Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Güneş Lekesi Nasıl Geçer?Yorum Ekle
0

Güneş Lekesi Nasıl Geçer?

Güneş lekesi neden olur? Güneş lekesinden korunmanın yolları nelerdir? Güneş lekesine hangi güneş kremi iyi gelir?
5 dk. da okunurDr.Didem Kazan06 Mar 20240 Yorum
Güneş Lekesi Nasıl Geçer?

Güneş Lekesi Neden Olur?

Güneş lekesi, ciltte güneş ışınlarına maruz kalma sonucu oluşan koyu renkli lekelerdir. Cilde renk veren melanin pigmentinin salınımının artması veya dağılımının bozulması güneş lekelerine neden olabilir . Güneş lekelerinin oluşmasında güneş ışınlarına ek olarak genetik yatkınlık, gebelik, hormon tedavileri, kozmetik ürünler, bazı ilaçlar ve stres de etkili olmaktadır. 

Güneş lekeleri ilk olarak mutlaka bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Cildin dermatolojik değerlendirilmesi ve mikroskobik incelenmesi (dermoskopik muayene) sonucunda cilt lekeleri, deri kanserlerinden ayırt edilmeli, sonrasında hastaya özel uygun leke tedavisi planlanmalıdır.

Güneş Lekesini Önlemenin Yolları Nelerdir?

Güneş lekeleri, cildin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalması sonucunda oluşur. Güneş lekelerini önlemek için aşağıdaki yollara dikkat edebilirsiniz:

  • Güneş lekesini önlemenin en önemli ve etkili yolu güneş koruyucu kullanmaktır. SPF 50 ve üzeri, geniş spektrumlu koruma sağlayan ( hem UVA hem de UVB koruma) renkli güneş koruyucu seçin.
  • Güne başlarken mutlaka krem formda bir güneş koruyucu kullanın. İlk 2 parmağınız ölçüsünde veya 1 çay kaşığı miktarında olacak şekilde yüzünüze uygulayın. Aynı şekilde ve ölçüde güneş koruyucunuzu boynunuza da uygulamayı unutmayın
  • Her 3 saatte bir ve yüzdükten veya terledikten sonra tekrar uygulayın. Tekrar uygulamada ise renksiz güneş koruyucular stick, sprey, losyon formda kullanılabilir.
  • Güneşe çıkarken geniş kenarlı şapka, güneş gözlüğü ve güneş ışınlarını engelleyecek giysiler giyin.
  • Güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde (09:00-16:00) güneşten kaçının. Mümkünse gölgede kalmaya çalışın.
  • Cildinizi düzenli olarak nemlendirin.
  • Cildinizin güneş ışınlarına karşı daha hassas hale gelmesine neden olabilecek sıcak duş, sauna, kese kullanımından kaçının.

Güneş Lekesi Geçer mi?

Evet, güneş lekeleri geçebilir. Ancak, güneş lekesinin tamamen yok olması her zaman mümkün olmayabilir. Güneş lekesinin geçme süresi ve tedavi yöntemi, lekenin boyutuna, derinliğine ve cildinizin tipine bağlı olarak değişir. Tedavi sonrasında da düzenli güneş koruyucu kullanmak ve idame tedavi planı oluşturmak lekelerin tekrar riskini azaltmaktadır.

Güneş Lekesi Nasıl Geçer?

Güneş lekesi neden olur? Güneş lekesinden korunmanın yolları nelerdir? Güneş lekesine hangi güneş koruyucu ürün iyi gelir?

Deriye renk veren melanin pigmentini sentezleyen melanosit hücresinin sayısının artması veya melanositlerden melanin sentezinin artmasına bağlı olarak ciltte gelişen açık- koyu kahverengi renk değişimine güneş lekesi denir.

Yaz döneminde koyuluğu artıp, sonbahar kış mevsiminde rengi biraz daha açılsa da güneş lekeleri genellikle kendiliğinden gerilemez. 

Öncelikle dermatolojik ve dermoskopik muayene ile lekenin tipi, yaygınlığı ve derinliği değerlendirildikten sonra kişinin cilt tipine uygun olacak şekilde medikal tedavi düzenlenir. Güneş lekesi tedavisi için ilk olarak geceleri düzenli olarak leke açıcı özelliği olan traneksamik asit, glikolik asit, arbutin, mandelik asit, kojik asit, salisilik asit, azeleik asit, vitamin C içeren serum veya kremler kullanılabilir.

Cilt kalitesini ve cildin kollajen desteğini arttırmak için farklı günlerde geceleri retinoik asit içeren serum veya kremler tedaviye eklenebilir.  

Eğer leke açıcı krem veya serum ile düzelme yoksa daha ileri kozmetik işlemler uygulanabilir.

Derinin üst tabakasında yer alan çil ve solar lentigo gibi güneş lekeleri, lPL , BBL ışık sistemleri, KTP, fraksiyonel karbondioksit, Er:YAG lazerle tedavi edilebilir.

Derinin daha alt tabakalarında da olabilen melasma, postenflamatuar pigmentasyon gibi lekelerin tedavisi daha zor olabilmektedir. Bu durumlarda birden fazla tedaviyi kombine etmek gerekebilir. Bu hastalarda q anahtarlı Nd:YAG (q switch Nd:yag) lazerler 2-3 hafta aralıkla en az 6-8 seans olacak şekilde uygulanabilir. Cilt kalitesini arttırmak ve lekelerin açılmasını sağlamak için süksinik asit, glutatyon, traneksamik asit, hyaluronik asit içeren mezoterapiler ile lazer tedavileri kombine edilebilir. Uygun hastalarda peeling ve maskeler kullanılabilir.

Cilt Bakımı Güneş Lekesine İyi Gelir mi?

Evet, uygun cilt bakım rutini oluşturulması güneş lekelerine iyi gelebilir. Ancak, sadece cilt bakımı ile güneş lekesinin tamamen yok olması  mümkün olmayabilir. Uygun cilt bakım rutini ile güneş lekelerinin rengini açmaya, boyutunu küçültmeye ve görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir. 

Leke açıcı medikal ve kozmetik tedavilere destek olarak ya da bu tedavilerin sonunda leke tekrarını önleyecek idame tedavi olarak hastaya özel uygun cilt bakım rutini mutlaka oluşturulmalıdır.

Güneş lekelerine iyi gelen cilt bakımı yöntemleri:

Cildinizi sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez nazik bir temizleyici ile yıkayın.

Vitamin C serumları hem gündüz güneş koruyucu öncesinde hem de gece cilt temizliği sonrasında kullanabilirsiniz

Haftada 1-2 kez geceleri yüzünüze traneksamik asit, glikolik asit, mandelik asit içerikli serum veya kremler kullanılabilir. Farklı günlerde haftada 1-2 gece retinoik asit serum veya kremler kullanılabilir.

Daha yoğun lekelerde hidrokinon, kojik asit ve azelaik asit gibi leke açıcı içeren medikal ürünler güneş lekelerinin rengini açmaya yardımcı olabilir.

Cildinizi her gün düzenli olarak nemlendirin.

Renkli ve geniş spektrumlu güneş kremi kullanarak cildinizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden koruyun.

Güneş lekelerinin medikal, kozmetik tedaviler ile geçmesi zaman alabilir. Sabırlı olmak ve cilt bakımı rutininize düzenli olarak uymak önemlidir.

Güneş Koruyucu Ne İşe Yarar?

Güneş koruyucular, güneş ışınlarının zararlı etkilerinden cildi korumak için kullanılanılırlar.  Krem, jel, sprey, losyon formda olabilirler. Güneş ışınları üç tür ultraviyole (UV) ışın yayar: UVA, UVB ve UVC. Ancak yeryüzüne UVA ve UVB ulaşmaktadır. 

Güneş koruyucular da içerdikleri UVA ve UVB ışınlarına etkili filtreler sayesinde cildin UV hasarını önlerler.

Güneş koruyucuların faydaları:

  • UVB ışınlarının cilde nüfuz etmesini engelleyerek güneş yanıklarını önler.
  • UVA ve UVB ışınlarının ciltte DNA hasarına yol açmasını engelleyerek cilt kanseri riskini azaltır.
  • UVA ışınlarının ciltte kolajen ve elastin liflerine zarar vermesini engelleyerek cilt yaşlanmasını geciktirir.
  • UVA ve UVB ışınlarının ciltte melanin pigmentasyonu artmasına yol açmasını engelleyerek cilt lekelerini önler.

Güneş koruyucu seçerken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Geniş spektrumlu koruma sağlayan bir güneş koruyucu seçin: Bu tür güneş koruyucular hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlar.
  • Yağlı, kuru veya hassas ciltler için farklı güneş koruyucu mevcuttur. Cilt tipinize uygun bir güneş koruyucu için dermatoloji uzmanınıza danışın
  • Lekeli ciltlerde etkin koruma sağlamak için güneş koruyucu renkli formda ve güneş koruma faktörü (SPF)  50 ve üzeri olmalıdır.
  • Güneşe çıkmadan 20 dakika önce güneş koruyucunuzu iki parmak ölçüsünde olacak şekilde yüzünüze sürün.
  • İlk uygulamada mutlaka krem formda bir güneş koruyucu kullanın.
  • Özellikle yüzdükten veya terledikten sonra güneş koruyucunuzu tekrar sürmeniz önemlidir.
  • Cildinizin tüm yüzeyini kaplayacak kadar güneş kremi sürmeniz önemlidir.
  • Güneş ışınları bulutlu havalarda da nüfuz edebilir. Bulutlu günlerde de mutlaka güneş koruyucu kullanın.

Renkli Güneş Kremi Zararlı mıdır?

Renkli güneş kremleri, özellikle görünür ışığa karşı pigmentasyonun önlenmesinde etkili olmaları nedeniyle leke problemi olan kişilerde sıklıkla önerilmektedir. Ancak cildi güneşin zararlı ışınlarından korumakla birlikte, bazı dezavantajlara da sahip olabilir.

Renkli güneş kremlerinin bazı potansiyel dezavantajları:

  • Özellikle yağlı cilt tiplerinde yoğun kullanım ve uygun temizlik yapılmaması sonucunda tıkayarak sivilce ve siyah nokta oluşumuna yol açabilir.
  • Makyaj görünümü verebilir.
  • Cilt tonuna uygun olmayan renkli koruyucu seçimi kozmetik açıdan uyumsuz bir görünüme neden olabilir.



 

0

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin