Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Elma Sirkesi Nedir?Yorum Ekle
0

Elma Sirkesi Nedir?

Elma sirkesinin vücuttaki etkileri nelerdir? Elma sirkesi kilo verdirir mi? Elma sirkesi nasıl yapılır? Elma sirkesinin saça etkileri nedir?
10 dk. da okunurFit1001 Editör11 Ağu 20220 Yorum
Elma Sirkesi Nedir?

Elmadan çıkan suyun maya eklenerek fermente edilmesi ile elde edilen elma sirkesi, ekşi ve keskin aroması ile yemeklere tat veren bir lezzettir. Fermente işlemi sonrasında elmadaki şeker alkole dönüşür. Bakteriler alkolü asetik aside çevirir. Sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu veren de bu süreçtir.

Elma Sirkesinin Özellikleri Nedir?

Elma sirkesi, insan sağlığına faydalı olduğu kadar farklı birçok kullanım alanına sahip bir üründür. Güzellik sektörü, temizlik, saç yıkama, yiyecekleri koruma ve cilt fonksiyonunu iyileştirme gibi pek çok farklı kullanım özelliği bulunmaktadır. Elma sirkesini salata sosları, çorbalar, soslar, sıcak içecekler ve daha fazlası dahil olmak üzere her türlü tarifinizde kullanabilirsiniz. Sağlık yararlarının yanı sıra, elma sirkesi tokluk sağlayarak iştahı azaltır, bu da elma sirkesinin kilo vermek veya sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek için tercih edilmesinde etkili bir özelliktir. Elma sirkesi, fosfor, manganez, amino asitler, demir, antioksidanlar içermektedir. 

Elma Sirkesinin Faydaları Nedir?

Elma sirkesi kullanımının faydaları şunlardır:

  • Diğer fermente gıdalar gibi, pastörize edilmemiş elma sirkesi de sağlıklı bakteriler içerir - sindirim sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olan bağırsak dostu bakteriler elma sirkesinde yer almaktadır. 
  • Elma sirkesi hazımsızlık veya mide ekşimesi gibi mide sorunları olanlar için rahatlama sağlayabilir. Bunun nedeni, asetik asidin zararlı bakterilerle savaşırken mide asidini nötralize etmesidir.
  • Sirke annesindeki asetik asit, saçtaki pH oranının düşmesine yardımcı olur. Saç derimizin ve saçımızın pH seviyesi, 4.5 ila 5.5 civarındadır. elma sirkesi asidik olduğu için şampuandan sonra saçınıza dökerseniz saçın pH dengesini geri kazanmaya yardımcı olabilir.
  • Elma sirkesi temizleyici, nemlendirici ve mantar önleyici özellikleri sayesinde daha sağlıklı cilt ve tırnaklar için doğal bir çözüm olarak kullanılır.
  • Kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmak önemlidir ve araştırmalar elma sirkesinde bulunan asetik asidin faydalı olabileceğini göstermiştir.
  • Düzenli olarak elma sirkesi tüketirseniz, kardiyovasküler hastalık (kalp hastalığı ve felç gibi) riskiniz zamanla azalabilir.

Elma Sirkesinin Cilde Faydaları Nedir?

Elma sirkesi, doğal cilt bakımının gözdesi ürünlerden biri haline gelmiştir. Elma sirkesi hakkında yapılan iddiaların çoğunu destekleyecek yeterli bilimsel kanıt olmamasına rağmen, teoride özellikleri, potansiyel olarak cilt için bazı yararlar içerdiği düşünülmektedir. 

Elma sirkesi, dış cilt tabakasının pH'ını dengelemeye yardımcı olabileceğinden, cildinizin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur. Elma sirkesi, alfa-hidroksi aside benzeyen malik asit içerir. Malik asit, zararlı bakterileri yok etmek için nazikçe eksfoliye ettiği için akneye meyilli cilt üzerinde olumlu etkiler gösterecektir. Yine malik asit sayesinde koyu lekeler gibi hiperpigmentasyon sorunlarını giderilmiş olur. Antibakteriyel özelliklere sahip elma sirkesi, kabartma tozu ve su ile karıştırılarak pul pul dökülebilir ve siyah noktaların azalmasına yardımcı olabilir. Elma sirkesinin anti-mikrobiyal ve antibakteriyel özellikleri sayesinde, güneş yanığı kaynaklı olanlar da dahil olmak üzere belirli cilt enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir. 

Elma Sirkesinin Saçlara Faydası Nedir?

Elma sirkesi saç ve saç derisi pH'ını dengeler. Saç derinizin pH'ını düşürerek saç kütikülünü düzleştirir ve kapatır. Bu, saçınızın daha pürüzsüz ve kolay açılmasını, daha parlak, daha az kabarmasını, kırılmaya daha az meyilli olmasını ve daha nemli olmasını sağlar. Saçınızın doğal gözenekliliğini azaltamaz veya ısı veya kimyasal hasarın neden olduğu kütikül tabakasındaki delikleri onaramazken, yüksek gözenekli saçın etkilerini azaltmak için saç kütikülünü düzleştirir. 

Elma sirkesi, mantar ve bakteri oluşumunu engeller, saçı ve saç derisini sağlıklı tutarak uzamalarına yardımcı olur. Anti-inflamatuardır ve altta yatan neden genellikle bakteri olduğu için kepek ve saç dökülmesi gibi sorunlara karşı yardımcı olabilir. Saçlarınız için B, C vitaminleri ve potasyum gibi sağlıklı besinleri içerir. Elma sirkesi kafa derinizi arındırır ve eksfoliye eder, ölü deriyi ve kafa derinizdeki gözenekleri tıkayan her şeyi bulunduğu yerden yok eder. Silikon bazlı saç kremleri gibi telleri ağırlaştırmadığı için hacim ve kıvrılma tanımlamasına da yardımcı olabilir. Oldukça uygun maliyetli olan elma sirkesi, saçınıza zarar verebilecek herhangi bir koruyucu veya ilave kimyasal içermez. 

Elma Sirkesi Saç Uzatır mı?

Bu konu hakkında bilimsel bir kanıt bulunmasa da, çoğu uzmana göre elma sirkesinin saçtaki pH oranını dengelemesi ve saçı beslemesi, yeni saç köklerinin ortaya çıkışına yardımcı olabilir. Aynı zamanda saça olan etkileri sayesinde saç büyümesini teşvik edici bir özelliği olduğu da bilinmektedir. 

Elma Sirkesi Zayıflatır mı?

Elma sirkesinin içindeki asetik asidin yağ yakıcı özelliği olduğu bilinmektedir. Bu asetatın beynin iştah merkezini kontrol ettiği, bunun da gıda alımını sınırlandırdığı düşünülmektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda elde edilen bu sonuçlar, insanlar üzerinde hala kesin olarak kanıtlanmamıştır.  

Elma Sirkesi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Elma sirkesinin hangi hastalıklara iyi geldiği konusunda kesin bir yargı bulunmamaktadır. Salt elma sirkesi ile tedavi edilebilecek hiçbir hastalık yoktur. Elma sirkesi, sadece içerdiği bazı yararlı bakteriler sayesinde insan sağlığına olumlu besin katkıları yapabilir. Yine de Elma sirkesi obezite, diyabet, atletik performans, böbrek taşları ve diğer birçok amaç için kullanılmaktadır, ancak bu kullanımların hiçbirini destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.

Elma Sirkesinin Zararı Var mıdır?

Elma sirkesini gıda miktarlarında tüketmek herhangi bir zararının ortaya çıkmasını engellemektedir. Ancak uzun süreli ve büyük miktarlarda kullanıldığında muhtemelen zararlı bir hale gelecektir. Uzun süre çok miktarda elma sirkesi tüketmek, düşük potasyum seviyeleri gibi sorunlara yol açabilir. Potasyumunuz zaten düşükse, elma sirkesi tüketimi daha da düşmesine neden olabilir. 

Elma sirkesini cilde sürmek bazı hassas yapılı insanlarda kimyasal yanıklara neden olabilir. Elma sirkesinin hamileyken veya emzirirken ilaç olarak kullanılmasının güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi bulunmamaktadır. İnsanlar üzerinde yapılan küçük araştırmalar, elma sirkesinin, yiyeceklerin mideden ayrılma ve alt sindirim sistemine girme oranını azaltabileceğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte, bu etki semptomları kötüleştirerek gastroparezi oluşumuna neden olabilir. Gastroparezi belirtileri arasında mide ekşimesi, şişkinlik ve mide bulantısı yer almaktadır. Elma sirkesinin bir diğer zararı ise diş minesinedir. Asitli yiyecek ve içeceklerin diş minesine zarar verdiği kanıtlanmıştır. 

Ateşi Düşürmek için Sirkeli Su Kullanılır mı?

Elma sirkesi, doğal tedavilerde ateş yükselmesine karşı kullanılmaktadır. İçindeki asit ısıyı dışarı çeker ve böylece vücut ısısını düşürür. Mineraller açısından da zengindir ve ateş sırasında kaybedilen minerallerin bir kısmını yeniler. 

Elma Sirkesi Nasıl Tüketilir?

Elma sirkesinin faydalarından yararlanmak için onu doğru bir şekilde tüketmek gerekmektedir. Örneğin insülin direnci olan kişiler, kan şekeri seviyelerini ayarlayabilmek için elma sirkesi içerler. Yüksek karbonhidratlı bir yemekten önce alınan bir miktar sirke, midenin boşalma hızını yavaşlatır ve kan şekerindeki ani yükselmeleri önler. Yapılan araştırmalarda yemeklerden önce dört çay kaşığı (20 ml) elma sirkesi içmenin yemekten sonra kan şekerini önemli ölçüde dengelediği ortaya konmuştur. 

Elma sirkesinin sindirim sorunlarına yardımcı olmak isteyen biri su ile karıştırabileceği gibi elma sirkesi çayı da tüketebilir. Sirkenin asidik özelliğinden dolayı cilde sürerek kullanmak doğru değildir; ancak her duştan sonra saçı sirkeli su ile durulamak saç köklerini canlandırmaya yardımcı olur. Elma sirkesini nasıl tüketirseniz tüketin dozajı ayarlayabilmeniz gerekmektedir. 

Günde Ne Kadar Elma Sirkesi Tüketilir?

Elma sirkesinin sağlık yararlarının büyük kısmı asetik asit ile ilişkilidir. Önemli bir araştırmaya göre, hipertansiyon veya nöropati gibi ciddi yaşam tarzı hastalıklarını hafifletmek için 15 ml asit yeterlidir. Genel sağlık için uzmanlar, bir bardak su ile seyreltilmiş 15-30 ml elma sirkesi içilmesini önermektedir. Bu, günde 1-2 yemek kaşığı sirke demektir. Tıbbi geçmiş, hastalığın doğası ve kullanıcının yaşı gibi çeşitli faktörler dozajı etkilemede önemlidir. İstenilen sonuçlara ulaşmak için belirli bir süre boyunca düzenli alım gerekli olduğundan günlük dozaj aşılmadıkça her gün elma sirkesi tüketilebilir. 

Çok fazla Elma Sirkesi Tüketilirse Ne Olur?

Yüksek asitliği nedeniyle çok fazla elma sirkesi içmek bir dizi sorun yaşamanıza neden olur. Gereğinden fazla elma sirkesi tüketmeniz potasyum seviyelerinizin çok düşmesine neden olabilir. Kaslarınız ve sinirleriniz gerektiği gibi çalışması için potasyuma ihtiyaç duyar. Tip 1 diyabetli kişiler üzerinde yapılan araştırmanın sonucunda, elma sirkesinin, yiyecek ve sıvıların mide bağırsak hızlarını yavaşlattığı görülmüştür. Yavaş sindirim, kan şekeri seviyenizi kontrol altına almayı zor bir hale getirir. 

Kimler Elma Sirkesi Tüketmemelidir?

Bazı ilaçlar elma sirkesi ile etkileşime girebildiğinden ötürü birlikte kullanılmaması gerekmektedir. İnsülin veya insülin uyarıcı ilaçlar alan ve elma sirkesini beraberinde tüketen kişiler, tehlikeli derecede düşük kan şekeri veya potasyum seviyeleri yaşayabildikleri için bu iki ürünü aynı anda kullanmamalıdır. Bir diğer ilaç ise Digoksin’dir. Digoksin de potasyum seviyenizi düşüren ilaçlardandır. Diüretik etkiye sahip olan idrar sökücüler de vücuttan aynı anda fazlasıyla potasyum atılmasına neden olur. Bundan dolayı bu tip ilaçlarla da elma sirkesi tüketmekten kaçınmanız gerekmektedir. 

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Elma sirkesi, herhangi bir tür elmayı kullanarak yapılabilir. Elma sirkesi yapmak için şu malzemeler gereklidir:

  • Elma
  • Su 
  • Şeker ya da bal

Meyve ve sebzelerinizi yemeden önce yıkamak her zaman iyi bir fikirdir ve aynı şey onları pişirirken veya fermente ederken de geçerlidir. Elmalarınızı iyice durulayın ve sirkenizde istemediğiniz her şeyi temizlemek için soğuk suyla ovalayın. Elma sirkesi yapmak için istediğiniz sayıda elma kullanabilirsiniz. Ne kadar çok kullanırsanız, o kadar çok sirke alırsınız. Elmaları küçük küpler halinde kesin. Elmanın yüzey alanı ne kadar geniş olursa, sirke o kadar çabuk fermente olur. Elmalarınızı 2,5 cm’lik küpler halinde kesmek için temiz bir bıçak kullanın, kabuğu ve çekirdeği de içeride tutun. Sirkenizi fermente etmek için asla paslanmaz çelik kullanmayın. Elmalar fermente olurken, sirkenin asiditesi çeliğe zarar verebilir veya sirkenize aromasını değiştirebilecek metalik bir tat verebilir. Elmaların tamamen suyla kaplandığından emin olun, çünkü açıkta kalan herhangi bir elma, fermente ederek sirke yapmak yerine çürümeye başlar. En iyi sonuçları elde etmek için sirkenizi mahvedebilecek kirliliklerden arındırılmış filtrelenmiş veya maden suyu kullanın. 

Her elma için 1 çay kaşığı (4 gram) ham şeker ekleyin. Her şeyin karıştığıdnan emin olmak için karışımı iyice çırpın. Şeker fermente olacak ve alkole dönüşecek ve sonunda elma sirkesi ortaya çıkacaktır.  Elmalar elma şarabına ve sonunda sirkeye fermente olurken, karışımın hala nefes alabilmesi gerekir. Kavanozun ağzının çevresine lastik bantla sabitlenmiş bir parça tülbent kullanın. Bu, her şeyi kavanozun dışında tutacaktır, ancak yine de fermantasyon işlemi sırasında gazların serbest kalmasına izin verecektir. Sirkeyi uzun süre mayalanmaya bırakabileceğiniz bir yer bulun ve oraya yerleştirin. Karışımı günde bir veya iki kez karıştırın. Karışımı karıştırmak, fermantasyon sürecinin yanı sıra elmaları kavanozun içinde kaydırmaya yardımcı olacaktır. Elma şarabını ilk bir veya iki hafta boyunca günde bir veya iki kez tahta bir kaşıkla karıştırın.

Elma Sirkesi ile Turşu Nasıl Yapılır?

Elma sirkesi ile birbirinden farklı turşular yapabilirsiniz. Yapmak istediğiniz turşunun malzemesini aldıktan sonra salamura yapmak için su, elma sirkesi, tuz ve karabiberi bir tencerede orta ateşte karıştırın ve hafif kaynatın. Daha sonra turşu yapmak istediğiniz malzemeyi ekleyerek karıştırın. İsteğe göre taze sarımsak ve çeşitli baharatalar ekleyerek tuşunuzu lezzetlendirebilirsiniz. 

Elma Sirkesi ve Üzüm Sirkesi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Elma sirkesi ve üzüm sirkesi arasındaki farklar şunlardır:

  • Üzüm sirkesinde bulunan protein oranı, elma sirkesine oranla daha fazladır. 
  • Üzüm sirkesinin besin değeri, elma sirkesine oranla çok daha fazladır. 
  • Üzüm sirkesi mide problemlerine karşı etkili olurken; elma sirkesi hassas mideli kişiler için önerilmemektedir. 

Elma Sirkesi ve Beyaz Sirke Arasındaki Farklar Nelerdir?

Elma sirkesi ile beyaz sirke arasındaki farklar şunlardır:

  • Beyaz sirke %5 ila %10 asetik asit içerir, bu da onu en güçlü sirke yapar. Berrak bir renge sahiptir ve temiz, çok ekşi bir tadı vardır. Elma sirkesi %4 ila %6 asetik asit içerir. Açık kahverengi bir renge sahiptir ve fermente elmaların ekşi, tatlı bir lezzeti vardır.
  • Elma sirkesi ve beyaz sirke, salata sosları, salata sosu, marine soslar veya pancar gibi sebzeler için baharatlar için popüler içerik seçenekleridir. Beyaz sirke daha berrak ve daha asidik olduğundan sebze turşusu için daha iyi bir seçimdir. Kabartma tozu ile karıştırılmış beyaz sirke, unlu mamüller için iyi bir mayalanma maddesidir, ancak ACV ve kabartma tozu karışımının yutulması şişkinliğe neden olabilir.
  • Beyaz sirke yapmak, çeşitli bileşenlerden (mısır, buğday ve patates dahil) etanolün tek aşamalı bir işlemle asetik aside fermente edilmesini içerir. Elma sirkesi iki aşamalı bir fermantasyon sürecinden geçer - önce elma püresini şeker ve maya ile karıştırdıktan sonra alkole fermente ederek, ardından karışımı sirkeye dönüştürmek için kalan şekerleri besleyen asetik asit bakterileri ekleyerek işlemi tamamlayabilirsiniz. 
  • Beyaz sirke antimikrobiyal özelliklere sahiptir, bu da onu temizlik amaçlı popüler bir dezenfektan haline getirir.


0
diyetsindirim sistemi

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin