir?

Yetişkin bir bireyde günlük 30 ila 108 μmol / 1, 2 yaşına kadar olan bebeklerde 2 ila 18 yaş arası çocuklar ve gençler için 22 ila 107 μmol / l yaklaşık olarak 26 ile 86 μmol / l arasında izolösine ihtiyaç vardır.

İzolösinin Kas Onarımı ve Gelişimi için Etkisi Nedir?

İzolösin, sporcular tarafından kas kütlesi ve protein sentezi seviyesini arttırmak için kullanılmaktadır. İzolösinin kas yapısı üzerindeki etkisi diğer amino asitlere göre daha fazladır. Özellikle direnç egzersizleri yapan sporcuların kas onarımı ve gelişimi için oldukça önemlidir. Bu bilgiler ışığında izolösinin kas yapısına olumlu katkıları olduğunu söylemek mümkündür. 

İzolösin Antrenmandaki Performansı Arttırır mı?

Antrenmanlardan önce alınan BCAA takviyesi izolösin açısından oldukça zengindir. Antrenman öncesinde izolösin takviyesi yapmak kas kaybını engellerken, karaciğerde parçalanan izolösin kaslara protein sentezlemek için yollanmaktadır. Bundan dolayı antrenman performansını arttırmak için izolösin kullanılabilir. 

İzolösin Glikojen Sentezini Teşvik Eder mi?

İzolösin glukoz alımını ve kullanımını arttırsa da glikojen sentezini teşvik etmemektedir. Yapılan çalışmalarda izölosinin glikojen sentezi seviyesini bastırdığı görülmüştür. Bunlara karşın insülin kaynaklı glukoz birikmesini arttırabilir. 

İzolösin Glukoz Alımını ve Kullanımını Arttırır mı?

İzolösin, egzersiz sırasında glukoz alımını ve kullanımını arttırabilecek bir yapıya sahiptir. Kas protein sentezini tetikleyen proteinlerde ve protein kinaz enzimlerine bağlı olan bir mekanizma yardımı ile kas hücrelerine glukoz alım oranını arttırır. İnsanlar üzerindeki testleri henüz tamamlanmış olmasa bile diğer amino asitlerden daha büyük bir dereceye sahip olması nedeni ile glukoz alımı içerisinde görülebilir. 

PI3K, aPKC, AMPK Kavramlarının İzolösin ile İlgisi Nedir?

Bu üç kavram, izolösinin kas hücrelerine glukoz alımını arttırabilir. Birbirlerine bağlı olan mekanizmalar izolösinle doğrudan etkileşim kurarlar ve vücut içindeki fonksiyonlarını yapmaya yardımcı olurlar. 

İzolösin Menopoz Etkilerini Azaltır mı?

İzolösinin kadınlar üzerinde yapılan testlerinde, menopoz semptomlarını azaltmak konusunda başarısız olduğu görülmüştür.   

İzolösin Bağışıklık Sistemini Güçlendirir mi?

İzolösin takviyesinin bağırsaklarda antibakteriyel özellikleri olduğu bilinmektedir; ancak yine de güçlü bir şekilde bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair yeterli kanıt bulunmamaktadır. 

İzolösin İskelet Sistemini Güçlendirir mi?

İzolösin ve kas protein sentezi ilişkisi incelendiğinde iskelet kas dokusundaki kas protien sentezi ve yıkımının dinamik dengesi üzerine kurulu olduğu görülmektedir. Yine de yapılan çalışmalar izolösini doğrudan iskelet kasını güçlendirdiği konusunda sağlam veriler ortaya çıkaramamaktadır.  

İzolösin ve mTOR İnhibitörleri İlişkisi Nedir?

mTOR İnhibitörleri, kas protein sentezini tetiklemek üzere aktive olan proteinlerdir. kas hücrelerinde görülen glikoz alımı, mTOR inhibitörleri rapamisinin kuluçka edilmesi ile birlikte artış gösterir. mTOR inhibitörleri izolösin takviyesi ile katkı maddesi haline dönüşebilir. İzolösin ve mTOR inhibitörleri etkileşiminin iyi ya da kötü olduğu kas protein sentezinin glikoz alımını arttırıp artırmayacağı ile alakalıdır.  Bu etkileşim, kas kütlesini arttırmak isteyen kişiler için olumsuz olurken diyabet hastaları için iyi olur. 

İzolösin ve BCAA İlişkisi Nedir?

İzolösin, dallanmış zincirli amino asitlerin tanımı olan BCAA’ların içerisinde yer alan bir amino asittir. 

İzolösin R grubu nedir?

İzolösinin R grubu, zincirinde kiral atomu bulunan 4 karbonlu bir atomun tek dallı hidrokarbonundan oluşmaktadır. Bu özelliği sayesinde 4 farklı izomeri bulunmaktadır.  

Lösin ve İzolösin İzomer midir?

İzolösin ve lösinin atop tipleri aynı olmasına rağmen kimyasal bağlarının organizasyonları birbirlerinden farklıdır. Bundan dolayı ufak farklılıklar gösterseler bile bu iki amino asidin birbirlerinin izomeri olduğunu söylemek doğru olmaktadır.

İzolösin Asidik mi Yoksa Bazik mi?

İzolösinin yan zincir asiditesi nötrdür. Bu yüzden asidik ya da bazik sınıfta yer almamaktadır. 

İzolösin Suda Çözünür mü?

İzolösin suda çözünebilir. Suda çözülme derecesi 20 santigrat derecedir. 

İzolösin içinde kaç tane kiral merkez vardır?

Tıpkı diğer amino asitler gibi izolösinin de bağlı olduğu 4 farklı kiral (a-karbon) merkezi vardır. Bu merkezler: bir amino grubu, bir hidrojen atomu, karboksil gurubu ve yan zincirdir.  

0
antrenman sonrasıkasperformans ve güç

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin