Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Fizyolojik Açlık Nedir?Yorum Ekle
0

Fizyolojik Açlık Nedir?

Fizyolojik açlık nasıl giderilir? Fizyolojik açlık ve duygusal açlık arasındaki farklar nelerdir?
6 dk. da okunurFit1001 Editör23 Ara 20220 Yorum
Fizyolojik Açlık Nedir?

Fizyolojik açlık mide tarafından beyne yemek yeme sinyalleri gönderildiğinde hissedilir. Bazı belirtileri midede kazınma hissi, gürültü ve hafif baş dönmesidir. Psikolojik açlıkta ise bu belirtiler yoktur. Bu durumda genelde tercih edilen besinler sağlıklı besinler değil, yağ ve şeker oranı yüksek olan besinlerdir.

Fizyolojik (sağlıklı) Açlık Nedenleri Nelerdir?

Fizyolojik açlıkta, besin aldıktan belli bir süre geçtikten sonra, kandaki besinlerin azalması sonucu enerji düşmesi, beslenme ihtiyacına bağlı acıkma söz konusudur.

Fizyolojik (sağlıklı) Açlık Teşhisi Nasıl Konur?

Fiziksel açlığın gerçek açlık olduğunu söyleyebiliriz. Başka bir deyişle, vücudun enerji üretimi için besine ihtiyaç duyduğu açlık çeşididir. Bu nedenle, fiziksel açıkta midede boşluk hissi hissedilir ve zaman zaman guruldama sesleri duyulur. 

Fizyolojik (sağlıklı) Açlık Belirtileri Nelerdir?

Fizyolojik açlık belirtileri arasında mide guruldaması, mide kazınması ve enerji ihtiyacı gösterilebilir. Uzun süreli fiziksel açlık durumunda ise, kan şekeri düşebilir, konsantrasyon problemleri yaşanabilir ve yorgun hissedilebilir.

Fizyolojik (sağlıklı) Açlık Nasıl Önlenebilir?

Çabuk acıkmanın nedenleri arasında yer alan şeker tüketimi, hızlı kilo almanıza da neden olur. Karbonhidratlar kan şekerinizi hızla yükselip aniden düşürür ve bu çabuk acıkmanıza sebep olur. Fizyolojik açlık sırasında şeker oranı yüksek besinlerle açlığınızı bastırıyorsanız kilo almanız kaçınılmazdır. Fiziksel açlığınızı önlemenin yolu tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, kepekli makarna, kuru baklagiller gibi karbonhidratlı besinleri tüketmektir. Bu şekilde sağlıklı besin tüketip fizyolojik açlık sırasında sağlıksız atıştırmalıklara yönelmemiş olursunuz.

Fizyolojik açlığı önlemenin yolu arasında öğün atlamamak da yer alır. Öğün atlamak, düzensiz beslenmek, tüm gün aç kalıp akşam birden yemek yemek açlık krizlerinizi tetikler. Dolayısıyla öğünleriniz arasında 3 saati geçirmeden günde 4-5 öğün yapmaya dikkat ederseniz açlık hissiniz kaybolacaktır. Fizyolojik açlığı önlemenin bir diğer yolu su içmektir. Yemek öncesinde su tüketirseniz mide hacminiz dolar ve daha az yemek yersiniz. Her acıktığınızda su içerseniz midenizde tokluk hissi yaratırsınız. Bir süre sonra sık acıkma hissi ve açlık krizinin önüne geçmiş olursunuz. Yetersiz uyku yorgunluk hissi yaratacağından vücudunuzda enerji açığı meydana gelir. Enerji açığı nedeniyle de kendinizi aç hissedersiniz. Uykusuz olduğunuzda enerjinizi artıracak karbonhidrat ve yağ ağırlıklı besinler tüketme ihtiyacı duyabilirsiniz.

Kaliteli bir uyku ise tüm açlık hislerinizi bastırır. Sık acıkma nedenleri arasında düzensiz uyku alışkanlığı da gösterilir. Mutlaka her ana öğününüzde salata gibi çiğ sebze tüketin. Yeşil sebzeler hem hafif hem de doyurucu olduğu için beslenme tarzınızın düzene girmesini sağlayacaktır.

Fizyolojik (sağlıklı) Açlıktan Kurtulmak Ne Kadar Sürer?

Tüm besinler vücutta farklı zamanlarda sindirilir. Bu süre; kişiye ve yaşına, sağlığına, metabolizmasına ve diğer birçok faktöre bağlıdır. Tokluk ve süresi, yiyeceklerin bağırsağa geçmeden önce midede kaldığı süre ile ilişkilidir.

Fizyolojik (sağlıklı) Açlığa Ne İyi Gelir?

Fizyolojik açlığı önlemek için aşağıda sıralananları yapabilirsiniz:

  • Rafine karbonhidratlardan uzak durmalısınız
  • Öğün sayısı ve sıklığına dikkat etmelisiniz
  • Her öğünde protein tüketmelisiniz
  • Yemekten sonra 1 porsiyon meyve yemeye özen göstermelisiniz
  • Tarçın, kahve ve yeşil çaydan faydalanmaya çalışınız
  • Yeterli uyumaya özen göstermelisiniz
  • Yeteri kadar egzersiz yapmalısınız

Fizyolojik (sağlıklı) Açlık Nasıl Tedavi Edilir?

Fizyolojik açlık gerekli gıdaların alınmasıyla tedavi edilebilecek bir şeydir. İştah veya açlık hissi vücudumuzda hipotalamus tarafından kontrol edilen yaşamsal mekanizmalarımızdan biridir. Kandaki glukoz düzeyi düştüğünde beyne uyarı göndererek yemek yenilmesi gerektiğini belirtir. Bunun tedavisi de önerilen sağlıklı gıdaları almaktır veya almanız gereken öğünlerinize dikkat etmenizdir.

Kimler Fizyolojik (sağlıklı) Açlık Yaşar?

Enerji oluşturacak yakıtı bulma ihtiyacı, tüm canlı organizmaların biyolojisinde itici bir güçtür. Hayatta kalabilmek için hepimiz besine ihtiyaç duyarız. Dolayısıyla, vücudumuzun, besin alımını kontrol etmek için hormonlarımız tarafından işletilen kompleks bir sisteminin bulunması hiç de şaşırtıcı değildir. Aktivite sonrası kişiler fizyolojik açlık yaşar. Uzun bir süre açlık yaşayan kişiler belli bir zamandan sonra fizyolojik açlık yaşar ve enerji ihtiyacı hisseder.

Fizyolojik (sağlıklı) Açlığın Doğurduğu Sonuçlar Nelerdir?

Hormon Açlık sırasında düzeyi Dokular üzerinde etkisi İnsülin Azalır Kan glukozunu arttırır, protein ve lipid katabolizması artar, protein sentezi azalır. Glukagon Artar Glukoneogenezi ve glikojenolizi uyarır, karaciğerde protein yıkımını arttırır. Basit açlığa yanıt olarak kişinin yağ depolarının miktarına ve sıvı, sodyum, vitamin ve sukroz alımına devam edip etmediğine göre değişkenlik gösterir. Erken açlık döneminde proteolitik yolaklar aktive olarak enerji ve hayati yapılar için kullanılacak amino asitlerin ortaya çıkarılmasını sağlar.

Fizyolojik (sağlıklı) Açlık ile Duygusal Açlık Arasındaki Farklar Nelerdir?

Fizyolojik açlıkta, besin aldıktan belli bir süre geçtikten sonra, kandaki besinlerin azalması sonucu enerji düşmesi, beslenme ihtiyacına bağlı acıkma söz konusudur. Duygusal yeme davranışında ise fiziksel açlık belirtileri yoktur. Fiziksel aç olan insanlarda seçicilik az olur, var olanla yetinebilirler, duygusal açlık yaşayanlar ise seçici olurlar. Fizyolojik açlıkta kişi acıkınca yemek seçme lüksü öncelikli değildir, midesi guruldar, şekeri düşer.

Fizyolojik açlık yavaş yavaş ortaya çıkar. Duygusal açlıkta tok olması gereken durumda bile bir aşerme, aniden başlayan bir yeme isteği ile belli yiyeceklere yönelme görülür. Özellikle karbonhidrat türevi, yağlı gıdaları tercih ederler. Şekerli, hamurlu gıdalar, çikolata, tatlı, cips, makarna-pilav, kurabiye özellikle de abur cubur tercih edilir.

Fiziksel açlık yaşayan kişi sakin, normal hızla yemeğe yönelir ve beslenir, doyduktan sonra kendisini rahat ve iyi hisseder. Arkasından sağlıklı insanda ortaya çıkan enerjik, hayata hazır hal ortaya çıkar. Duygusal açlıkla yemeğe yöneldiğinde kişide yoğun bir gerilim varken, yemekle beraber mutluluk, huzur, haz duygusu ortaya çıkar. Midesi yiyemeyecek kadar şişince veya yediği yiyecek bitince kendini durdurabilir. Hızlı ve hırsla yemek yerken, tatları karmaşık şekilde yiyebilir. Yemek sonra ise suçluluk, kendine kızgınlık, depresif duygular yoğundur, halsizlik, yorgun hissetme, uykululuk, her şeyin saçma gelmesi ve çaresizlik duyguları ortaya çıkar. 

Duygusal açlığı olan birisi giderek şişmanlama eğilimindedir. Diyetisyen yardımı ve spor yapma ile kilo veremez, verse bile bu geçici bir durum olur, bir süre sonra aynı kilolara geri döner. Kilosu yıllar içinde kademe kademe yükselir. Bu süreç bilinç dışı gerçekleşir, ne kadar uğraşsa da bir türlü kontrol edemez. Kilo verme ve spor yapma sıklıkla acı verici olabilir. Fiziksel aç olan ise eğer kilo vermeye karar verirse kilo verebilir. Yediklerini kontrol altına alabilir. Diyet yaparken acı çekmez. Yaptığı spordan ve diyetisyen katkısından fayda görür, verdiği kilolar daha kalıcıdır. Duygusal yeme sorunu olan birisi genelde kendini ve bedenini beğenmez, kilosuyla ve görünümüyle ilgilidir. Bazen kendine yabancılaşır. Yüzü, gözleri, vücudu kendisine mi yoksa gördüğü yabancı birisine mi ait bilemez. Hatta bazı kişiler bu tür duygulardan çok fazla rahatsız olur. Fiziksel aç olan kişi ise bedenini bilir. Vücut algısı sağlıklıdır. Yabancılaşma duygusu hissetmez. Fiziksel yeme durumundaki bir kişi önerilen çözümlere daha iyi odaklanabilir. Duygusal yeme sorunu olan birisinde sanki yanlış bir şey yapıyorum duygusu vardır. Duygusal yeme durumunda psikolojik destek yardımcıdır. Sağlıklı beslenme ve egzersiz çoğu zaman tek başına yeterli değildir. Fiziksel aç olan ise eğer kilo vermeye karar verirse kilo verebilir. Yediklerini kontrol altına almakta çok zorlanmaz. Yaptığı spordan ve sağlıklı yeme tercihlerinden fayda görür, verdiği kilolar daha kalıcıdır, diyet yaparken acı çekmez. Fiziksel yeme durumundaki bir kişi önerilen çözümlere daha iyi odaklanabilir.

0
diyetdengeli beslenme

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin