Gliseraldehit (Gliserik Aldehit) Nedir?
Üç karbonlu bir monosakkarit olan gliseraldehit, kristal katı, tatlı ve renksiz bir yapıdadır. Canlı vücudu için orta derecede bir önem taşır. Kiral merkeze sahiptir ve iki farklı dizilişte enantiyomeri bulunur. Bilinen tüm aldozlar içindeki en basit molekül gliseraldehit molekülüdür.
Gliseraldehitin iki farklı dizilişte enantiyomeri bulunmaktadır:
- R, Latince sağ anlamı taşıyan rectus sözcüğünün bir karşılığıdır.
- S, Latince sol anlamı taşıyan sinister sözcüğünün bir karşılığıdır.
Gliseraldehit Bir Ketoz mudur?
Molekül başına bir keton grubu bulunan karbonhidratlara ketoz denmektedir. Gliseraldehit bir ketoz değildir. C3 trioz olarak bilinen kategoride en basit yapılı olan aldozdur. Karbonhidrat metabolizmasında ara bir metabolit olarak bulunur.
L Gliseraldehit ve D Gliseraldehit Arasındaki Fark Nedir?
Gliseraldehitler bir asimetrik karbon atomu içermesinden dolayı iki farklı formu bulunmaktadır. Bunlar; D-gliseraldehit ve L-gliseraldehit olarak adlandırılmaktadır. D- izomeri, referans karbon atomu üzerindeki hidroksil grubunda sağdaki projeksiyon formülünde bulunur. Aynı projeksiyon formülünde ise solda L- izomeri bulunmaktadır.
Eğer gliseraldehit canlı bir organizmada bulunuyorsa D-gliseraldehite dönüşür. İki izomer arasında hem yapısal formül hem Fischer gösteri hem de molekül modeli olarak farklılıklar vardır.
Gliseraldehitin Fonksiyonel Grubu Nedir?
Organik kimyada fonksiyonel gruplar, sahip oldukları moleküllerin karakteristik kimyasal tepkimelerden sorumlu oldukları atom gruplarıdır. Aynı olan fonksiyonel gruplar molekülün büyüklüğünden bağımsız olarak benzer tepkimelere girmektedir.
Gliseraldehit Neden Optik Olarak Aktiftir?
Gliseraldahit optik olarak R için (+), S için ise (-) şeklindedir. Polarize ışıkları sağ veya sola çeviren optik aktif maddeler, tüm monosakkaritleri kapsarlar. Gliseraldehit en basit aldozlardan biri olduğu için iki farklı formu vardır.
Optik maddelerin aktif olabilmesi için gerekli olan D- ve L- izomerleridir. Ancak her iki izomerin eşit olması optik olarak aktif olmasının önüne geçer.
Gliseraldehit Kiral Merkeze Sahip midir?
Atomun ve molekül optik izomerin dört farklı kimyasal türe bağlanmış olması kiral merkeze sahip olması için yeterlidir. Gliseraldehit kiral merkeze sahip olan bir karbonhidrattır.
Gliseraldehit Hangi Supplementlerde Bulunur?
Supplement, gıda takviyesi olarak bilinen ve vücuda alınması gereken bazı maddeleri ekstra takviye olarak alınmasını sağlayan destekleyici besinlerdir. Gliseraldehit içeren bir supplement bulunabilir olsa da, salt gliseraldehit içeren bir supplement yoktur.
Gliseraldehit Antrenman ve Kas Gelişimi Üstünde Etkisi Var mıdır?
Gliseraldehitin antrenman ve kas gelişimi üzerine doğrudan bir etkisi olup olmadığına yönelik olan bir çalışma bulunmamaktadır.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın