Fit1001 logosearch icon
E Vitamini Eksikliği Nedir?Yorum Ekle
0

E Vitamini Eksikliği Nedir?

Pek çok sağlık sorununa neden olan E vitamini eksikliği, oldukça nadir olarak görülen bir sorundur.
4 dk. da okunurFit1001 Editör13 Nis 20220 Yorum
E Vitamini Eksikliği Nedir?

Pek çok sağlık sorununa neden olan E vitamini eksikliği, oldukça nadir olarak görülen bir sorundur. İnsan sağlığı için oldukça hayati bir vitamin olan E vitamini, günlük olarak tüketilen birçok besinini çerisinde farklı oranlarda bulunmaktadır. Çölyak, Crohn, kistik fibrozis gibi hastalıklara ve yağ emilimi sorunlarına sahip olan hastalarda E vitamini eksikliği görülebilir. Bazı prematüre doğan bebeklerde de bu eksiklik sorunu görülebilir. 

E Vitamini Eksikliği Belirtileri Nedir?

E vitamini eksikliği belirtileri şunlardır:

  • Kaslarda ağrı ve kayıplar
  • Yürüme ve koordinasyon bozuklukları
  • Görme sağılığında bozulma
  • Saç dökülmesi
  • Karıncalanma ve uyuşukluk hisleri
  • Odaklanma problemleri
  • Ciltte kuruluk ve döküntü
  • Bağışıklık sistemi zayıflaması

E Vitamini Eksikliğinde Hangi Hastalıklar Görülür?

E vitamini eksikliği yaşayan birinde çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Nöromüsküler problemler arasında görülen spinoserebellar ataksi, beynin hareket kontrolünü bozar. Bazı durumlarda omurilik ve omuriliğe ilişkili olan kısımlarda dejeneratif değişikliklere neden olan genetik bir problemdir. Bir diğer nöromüsküler problem ise miyopatidir. Miyopati, kasalrın doğru bir şekilde çalışmasını engelleyen bir hastalıktır.  

Görülen hastalıklardan bir diğer tür ise nörolojik sorunlardır. Konuşma kaslarında zayıflık ve konuşma güçlüğü çekme hastalığı olan dizartri, derin tendonların reflekslerinde zayıflıklar ve koordinasyon zayıflıkları nörolojik sorunlardır. 

Erken doğan bebeklerde, kırmızı kan hücrelerini kaybolmasına neden olan anemi hastalığına neden olabilir. Görme sorunlarında ise retinanın zarar gördüğü, kısmi ya da tamamen görme kaybına neden olan bir hastalık olan retinopatiye neden olur. 

E Vitamini Eksikliği Cildi Nasıl Etkiler?

E vitamini eksikliği cildi olumsuz anlamda etkilemektedir. Özellikle kış aylarında cildin nem oranı düşer ve cilt nemden beslenemediği için pullanmalar, kuruluk ve kaşıntı görülebilir. E vitamini sağlıklı bir cilt için gerekli olan bileşenlerden biridir. Diğer antioksidanlardan farklı olarak, vücudu çevresel kirleticiler ve stresörlerden temizler. Hücrelerin yenilenmesi cildinizi sağlıklı ve verimli tutar. E vitamini bu noktada çok önemli bir rol oynamaktadır. E vitamini eksikliğinde ciltte morarmalar, kuruluk, pullanma gibi sorunlar görülebilir. 

E Vitamini Eksikliği Saçları Nasıl Etkiler?

Bu vitaminin eksiliğinde saç derisi olumsuz anlamda etkilenir. E vitamininin saça oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Saç derisi için kan dolaşımı çok önemlidir. Kan dolaşımının hızlanması saç köklerinin beslenmesine yardımcı olur. 

Saç dökülmesini nedenlerinden biri de saç derisindeki pH değerinin dengesizliği ve saçların aşırı yağ üretmesidir. Saç derisi kuruduğunda saç kökleri tıkanır ve bu da kepek sorununun ortaya çıkmasına neden olur. E vitamini, içeriğindeki pH değeri sayesinde saçı besler. 

E vitamini eksikliğinin bir diğer sorunu ise saç derisinin zarar görmesidir. Zengin bir antioksidan kaynağı olan E vitamini, saçlardaki kırılma ve kopmaları engeller. Saçın nem kaybını engeller ve daha doğal görünmesini sağlar. 

E Vitamini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi için en makul yöntem E vitamini takviyesi kullanmaktır. Yenidoğan veya prematüre bebeklerde, E vitamini takviyesi ya damar yolu ya da midesine doğrudan indirilen bir tüp yardımı ile verilir. Özellikle bebeklerde tek bir doz dahi E vitamini seviyesini arttırabilir. 

Eksikliğin nedeni genetik ise dozun yüksek oranda verilmesi gerekir. Erken teşhis, tıpkı diğer hastalıklarda olduğu gibi E vitamini eksikliğinde de önemlidir. Erken teşhisle hem nörolojik sorunlar giderilmiş olur hem de uygulanan tedavi çok daha etkili bir şekilde hastaya etki eder. 

Takviyelerin mutlaka doktor kontrolü altında yapılması gerekmektedir. Doz aşımında ishal, kusma, kas ağrıları gibi yan etkiler görülebilir. Kemoterapi ve varfarin gibi kan ilaçları da takviyelerle birlikte kullanıldığında ciddi sorunlara yol açabilir.   

E Vitamini Eksikliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

E vitamini eksikliğinin tedavi edilmemesi durumunda, sinir sisteminde kılıfları yağlardan oluşan nöronlar antioksidan eksikliği yaşamaktadır; bu durum sinir sisteminin işleyişinde sorunlara neden olabilir. Kas zayıflıkları ve koordinasyon sorunları, E vitamini eksikliğinin merkezi ve periferik sinir sistemlerine verdiği hasarı ortaya çıkarır. 

E vitamini eksikliği tedavi edilmemiş bir hastada sinirsel olarak sorunlar görülür. Bu sorunların devamında bireyin yaşam kalitesinde de ciddi düşüşler yaşanır. 

E Vitamini Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Doğru bir şekilde beslenerek günlük alınması gereken E vitamini oranı sağlanabilir. Bitkisel yağlar, fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler, ıspanak, tere, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, kivi ve mango gibi meyveler zengin E vitamini kaynaklarıdır. 

Doğal besinler dışında E vitamini takviyesi görevi gören takviyeler de kullanılabilir. Bu takviyeler tablet, yağ veya ampul şeklinde alınabilir. Farklı formlara göre kullanım şekilleri de farklıdır. Cildinize iyi gelmesi için yağı tercih etmeniz gerekirken, oral yolla almak için tabletlere yönelmeniz gerekmektedir.   


  

0
bağışıklık sistemi

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin