Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Galeta Unu Nedir?Yorum Ekle
0

Galeta Unu Nedir?

Galeta unu nasıl yapılır? Galeta unu nerelerde kullanılır? Galeta ununun özellikleri nelerdir?
16 dk. da okunurFit1001 Editör08 Eyl 20230 Yorum
galeta unu nedir

Galeta unu pek çok farklı yemekte kullanılan birbirinden farklı tatlara sahip yemekler yapmak için kullanılan oldukça sağlıklı bir üründür. Galeta ununun mutfakta kullanım alanı oldukça yaygındır. Ayrıca mutfakta bayatlamış ekmeklerin israfını önlemek amacıyla çok iyi bir çözüm olan galeta unu, yemek yapımında birçok alternatif oluşturur. Bekleyen ve bayatlayan ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yolu olan galeta unu, evde yapılması da oldukça kolay bir un çeşididir. Hazır olarak da satılan galeta ununun içinde kısaca buğday, maya, tuz ve su bulunur.

Galeta ununun çok fazla kullanım alanı vardır: Yemeklerde güveçlerin üstünü doldurmak, kümes hayvanları için yem yapmak, güveçleri yoğunlaştırmak, çorbalar içinde, köfte harcının içinde özellikle kızarmış yiyecekler için gevrek yapmak için de kullanılır.

Bayat ekmeklerin bir süre fırınlanması sonucunda kurumasıyla, ardından rondodan çekilmesi ve istenilen baharatların eklenmesiyle galeta unu oluşur. Bu şekilde un haline gelen bayatlamış ekmekler, istenilen yemek için kullanıma hazır hale gelirler. Evde galeta unu yoksa ve gerekliyse kolaylıkla evde yapılabilir.

Hem normal ekmek hem de bayat ekmek ile galeta unu oldukça kolay olduğu için rahatlıkla ister böreklerde ister köftelerde, istediğiniz zaman kullanılabilir. Galeta unu yapmak için şu adımlar takip edilir:

  • Bayat veya normal ekmekler minik minik küpler halinde doğranır.
  • Pişirme kâğıdı serili fırın tepsisinin üzerine aralarında boşluklar kalacak şekilde yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında üzerleri hafif kızarana kadar yavaş yavaş pişirilir.
  • Fırından çıkarılıp oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Ardından mutfak robotundan geçirilir.
  • Robotta İyice ufalandıktan sonra elekten geçirilir. Kavanozların içinde ya da kilitli buzdolabı poşetinin içinde oda sıcaklığında muhafaza ederek istenildiği zaman tüketilir.

Galeta Ununun Özellikleri Nedir?

Galeta unu mutfaklarda farklı tada sahip pek çok yemek yapımında kullanılan oldukça sağlıklı bir üründür. Mutfakta kullanımı pek çok farklı alternatif oluşturan galeta unu, temel olarak bayatlamış ekmeklerin israfını önlemek amacıyla üretilir. Bekleyen ve bayatlayan ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yolu olan galeta unu, evde yapılmaya oldukça uygun bir un çeşididir. Evde kolaylıkla yapılan galeta unu hazır olarak da satılmaktadır. 

Galeta ununun içinde temel olarak buğday, maya, tuz ve su bulunur. Evde galeta unu yapmak son derece kolaydır. Evde kalan ekmeklerin galeta ununa çevirmeden önce bayatlayan bu ekmeklerin nemsiz ortamda bulunan bir bez torba içinde bekletilmesi evde galeta unu yapımı için dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır. Ekmekler isteğe göre bütün olarak ya da küçük parçalara bölünerek bekletilebilir. Ekmek parçaları tamamen kuruduktan sonra pembeleşene kadar fırınlanır daha sonra blender ve değirmen benzeri aletlerle toz haline getirilir.

Evde de yapımı oldukça kolay olan galeta unu ile yapılan kızartmalar, köfteler ayrı bir güzel ve sağlıklı lezzetler olur. Yapımı kolay, lezzetli ve kıvam yakalamak için kullanıldığında çok daha iyi bir alternatif. Galeta ununun en güzel tarafı ise bayat ekmekleri bu şekilde değerlendirip büyük bir problem haline gelmiş ekmek israf sorununa bir nevi çözüm olması. Bayat ekmekleri değerlendirmenin de en güzel yolu galeta unu haline getirip dilediğinde kişinin yemeklerinde kullanması.

Mutfakta daha çok et, tavuk, balık ve sebze gibi ürünlerde kaplama amacıyla kullanılan galeta unu, günümüzde modern endüstriyel tesislerde üretilme oranı büyük ölçüde artmıştır. Ülkemizde de bu alanda uzmanlaşmış birden fazla işletme bulunmaktadır. Endüstriyel tesislerde üretilen galeta ununun üretiminde öncelikle buğday unu, su, tuz, ekmek katkı maddeleri, maya ve bazı doğal renklendiriciler kullanılarak öncelikle ekmek üretilir. 

Ardından, bu ekmek çeşitli aşamalardan geçirilerek, kurutulur ve son olarak da değirmende öğütülür. Galeta unu, partikül büyüklüğüne ve galeta ununun rengi gibi çeşitli kategorilere ayrılır.  Renk olarak sıralanan galeta ununun beyaz ve açık sarıdan, koyu turuncuya dek uzanan renk çeşitleri mevcuttur. 

Kategorilerken dikkat edilen önemli faktörlerden biri de galeta unu ile kaplanmış gıdaların kızartılması esnasında çektikleri yağ oranıdır. Kızartılırken içine daha az yağ çekmesini sağlayan Metilselüloz içerikli galeta unları tüketiciler için önemli bir ayrıntı olmakta.Sağlıklı gıda konseptine uygun olan bu galeta unu  sağlığına dikkat eden tüketiciler tarafından daha fazla tercih edilmektedir.

Galeta Ununda Hangi Maddeler Bulunur?

Günümüzde pek çok evde pek çok mutfakta yemeklere lezzet ve kıvam katan galeta ununun içeriğinde temel olarak buğday unu, su, tuz, ekmek mayası kullanılarak ekmek üretilir. Ardından, bu ekmek özel bir işlemden geçirilerek, kurutulur ve son olarak da değirmende öğütülür. Geleneksel olarak et, tavuk, balık ve sebze gibi ürünlerde kaplama amacıyla mutfaklarda kullanılmaktadır.

Diğer bir deyişle Galeta unu, temel olarak bayatlamış ekmeklerin kurutulup toz haline getirilmesiyle oluşturulur. Galeta unu üreticileri, ürüne farklı tat ve aroma vermek için bazen baharatlar, tuz veya şeker gibi malzemeler ekleyebilirler.

Bununla birlikte, tipik bir galeta unu formülü, %80-85 oranında un, %10-15 oranında şeker ve %1-2 oranında tuz içerebilir. Bu oranlar üreticiden üreticiye elbette değişebilir. Galeta unu ayrıca çeşitli tuz ve şeker alternatifleri, gluten veya glutensiz un, tam buğday unu, pirinç unu, mısır unu ve arpa unu gibi malzemeler de içerebilir.

Galeta Unu Ne İşe Yarar?

Galeta unu, içine konulduğu yemeğin hem çok daha lezzetli olmasını sağlar hem de hazır olarak bulunması bakımından kolaylık sağlayan önemli bir malzemedir. Galeta unu bazen ekmek içi yerine kullanılarak yemeğin kurtarıcısı olur, bazen de ek bir malzeme olarak yemeğin çok daha özel ve güzel olmasını sağlar. Galeta her zaman çoğu yemekte kullanılan özel bir gıda olmuştur. Kullanım alanı oldukça geniş olan galeta unu her zaman yemek yapımında ilk sırada yer almaktadır. Her türlü yemek yapımı ve tatlı yapımından tutun birçok kurabiye ve benzeri gıda ürünlerinde galetaya rastlamanız mümkün.

 Galeta unu mutfaklarda pek çok amaçla kullanılır. Örneğin Galeta adı verilen ekmek yapımında kullanılır. Galeta, bayatlamayan ekmek türüdür. Sert ve kıtır yapılı olması nedeniyle çay saatlerinde kurabiye gibi de tüketilebilir. Galeta unu ayrıca mutfaklarda lezzetli köfteler yapmak için de olmazsa olmaz bir malzemedir. Uzun yıllardır bilindiği gibi lezzetli bir köfte için kıymanın içine bayatlamış ekmek içleri koymak, büyüklerimizden öğrendiğimiz altın tavsiyelerden biridir; fakat galeta unu ekmek içi yerine güzel bir alternatif olmaktadır.  Köfte hamurunun iyi bir kıvamda olması ve daha lezzetli sonuçlara ulaşabilmeniz için kıyma içerisine ekmek içi yerine bir miktar galeta unu kullanılabilir. 

Her yemekte farklı tatlandırma ve lezzet veren çok kullanımı sayesinde herkesin tercihi olan galeta unu yemeklerle birleşerek onlara daha farklı boyutlar kazandırmaya neden olur. Mesela balık ve tavuk kızartma işlemlerinde bu ürünlerle birleşerek çıtır çıtır bir lezzet ortaya çıkarmaktadır.

Galeta unu ayrıca mutfaklarda kızartmalarda kullanılan ve yemeğin lezzetini artıran bir malzemedir. Lezzetli ve çıtır bir kızartma için galeta unu harika bir malzemedir. 

Bir karnabaharı ya da tavuk göğsünü galeta ununa bulayıp kızartmak için galeta unu kullanılır.

Bunların yanı sıra galeta unu, kek ya da poğaça gibi hamur işlerinde de kullanılabilen malzemelerden biridir. Beyaz un yerine sağlıklı bir alternatif olan galeta unu ile yapılan kek ya da poğaça türü yiyecekler çok daha lezzetli ve sağlıklı olabilmektedir. Mutfaklarda çoğu zaman kek ve poğaça gibi hamur işlerinde çoğunlukla un kullanımı mevcuttur. Fakat unun bulunmadığı durumlarda galeta unu kullanılabilecek en uygun alternatiflerden biridir.

Aynı zaman da galeta unu ile yapılan her yemek ve pasta türü yiyecekler daha çok sağlıklı ve lezzetli olmaktadır. Köftelerin iç harcına katılan galeta köftelerin piştikten sonra dağılmasını önleyerek bir bütün kalmasını sağlamaktadır. Galeta unu ayrıca yağlı yiyecekler ile beraber kullanıldığında her zaman yağ oranını en aza indirerek sağlığa olumlu katkılar sağlar.

Galeta Ununun Faydaları Nedir?

Sağlıklı bir tüketim maddesi olan galeta unları temel olarak buğday, tuz, maya ve su maddelerinden oluşmaktadır. Mutfaklarda kullanımı gün geçtikçe artan galeta ununun pek çok faydası bulunmaktadır.

Galeta ununun faydaları doğallığından gelmektedir. O faydalar ise şu şekilde sıralanabilir.

  • Galeta unu yaş olarak üretildiği gibi kuru olarak da üretimi yapılmaktadır. Kurutulmuş olan galeta unları her zaman mineralleri ve vitaminleri içerisinde saklar ve yemekler ile pişirilseler bile hiçbir şekilde içerisinde bulunan etkili maddeler etkisini hiç kaybetmez. Kanserojen ve sağlığa zararlı malzemeler asla içermezler 
  • Galeta unu içerisinde barındırdığı besin değerleri bakımından oldukça zengin ve faydalı olmasından dolayı çoğu insanın tercih ettiği bir üründür. Özellikle zayıflamaya da birçok faydası olabilmektedir. Galeta adında uzun çubuk tadımlık kıtır yiyecekleri de sizleri tok tutarak yemek yemenizi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Galeta unundan yapılan galetaların 1 tanesinin karbonhidrat değeri 18.74 gramdır. Galeta hem kilo almak hem de vermek isteyenlerin kullanabileceği bir besindir. İçeriğinde ise vitamin taşımadığından dolayı vücutta yağ ve karbonhidrat deposu olarak kullanılabilir.
  • Galeta unundan yapılan galetalar daha çok protein ve lif yapılıdır. Bu sebepten dolayı kolesterol düşürmeye yardımcı olur ve safra asitlerini önleyici olarak kullanıldığından dolayı vücuda tokluk hissi verir. Zayıflamak isteyenlere önerilmesinin nedeni ise bu tokluk hissidir. Protein ve lif de bulunan galeta, kolesterol düşürücü etkilerinin yanı sıra safra asitlerini önleyerek daha uzun süre tokluk hissi verir. Zaten zayıflama diyetlerinde kimi zaman verilmesinin nedeni de kişinin uzun süre kendini tok hissetmesini sağlamasıdır.
  • Bayat ekmekler değerlenebileceği için israfı önlemesi ile de ekonomiye faydası olur.
  • Evde her daim bulundurabileceğiniz bayatlamayan galeta çeşitlerini misafirlerinize de ikram etmek için kullanabilirsiniz.
  • Bayatlamayan bir yapıya sahiptir.
  • Galeta unu daha çok bayat ekmeklerle yapılabildiği için ekonomik açıdan da fayda sağlar ve ekmek israfını önler.
  • Galeta unu, pişirme sırasında daha az yağ emdiği için daha sindirilebilirdir. 

Kızartmalarda eğer galeta unu kullanılırsa yemeğin fazla yağ çekmesi önlenmiş olur. Bu özelliğinden dolayı da insan sağlığına olumlu katkılar sağlar. 

Galeta Ununun Zararları Nedir?

Son zamanlarda mutfaklarda çok fazla kullanılmaya başlanan ve birçok faydası bulunan galeta ununun bazı zararları da vardır. Bu yüzden tüketilirken bazı hususlar göz önünde bulundurulmalıdır. Uzmanlar galeta unu üretimi yapılırken   fırınlama işleminin bakteri ve küfleri öldürdüğünü ancak bunların oluşturduğu aflatoksin, okratoksin gibi mikotoksinlerin yapısının aynı kalacağını ve tüketiminde oluşturacağı zararları değiştirmeyeceğini ifade etmişlerdir. Bunun yanı sıra galetanın zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Galeta unundan elde edilen ürünleri birçok kişi kilo vermek için kullansa da aslında bu ürünlerin kullanımı sonucunda kilo alımı olabilir. Birçok şeyde olduğu gibi bu ürünlerin aşırı kullanılması insan sağlığına fayda yerine zarar verir. Aşırı olarak galeta kullanılması kişilerin formlarını korumak yerine daha kolay kilo almalarını sağlar. Çünkü galeta yapımında kullanılan malzemelerin kilo aldırıcı etkileri bulunur. Bu yüzden galeta kullanırken tüketilen miktarlara dikkat etmek gerekir.
  • Galeta normal miktarda tüketildiği zaman herhangi bir sorun yaratmaz. Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi galetanın aşırı kullanımı kilodan başka farklı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına da neden olur. Galetanın fazla kullanılması sonucunda karın ağrısı, karında şişkinlik ve mide bulantısı gibi farklı rahatsızlıklar meydana gelebilir.
  • Galetalar çok tuzlu olabilir ve bu da hipertansiyon ve kalp hastalıkları riskini artırabilir.
  • Galetalar bazen yüksek miktarda şeker içerebilir ve bu da diyabet ve obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
  •  Galetalar genellikle hayvansal yağlar içerebilir ve bu yağlar kalp hastalıkları ve kansere neden olabilir.
  • Bazı insanlar gluten veya diğer alerjen maddelerine duyarlıdır. Galetalarda bulunan bu maddeler sağlık sorunlarına neden olabilir. Kişide gluten alerjisi varsa galeta unundan elde edilen ürünleri kullanmaması gerekir. 
  • Genel olarak, galeta unundan elde edilen ürünleri sınırlı miktarda ve dengeli bir diyet ile birlikte tüketilmesi insan sağlığı açısından en iyisidir.  Ayrıca, sağlıklı alternatifleri tercih etmek, örneğin, meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalar, daha sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmaya yardımcı olur.

Galeta Unu Nasıl Tüketilir?

Galeta unu mutfaklarda genellikle kızartma ve hamur işi tariflerinde kullanılır. Patates ve tavuk gibi kızartma yapılacak yiyecekler önce yumurtaya daha sonra galeta ununa batırılarak tavada kızartılır ve böyle tüketilir. Bu yöntem galeta ununun en yaygın kullanım tekniğidir. Ancak galeta unu bunların yanı sıra pek çok kek, börek, pasta tarifinde de lezzet vermesi için de çokça tercih edilir. 

Galeta unu daha çok kızartma ve hamur işlerinde kullanıldığı için bu alanlarında daha fazla ön plana çıkmaktadır. Kızartma ve hamur işlerinde örnek olarak kek, börek, pasta, köfte, fırın ürünlerinde, tavuk soslarında, balık soslarında ve daha birçok yerde kullanılmaktadır. Özellikle yemeklerde sos olarak pişirilip kullanılması yemekleri daha lezzetli kılmaktadır. Bu yüzden kızartma ve hamur işleri galeta unları daha fazla tercih edilmektedir. Galeta unları bu alanlarda diğer unlara oranla daha fazla tercih edilip mutfaklarda kullanılmaktadır.

Galeta Unu Hangi Besinlerle Birlikte Tüketilir?

Kızartma işlerinin başrollerinden olan galeta unu pek çok insan tarafından özellikle ana yemek yapımında kullanılır. Kızartma ve hamur işlerinde örnek olarak kek, börek, pasta, çörek, fırın, tavuk, balık gibi ürünlerin kızartılmasında kullanılan bu ürün yemeklerin hem kıtır kıtır olmasını sağlar hem de daha lezzetli olmasını sağlar. 

Galeta unu sebzeleri, tavukları, balıkları, kırmızı etleri kızartmak ve daha çıtır bir hale getirmek için kullanılır. Mutfaklarda pek çok kişi galeta ununu genelde bu şekilde kullanmayı tercih eder. Bunu yanı sıra galeta ununu normal un gibi pek çok tarifte kullanır. Poğaça, kek, pasta, börek, çörek yaparken buğday unu yerine tercih edebilir böylece daha sağlıklı yiyecekler yapılabilir. 

Galeta unu kullanarak ayrıca:

  • Kıbrıs tatlısı
  • Anne köftesi
  • İzmir köfte
  • Kaşarlı tavuk köfte
  • Garnitürlü çanak köfte
  • Tavuk şinitzel
  • Patates köftesi
  • Kadınbudu köfte
  • Popeyes çıtır tavuk
  • Karnabahar kroket
  • Çıtır soğan halkası
  • Kırmızı biber pane
  • Kaşarlı bayat ekmek topları
  • Patatesli kroket
  • Kıymalı çin böreği
  • Çıtır patlıcan küpleri gibi birçok yemek yapılabilir.

Galeta Unu Nerelerde Kullanılır?

Konduğu yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlayan önemli bir malzeme olan galeta unu. Yemeklerde kimi zaman ekmek içi yerine kullanılarak yemeğin kurtarıcısı olur, bazen de ek bir malzeme olarak yapılan yemeğin çok daha özel olmasını sağlar. Galeta unu kullanım alanları oldukça geniştir. Birçok yiyecek türü içerisinde kullanılmaktadır.  Fakat yine de Galeta unu kullanım alanları kategorileştiğinde genellikle şu üç farklı alana yayılmaktadır. Bu alanlar kızartma, hamur ve kendiniz tarafından hazırlanan galeta unları olmak üzere üçe ayrılmaktadır.

Galeta unları özellikle kızartmalarda ve hamur işlerinde çokça kullanılmaktadır. Galeta unu kullanım alanları sadece bunlardan ibaret değildir. Ancak daha çok kızartma ve hamur işlerinde kullanıldığı için bu alanlarında daha fazla ön plana çıkmaktadır. 

Galeta unlarının kullanım alanlarında yararlanılan diğer bir yöntem ise evlerde hazırlanıp kullanılmasıdır. Galeta unu kullanım alanları evlerde hazırlanan malzemeler aracılığı ile daha da fazla genişlemektedir. Üstelik evlerde hazırlanan galeta unları daha fazla sağlıklı olabilmektedir. Öğütülmüş buğday, yaş maya, su ve tuzun iyice karıştırılarak fırına verilmesi sonucunda evde kolayca galeta unu hamuru yapılabilmektedir. Bu hamurlar ise evde birçok malzeme ile birleşerek tüketilebilmektedir. 

Özellikle poğaçalarda, kuru pastalarda kullanılarak tüketilmesi sağlanmaktadır. Galeta unlarının bu kadar çok tüketim alanına sahip olması üretiminde yaşanan gelişmeyi de bizlere vermektedir. Üretim kapasitesi geniş olan galeta unları hem üretim hem de tüketim de önemli bir alan oluşturmuş bulunmaktadır.

Galeta ununun ülkemizde en çok kullanıldığı yerleri şu şekilde özetlemek yanlış olmaz. Köfte yapımında ekmek içinin yerine kullanılır. Kızartma yapımında çok fazla yağ çekmediği için tüketiciler tarafından tercih edilir. Diğer önemli kullanım yeri de mutfaklarda poğaça börek yapımında beyaz unun yerine kullanılır.

Galeta Unu ile Neler Yapılır?

Galeta unu mutfakta son yıllarda pek çok yemekte tercih edilen bir malzeme olmuştur. Unun çeşitlerinden biri olan galeta unu ise tariflere farklı bir kıvam ve lezzet katmasıyla kullanım oranı giderek artan unlardan biridir. Ekmek israfı için bulunan en güzel örneklerden biri olan Galeta unu pek çok yemek tarifinde kullanılır. 

Galeta unu aşağıda sıralanan pek çok kullanım alanına sahiptir:

  • Galeta unlu peynirli poğaça
  • Orijinal kıbrıs tatlısı
  • Tavuk kroket
  • Kabak balığı
  • Patlıcan balığı
  • Çıtır tavuk göğsü
  • Fındıkzade tatlısı
  • Fırında karnabahar yemeği
  • Fırında çıtır kabak
  • Mantar kızartması
  • Patlıcan kızartması
  • Galeta unlu karnabahar kızartması
  • Hazır yufkadan peynirli kruvasan börek
  • Galeta unlu sodalı börek
  • Tavada soslu çıtır tavuk
  • Yumurtasız köfte 
  • Sütlü köfte 
  • Yoğurtlu patlıcan kızartması
  • Mısır unlu patlıcan kızartması
  • Peynirli 3-2-1 poğaça
  • Ev yapımı nugget
  • Tavuk şinitzel
  • Fırında soslu karnabahar
  • Galeta unlu sodalı buzluk böreği
  • Galeta unlu patlıcan kızartması
  • Tavada galeta unlu tavuk
  • Galeta unlu patatesli poğaça
  • Galeta unlu fırın köfte
  • Fırında galeta unlu çıtır patates
  • Galeta unlu tavuk but kızartması
  • Sucuklu paçanga böreği 

Bu yemeklerin yanı sıra çeşitli tatlılarda da galeta unu kullanılır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Kıbrıs tatlısı
  • Portakallı revani
  • Taş kadayıf
  • Trileçe
  • Hira tatlısı
  • Klasik şekerpare
  • Fındıkpare tatlısı
  • Bulut tatlısı

Galeta Unu ile Ekmek Nasıl Yapılır?

Galeta unu mutfaklarda pek çok tatlı ve ana yemeğin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra çoğu tüketici evde yediği ekmeği galeta unundan yapmaktadır. Öncelikle şu aşamalar takip edilerek galeta unu yapılır:

  • Bayat ekmek dilimlenerek, küp küp parçalar halinde kesilir.
  • Fırın tepsisine eşit şekilde yayılan ekmekler önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında kızartılır.
  • Yaklaşık 20 dakika ekmeklerin kuruması ve hafif renk alması beklenir.
  • Kuruyan ve hafif renk alan ekmekler soğumaya bırakılır.
  • Ardından un kıvamına gelinceye kadar azar azar miktarlarla rondodan geçirilir.
  • Hazır olan galeta unu bir kavanozda muhafaza edilir.

Elde edilen bu undan istenildiğinde ekmek de yapılabilir. Çok uzun bir süre  bayatlamadan tüketilebilme özelliğine sahip, hafif bir ekmek çeşidi olan  galeta ekmeği, bayat ekmeklerin değerlendirilmesi ile de yapılabildiği için israfı önleyen ve genellikle uzun çubuk şeklinde de sıkça karşılaşabileceğiniz bir besindir. 

Çeşitli tariflerle farklı tatlara eşlik eden galeta kraker olarak tüketilebileceği gibi arzu edilirse yemeklerle birlikte de kullanılabilir. Maliyetsiz olan galeta çeşitleri mutfakta tasarruf edebilmenize de olanak sağlar.

Galeta, bayatlamayan ekmek türüdür. Sert ve kıtır yapılı olması nedeniyle pek çok insan tarafından çay saatlerinde kurabiye gibi de tüketilebilir. Evde galeta yapmak için şu adımlar izlenir:1 su bardağı ılık süt, 1 tatlı kaşığı süt ve 1 tatlı kaşığı mayayı birleştirilir. Ardından 3 tatlı kaşığı sıvı yağ ve tuz eklenen karışıma un ekleyerek mayalı yumuşak bir hamur elde edilir. Galeta çubuk şekli verildikten sonra tüm galetaların üzerine fırça ile su sürüp, susam serpilir. Tepsi mayasını verdikten sonra fırına verip kızartılır. Galeta çeşitlendirilebilir bir ekmek türüdür. Genelde susamlı, çekirdekli, sade, kepekli, yaprak gibi galeta çeşitleri hazır olarak alınabileceği gibi evde de yapılabilir.

Galeta Unu Yerine Ne Kullanılır?

Galetta unu, son yıllarda yediğimiz yemeklerde en çok tercih edilen un çeşitlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat kimi yemeklerde kokuya neden olan galeta unu, tüketicileri farklı alternatifler aramaya itmektedir. Galeta unu yerine kullanılabilir birçok farklı malzeme bulunmaktadır. Galeta unu yerine tercih edilen bu malzemeler galeta ununun kullanıldığı alanlarda gönül rahatlığıyla kullanılmaktadır. Galeta ununun yerine yemeklerde kullanılan malzemelerin başında bayat ekmek gelmektedir. 

Bayat ekmek, galeta unu yerine kullanılabilecek en sağlıklı ve en etkili malzemelerden biridir. Bu yüzden de galeta unu yerine bayat ekmek tüketiciler tarafından büyük oranda tercih edilmekte. Bayat ekmeği kullanırken öncelikle bayat ekmeklerin fırında iyice kurutup daha sonra rondodan geçirmesi ve toz haline getirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde hem bayatlamış olan ekmeklerin israfı önlenmiş olunur hem de galeta unu yerine lezzetli bir alternatif kullanılmış olur. Fakat bayat ekmekleri kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli bir husus kullanılan bayat ekmeklerin küflenmiş olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Küflenmiş ekmekleri toz haline getirip galeta unu yerine kullanmak, belirli sağlık sorunlarının baş göstermesine neden olabilir.

Galeta unu yerine kullanılan bir diğer alternatif ise Mısır unudur. Mısır unu ve galeta unu farklı gıdalar için kullanılsa da bu iki un çeşidini birbirlerinin yerine kullanılabilir. Mısır ununun galeta ununun yerine tercih edilmesindeki en büyük pay galeta ununda olan kokunun mısır ununda olmamasıdır. Bunun yanı sıra galeta ununda olduğu gibi mısır unu ile bulanıp yapılan tavuk ve patatesler, tıpkı galeta unundaki gibi çıtır çıtır olacaktır. Unlarda genel olarak koku oluşması, unların muhafaza edildiği   ortamlardan kaynaklanmaktadır. Eğer unlarınız nedeni ile yemeklerde kötü kokular oluşmasını istemiyorsanız, herhangi bir un çeşidini, cam kavanozlarda ve serin yerlerde saklamanız gerekmektedir. Bu sayede herhangi bir unu kullandığınızda, yemeklerinizden istenmeyen kokular gelmeyecektir

Galeta Ununda Gluten Var mıdır?

Gluten , buğday, arpa ve çavdar gibi bazı tahıllarda doğal olarak bulunan ve bilimsel olarak prolamin adıyla bilinen bir depo protein ailesine verilen isimdir. Pek çok farklı prolamin türü, gluten ailesinin şemsiyesinin altına girer ve doğal olarak bulundukları tahıl türlerine göre daha da ayrıntılı olarak sınıflandırılabilir. 

Örnek olarak buğdayda bulunan prolaminlere glutenin ve gliadin çavdarda bulunanlara sekalin ve arpada bulunanlara hordein adı verilir

Gluten, çok sayıda ve çeşitte tam veya işlenmiş gıdalarda bulunabilir. İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday kepeği, buğday tohumu, bulgur, çavdar, durum, irmik, kavuzlu buğday, Horasan buğdayı, kuskus, çavdar, buğday melezi olan mir, tam buğday ve tritikale sayılabilir.

Galeta unu da ekmekten üretildiği için içerisinde gluten bulundurmaktadır. Bu sebeple çölyak hastaları ve glutene duyarlılığı bulunan kişiler tüketemezler ancak glutensiz ekmekle evde üretilen galeta unları ya da bazı markaların 'Gluten Free' yazan ürünlerini glutene duyarlılığı olan kişiler rahatlıkla tüketebilir.

Galeta Unu Kaç Kaloridir?

Genellikle galeta unu ve galetadan yapılan ürünler diyet yapan kişiler tarafından büyük ölçüde tercih edilmektedir. Fakat diyet uygulayan kişinin bu ürünleri tüketmeden önce bir diyetisyene danışması daha sağlıklıdır. Çünkü kişinin kilo vermesi farklı bir aşamada ise galeta ile zayıflama diyetinde galeta faydaları sunmak yerine zarar da verebileceği için önerilmez. Galeta unu kalori değerlerine göre beslenilmesi diyet yapanların dikkat etmesi gereken başka bir husustur.

Genellikle galeta diyeti uygulayan kişinin diyetisyen tarafından önerilmesi ile tüketmesi uygundur, çünkü kişinin kilo vermesi farklı bir aşamada ise galeta ile zayıflama diyetinde galeta faydaları sunmak yerine zarar da verebileceği için önerilmez.

1 su bardağı galeta unu İçindeki besinler:

  • 71,98 Karbonhidrat
  • 13,35 Protein
  • 5,3 Yağ
  • 4,5 Lif
  • 0 Kolesterol
  • 732 Sodyum
  • 196 Potasyum
  • 183 Kalsiyum
  • 0 A Vitamini
  • 0 C Vitamini
  • 71,98 Karbonhidrat

.




 

0

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin