Fit1001 logosearch icon
Fondöten Nasıl Kullanılmalıdır?Yorum Ekle
0

Fondöten Nasıl Kullanılmalıdır?

Fondöteni ciltte en güzel göstermenin yolları nelerdir? Hangi fondöten kimin için uygundur?
7 dk. da okunurFit1001 Editör21 Mar 20230 Yorum
Fondöten Nasıl Kullanılmalıdır?

Fondöten, cildinizdeki lekeleri ve yara izlerini ortadan kaldıran bir makyaj malzemesidir. Fondöteni yanlış bir şekilde kullanmak, cildinizin olduğundan daha kötü görünmesine neden olur. 

Doğru fondöten kullanımı için yüzünüz temiz olmalıdır. Bunun için de cildinizi temizleme suyu ile ıslattığınız pamukla yumuşak hareketlerle temizleyin. Cildinizi temizledikten sonra nemlendirmeniz gerekir. Nemlendirilmiş cilt, fondötenin çok daha doğal ve yumuşak görünmesine neden olur. Nemlendirici seçerken de dikkat etmeniz gerekir. . Yağlı veya akneye eğilimli bir cildiniz varsa, su bazlı, yağsız bir jel nemlendirici seçmeniz daha doğru olur. 

Nemlendirici kuruduktan sonra silikon bazlı bir yüz astarı sürün. Astar, nemlendiricinin vücudunuzda daha fazla kalmasına yardımcı olacağı gibi doğal kırışıklıkların korunmasını da sağlar. Astarı yüzünüzün her bölümüne ince tabakalar halinde uygulayın. Fondöten sürmeden evvel fondötenin kapatamayacağı koyu halka ve kırmızı noktaların renginiz düzeltin. Daha sonra tercih ettiğiniz fondöten çeşidine göre yüzünüze uygulamaya başlayabilirsiniz. 

Fondöten Nasıl Seçilir?

Fondöten seçerken cilt tipinizin nasıl olduğuna dikkat etmeniz gerekir. Cilt tipleri; karma, yağlı ve kuru olmak üzere üç çeşittir. Yağlı bir cilde sahip olanlar mat veya yağsız bir sıvı veya toz fondöten seçmelidir. Kuru cilde sahip olanlar, nemlendirici ya da stick fondöten seçmelidir. Hassas cilde sahip olanlar hipoalerjenik ve kokusuz bir fondöten seçmeliyken, karma cilde sahip olanlar pudra fondöten seçmelidir. 

Pürüzlü bir tene sahip olanlar ciltlerinin tamamını kapatmak için tam veya orta düzeyde kapatıcı olan fondötenleri tercih etmelidir. Tercihinizi genellikle SPF içeren fondötenlerden seçmeniz gerekir. Bu fondötenler zararlı UVA ve UVB ışınlarına karşı küçük bir koruma sağlar. 

Fondöten seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer faktör ise cilt renginizin alt tonudur. Cilt alt tonunuzu anlamanızın en kolay yolu, bileğinizin iç kısmındaki damar rengine bakmaktır. Mavi veya mor renkte görünen damarlar soğul bir alt tonunuz olduğunu söylerken, yeşil renkli damarlar sıcak tonlu bir cildiniz olduğunu belirtir. Soğuk tonlu ciltler için gül, kırmızı veya mavi tabanlı bir fondöten önerilirken, sıcak alt tonlar için altın veya sarı tabanlı bir fondöten önerilir. Eğer imkânınız varsa fondöteni seçmeden evvel cildinizde deneyin. 

Kaç Çeşit Fondöten Vardır?

Cilt tipi ve kusurlarına göre 6 çeşit fondöten vardır. Bu fondötenler şunlardır:

  • Likit
  • Stik
  • Krem
  • Köpük
  • Krem-toz
  • Pudra

Çeşidine Göre Fondöten Uygulama Teknikleri Nelerdir?

Makyajınızı güzel göstermek fondötenle mümkündür. Çeşidine göre fondöten uygulama teknikleri şunlardır:

  • Likit: Likit fondötenler sıvı yapıları sayesinde cilt ile kolay bir şekilde bütünleşebilirler. Likit fondöteni elinizle, kabuki fırçayla ya da süngerle cildinize uygulayabilirsiniz. Tercih edeceğiniz süngerin nemli olması, fondötenin daha iyi bir şekilde yayılmasını sağlar. Dudak rengi uygulamanız durumunda likit fondöteni dudaklarınızda da kullanabilirsiniz.
  • Stik: Yağlı bir yapıya sahip olan stik fondöteni, kaşık fırçalar, stippling fırçalar ve parmaklarınız yardımı ile cildinize uygulayabilirsiniz.  
  • Krem: Oldukça yoğun olan krem fondötenler sık sık makyaj tazeleme imkanı olmayan kadınlar için önerilir. Krem formunda olduğu için en yüksek verimi parmaklarınızla ovalayarak sağlayabilirsiniz. Oval hareketlerle yüzünüzde kapatmak istediğiniz alana hafifçe bastırarak uygulayabilirsiniz. 
  • Köpük: Yapı olarak sıvı fondötenden biraz daha yoğun olan köpük fondöten, parmaklarınızla ya da makyaj süngerinizle uygulayabileceğiniz bir fondötendir.  
  • Krem-Toz: Kremsi bir yapıya sahip olan bu kapatıcı, kuruduğunda toz hâline geldiği için böyle isimlendirilmiştir. Nemli bir süngerle uygulamak, verimliliğini artırır. 
  • Pudra: Sıkıştırılmış ya da toz formlarında bulunan bu çeşit, ince bir sünger ya da yumuşak bir fırça ile kullanılabilir. 

Günlük Kullanım için Doğru Fondöten Nasıl Olmalıdır?

Günlük hayatın yoğun ve ağır temposunda sürekli olarak makyaj tazeleyemeyenler için çabuk emilen, hafif ve kalıcı fondötenler kullanılmalıdır. Günlük fondöten seçerken rahat kullanılabilir olması önemli bir etkendir. Zaman ya da mekân fark etmeksizin kolay kullanılabilir olması çok önemlidir. Bu sebeple likit fondöteni tercih edebilirsiniz. Likit fondöten, ciltte kolayca kayarken rahat kullanımı nedeniyle her zaman piyasada en çok satan ürünlerden biri olmuştur. 

Fondöten Nasıl Sürülür?

Fondöten sürerken doğru hareketleri uygulamak, alacağınız verimi artırır. Tercih ettiğiniz fondöten çeşidine göre değişkenlik gösterse de genel olarak uygulayabileceğiniz bazı teknikler vardır. En verimli sonuç, fondöteni vücuda yedirmek için belirli bir süre yumuşak hareketlerle sürmektir. Eğer kalın tabakalı bir kapatıcı tercih ettiyseniz cildinize yedirme süreniz daha uzun olmalıdır. 

Eğer özel olarak saklamak istediğiniz kırışıklık, leke ya da sivilce varsa, renk düzeltici bir astar kullanarak daha gerçekçi görünen bir gölge için cilt tonunuzu eşitleyebilirsiniz. Fondöten miktarını yavaş yavaş artırın.  Elinizdeki kapatıcıyı burnunuzun her iki yanına, alnınızın ve çenenizin ortasına uygulayın ve ardından dışa doğru yayın. Eğer fondöten fırçası kullanıyorsanız ovalamak yerine hafifçe bastırmanız daha verimli bir sonuç almanıza yardımcı olur. 

Yüz Şekline Göre Fondöten Nasıl Sürülür?

İnsanların yüzleri farklı şekillerde olabilir. Kare, yuvarlak, kalp şekli ve oval yüz şekilleri, en çok rastlanılan yüz şekillerindendir. Eğer yüz şeklinizi öğrenmek istiyorsanız saçlarınızı atkuyruğu yaparak geriden bağlayın. 

Yüz şeklinize göre fondöten sürme teknikleri şunlardır:

  • Yuvarlak yüz: Yuvarlak yüz hatlarına sahip olanlar, cilt tonundan ve fondötenden bir ila iki ton daha koyu olan bir krem ​​veya mat pudra kullanmalıdır. Çene, burun, alın ve elmacık kemikleri gibi yeniden şekillendirmek veya belirginleştirmek istediğiniz bölgeleri gölgelendirmek için fondöten kullanımı bu tip yüz hattına sahip olan kişiler için çok önemlidir. Örneğin, özellikle yanaklarının yuvarlak olduğunu düşünenler, yüz yapısını olduğu gibi vermek için elmacık kemiklerinin altındaki koyu kontur rengini kullanabilirler. 
  • Kare yüz: Kare yüz hattına sahip olanlar, alın kenarlarını ve elmacık kemiklerini şekillendirmelidir. Bu bölgeleri gölgelendirmek için istediğiniz fondöten tipini tercih edebilirsiniz. Fondöteni kullanırken saç çizginizin ortasından, alnınızın ortasından, kaşlarınızın dış kenarlarının üstünden ve altından ve çenenizin merkezinden hareket etmeye özen gösterin. Alnınızın ortası ve çenenizin ortası, vurgulamak istediğiniz noktalar olmalıdır. 
  • Kalp şekli yüz: Bu yüz şekline sahip olanlar çene altındaki küçük alanı şekillendirerek çenelerinde noktaları yumuşatmalıdır. Şekillendirme, alnınızı küçültmeye, çene hattınızı maksimuma çıkarmaya ve elmacık kemiklerinizi vurgulamaya yardımcı olacaktır. Bu, yüzünüzün daha geniş olan üst kısmı ile yüzünüzün dar olan alt kısmı arasında bir denge oluşturacaktır.
  • Oval yüz: Bu yüz şekline sahip olanlar, normal olarak kullandıkları fondötenden birkaç ton daha mat tonları tercih edebilirler. Saç çizginizi dar göstermek bu yüz şekli için çok önemli olduğundan için alnınızın kenarını fondöten ile hafifçe kontürlemelisiniz. 

Doğru Fondöten Fırçası Kullanımı Nasıldır?

Fondöten uygulamak için kullanabileceğiniz en pratik aletlerden biri makyaj fırçasıdır. Yüksek kaliteli bir fondöten fırçası kullanmanız durumunda anında doğal ve kusursuz bir görünüm elde edebilirsiniz. Tercih edeceğiniz fırçada dikkat etmeni gereken ilk nokta yumuşak kıllara sahip olmasıdır. Daha sonra elinize tam olarak oturabilecek olmasına dikkat etmeniz gerekir. 

Doğru fırçayı seçtikten sonra ilk olarak fırçayı fondötene hafifçe vurun. Eğer likit fondöten kullanıyorsanız bir miktar parmaklarınıza dökerek fırçaya uygulayın. Bu adım, formüle ısı katacak ve daha bükülebilir hale getirecektir. Ardından, fırçanız yardımı ile yüzünüzün ortasına veya T bölgenize (alnınıza, burnunuza, yanaklarınıza ve çenenize) küçük noktalar halinde fondöten sürün.

Yanaklarınızın çukurları, saç çizginiz ve çene hattınız gibi yüzünüzün daha geniş alanlarını kapamak için fırçanın yüksek ucunu kullanın. Ardından, yüzünüzü kapattıktan sonra, burnunuzun kenarları, burun deliklerinin çevresi ve gözlerinizin çevresi gibi daha küçük alanlarda karıştırmak için fırçanın alt noktasıyla içeri girin. Biraz daha kapatıcılığa ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, daha fazla fondöten ekleyin. Açılı fırçalar hiçbir noktayı kaçırmanıza izin vermez ve cildinizi pürüzsüz hâle getirir, böylece her şeyi bir araya getirip getirmediğiniz konusunda endişelenmek yerine istediğiniz kapsamı oluşturmaya odaklanabilirsiniz.

Hamilelikte Fondöten Kullanımı Zararlı mıdır?

Hamile kadınların ağır makyajlardan uzak durmaları gerekmektedir. Bu dönemlerde gözenekleri tam olarak tıkayan fondötenler, cildin rahat nefes almasının önüne geçeceği için önerilmez. Bunu yerine yalnızca cilt temizleyicilerin kullanılması önerilir. 

Yazın Fondöten Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Yaz aylarında ağır kapatıcılar yerine BB kremi veya renkli nemlendiricileri denemeniz daha sağlıklı bir sonuç verecektir. Fondöten cildinizin nefes almasına izin vermez ve normalden daha fazla sıcak hissetmenize neden olabilir. Yaz ayları içinde yüzünüzde ne kadar az katman olursa o kadar iyi olur. 

Yaz aylarında fondöten kullanmak isteyenler ince katmanlı fondötenleri tercih etmelidir. Yaz aylarında çok fazla kapatıcı kullanmak, olası bir terlemede fondötenin yüzünüzden akmasına neden olabilir. 

BB Krem ve Fondöten Birlikte Kullanılır mı?

BB kremler cildinizi nemlendirmek için kullanabileceğiniz kremlerdir. Her ne kadar kapatıcı özellikleri de olsa, net olarak bir fondöten görevi görmezler. Yoğun kapatıcılık özelliği sağlamak isteyenler, BB kremin üzerine bir kat fondöten sürebilirler. Her iki ürünü aynı anda kullanmanın herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. 




0
kişisel bakım

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin