Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Gm Diyet: Çalışıyor mu?Yorum Ekle
0

Gm Diyet: Çalışıyor mu?

GM diyeti kilo vermek için iyi bir yol mu? GM diyeti nasıl uygulanır? Kimler GM diyetinden uzak durmalıdır?
8 dk. da okunurFit1001 Editör11 Kas 20220 Yorum
Gm Diyet: Çalışıyor mu?

Gm diyeti, katı kurallardan oluşan 7 gün süren beslenme programlarından biridir. 7 günün her biri farklı besin gruplarından kısıtlanır. Örneğin diyetin ikinci günü sebzelerle sınırlıyken, beşinci günü ise büyük parça et gruplarından oluşur. 

Gm diyeti savunucularına göre diyet, haftada 6,8 kilograma kadar kilo kaybını hedeflemektedir. Aynı zamanda vücudun toksik maddelerden arınmasına yardımcı olduğu ve sindirim sisteminin düzenlendiği söylenmektedir. 

Gm diyet savunucuları, diyetteki besinlerin düşük kalorili olması ve yüksek su içermesi sebebiyle yağ yakımını desteklediğini söylemektedir. 

Gm Diyetini Kim Denemeli?

Yağ yakımını hızlandırmak isteyenler, vücudun toksik maddelerden arınmasını hedefleyenler ve sindirim sistemi fonksiyonlarını korumayı amaçlayan kişilere Gm diyeti önerilmektedir.

Gm Diyetinden Kim Kaçınmalı?

Gm diyeti gebeler, emzikliler, zayıf bireyler, yeme bozukluğu olanlar, yaşlı kişiler, besin alerjisi olanlar, fiziksel aktivitesi yüksek olanlar, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklara uygun bir program değildir. 

Aynı zamanda kronik hastalığı olan kişilerin prolon diyete başlamadan önce uzmana danışması tavsiye edilmektedir.

Gm Diyeti Nasıl Çalışır?

Diyetin savunucularına göre Gm diyetiyle haftada 6,8 kg’ a kadar kayıp beklenmektedir. Aynı zamanda diyette genelde serbest olarak görülen meyve ve sebze tüketiminin vücuttaki toksik maddelerden arınmaya yardımcı olduğu söylenmektedir. 

Gm diyeti toplamda 7 gün sürer ve her bir güne ait katı kurallar bulunur. Her gün değişen yasaklar sayesinde yağ yakımının hızlandığı ve sindirim sistemi fonksiyonlarının geliştiği düşünülmektedir.

Gm diyet savunucuları, diyete dahil olan meyve ve sebzelerin düşük kalorili olduğu için işe yaradığını söylemektedir. Ayrıca savunucular, uzun vadeli kilo kaybına ulaşmak için diyetin birkaç tekrarlanması gerektiğini döngülerin arasında 5 ila 7 gün boşluk bırakılması gerektiğini ifade etmektedir.

Gm Diyeti Nasıl Başlatılır?

Gm diyetinde günlük tüketilmesi gereken besinler belirlenmiştir. Diyetin; birinci günü meyve ve sebze, ikinci günü sebze, üçüncü günü meyve ve sebze, dördüncü günü süt ve muz, beşinci günü et ve domates, altıncı günü et, yedinci günü ise meyve, sebze ve esmer pirinç tüketimi serbesttir.

Diyette et haricinde tüketilecek olan besinlere karşı porsiyon miktarı belirlenmez. Yalnızca yedi gün diyete devam edilmelidir. Daha uzun süre uygulandığında düzensiz beslenme alışkanlıklarına neden olabileceği düşünülmektedir.

Gm diyetinde öğün saatleri belirlenmez. Günün hangi saatinde olursa olsun yasaklar dışındaki besinlerin tüketimi serbesttir.

Gm Diyetinde Yiyebileceğiniz Yiyecekler Nelerdir?

Gm diyetinde her gün için farklı kurallar bulunur. Günlük en az 8 ila 12 bardak su tüketimini önerilir. Bununla beraber her gün 2- 3 kase kadar Gm çorbası tüketimi gerekmektedir. Gm çorbası lahana, kereviz, soğan, dolmalık biber ve soğanla hazırlanmaktadır.

Gm diyetinde günlere göre tüketilmesi serbest olan besinler aşağıda sıralanmıştır.

Birinci Gün

  • Muz dışında her türden meyve tüketimi serbesttir. 
  • Özellikle kavuna teşvik vardır. 

İkinci Gün

  • Çiğ ya da pişmiş halde sebze tüketimi serbesttir.
  • Patates yalnızca kahvaltıda serbesttir.

Üçüncü Gün

  • Muz ve patates haricinde her türden meyve ve sebze tüketimi serbesttir.

Dördüncü Gün

  • Yalnıza süt ve muz tüketimi serbesttir.
  • 6 büyük ya da 8 küçük muz tüketilebilir.
  • 3 su bardağı yağsız süt tüketilebilir. 

Beşinci Gün

  • 284 gram sığır eti, tavuk ya da balık tüketimi serbesttir.
  • Etin yanında 6 adet domates tüketilebilir.
  • Vejetaryen olanlar için et yerine kahverengi pirinç tüketimi tavsiye edilir.
  • Et tüketilen beşinci gün su alımını 2 bardak artırın.

Altıncı Gün

  • 284 gram sığır eti, tavuk ya da balık tüketimi serbesttir.
  • Patates haricinde sınırsız sebze tüketimi bulunur.
  • Vejetaryen olanlar için et yerine kahverengi pirinç tüketimi tavsiye edilir.
  • Et tüketilen beşinci gün su alımını 2 bardak artırın.

Yedinci Gün

  • Esmer pirinç, meyve, sebze ve meyve suyu tüketimi serbesttir. 

Bir Gm Diyetindeyken Kaçınmanız Gereken Yiyecekler Nelerdir?

Gm diyetinde kaçınılması gereken besinler aşağıda sıralanmıştır.

  • Cips, kek, kurabiye, kraker, bisküvi, tatlı, dondurma ya da diyet gıdalar gibi t​​üm işlenmiş besinler
  • Yulaf, pirinç ve ekmek gibi tahıl ürünleri
  • Patates, fasulye, bezelye, mısır, muz ve mango gibi meyve ve sebze çeşitleri 

Gm Diyeti İle İlgili Gerçekler Nelerdir?

Gm diyeti bir haftada 6,8 kilograma kadar kilo kaybını vadeder. Diyetin savunucuları Gm diyetin diğer diyetlerden daha hızlı yağ yakımına yardımcı olduğunu söylemektedir.

Gm diyetin farklı alanlarda 5 puan üzerinden skorlaması aşağıdaki gibidir.

Prolon diyetinin farklı kategorilerde  5 puan üzerinden skorlaması aşağıda verilmiştir.

  • Ortalama Puan: 1.13 Puan
  • Kilo kaybına etkisi: 1 Puan
  • Sağlıklı beslenme ile ilişkisi: 0 Puan
  • Sürdürülebilirliği: 1 Puan
  • Tüm beden sağlığı:  0 Puan
  • Besin kalitesi: 3 Puan
  • Kanıta dayalı olması: 1.75 Puan

Gm Diyeti Sağlıklı Bir Diyet Olarak Kabul Ediliyor mu?

Gm diyeti, sağlıklı ve düşük kalorili yemek tüketimi ön plana çıkararak kilo kaybını hedeflemektedir. Diyette ilave şeker ve işlenmiş gıda tüketimi yasaklandığı için sağlıklı olarak düşünülebilir. Ancak diyette günlere göre önerilen besinler herkeste aynı olduğu ideal yol olarak kabul edilmez. Herkesin vücudu farklıdır ve diyetle elde edilen sonuçlar değişkenlik gösterebilir. 

Diyetten olumlu sonuç görmek için uzman tavsiyesi alınmalıdır. Yaşam tarzı, fiziksel aktivite, cinsiyet, yaş, boy, kilo ve hastalık durumuna göre beslenme programı oluşturulmalıdır. 

Gm Diyeti Denemeye Değer mi?

Gm diyeti meyve ve sebze gibi sağlıklı besin gruplarını tüketmeyi önerirken şekerli besinleri sınırlandırır. Ancak sağlıklı yaşam için her besin grubundan yeterli miktarda faydalanmak gerektiği için diyetin bazı dezavantajları da bulunmaktadır. 

Aynı zamanda araştırmalar ve bilimsel kanıtlarla desteklenen bir liste değildir. Kalıcı kilo kaybını sağlamak için temel besin öğelerini yeterli porsiyonlarda tüketmeyi öneren beslenme programlarına yönelmek tavsiye edilmektedir.

Sağlıklı beslenmenin uzun vadeli etkisinden yararlanmak için sürdürülebilir ve güvenilir listelere yönelmek önerilir. 

Gm Diyeti Pahalı mı?

Gm diyetinde genellikle meyve ve sebze tüketimi önerildiği ve kısa süreli bir program olduğu için maliyeti yüksek değildir. Evde kolaylıkla hazırlanabilecek besinlerden oluşur.

Yeni Başlayanlar İçin Gm Diyet Dostu Tarifler Nelerdir?

Gm diyetine yeni başlayanlar için yemek tarif önerileri aşağıda listelenmiştir.

  • Gm Çorba

Gm çorbası için gereken malzemeler sırasıyla 6 büyük soğan, 3 doğranmış domates, 100 gram dilimlenmiş lahana, 2 dilimlenmiş havuç, 3- 4 sap doğranmış kereviz, su, tuz, karabiber, 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve maydanozdur.

Gm çorbasını hazırlamak için doğranmış soğan ve kerevizi tencereye alın ve zeytinyağında soteleyin. Doğranmış havuçları da tencereyi alın, tuz ve suyunu ekleyin. Ardından kapağını kapatıp orta ateşte 35 dakika pişmeye bırakın. Karabiber, limon suyunu ekleyin ve karıştırın. Piştikten sonra maydanozla süsleyerek servis edin.

  • 6. Güne Özel Pirinç Salatası

Pirinç salatası için gereken malzemeler sırasıyla ½ su bardağı pişmiş esmer pirinç, 1 adet ince dilimlenmiş erik, 1 su bardağı pişmiş yeşil fasulye, 1 çay kaşığı susam yağı, 1 adet dilimlenmiş yumurta, 2 yemek kaşığı limon suyu, 2 yemek kaşığı kıyılmış ceviz,  ¼ çeyrek kaşığı tuz ve karabiberdir. 

Pirinç salatasını hazırlamak için bir kapta erik, yeşil fasulye, pirinç, yumurta ve cevizi birleştirin. Karışıma susam yağı, limon suyu, tuz ve karabiber ekleyin. Hafifçe karıştırın ve servis için hazır.

  • 2. Güne Özel Mısırlı Lahana Salatası

Mısırlı lahana salatası için gereken malzemeler, 1 su bardağı barbunya, ¼ su bardağı haşlanmış mısır, ¼ su bardağı su, 1 tatlı kaşığı bal, doğranmış kişniş yaprağı, 1 yemek kaşığı rendelenmiş Hindistan cevizi, ½ çay kaşığı zencefil ezmesi, 1 çay kaşığı limon suyu ve biraz karabiber tozu ve tuzdur. 

Mısırlı lahana salatasını hazırlamak için barbunyayı yumuşayana kadar pişirin. Haşlanmış mısırı pişmiş barbunya ile birleştirin. Karışıma zencefil, tuz, bal, limon suyu ve karabiberi ekleyin. Kişniş yaprağı ve hindistan cevizi ile lezzetlendirin. Servis için hazır.

Gm Diyeti Yaparken Kaç Kalori Tüketebilirsiniz?

Gm diyetinde kalori ve porsiyonlama sınırlandırması yapılmaz, besin seçimine dikkat çekilir. Yalnızca et tüketiminin serbest olduğu günler, 284 gram ile sınırlandırılmıştır.

Vücudun Gm Diyetine İlk Tepkisi Nedir?

Gm diyet savunucuları, diyet sonunda 6,8 kg kadar kilo kaybının olacağını söylemesine rağmen bunu destekleyen herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Bununla beraber diyet makro ve mikro besin öğelerinden yetersiz olduğu için baş ağrısı, halsizlik ve solgun cilt görünümüne neden olabilir. Tartıda kilo kaybı yaşanabilir ancak temel sebebi su ağırlığındaki kayıp olarak düşünülmektedir.

Gm Diyeti İçin Önerilen Zaman Çerçevesi Nedir?

Gm diyeti 7 gün süren bir beslenme programıdır. 

Gm Diyetinin Sağlık Yararları Nelerdir?

Gm diyetini inceleyen bir bilimsel çalışma olmamasına karşın bazı yönlerini ele almış araştırmalar bulunmaktadır. Gm diyetinin sağlığa yararları aşağıda listelenmiştir.

  • Meyve ve sebze tüketimini artırarak kilo kaybını teşvik etmektedir.
  • Kalori açığı oluşturmaya yardımcıdır.
  • 133.000 kişiyle yapılan bir araştırmada meyve ve sebze tüketenlerin daha az kilo değişikliği yaşadığı saptanmıştır.
  • Kilo alımına neden olan şeker, şekerli içecek ve alkol tüketimini sınırlandırmaktadır.
  • Katı düzenlemelere rağmen kişisel tercihlere göre meyve ve sebze seçimleri yapılmasına olanak tanır. Bu da daha az kısıtlayıcı hissettirir.

Gm Diyetinin Sağlık Riskleri Nelerdir?

Gm diyetinin sağlık riskleri aşağıda listelenmiştir.

  • Gm diyetini destekleyen hiçbir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. 
  • Diyet dengeli bir plana sahip değildir. Makro ve mikro besin öğelerini yeterli miktarda içermez. Özellikle ilk 3 gün yağ, B12 vitamini, demir ve kalsiyum yeterli miktarda alınmaz. Bu nedenle açlık duygusuna neden olabilir.
  • Yeterli miktarda protein içermez. Protein dengesizliği kilo kaybının yavaşlamasına neden olabilir.
  • Diyetle sağlanan kilo kaybı geçici olabilir. Yağdan ziyade su kaybına neden olabilir. 7 gün sonunda normal beslenme düzenine dönüldüğünde tekrardan ağırlık artışı kaçınılmaz olabilir.
  • Uzun vadeli ve sürdürülebilir değildir.

Gm Diyeti Kanıtlara Dayalı mı?

Gm diyetinde yer alan besinler araştırmalarda yer alsa dahi diyet bütünüyle bilimsel kanıtlara dayalı değildir. 

2015 yılında 133.000’ den fazla kişiyle yapılan bir araştırmada, meyve ve nişastasız sebze tüketenlerin dört yıl içerisinde daha düşük kilo değişikliği yaşadığı saptanmıştır. Bu ve benzeri çalışmalar olmasına rağmen Gm diyetini destekleyen bir araştırma bulunmamaktadır.

Gm Diyeti Güvenli ve Sürdürülebilir mi?

Gm diyeti dengeli bir plana sahip olmadığı ve besin öğelerini yeterli miktarda içermediği için güvenli değildir. Aynı zamanda birçok besin grubuna karşı kısıtlamalar olduğu için sürdürülebilir olmadığı düşünülmektedir. 

Diyet güvenliğinin bulunması için bilimsel araştırmalara dayalı olması gerekmektedir.

Gm Diyetine Sağlıklı Alternatifler Nelerdir?

Gm diyeti ciddi kısıtlamaları dayandığı ve sürdürülebilir olmadığından başka bir diyet takip etmeyi düşünmeye değer. Uzmanlara ve bilimsel araştırmalara göre Akdeniz diyeti en iyilerinden biri olarak görülüyor. Sürdürülebilir ve takip edilmesi kolay olmasıyla US News World’ e göre 1 numaralı beslenme programı Akdeniz diyetidir. 

5 farklı araştırmayı inceleyen bir meta analiz çalışmasında Akdeniz diyeti gibi düşük karbonhidratlı diyetlerin 1 yılda ortalama 10 kg kilo kaybını sağladığı saptanmıştır. 

Aynı zamanda Akdeniz diyeti birçok çalışmada daha düşük kalp damar hastalığı, daha düşü obezite riski, daha iyi bilişsel işlev, daha düşük diyabet riski ve daha düşük meme kanseri ile ilişkilendirilmiştir.

 

0
diyet

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin