Fit1001 logosearch icon
Egzama Tedavisinde Kullanılabilecek Takviyeler Nelerdir?Yorum Ekle
0

Egzama Tedavisinde Kullanılabilecek Takviyeler Nelerdir?

Egzama nedir? Egzamaya hangi takviyeler iyi gelir?
4 dk. da okunurFit1001 Editör04 Ara 20230 Yorum
Egzama Tedavisinde Kullanılabilecek Takviyeler Nelerdir?

Egzama, diğer bir deyişle atopik dermatit, çeşitli sebeplerle meydana gelen kaşıntılı, kuru ve iltihaplı ciltle bağdaştırılan bir çeşit cilt hastalığıdır. Toplum içinde oldukça sık rastlanan ve şikayetçi olunan bu durum, insanın gündelik yaşantısını oldukça olumsuz etkilemektedir. Bu rahatsızlığın meydana gelmesinin sebebi kesin olarak da bilinmese de genetik yatkınlık, stres ve alerjiyLe bağdaştırılabilir. Egzamanın oluşumunun en temel belirtisi ise kızarıklıkla beraber gelişen yoğun kuruluk ve kaşıntıdır. Bu kaşıntıları engellemek ve cildin tahriş olmasını önlemek için egzamanın bulunduğu bölgeyi nemlendirmek ve mümkün olduğu kadar kaşımamak gerekmektedir.

Kaşıntılı, kuru ve zaman zaman iltihaplı ciltle karakterize edilen bu rahatsızlık çoğu zaman sinir bozucu bir duruma yol açabilir. Egzama tedavisi seçenekleri arasında; ilaç kullanımı ya da çeşitli takviyeler yer alır. Atopik dermatit olarak da adlandırılan egzama, doktor kontrolünde alınan takviyelerle şikayet edilen semptomları azaltmaya ve minimuma indirme konusunda rol oynayabilir.

İşte egzama tedavisine ilaç etkisi yaratacak takviyeler aşağıda listelenmiş şekilde verilmiştir:

  1. Balık Yağı
  2. D Vitamini
  3. E Vitamini
  4. C Vitamini
  5. Melatonin
  6. Çinko

Balık Yağı

Balık yağının, egzamada rol oynayan lökotrien B4 adı verilen inflamatuar bir maddenin egzama semptomlarını azaltma konusunda vücuda yardımcı olabileceği savunulmuştur. Balık yağı, güçlü anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle cilt sağlığını destekleyebilecek ve kalp sağlığını koruyucu olan omega-3 yağ asitleri alımınızı artırmaya yardımcı olacaktır. Bu yağ asitleri sayesinde egzamayı tetikleyen bağışıklık hücrelerinin aktivitesini baskılayabileceğine dair birçok çalışma bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda, balık yağının içerisindeki yağ asitlerinden biri olan 1,8 EPA’ya eş değer bir yapı bulunduğundan günlük balık yağının düzenli ve kontrollü kullanımı egzama semptomlarını iyileştirebileceği söylenmiştir.

Ancak dikkat etmeniz gereken önemli bir unsur, kan sulandırıcı ilaçlarla beraber alınan balık yağının vücutta istenmeyen sonuçlar yaratabileceği gerçeğidir. Bu sebeple, kan sulandırıcı kullanan bireylerin sağlık uzmanlarına danışması önerilmektedir.

D Vitamini

D vitamini, bir bakıma güneş ışığı vitamini olarak bilinir. Cildiniz güneş ışınlarına maruz kaldığında D vitamini üretmeye başlar ve ayrıca ek olarak, çeşitli gıdalardan ve takviye olarak dışarıdan elde edilebilir. D vitamininin düşük seyretmesi sonucu gözüken artan egzama şikayetleri kapsamlı çalışmaların kapılarını aralamıştır. Çalışmalar kapsamında, D vitamini takviyesi almak, egzama semptomlarının şiddetlerini azaltma konusunda plasebo tedavisine göre daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Egzama rahatsızlığından şikayetçi olan bireylerin, D vitamini takviyesi aldıktan sonra semptomlarda azalma, kaşıntı şikayetinin azalması ve kuruluğun iyileştiği gözlemlenmiştir. Bu sebeple, D vitamini takviyesi egzama tedavisinde başrol oynamaktadır.

E Vitamini

E vitamini, çeşitli cilt bakım ürünlerinde bulunarak vücuda dışarıdan takviye edilebilen önemli bir mikrobesindir. Cildi oksidatif strese karşı koruma yeteneğinin yanı sıra bazı çalışmalar egzama semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. Cilt sağlığının bütününe katkıda bulunan E vitamini, egzamaya karşı vücuda yardımcı olabilir.

C Vitamini

C vitamini, alerjileri tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan antihistaminik görevi gören bir vitamin türüdür. Aynı zamanda cilde faydaları nedeniyle de günümüzde oldukça revaçta olan bir takviyedir. Cilde olan faydaları sayesinde egzama tedavisinde de kullanılabileceği düşünülen C vitamini, semptomların azaltılmasına yardımcı olduğu görülmüştür. Ancak, literatürde fazla kaynak bulunmadığından henüz kanıtlanmış bir tedavi mevcut değildir. C vitamini takviyesini egzama tedavinizde kullanmak isterseniz sağlık uzmanınıza danışmanızda fayda vardır. C vitamini alımı bazı ilaçlarla karıştırılmayacağından yan etkilerini göz önünde bulundurmak gerekir.

Melatonin

Melatonin başlığını okuyunca şaşırmış olabilirsiniz çünkü uyku hormonu olarak bilinen ve uykusuzluk sorunuyla karşı karşıya olan bireylerin en çok kullandığı takviyenin egzamayla ne ilişkisi olabilir diye düşünmüş olabilirsiniz. Fakat, melatonin egzama tedavisi için de kullanılır. Yapılan araştırmalar, melatoninin bir antioksidan görevi görebileceğini, spesifik inflamasyon belirteçlerinin düzeylerini azaltabileceğini ve egzama gelişimini engelleyebileceğini gösteriyor. Genelde çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda melatonin alımı egzama şiddetini hafifleteceği konuşulmaktadır. Yetişkin bireylerde ise daha çok kapsamlı çalışmaya ihtiyaç vardır. Ancak yapılan çalışmalar ışığında, melatonin takviyesi egzama üzerinde sadece şikayet edilen ağrılı kaşıntıyı atlatmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda uyurken belirtileriniz üzerinde de etkili olabileceği öne sürülmüştür. Egzamalı çocuklarda yapılan bir araştırma, egzamalı çocukların daha hızlı uykuya dalmalarına yardımcı olduğunu, kaşıntı ve ağrılarını iyileştirdiğini buldu. Bu uyku ilacının, güçlü bir antiinflamatuar olduğu çok bilinmeyen bir gerçektir. Araştırmacılar, bu takviyenin, alevlenmeleri önlemekten ziyade hafifletmede muhtemelen daha iyi olduğunu söylemektedir.

Çinko

Çinko, bilinenin üzerine cilt sağlığında önemli rol oynayan ve vücudun bütünsel sağlığı için önemli olan bir mineraldir. Çinkonun vücuttaki bilinen bazı etkilerine ek olarak, sivilcenin ve egzamanın da dahil olduğu iltihaplı cilt rahatsızlıklarının tedavisinde, egzamanın getirdiği yan etkilerin azalmasında aktif rol oynar. Yapılan çalışmalarda, düşük çinko seviyeleri daha yüksek egzama olasılığıyla ilişkilendirilmiştir. Çinkonun birçok gıda kaynağında bulunduğunu ve çoğu insanın sağlıklı, çok yönlü bir diyet uygulayarak ihtiyaçlarını karşılayabileceğini unutmamak gerekir. Ancak, çinko seviyenizde eksiklik olduğunu biliyor ya da şüpheleniyorsanız doktorunuza danışmanızda fayda vardır.



0

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin