Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Fazla Kahve Tüketimi Kilo Aldırır mı?Yorum Ekle
0

Fazla Kahve Tüketimi Kilo Aldırır mı?

Kahvenin zayıflatıcı etkisi var mıdır? Kahve selülit yapar mı?
10 dk. da okunurDyt.Esra Bostancı13 Mar 20230 Yorum
Fazla Kahve Tüketimi Kilo Aldırır mı?

Kahve pek çok kişi tarafından neredeyse günün her öğünü tercih edilen, çoğu insanın sabahları onsuz ayılamıyorum dediği favori içeceklerden biridir. İnsana enerji ve zindelik veren mutlu eden kahvenin birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde en çok tercih edilen türü Türk kahvesidir ve çeşitli şekillerde tüketilebilmektedir.

Hem çok sevilmesinden bazen de fazla tüketildiğinden kahvenin kilo aldırıp aldırmadığı pek çok insan tarafından merak edilen bir soru haline gelmiş durumdadır. Çünkü insanlar diyet dönemlerinde çok fazla yemek yiyemediğinden yemeğin boşluğunu ve enerjisini kahveden almaya çalışır. Çünkü kahvenin tok tutma özelliği de vardır.  Yapılan araştırmalara göre uzmanlar göre kahvenin tek başına kilo aldırma gibi bir etkisi yoktur.

Kahve tek başına kilo aldırmaz ama kahvenin içine eklenen şeker, krema, tatlandırıcı, şurup ve süt tozu gibi şeyler kilo aldırabilir. Bu nedenden ötürü kahve tüketirken bu husus göz önünde bulundurulmalıdır.  İçilen kahve ya sade ya da az yağlı/yağsız sütle tercih edilmesi kilo verme sürecindeki bireye destekleyici bir katkısı olur.

Hangi Kahve Türleri Kilo Aldırır?

Yapılan araştırmalar kahvenin oldukça düşük kalorili bir içecek olduğu bilgisini bizlere sunmaktadır. Birey gün içerisinde en fazla iki fincan kahve (300-400 mg Kafein) içtiği zaman kahvenin bir zararı bulunmamaktadır. Fakat kilo vermeye yardımcı olması açısından kişi içtiği kahvenin içerisine şeker, fazla yağlı süt, yapay tatlandırıcı, krema, şurup gibi kalori miktarını artıracak besinlere yer vermemeye dikkat etmesi gerekir. 

Sütlü olarak tüketilen kahvenin içerisinde yer alan karbonhidrat ve protein sayesinde de kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta şudur ki sütlü kahve içmenin kilo verdirebilmesi için şekersiz olarak tüketilmesi gerekir. İçilen kahve tek başına kilo aldıracak bir kaloride değildir. İçerisine kalori değeri yüksek besinler eklenmediği zaman  bir kahvenin kalorisi yok denecek kadar azdır.  Örneğin sütlü kahve daha yumuşak içimli kahve severler tarafından tercih edilmektedir. Şeker ilave edilmeden tüketilen sütlü kahvenin oldukça düşük kalorili olduğunu söylemek mümkündür. Eğer kilo konusunda endişeleriniz var ise kahveyi şekersiz içmek size kesinlikle destek olacaktır.

Eğer diyet yapıyorsanız ve diyet esnasında kahve tüketecekseniz tükettiğiniz kahvenin size kilo aldırmaması için kahvenizi kesinlikle şekersiz tercih etmeniz gerekmektedir. Eğer kahvenizi daha yumuşak tercih ediyorsanız ve sade kahve size çok acı geliyorsa şeker yerine az yağlı sütle hazırlanmış bir kahve isteğinizi karşılayacaktır. Çünkü şekerle kıyaslanacak olursa sütlü kahvenin kalorisi oldukça düşük olan bir içecek olarak ifade edilebilir. Şunu da belirtmek gerekir ki süt yerine kahveye süt tozuyla yapmak kahvedeki kalori miktarını artırıp bireye kilo aldıracaktır.

Filtre Kahve Kilo Aldırır mı?

Popüler içeceğimiz kahve tek başına kalorisi yüksek ve kilo aldıran bir içecek değildir. Fakat kahvenin içine eklenen şeker, krema ve şurupları içilen kahvenin kalorisini yükselterek kişi için kilo aldıran bir içeceğe dönüştürmektedir.  Paketli hazır kahvelerle kıyaslandığında şekersiz olarak tüketilen Türk kahvesi ya da filtre kahve kesinlikle kilo aldırmaz.

Ortalama bir insan her gün yaklaşık 300 mg kafein tüketir. Özellikle kahve, çikolata, alkolsüz içecekler, çay ve enerji içecekleri gibi içecekler en çok tüketilenler arasındadır.

Çalışmalar, akut kafein alımının kan şekeri düzeylerini artırabileceğini ve yüksek şeker düzeylerinin süresini uzatabileceğini göstermektedir. Artan kan şekeri aynı zamanda insülin düzeylerini ve kortizol düzeylerini yükseltebilir, bu da düşük metabolik aktiviteye ve kilo alımına neden olabilir.

Aşırı kahve alınımı insülin duyarlılığını azaltabilir, kilo alımına neden olabilir ve diyabet riskini artırabilir. Vücudun kafeine nasıl tepki verdiği, kişinin sağlığına, vücut kütlesine ve metabolizmasına bağlıdır. Her insan kafeini farklı bir oranda metabolize eder.

Metabolizması hızlı olan kişiler kahvenin içindeki antioksidanları hızla emer ve sistemden dışarı atar. Ancak metabolizması yavaş olanlar kafeini daha uzun süre vücutta tutarlar. Bu, kan şekeri seviyelerini yükseltebilir ve karın yağını artırabilir.

Bununla birlikte, vücudunuzun kafeini ne kadar hızlı veya yavaş metabolize ettiğine bakılmaksızın, çok fazla kahve kilo verme hedeflerinizi bozabilmenin yanı sıra sağlığımız için risk taşır.

Aşırı tüketmediğiniz sürece kahve içmek oldukça faydalıdır. Alımını günde yaklaşık 2 ila 3 bardakla sınırlamanız daha sağlıklı sonuçlar verir.

Sütlü Kahveler Kilo Aldırır mı?

İçilen kahvenin kilo aldırmaması isteniyorsa ve kahve sütlü içilecekse tercih edilen süt az yağlı ya da yağsız süt olmalıdır. Şekersiz sütlü kahve kilo aldırmadığı gibi kilo vermeye de destek olmaktadır. Günde en fazla 1 fincan kahveyi sütlü tercih ettiğinizden emin olmalısınız. Kilo verme durumunu etkileyen konulardan biri de tercih edilen kahve çeşididir. Paketli hazır kahvelerin kalorisi daha yüksek olduğu için kilo almak istemeyenlerin demleme kahveleri ya da Türk kahvesi gibi kahveleri tercih etmesi gerekmektedir. Aynı zamanda işlenmiş granül kahveler antioksidanlar bakımından da fakirdir. Aşağıda süt ve süt çeşitlerinin 100g da kaç kalori olduğu verilmiştir:

  • Az Yağlı Süt                      35 kcal
  • Badem Sütü                     17 kcal
  • Hindistan Cevizi Sütü       230 kcal
  • Keçi Sütü                          69 kcal
  • Laktozsuz Süt                   52 kcal
  • Pirinç Sütü                        49 kcal
  • Soya Sütü                         45 kcal
  • Süt Tozu                            496 kcal
  • Tam Yağlı Süt                    61 kcal
  • Tatlandırılmış Yoğun Süt    321 kcal
  • Yarım Yağlı Süt                  50 kcal
  • Yoğunlaştırılmış Süt           321 kcal

Buradan da anlaşılacağı üzere kahvede kullanılan sütün günlük alınan kaloriyi etkileyeceğinden kilo alımında etkisi değişebilmektedir.

Fazla Kahve Tüketimi Ödeme Sebep Olur mu?

Kahve ile ilgili yapılan birden fazla araştırma sonuçlarına göre gün içerisinde bir iki fincan kahvenin insan için olumlu bir tarafı olsa da kahve içiminde aşırıya kaçmak insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.  Fazla içilen kahve insan vücudunda ödemin oluşmasında neden olmaktadır. Eğer siz de vücudunuzdaki ödemden (ödem ile ilgili fit1001 de link bulunamadı) şikâyet ediyorsanız sürekli tükettiğiniz kahveyi biraz azaltabilirsiniz.

Fazla Kahve Tüketimi Göbek Yapar mı?

Kahve içiminde içerisindeki kalori miktarına dikkat edilmediği takdirde göbek bölgesinde yağlanmaya neden olacağını belirten araştırmalar var. Özellikle yağlı ve kremalı bir tür olan 3’ü bir arada kahve çeşitleri yoğun krema ve şeker barındırdığı için kalori alımını arttırarak bu kahveler tüketildikten sonra göbek bölgesinde hissedilir yağlanma görülebilir.

Fazla Kahve Tüketimi Selülit Yapar mı?

Aşırı miktarda aldığımız şeker, vücutta yağ olarak depolanır. Selülit (selülit ile ilgili fit1001 de link bulunamadı) tıbbi olarak hidrolipodistrofi olarak adlandırılır ve temelde cilt altı dokularında yağın en çok biriktiği bölgelerde gözlenir. Dolayısıyla selülitin gerçek sorumlusu kafein değil yağın oluşmasına neden olan şekerin ta kendisidir ve fazla tükettiğimiz çay, kahve, çikolata ve özellikle de kolanın, içeriğindeki şeker nedeniyle, selülite neden olması kaçınılmazdır. Fakat şekersiz kahvenin selülit oluşumunda bir etkisi anlaşılacağı üzere yoktur.

Çok fazla kahve içersek ne olur?

Gün içerisinde içilen bir iki fincan kahve insan vücudu için olumlu etkileri vardır. Fakat çok fazla tüketilen kahve bir yerden sonra insan sağlığına olumsuz etki etmektedir. Bu yüzden kahvelerin kafein miktarları bardak başına ortalama ne kadar kafein aldığınızı göstermek açısından yararlı olacaktır. Aşağıda bazı kahve çeşitlerinin kafein miktarları verilmiştir:

  • Türk kahvesi 65 mg – (bir fincan)
  • Filtre kahve 120 – 270 mg – (1 kupa)
  • Espresso kahve 130 – 200 mg – (bir fincan)
  • Americano kahve 100 mg – (1 kupa)

Espresso bilindiği gibi küçük fincanda, genelde fincanın yarısı doldurulacak şekilde içilmektedir. Çünkü diğer kahve türleriyle kıyaslandığında kafein miktarı daha fazladır. Espresso’yu tercih ettiğinizde vücuda da yüksek miktarda kafein almış olursunuz. Bu yüzden espressoyu gün içerisinde biyolojik özelliğinize göre birkaç bardaktan daha fazla tüketmemek sağlığınız için daha yararlı olacaktır. Kafein ayrıca bağımlılık yaratan bir maddedir ve yüksek alımlarda bir tür nikotin ya da alkol gibi kalıcı bağlılık yaratabilmektedir.

Kafeinin çok fazla alındığı durumlarda gerçekleşebilecek bazı rahatsızlıklar aşağıdaki gibi verilmiştir:

  • Tırnaklar hassaslaşır
  • Baş ağrısı yapabilir
  • Cildiniz daha hızlı kırışır
  • Midenizi bozabilir
  • Kalp çarpıntısı yapar
  • Stres seviyesini yükseltebilir. 

Gün içerisinde sürekli olarak çok fazla kahve içmek demir emilimini engelleyerek kansızlığa neden olabilir.  Bu da vücut dokularına oksijen taşıyan sağlıklı kan hücrelerinin azalmasına neden olmakta bir süreden sonra kendinizi daha yorgun hissetmenize neden olur. Enerji düşüklüğünün yanı sıra anemi, tırnaklarınızın görünümünü de etkiler. Tırnaklar hassaslaşarak, kırılmaya başlar.

Kahve içtikten sonra pek çok insan tuvalete gitme ihtiyacı duyar ve bu pek de tesadüf değildir. Bunun bilimsel bir nedeni vardır. Kahve asidik olduğu için mide astarını tahriş eder. Bu durum kramplara ya da ishale neden olabilir.  Kişi kafeinsiz kahve tüketse bile bu durumu yaşayabilir. Bu yüzden mide sağlığı açısından kahve tüketiminin çok abartılmaması gerekir.

Kahve hakkında sahip olduğumuz bir yanılgı kahvenin baş ağrısına iyi geldiği yönündedir. Her baş ağrısında kahveye sarılan pek çok insan vardır. Ancak durum bunun tam tersidir bazen. Günde 2 fincan kahve güvenli kabul edilse de çoğu zaman bu miktarı aşıyoruz. Fazla kafein, sık sık idrara çıkmanıza neden olur. Bu durumda vücut su kaybeder ve baş ağrısına neden olmaktadır.  Bu durumun yanı sıra çok fazla kahve tüketmek, hücrelerdeki kolajeni azaltabilir. Kolajen, dolgun ve genç bir cilt görünümü için büyük önem taşır. Kolajen miktarı azaldığında cildiniz esnekliğini kaybeder ve kırışıklıklar karşısında daha savunmasız olabilir.

Akşam Kahve İçmek Kilo Aldırır mı?

Gece saatlerinde içilen sade kahvenin kilo artışına neden olduğuna dair herhangi bir açıklama yoktur. Fakat gece saatlerinde şekerli ya da çok şekerli içilen kahve kilo alımına sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra kahve içerken yanında şekerli bir şeyler yemek de kilo alımına sebep olacaktır. Buradan da anlaşılacağı gibi gece kahve içmek kilo aldırmaz. Kahveyle beraber tüketilen kalorili yiyecekler özellikle gece saatlerinde tüketildiğinde yağ oranını artırmaktadır. Geç saatlerde içilen kahve uyku kalitesini bozabilir. Derin ve kaliteli bir uyku için 16.00-17.00 saatleri sonrası kahve tüketmemeye özen gösterebiliriz. 

Yüksek oranda kafein barındıran kahvenin tüketilmesinin daha sağlıklı olduğu zaman dilimleri vardır. Örneğin yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda sabah içilen kahvelerin, biyolojik saatte uyum sağlayarak kişinin gününün daha dinç geçmesini sağladığını bizlere göstermektedir.

Biyolojik saat, vücuttaki tüm hareketi düzenler, stres vb. duyguları tetikleyen kortizol seviyesini belirler.  Biyolojik saat olgusu her insan için birbirinden farklıdır. Fakat genel olarak uykudan uyanılan ilk saatlerde (Özellikle 08.00-.09.00 arası) kortizol seviyesi en yüksek düzeyde salgılanır. Bu yüzden uyanır uyanmaz tüketilen kahveler, uykuyu açmak yerine bağlılığa neden olabilir.  Bu yüzden sabah kahvesini uyandıktan hemen sonra değil, aradan biraz zaman geçtikten sonra tüketmek insan için daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Uzmanlara göre 08.00-09.00, 12.00-13.00 ve 17.30-18.00 arası dışındaki saatler kahve içmek için ideal saatler sayılır.

Çok kahve içtikten sonra ne yapmalı?

Gün içerisinde içilen doğru miktarda kahve insan vücudu için sağlıklı olabilir fakat belli bir miktarın üzerinde vücuda alınan kafein insan sağlığını bir yerden sonra tehdit etmeye başlayacaktır.  Fazla kahve içmek bir süre sonra sizi rahatsız etmeye başladıysa, vücudunuzdan basit yöntemlerle kafeini atabilirsiniz.

Gün içinde çok fazla kahve tükettiyseniz, bir süre sonra kalp çarpıntısı, baş ağrısı, baş dönmesi veya kontrol edilemeyen el titremeleri oluşabilir. Ya da akşam geç saatlerde içilen kahve gece uyku tutmamasının bir nedeni olabilir. Bu gibi durumlarda vücudunuzdaki kafeini hızlı bir şekilde vücuttan atmak en iyi çözümdür.

Aşağıda, kafeini vücudunuzdan hızlı bir şekilde atmanıza yardımcı olabilecek bazı ipuçları verilmiştir:

  • Bolca su için
  • Bitkisel çay için
  • Hareket edin
  • Spor yapın
  • Muz yiyin
  • C vitamini zengini meyveler yiyin
  • Magnezyum alın

Vücuttaki fazla kafeini vücuttan atmak için,  vücuda su alımını artırmak iyi bir fikirdir.  Su tüketimini arttırmak böbreklerin kan dolaşımındaki kafeini daha hızlı filtrelemesine yol açacaktır. Kahvenin yan etkilerinden biri daha fazla idrara çıkarmasıdır. Su tüketimini artırarak, vücudunuzun susuz kalmasını da önlemiş olursunuz.

Vücuttaki fazla kafeini atmanın diğer bir yolu da sevdiğiniz bitkisel çaylardan tüketmek olacaktır. Bu susuzluğu gidermek ve vücuttan kafeini atmak için etkilidir. Rahatlamayı teşvik edebilecek papatya, limon balsamı ve yasemin gibi bitkisel çaylar içerek kafeinin uyarıcı etkilerine karşı koyabilir.

Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de kahve içtikten sonra hareketsiz kalmak, kafeinin yan etkilerini daha fazla ortaya çıkarır. Bunun yerine gün içerisinde hareketli bir yaşam tarzı benimseyin, köpeğinizi yürüyüşe çıkarın, ev işleriyle ilgilenin, arabanızı yıkayın ya da kısa da olsa bir yürüyüş yapın. Spor yapmak da bu konuda çok yardımcı olacaktır örneğin; ağırlık kaldırmak veya koşu bandında koşmak kafeini ter yoluyla vücuttan hızlı atmanıza da yardımcı olur. Ayrıca, kafeinin egzersiz dayanıklılığını büyük ölçüde artırmaya yardımcı olabileceği kanıtlanmıştır.

Kahve içtikten sonra midede gaz sorunu yaşıyorsanız bunun için muz yemeyi deneyin. Bu tropikal meyve, mide tahrişine son verme konusunda çok iyidir. Ayrıca kahve tarafından tetiklenebilen asit geri akışını rahatlatmaya yardımcı olur. Muzda bulunan potasyum kalp atış hızınızı düzenlemenize de yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra C vitamini barındıran meyvelerin kafeini nötralize ettiği de  bilmektedir. Ancak, portakal ve çilek gibi asidik meyvelerden uzak durun. Bunun yerine, kivi, papaya veya mango gibi daha az asidik olanları tercih edin.

Magnezyum, fazla kafeinin etkilerini gidermeye yardımcı olduğu söylenen bir başka besindir. Örneğin, magnezyum zihninizi sakinleştirmeye ve kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir. Kuruyemiş ve tohumlar dışında balık, fasulye ve avokado da çok miktarda magnezyum içerir. Çok kahve sonrası bu besinler bir nebze rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

 

0
diyabet ve kan şekeridiyet

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin