Fit1001 logosearch icon
Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?Yorum Ekle
0

Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?

Diş fırçası nasıl seçilir? Diş fırçası hangi sıklıkla değiştirilmelidir? Ağız bakım sularının faydaları nelerdir?
5 dk. da okunurFit1001 Editör15 Ara 20230 Yorum
Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?

Diş ve diş eti sağlığı hayatımızda önemli bir rol oynar. Ülkemizde ve Dünyamızda en önemli sağlık sorunlarının başında gelen diş ve diş eti rahatsızlığı, birçok insan tarafından göz ardı edilse de ilerleyen süreçlerde hayati önem taşır. Bunun sebebi, dişlerimizin hayatımızda oynadığı rolden geçer. Yiyecekleri çiğnememize ve sindirmemize yardımcı olan dişlerimiz aynı zamanda konuşmamıza yardımcı olur ve yüzümüze şekil verir. Sadece fiziki açıdan değerlendirilmeyince dişler, günlük hayatımızı da etkilemektedir. Örneğin, sağlıklı ve düzgün dişler özgüveni beraberinde getirir.

Sosyal yaşamımızı, ikili ilişkilerimizi ve hatta kariyerimizi bile dolaylı yoldan etkiler. Aksi taktirde, sindirim kanalının girişi olan ağzımızın olumsuz bir durumla karşılaşmasında, sindirim sisteminin olumsuz etkilenmesi, özgüven eksikliği ve konuşma bozukluğu gibi sorunlar meydana gelir. Bu durumdan kaçınmak için diş fırçalamak güzel bir önlem olabilir. Diş fırçalamak, doğru tekniklerle ve yeterli sürede diş ve diş eti sağlığının korunmasında etkili olur. Diş fırçalamak, çok basit bir işlem gibi görülse de bazı küçük ipuçlarından geçer. Bu ipuçlarına, diş fırçanızı doğru seçmek, hangi teknikle fırçalamanız gerektiğini bilmeniz ve fırçalama süreniz örnek gösterilebilir.

Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle, doğru diş fırçası seçiminiz ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Ancak, bu madde kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Eğer çok hassas diş etlerine sahipseniz, yumuşak kıllı fırçalar kullanmanız gerekebilir. Size en uygun diş fırçasını seçmek için diş hekiminize danışabilirsiniz. Sağlıklı yetişkin bireylerde, orta sertlikteki diş fırçaların baş kısmı ağıza uygun büyüklükte olduğuna da emin olmanız gerekir.

Daha sonra, diş macununuzun miktarı da önem taşımaktadır. Daha çok diş macunu daha iyi, daha sağlıklı sonuç verir mantığı yanlış bir orantıdır. Nohut tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanımı sizler için yeterli olacaktır.

Diş fırçalama tekniğine gelecek olursak, diş fırçanızı; fırçanızın uçları diş etlerinize bakacak şekilde yaklaşık 45 derece açıyla tutmanız gerekir. Açıyı nasıl ayarlayacağınızı merak ediyorsanız, paralel bir biçimde değil de daha eğimli bir tutum olarak düşünebilirsiniz. Fazla baskı uygulamadan daha nazik bir biçimde dairesel hareketlerle fırçalamaya özen gösterin. Diş eti hizasını başlangıç seviyesi olarak kabul ettiğinizde dişlerinizi, ağız boşluğuna doğru fırçalamanız gerekir. Diğer bir deyişle, yukarıdan aşağıya doğru hareketlerle uygulamanız gerekir. İlk olarak, ön dişlerden başlayıp arka dişlere doğru ilerlemeniz gerekir. Dişinizin ön tarafı bittikten sonra dişinizin iç tarafını da fırçalamanız gerekmektedir.

Doğru diş fırçalama tekniğinde, bütün dişlerinin fırçalanması büyük önem taşır. Her dişin üzerinden en az 8 kere geçmeniz gerekir ki yemek artıkları ve bakteri plağının dişten uzaklaştığına emin olun. Diş fırçalama işlemi yaklaşık olarak, 2 dakika sürmelidir.

Gün içerisinde sabah ve akşam olmak üzere en az 2 kere diş fırçalamanız, sağlıklı diş ve diş etinin büyük bir yardımcısıdır.

Diş fırçalama işleminiz bittikten sonra, diş macununu tükürmeniz yeterlidir. Ağzınızı macundan arındırmak için bol suyla uzun süre çalkalamak diş macununun etkisini azaltacaktır. Eğer, diş fırçalama sırasında diş etinde kanama meydana geliyorsa, dişlerinizin doğru fırçalanmadığının ya da başka bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Sağlıklı bireylerde kanama meydana gelmesi normal bir olay değildir.

Bütün bunlara ek olarak, diş fırçasından fırçalama biçimine kadar önem taşıyan süreç bir de diş fırçasının belli aralıklarla yenilenmesinden geçer.

Diş Fırçası Hangi Sıklıkla Değiştirilmelidir?

Diş fırçası üzerinde bakteri oluşumunu minimuma indirgemek için belli periyotlarla diş fırçasının değiştirilmesi gerekmektedir. Uzmanlar tarafından, diş fırçanızın değiştirilme periyodu 3 ay olarak belirtilmiştir. Fazla kullanılmış ve yıpranmış diş fırçalarından istenilen verim alınmadığından sonrasında sağlık sorunlarına yol açar. İstenmeyen bu durumu engellemek için diş fırçanızı düzenli olarak değiştirmek gerekir.

Diş fırçanızı satın alırken güvenli satıcılardan almanız da maddi manevi büyük önem taşımaktadır. Eğer, diş fırçası arayışındaysanız sitemizi kontrol edebilirsiniz.

Ağız ve Diş Sağlığımız İçin Başka Ne Yapılabilir?

Diş fırçalamak oldukça değerli bir uygulama olsa da tek başına yeterli değildir. Fırçanın yetişemediği yerlerde besin artıklarının kalması ve dişlerin aralarında bakterilerin birikmesi olası bir ihtimaldir. Yeme düzeninin çok büyük rol oynadığı diş sağlığında eksik bir uygulama dişlerde çürümeye neden olabilir. Peki bu durumda neler yapılabilir?

Diş sağlığı üzerinde, diş ipi kullanımı oldukça büyük önem taşımaktadır. Tam koruma için diş ipi kullanımı, gargara, arayüz fırçası gibi ağız bakım ürünlerinden destek alınabilir. Bu sayede, diş fırçalamaya destek olup oluşabilecek problemleri engellemede ve dişleri tam korumada etkin rol oynar.

Ağız Bakım Suları Faydaları

Bir diğer önemli konu ise ağız bakım suları kullanımıdır. Ağız bakım sularını kullanarak gargara yapmak, günlük diş fırçalama, diş ipi kullanma ve düzenli tıbbi kontrollerin yanı sıra eksiksiz bir sağlıklı diş bakımı rutini sağlar. Doğru ağız bakım suyu seçildiğinde ve uygun şekilde kullanıldığında, diş ve ağız sağlığıyla ilgili arzu edilen sonuçlar elde edilebilir ve ağız bakım sularının faydaları görünür hale gelir.

Ağız bakım suyu kullanmak birçok açıdan fayda sağlar:

  • Diş ve diş dışı ağız yüzeylerini derinlemesine temizlemeye yardımcı olur.
  • Ağız bakım suyu, ağız içindeki bakterileri öldürerek ağız sağlığıyla ilgili potansiyel endişeleri önler.
  • Diş eti hastalığına yakalanma riskini düşürür.
  • Nefesi tazeleyen, diş çürüğünü önlemede büyük rol oynayan ağız bakım suyu kullanımı, plak oluşumunu azaltır.
  • Dişleri beyazlatır.
  • Diş minesine zarar vermeyen ancak koruyucu bir kalkan oluşturarak gelecekteki lekeleri önleyen aşındırıcı olmayan beyazlatma teknolojisini de içerebilir.
  • Antiinflamatuarlar ağrıyı hafifletir.
  • Florür asitliğe karşı direnç göstererek boşluk oluşumunu kontrol eder ve bikarbonat, asit kaynaklı erozyonu azaltmak için tükürüğün pH'ını alkalize eder.

Ağız Bakım Suları Nasıl Etkili Kullanılır?

Ağız bakım suları, günlük fırçalama ve diş ipi kullanmanın yerine geçmez ancak günlük diş hijyeni rutinlerinin tamamlayıcısıdır. Araştırmalar, kullanıcıların gargaradan daha iyi yararlanmak ve gargaranın amaçlanan ve istenen sonuca ulaşmasını sağlamak için üreticinin gargara kullanımına ilişkin talimatlarını takip etmesinin en iyi yol olduğunu ortaya koyuyor. Gargaranın etkili kullanımı, düzenli ve tutarlı bir şekilde kullanılmasını gerektirir. Ağız bakım sularının kullanımı son derece basit bir işlemdir. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra, bir kapak ölçüsüyle ağız bakım suyu ağızda 30 saniye ile 1 dakika arasında kuvvetli ve her yere gelecek şekilde kuvvetli çalkalanır. Daha sonra da, tükürülür.

Ağız Bakım Suları Zararlı mıdır?

Ağız bakım sularının zararı doğrudan gerçekleşmez. Ağız bakım sularını kullanırken miktarına ve çalkalama süresine dikkat etmeniz olası zararları önler. Ağızda kalması gereken süreden daha uzun kalırsa ağızda bir uyuşukluk hissi yaratır. Ağız bakım suyunun önerilen süreden daha fazla tutulması, diş etlerine zarar verebilir. Bunun sebebi, ağız bakım sularının içerisindeki alkol miktarından yanıcı bir etkisi bulunur ve ağızda sızı yaratabilir.


Doğru diş ve diş eti bakımı için rutin olarak 6 ayda bir diş hekiminize görülmenizde yarar vardır.

0

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin