Ekinezya Nedir?
Ekinezya, papatya ailesinin (Asteraceae) bir üyesidir. Genellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da yetişir ve piyasadaki en popüler bitkilerden biridir. Ekinezya çiçeğinin diğer adı koni çiçeğidir. Yaprakları, çiçeğin türüne bağlı olarak pembe veya mor olabilmektedir. Dahili olarak, üst solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve topikal olarak yara iyileşmesini hızlandırmak için kullanılır.
Ekinezyanın Faydaları Nelerdir?
Ekinezya bitkisi, çok eski zamanlardan beri tedavi amacıyla kullanılmıştır ve faydaları saymakla bitmez.
- Antimikrobiyal ve antiviral özelliklere sahiptir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Ekinezya fenol içermektedir. Fenoller, bir dizi enzimin ve hücre reseptörlerinin düzgün çalışmasını kontrol eder.
- Antioksidan özelliklere sahiptir.
- Enfeksiyondan korumaktadır.
- Soğuk algınlığına iyi gelmektedir.
- Detoks etkisi vardır.
- Diş ağrısına iyi gelmektedir.
- Halsizliği önler.
- Böcek ısırıklarına iyi gelmektedir.
Ekinezya Nasıl Tüketilmelidir?
Ekinezya genellikle çay olarak tüketilmektedir. Ancak ekinezya, gıda takviyesi olarak alınabilmekte veya direkt cilt üzerine sürülebilmektedir. Ekinezyayı çay olarak tüketmek en yaygın ve en kullanıma uygun kullanma çeşididir. Ekinezya ilaç, takviye edici gıda ve yağ olarak kullanılabilmektedir.
1.Ekinezya Çayı
Ekinezya çayı, bitkinin yapraklarının sıcak suda demlenmesi ile yapılır. Echinacea Purpurea, Echinacea Pallida ve Echinacea Angustifolia, çay üretmek için kullanılan üç ana ekinezya bitkisi çeşididir. Echinacea angustifolia'nın büyük yaprakları ve menekşe rengi çiçekleri vardır, Echinacea Pallida'nın ise soluk gül rengi çiçekleri vardır. Purpurea, kırmızımsı mor çiçeklere sahiptir ve Avrupa'da bir bağışıklık sistemi güçlendirici olarak kabul edilir.
Ekinezya bitkisinin içerisinde bulunan polisakkaritler ve C vitamini, vücut sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Ekinezya çayı gün boyu tüketilebilen kafeinsiz bir bitki çayıdır. Ekinezya çayının sağladığı yararlar oldukça fazladır. Bunlar: bağışıklık sistemi düzenler ve güçlendirir, enfeksiyonu önler, ağrıyı hafifletir, ruh haline iyi gelir ve solunum hastalıklarına iyi gelir.
Ekinezya çayı yapmak için 2 tatlı kaşığı kuru ekinezya bitkisi ve 1 bardak sıcak su yeterlidir. Ekinezya bitkisi sıcak suya atılır ve 7 dakika demlenmesi beklenir. Daha sonra süzülür ve içime hazır hale gelir.
2.Ekinezya Tentürü
Ekinezya aynı zamanda tentür olarakta kullanılabilmektedir. Ekinezya tentürünün çok yararlı olduğu bilinmektedir. Ekinezya tentürü, krem gibi vücut üzerine sürülerekte kullanılmaktadır. Açık yaraların iyileşmesine ve diş eti hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca, eklem rahatsızlıklarını gidermek ve vücudu temizlemek ve toksin maddelerden arınmak için kullanılır. Ekinezya tentürü, uzun raf ömrü ile dikkat çekmektedir. Yaklaşık bir yıl kadar bozulmadan durabilmektedir.
Ekinezya tentürü hazırlamak için bir kavanozun beşte birini dolduracak şekilde ekinezya bitkisi eklenmelidir. Daha sonra kavanozun beşte ikisini dolduracak şekilde etil alkol veya elma sirkesi eklenir ve iyice çalkalanır. 2 hafta karanlık ve serin bir yerde saklandıktan sonra iyice süzülür.
3.Ekinezya Takviyesi
Ekinezya, takviye edici gıda olarak üretilebilmektedir. Bu takviye edici gıda, Kapsül veya hap şeklinde satılmaktadır. Ürünün ambalajı üzerinde yazılı olan miktar kadar kullanılmalıdır ve aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır.
Ekinezya takviyesi, bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyondan korur, vücut enerjisini yüksek tutar ve soğuk algınlığına iyi gelmektedir.
Ekinezya takviyesine örnek Pharmalife Echinax Bitki Ekstreli Sıvı 200 ml gösterilebilir.
4.Ekinezya Yağı
Ekinezya bitkisinin bir diğer kullanım türü ise yağ şeklidir. Ekinezya yağı ekinezya bitkisinin yapraklarının sıkımı ile oluşan maddedir. Hücre yenilenmesini teşvik ettiği, antibakteriyel özelliklere sahip olduğu ve rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğu için yara ve ülser iyileştirme terapilerinde yaygın olarak kullanılır. Ekinezya yağının yaşlanma karşıtı faydaları, kök ekstresinde bulunan ve kolajeni parçalayan enzimleri önleyen bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Propolis özü ile uçukların tedavisi için veya Damask Rose çiçek suyu ve Mersin esansiyel yağı ile cilt ve saç derisi bakımı için çok iyidir.
Ekinezyayı Kimler Tüketebilir?
Ekinezya oldukça faydalı bir bitkidir. Ancak uzmanlar, günde 3 fincandan fazla tüketilmemesi gerektiği söylemektedirler. Aşırı tüketimden kaçınıldığında mide ağrısı çekenler, soğuk algınlığı olanlar, üzüntü ve stres ile başa çıkmak isteyenler, bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler, nefes kokusunu gidermek isteyenler ve kendini halsiz hisseden herkes ekinezya bitkisini tüketebilir. Ekinezyaya alerjisi olan kişiler kesinlikle kullanmamalıdırlar.
Hamileler Ekinezya Tüketebilir mi?
Hamilelik döneminde gelişen enfeksiyonlu hastalıklardan korunmak hem anne hem anne karnındaki çocuk için oldukça önemlidir. Ancak hamilelik döneminde çok fazla ilaç almak oldukça riskli görünmektedir. Hamile bireyler ilaç kullanmaktansa bitki çaylarına yönelmektedirler. Hamilelik döneminde ekinezya kullanmanın hiçbir riski yoktur hatta faydaları vardır. Ancak aşırı tüketimden kaçınılmalıdır ve polen alerjisi olan kişiler dikkat etmelidir.
Çocuklar Ekinezya Tüketebilir mi?
Çocukların bağışıklık sistemi oldukça düşüktür. Bu nedenle oldukça sık hasta olmaktadırlar. Ekinezya çocuklar için oldukça iyi bir tedavi yöntemidir. Ekinezya, normal tüketildiğinde herhangi bir yan etkisi görülmediğinden çocukların kullanmasında bir etki görülmemiştir.
Ekinezyanın Özellikleri Nelerdir?
Aşağıda ekinezyanın özellikleri listelenmiştir.
- Uzun ömürlü bir bitkidir.
- Dikenleri vardır.
- Türüne bağlı olarak çiçekleri pembe veya mor olabilmektedir.
- İçeriğinde çok sayıda mineral vardır.
- A , B2, C ve E vitaminleri açısından zengindir.
- İçerdiği polisakkaritler nedeniyle bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkiler göstermektedir.
Ekinezya Nerede Yetişir?
Ekinezya Doğu ve Kuzey Amerika'da yetişmektedir. Kuru bölgelerde, çayırlarda ve genellikle ağaçlık alanlarda yetişmektedir. Aynı zamanda, yarı gölgeli nemli alanlarda da yetişmektedir.
Ekinezya Nasıl Yetiştirilmelidir?
Ekinezya, organik maddelerce zengin, kumlu topraklarda iyi gelişmektedir. Sulama bitkinin geliştiği bölgeye göre değişmektedir. Kurak olmayan bölgelerde haftada bir sulama yeterlidir. Kurak bölgelerde sulama, toprağın kuruluğuna bakılarak belirlenir. Tohumlar sonbahar veya ilkbaharın başlarında ekilir. Uygun şartlarda 3. günden itibaren çimlenmeye başlar.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın