Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Çörek Otu Nedir?Yorum Ekle
0

Çörek Otu Nedir?

Çörek otunun yararları nedir? Çörek otu hangi hastalıklara iyi gelir? Çörek otunun herhangi bir yan etkisi var mıdır?
5 dk. da okunurFit1001 Editör03 Eki 20220 Yorum
Çörek Otu Nedir?

Nigella sativa adlı Asya, Orta Doğu ve Akdeniz’e özgü çiçekli bir bitkiden elde edilen çörek otu, siyah kimyon olarak bilinse de kimyonla bir alakası olmayan bir baharat türüdür. Özellikle Orta Doğu ve Hint mutfağında çok kullanılan bir lezzet olan çörek otu, toz halinde veya sıkılarak yağı elde edilip tüketilebilir. İslam Peygamberi olan Hz. Muhammed’in çörek otu için “Ölüm hariç tüm hastalıklara şifadır.” dediği rivayet edilir. Bundan dolayı ülkemiz ve diğer İslam ülkelerinde alternatif tıpta sıklıkla kullanılan ürünler arasında yer almayı başarmıştır. Çörek otu, içerisinde; kalsiyum, demir, tiamin, fosfor, folik asit gibi zengin mineral ve vitaminler içerir. 

Çörek Otunun Besin Değerleri Nedir?

100 gramlık bir porsiyonsa sahip çörek otunun besin değeri tablosu şöyledir:

  • Kalori 375 kcal
  • Protein 17,8 g
  • Karbonhidrat 44.24 g
  • Yağ 22,3 g
  • Lif 10,5 g
  • A Vitamini 1270,0 IU
  • C Vitamini 7,7 mg
  • Demir 66,4 mg
  • Kalsiyum 931,0 mg

Çörek Otu Ne İşe Yarar?

Çörek otunun kendisi ya da yağı tüketildiğinden insan sağlığına oldukça faydalı olduğu bilinir. Çörek otunun sahip olduğu tıbbi faydalar, esas olarak; antioksidan, anti-inflamatuar ve vücudu hücre hasarından ve kronik hastalıklardan koruyan diğer terapötik özellikler gösteren timokinon adı verilen ana aktif bileşiğinden kaynaklanmaktadır. 

Çörek Otunun Faydaları Nedir?

Çörek otunun bilinen faydaları şunlardır:

  • Çörek otunun, deneysel çalışmalarda astımlı kişilerin belirtilerini hafifleterek iltihabı azalttığı ve düz kasları gevşettiği kanıtlanmıştır.
  • Antioksidan özellikleriyle birleştiğinde, bu etkiler sindirim ve mide bozuklukların engellenmesine ve ilgili belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olur.
  • Ek besin olarak alındığında, çörek otu yağı, insanların obezite ve metabolik bozukluklarla mücadele etmesine yardımcı olabilir.
  • Çörek otu tohumu sağlıklı insanlarda kan basıncını düşürebilir. Bu da kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Çörek otu takviyelerini düşük kalorili bir diyetle birleştiren kadınlar üzerinde yapılan çalışma, takviyeleri almayan kadınlara göre kolesterollerini daha fazla düşürdü. 
  • Çörek otu takviyesi alan tip 2 diyabetli kişiler, daha düşük kan şekeri seviyeleri gösterdi ve bu da onları gelecekteki diyabetle ilgili komplikasyonlar için daha az risk altına soktu. 

Çörek Otu Yağının Faydaları Nedir?

Çörek otundan elde edilen çörek otu yağı, sağlığınıza çeşitli şekillerde fayda sağlayabilir. Bu yağ üzerinde yapılan klinik çalışmalarda umut verici sonuçlar elde edilmiştir. Çörek otu yağını içme suyunu damlatmak hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunları yok eder. Çörek otu yağı cilde ve saça da sürülebilir. Yapılan araştırmalar çörek otu yağı losyonunun akneyi önemli ölçüde ve olumlu yönde etkilediğini ortaya çıkarmıştır. Diğer araştırmalar ise topikal kullanımın (deriye uygulama) iyileştirmeyi hızlandırdığı sonucunu ortaya çıkarmıştır. Bu yağ seyreltilerek şampuana da katılabilir ve saç sağlığı için kullanılabilir. Saç derisini yenileyen bu yağ, pul pul dökülmelerin de önüne geçebilir. 

Çörek otu yağı, mevsimsel alerji belirtilerinin yönetilmesine yardımcı olabilir. Her gün çörek otu yağı kullanan alerji sahipleri, r, tedavinin ilk iki haftasında burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma ataklarında olumlu bir azalma yaşamıştır. Çörek otu yağı ağrılı eklemleri yatıştırmaya yardımcı olabilir. Şişmiş eklemlere sürerek masaj hareketleri ile yağı bölgeye yedirebilirsiniz. 

Çörek Otunun Yan Etkileri Nedir?

Çörek otu belirli bir kullanım süresinden sonra bazı yan etkilere sahip olabilir. Bu yan etkiler şunlardır:

  • Çörek otu kullanan bazı kişilerde alerjik döküntülere rastlanılabilir. 
  • Fazla doz kullanımda mide bulantısı, kusma ve kabızlığa neden olabilir. 
  • Çörek otu yağı kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabildiğinden kanama riskini artırabilir. Bu nedenle kanama bozukluğunuz varsa veya kan pıhtılaşmasını etkileyen kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız çörek otu yağı almamalısınız. Ayrıca, planlanmış bir ameliyattan en az iki hafta önce çörek otu yağı almayı bırakmalı, kullandıysanız doktorunuza bunu belirtmelisiniz. 

Çörek Otu Nasıl Kullanılır?

Çörek otu çeşitli yemeklerde baharat amacıyla kullanılabilir. Özellikle ev yapımı poğaçalara ve açmalara çörek otu konulabilir. Hint ve Asya mutfağının genelinde çörek otu pek çok yemekte kullanılır. Çörek otu yağı ise genellikle aktarlarda satılan doğal bir yağdır. Bu yağı seyrelterek saçınıza sürebilirsiniz. Aynı zamanda doğrudan vücudunuza da masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Yemeklerde de kullanılabilen çörek otu yağı oldukça keskin, acı, biraz biberli bir tada sahiptir; bundan dolayı yemek tariflerinize az miktarda eklemeniz önerilir. 

Çörek Otu Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?

Takviye ve dozun bireysel ihtiyaçlara uygun olduğundan emin olmak için takviye almadan önce doktorunuza ya da beslenme uzmanınıza başvurun. 

Yetişkinler genellikle 4 ila 12 hafta boyunca günlük olarak ağızdan 1 ila 2,5 gramlık dozlarda çörek otu yağı kullanabilir. Çörek otu tozu en çok sekiz ila 12 hafta boyunca ağızdan günde 1 ila 2 gramlık dozlarda kullanılmalıdır. Çörek otu belirli bir durum için kullanılacaksa doz ayarı buna göre yapılabilir. 

Kimler Çörek Otu Kullanmamalıdır?

Hamile adayı kadınlar ve emziren anneler, uzun vadeli güvenlikleri konusunda araştırma yapılmadığından çörek otu yağı ilaçları almamalıdır. Bunun dışında anne sütü ile beslenen ve katı gıda tüketemeyen bebeklere de çörek otu verilmemelidir. Çörek otu yeteri dozda tüketildikten sonra her kesim insan tarafından güvenle tüketilebilir. 

Çörek Otu Nerede Yetişir?

Çörek otu bitkisinin ana vatanı Batı Asya’dır. Uygun iklim koşullarının bulunduğu her yerde yetiştirilebilir. Avrupa ülkeleri, Afrika ülkeleri ve Hindistan’da bolca çörek otu yetiştirilir. Ülkemizde de geniş bir alanda çörek otu yetiştiriciliği yapılır. 

Çörek Otu Nasıl Saklanır?

Çörek otunun raf ömrünü en üst düzeye çıkarmak için, serin ve karanlık bir dolapta, doğrudan ısıdan veya güneş ışığından uzakta saklanmalıdır. Uygun şekilde depolanan çörek otu genellikle en iyi kalitede yaklaşık 3 ila 4 yıl kendini muhafaza eder. Toplu olarak satın alınan çörek otunun raf ömrünü en üst düzeye çıkarmak ve lezzetini daha iyi korumak için sıkı kapaklı kaplarda saklamanız önerilir. 

Çörek Otu Kaç Kaloridir?

100 gramlık bir çörek otu porsiyonunda yaklaşık olarak 375 kalori bulunur. 1 çorba kaşığı tepeleme çörek otunda ise 56 kalori vardır. 

 

0
kalp ve damardengeli beslenme

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin